wormen

Wormen                                                             


De kippen kunnen plotseling ziek worden van wormen, als ze al verzwakt zijn door bijvoorbeeld de rui, of lange broedperiode. Meestal gaat het echter geleidelijk. De kippen vermageren door wormen, of een kip wormen heeft is te herkennen aan een scherp borstbeen, hier horen spieren rond te zitten, is het borstbeen heel scherp te voelen, kun je gerust een wormkuur geven. Het leggen van eieren van de hennen verminderd ook. De koppen verbleken ook bij kippen die wormen hebben. Bij kuikens brengen wormen vaak meer schade toe dan bij volwassen kippen.
Er zijn vele soorten ingewandswormen, zoals spoelwormen, lintwormen, haarwormen. Spoelwormen komen het meest voor in de kip. De wormen eten het eten op dat eigenlijk voor de kip bestemd was, hierdoor treedt vermagering op. Wormen leggen eitjes die weer in de ontlasting zitten, deze kunnen erg lang blijven leven, het is daarom ook aan te raden als u kippen wormen hebben kalk in de ren te gooien, zodat de eitjes onschadelijk worden gemaakt.
Bij het geven van wormmiddel moet u wel weten waar het wormmiddel allemaal tegen werkt, niet elk middel werkt tegen de wormsoort die uw kip heeft. Veel middelen werken ook alleen maar tegen volwassen wormen, daarom moet je na ongeveer 9 dagen de wormkuur herhalen. Dit moet je alleen doen als uw kippen ook daadwerkelijk wormen hebben. Het is niet nodig als het preventief gebeurd. De aandoening wordt nogal eens met coccidiose verward.

Klik op de foto's voor de vergroting.

Terug