Home | Rondreis | Prijzen | Tips | Aanmelden | Contact | Foto's |

Tips

Deet

Neem een of twee flesjes Deet mee. Malaria-insecten prikken als het donker wordt. Dus spray alle onbedekte delen en begin hiermee meteen voor het uitstappen uit het vliegtuig. Wie zo min mogelijk wil smeren kan ook 's avonds een lange witte broek aandoen (wit vinden malariavliegen niet lekker), sokken over de broek en een blouse met lange mouwen. Deet kan ook overdag gebruikt worden voor het tropisch regenwoud, evt. In de hotelkamer met een Fan of Airco is er geen probleem, want ze kunnen niet tegen wind.

Geld en Pinnen

Neem contant geld mee, euro of dollar en wissel in Ghanese Cedi's. Staat de pinpas op wereldopname? De bank zet pinpassen in Nederland standaard op Europa. Er zijn pinautomaten in Ghana, vooral in Accra en Kumasi. Er is wel een limiet per dag en die is lager dan bij ons. Gebruik een pas waar dezelfde naam op staat als op het paspoort. Also de pinpas eventueel ingeslikt wordt wil de bank controle voor ze de pas teruggeven. En een creditcard achter de hand is wel handig.

Water

Drink water uit verzegelde flessen. Dat is het meest safe. Eet geen salades. Schil fruit zelf.

Telefoneren

Wie een simlockvrije telefoon heeft, kan in Ghana een simkaart kopen en die gebruiken met opwaardeerkaarten.

Tijd

Ze hebben Greenwich Mean Time. In onze winter is het 1 uur vroeger en in onze zomer 2 uur.

Computer

Een laptop meenemen kan. Dan gaat er een stick in met tegoed van Zain of Vodafone met een opwaardeerkaart. Af en toe naar een internetcafe is ook een idee.

Tassen en koffers

Ik durf het haast niet te vragen, maar doe het toch: neem geen hele grote koffer mee. Als 5 mensen in de jeep ook 5 grote koffers bij zich hebben is er een probleem. Dan liever 2 kleintjes of beter iets wat flexibel is of nog beter een tas. Alvast bedankt.

Geschiedenis

Er zijn bewijzen dat al 40.000 jaar geleden mensen hebben gewoond aan de kust van Ghana. In de 15e eeuw kwamen de Portugezen goud zoeken. Daarna kwamen Nederlanders, Fransen, Denen, Zweden, Duitsers en Engelsen. De vele slavenforten aan de kust herinneren aan de overheersing. Ze werden eerst gebruikt voor opslag van goud en ivoor en later voor slaven die onder zware omstandigheden naar Midden- en Zuidamerika werden vervoerd. Cape Coast Castle is een van de best bewaard gebleven forten en nu als museum voor het publiek geopend. Sinds 6 maart 1957 is Ghana onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. Als eerste zwarte Afrikaanse kolonie kreeg zij haar onafhankelijkheid onder president Kwame Nkrumah. Lange tijd daarna was Jerry Rawlings Ghana's democratisch gekozen president.


Nederland en Ghana

In 1593 zeilde kapitein Bernhard Erickszoon uit Medemblik met De Maegdt van Enckhuisen naar de Goudkust. Hij kwam terug met goud, ivoor en peper. Het begin van 300 jaar handel van Nederland met Ghana. De betrekkingen werden serieus toen de West-Indische Compagnie handel ging drijven met Ghana in 1621. Men had goud nodig om de tachtigjarige oorlog tegen Spanje te bekostigen en men had slaven nodig (vanaf de 2de helft van de zeventiende eeuw) om de plantages van de Nederlanders in Brazilie en Suriname van personeel te voorzien. De produkten van die plantages gingen weer naar Europa en zo was de cirkel rond. De Nederlanders hebben vele forten gebouwd aan de kust en ook andere sporen nagelaten. Er zijn nog steeds een flink aantal mensen met Nederlandse achternamen. Kijk bijvoorbeeld bij de graven in de kustplaats Elmina. (El mina is portugees voor de mijn). Kofi Annan, de vorige voorzitter van de Verenigde Naties komt uit Elmina.

Andere Nederlandse invloed komt uit Limburg. De Ghanese vrouwen lopen het liefst in een jurk die gemaakt is van stof die uit Limburg komt, genaamd Vlisco, de REAL DUTCH WAX en Superwax. De kleurige prints hebben ook nog een naam en een betekenis, die de Ghanezen wel weten, maar ik niet.


-Deze website wordt stap voor stap vernieuwd-