ID&T Magazine - Januari 2002

ID&T Magazine - Januari 2002

De Lady in Dana

Tekst: Paskalle Kruyssen

Naam:Dana van Dreven
Leeftijd:27 jaar
Geboren:en getogen Amsterdamse
Opleiding:Mavo en Schoevers

Dana van Dreven, alias DJ Lady Dana, behoeft voor hardcore en hardhouse liefhebbers geen introductie. Wie echter een grote artieste met een attitude verwacht komt bedrogen uit, want achter Nederlands populairste hardstyle DJ schuilt een nuchter "down to earth" dametje. Sinds enige tijd presenteert ze iedere woensdagavond om 21.00 uur Q-clance, samen met Rogier op ID&T Radio. 'Best eng' vindt ze zelf, want tussen het draaien moet er ook gepraat worden. Normaal gesproken als ze zelf te gast is in een radioprogramma komt ze opzettelijk net op tijd, zodat er geen tijd meer is voor een interview. Maar zoals met veel dingen voor de nuchtere Amsterdamse gaat het ook babbelen in de microfoon haar goed af. Dana heeft een gave om nieuwe uitdagingen snel onder de knie te krijgen. We ontmoeten haar voor een persoonlijk gesprek in café Ebeling in Amsterdam.

Laten we beginnen met een actuele vraag. Hoe zie jij dat hele gedoe rondorn de Hemkade 48?
Ik erger me dood aan zo'n besluit. Het lost niets op want het probleem verplaatst zich. Als mensen drugs willen gebruiken, zullen ze dat wel ergens anders doen. Dat is trouwens ook gebleken, want een week later werden er weer twee mensen uit Zaandam naar het ziekenhuis gebracht als gevolg van GHB. Een duidelijkere bevestiging dat het niet aan de locatie ligt kun je niet hebben. Bovendien is de Fun toch voor mij en vele anderen een stuk cultuur geworden. Ik kom er al bijna zeven jaar, vanaf de eerste Multigroove en ik heb er ontzettend vaak gedraaid. Het is ook een perfecte locatie voor Qlubtempo en daar gebeuren nooit vervelende dingen. In die zeven jaar is er sporadisch een ambulance gekomen, er is ook een goede EHBO post en alles is er goed geregeld. Mensen kunnen natuurlijk overal drugs verstoppen. lk zie de portiers nu niet met plastic handschoenen aan staan en anders nemen bezoekers het wel voor binnenkomst. Sinds de GHB en die idioot met die foute pillen er zijn, gaat he pas echt fout! Ik begrijp ook niet hoe mensen dan nog steeds zo onvoorzichtig kunnen zijn. Wie heeft in godsnaam bedacht dat GHB misschien wel goed door zou kunnen gaan voor drugs? En op een kwart ga je net zo hard, waarom moet je dan tien pillen nemen. lk begrijp dat niet.

Wat was je leukste bijbaantje?
Achter de bar bij de Border (café-coffeeshop in Amstelveen). Ik ben daar eerst begonnen als DJ op maandagavond, maar mijn muziek bleek toch iets te heftig te zijn. Toen ben ik achter de bar gekropen en dat beviel me erg goed. lk ben er nog maar net mee gestopt.

Jouw held?
Mijn vader, wij lijken ontzettend elkaar, ik zie heel veel van mezelf terug in hem. Ik heb een tijdje bij hem gewoond en toen botsten we erg omdat we te dicht op elkaars lip zaten. Nu gaat het weer heel goed, afstand doet wonderen.

het leukste wat jij als DJ held ooit te horen gekregen van een bewonderaar?
Afgelopen weekend zei iemand over de laatste CD die ik gemixt dat het de beste CD was die hij ooit gekocht heeft.

Op de ID&T site onder het kopje DJ Discussions bood iemand zich aan als jouw technoprins... Hoe zit het met jouw prins op het witte paard?
ja, het witte paard is zelfs nog niet geboren. lk heb op dit moment geen vriendje, wel af en toe een date.

Hoe ziet je dreamdate eruit ?
Qua uiterlijk heb ik geen voorkeur, ik heb veel verschillende types als vriendje gehad.

Waar moet een relatie aan voldoen voor jou?
Verassend zijn en blijven. Ik geloof in monogamie, alhoewel het erg moeilijk is met het werk wat ik doe.

Is je uiterlijk belangrijk?
Ja en nee. Ik ben niet iemand die zich elke dag vol met make-up smeert, maar ik hou er wel van om er verzorgd uit te zien.

Ga je vaak shoppen?
Ja, als ik er tijd voor heb, winkel ik heel graag. Omdat ik weinig tijd heb, komt het er meestal op neer dat ik een paar keer per jaar meteen heel veel koop.

Smijt je met geld als je gaat shoppen?
Ik moet je eerlijk verteller, dat ik een goedkope shopper ben. lk heb liever 10 kledingstukken van f 25,- in mijn kast hangen dan een truitje van f 250,-. lk heb het liefst zo vaak mogelijk wat anders aan als ik draai want, nu vooral met internet, wil ik niet op iedere foto met hetzelfde shirtje staan. Ik denk dat mijn witte outfit voor Sensation mijn duurste aankoop is geweest, rond de f 400, Ik ging er helemaal voor.

In welk kledingstuk zit je bijna vastgegroeid?
In mijn spijkerjasje en een zwarte broek. Ik heb een heel rek met zwarte broeken, heel handig want in principe past daar alles op. Als ik draai combineer ik die altijd met een stoer shirt of hemdje.

Als je iets aan je uiterlijk mag laten veranderen, wat zou je laten doen?
Mijn heupen! Ik zou graag smallere heupen willen hebben. Helaas gaan alle alcohol en andere lekkernijen juist op die plek zitten.

Hoe zit het met je innerlijk, ben je een happy mens?
Ja, absoluut maar daar werk ik wel aan. Ik neem me rust als ik voel dat dit nodig is, anders word ik superchagrijnig. Ik moet af en toe echt de tijd nemen om leuke dingen voor mezelf te doen.

Wat is je levensmotto?
Geniet van het leven, elke dag kan je laatste zijn.

Vind je jezelf een echte kreeft?
Ja, al zou je het niet zeggen; ik ben eigenlijk een heel verlegen typje en erg op mezelf. lk laat ook een hoop gebeuren, soms vind ik van mezelf dat ik het te ver laat komen voordat ik zeg wat me niet zint. Ook ben ik erg perfectionistisch. Verder houd ik er van gezelligheid.

Wat is je grootste angst?
Op dit moment heb ik er twee. Neerstorten met een vliegtuig en de ergste: doof worden.

Ben je een einzelgänger?
Ja, helaas wel. Ik probeer het te vermijden door veel met vrienden en vriendinnen af te spreken. Maar na 8,5 jaar draaien word je dat ook vanzelf wel. Mijn vrienden hebben allemaal een normale baan en als ik moet werken zijn zij dus vrij en omgekeerd. Daar komt ook nog eens bij dat ik hardcore draai en mijn vrienden niet staan te popelen om altijd met me mee te gaan. Hardhouse vinden ze al een stuk leuker gelukkig.

Hoe ziet je ideale vrije dag eruit?
Eerst lekker winkelen en daarna me laten vertroetelen door een schoonheidsspecialiste. 's Avonds uiteten met een vriendin en gezellig wat gaan drinken hier en daar. Maar ik vind het ook heerlijk om een dagje thuis te blijven, dan komt het huiselijke van een kreeft in me naar boven. lk ben erg blij met mijn huisje.

Wie zou je het liefst uitnodigen op een dinerparty?
Al zou ik de hele wereld mogen vragen (, dan) nodig ik toch mijn eigen vrienden en vriendinnen uit. We hebben het allemaal zo druk dat het nog maar zelden voorkomt dat we allemaal een avond tegelijk vrij zijn. Lekker ouderwets slap ouwehoeren met een wijntje erbij.

Wat wordt je volgende vakantiebestemming?
Cuba of Mexico. Ik zoek iedere keer een andere bestemming uit, want ik wil zoveel mogelijk van de wereld zien. Als het dan eindelijk zover is en we zijn op de plaats van bestemming, ga ik eerst een week rusten en bijslapen. Daarna ga ik rondtrekken om wat van de cultuur te proeven.

Wat neem je zeker mee op vakantie?
Een stapel boeken. Ik ben nu bezig in Ludlum's The Scorpio Imperium, en mijn voomemen is om die dikke pil op vakantie uit te lezen.

Gaat er ook muziek in je koffer?
Jazeker, relaxte muziekjes zoals Postmen, Jazzy Fatnastees, Lenny Kravitz en Prince. Ik luister in mijn vrije tijd rustige muziek. Ik ben onlangs naar het concert van Live geweest, dat was erg indrukwekkend.

Luister je eerst voordat je de CD in de winkel koopt?
Nee, ik koop altijd op goed geluk. Soms zit er een miskoop tussen zoals de CD van Alicia Keys, die vond ik toch iets te rustig.

Welke stad is favoriet voor een korte vakantie?
Rome, daar ben ik vorig jaar een paar keer geweest. Een goede vriend van me woont daar en door hem heb ik heel veel van de stad gezien. Dingen die je als toerist niet zomaar ziet. De rijke cultuur, de oude gebouwen en de Italiaanse manier van leven heeft heel veel indruk op me gemaakt, heerlijk!

Ook nog tijd voor een film?
Ja soms. Ik kijk graag naar films met Jim Carrey. Naar Bruce Willis en Michael Douglas kijk ik ook graag, maar vooral Robert de Niro. Maar hier blijkt ook weer dat ik erg perfectionistisch ben. Als ik naar een film zit te kijken, zie ik alles! Dingen als continuiteit, dat in de vorige scene iemands haar net anders zat of dat diegene ineens zijn jas anders draaat. Daar kan me dan zo aan irriteren dat ik soms het hele verhaal niet meer volg.

Waar ga je zelf uit?
Liever niet naar een mega groot feest. Rebound was erg gezellig en de feesten van Qlimax zijn ook altijd helernaal top. Het komt niet vaak voor, maar als ik gedraaid heb en het is echt een leuk feest, dan blijf ik wel eens hangen. Als ik zelf echt uitga, ga ik eerst lekker ui eten en dan zie ik daaruit wel waar ik beland.

Waar sta je over vijf jaar?
Dan zit ik in de studio, de platen te produceren die de nieuwe generatie DJ's draait. Ik hoop dat die studio in een warm land is.