Waar is onze keldertijd gebleven

Vroeger werd veel van onze voeding koel in de kelder gezet. Dit was toen de koelruimte maar tegenwoordig hebben we de koelkast. Deze koelkast is onmisbaar in onze samenleving geworden en als hij het goed doet dan zijn we blij. Maar als hij het niet doet?

 

Hoe werkt een koelkast

Een koelkast gebruik je om eten en drinken in te koelen en langer vers te houden. Het is daar zo koud door het verdampen van een speciale vloeistof. De compressor maakt de damp weer vloeibaar en voert deze af naar de achterkant van de koelkast. Dit is de condensor. De condensor geeft de warmte die uit de koelkast is gehaald af aan de omgeving. De koude vloeistof loopt weer naar de binnenkant van de koelkast.

 

Hoe koelt een koelkast

Eigenlijk is het simpel: De warmte wordt eigenlijk uit de koelkast gehaald en daardoor wordt de koelkast koud.

Voorbeeld:

Een nagellakremover voelt waarschijnlijk het koudste aan. Dit komt omdat de remover bij een lage temperatuur verdampt. Om te verdampen heeft het warmte nodig. Deze warmte haalt de nagellakremover uit je arm.

Voorbeeld:

Wanneer een mens het warm heeft gaat men zweten. Zweet heeft warmte nodig om te verdampen. Deze warmte haalt zweet uit ons lichaam. Zo voelen wij na verdamping koel aan.

Dus:

Een koelkast wordt niet koud doordat er kou ingestopt wordt maar door dat er warmte uitgehaald wordt. Als vloeistof in damp verandert, heet dit geen bevriezing maar verdamping.

Bij verdamping daalt de temperatuur van de omgeving. Om de verdamping plaats te laten vinden, wordt er warmte uit de omgeving onttrokken.

 

Wat  gebeurt er met de verdampte vloeistof

De compressor:

Het is onderin de koelkast kouder dan bovenin de koelkast. De groente la is dus het koudste plekje. Warmte stijgt op en de kou blijft beneden. De warmte die er in de koelkast is, gaat dus naar boven. Daarom komt de vloeistof vaak bovenin de koelkast binnen. Deze vloeistof wil graag verdampen en onttrekt veel warmte aan de omgeving.

De compressor zit aan de achterkant van de koelkast. Als het te warm is slaat de compressor aan. Dan moet er gekoeld worden in de koelkast. Als de vloeistof is verdampt dan blijft het in de buizen aan de achterkant van de koelkast zitten. De vloeistof gaat steeds rond in de koelkast. De compressor zorgt ervoor dat de vloeistof verdampt. Deze vloeistof blijft in de koelkast en verdwijnt niet.

 

Wat doet de compressor met de vloeistof

De condensor:

De condensor is warm. Water in een hoog smalle glas zal eerder afgekoeld zijn. Het water koelt af doordat het warmte afgeeft aan de omgeving. In een hoog smal glas heeft het water meer kans om de warmte af te geven. Het heeft een groter oppervlak dat de buitenlucht raakt. Een lange dunne buis geeft daarom beter warmte af, dan een korte dikke buis. Achter de koelkast zien we dan ook dunne leidingen die hier zorg in dragen.

 

Wat doet de condensor

De binnenkant:

Bij de compressor is het mogelijk om eventueel vloeistof bij te vullen. Dit is bijna nooit nodig. De afgekoelde vloeistof gaat weer naar de binnenkant van de koelkast.

 

                      

 

De kringloop van de koelkast ziet er zo uit

Koelleidingen vervoeren de vloeistof. De vloeistof gaat steeds weer rond  De temperatuur van de damp koelt af in de condensor, zodat het weer vloeibaar wordt. De vloeistof wordt verplaatst door de koelleidingen  Als de vloeistof warm is, gaat de damp naar de condensor om warmte af te geven. De damp wordt vloeibaar als het zijn warmte kwijt is.

 

 

Kort samengevat: Hoe werkt een koelkast

Druppel zit in de koelleiding. Druppel  zit in de koelkast. Hij wil erg graag damp worden. Daarom neemt hij de warmte op uit de producten die in de koelkast liggen. Druppel is nu damp geworden. Hij wordt door de compressor aangezogen. In de compressor wordt Druppel samengeperst. In de condensor geeft Druppel zijn warmte af en wordt hij vloeibaar. Druppel is weer een koude vloeistofdruppel geworden en hij zit in de koelleiding. Klaar voor een nieuw rondje.

 

Koelkast 

Schakel NOOIT  meer dan 1 energiebron tegelijkertijd in ( of 12 volt……..of 230 volt…….. of gas).

 

De koelkast op 230 Volt

De koelkast geeft aan de achterkant zijn warmte af, deze warmte vloeit via de roosters af.

Als een koelkast slecht koelt komt het door dat de temperatuur aan de achterkant van de koelkast blijft hangen. Wat doen de mensen de thermostaat moet op een hogere stand. FOUT!!!   Met een hogere stand produceert een koelkast nog meer warmte aan de achterkant en gaat nog slechter koelen.

De oplossing is simpel: 

Zet de koelkast als hij slecht koelt op een lagere stand overdag en op een hoge stand ‘s avond en ‘s nachts de warmte opeenhoping vloeit beter af. De omgevingstemperatuur speelt een belangrijke rol bij het goed functioneren van de koelkast. Neem uitneembare buiten roosters. Ventilator achter de koelkast. Ideale koelkast plaats aan de NIET TENTZIJDE de koelkast moet zijn warmte aan de achterkant kwijt kunnen.

 

Koelkast werkt niet of slecht

1)              Lekkage van het koelsysteem door doorroesten van het leidingstelsel, vaak te herkennen aan                  de vieze ammoniak lucht. Een koelkast bij vullen kan in 99 % niet.

2)              Een luchtbel in het systeem te herkennen aan de achterkant van de koelkast een deel van het                  buizenstelsel is koud en een deel is heet en de temperatuur loopt op in de koelkast. Te                  verhelpen door de koelkast uit te bouwen. Draai de koelkast tegen de klok in en zet hem op                  zijn kop gedurende één uur, dan verder draaien tegen de klok in en na twee uur rusten de                  koelkast testen.

3)              Een schoorsteen kan ook schoongemaakt moeten worden.

4)              Verstopte rooster vaak horrengaas helemaal verstopt met stof.

5)              Een spinnenweb in de brander of luchtpijp.

6)              Condens water in de gasleiding dus leiding loskoppelen van de koelkast en de drukregelaar                  demonteren en doorblazen  met een compressor.
7)              Een verkeerde drukregelaar als het 50 mbar moet zijn en je gebruikt 30 mbar dan gaat het                  ook niet goed ( te weinig druk ) en anders om ook niet ( te veel druk )
8)              Een gaslekkage is ook een van de mogelijkheden onder de caravan of bij de gasfles.

9)              Een  verkeert gerichte ventilator die de achterkant van te koelkast te veel verkoelt werkt ook                  averechts ( door dat de koelkast heet wordt aan de achterzijde koelt hij aan de binnenzijde )
Elektra 230V

Een doorgebrand element door een bliksem inslag in de nabije omgeving. Een piekspanning in het elektra net. Kabelbreuk. Thermostaat defect.
Electra 12 V

Zekering van de auto stuk. Verkeerde massa of plus pool bij 13 polig. Kabelbreuk.
Gas

Verkeerde gassoort LPG.

Algemeen

Elke koelkast die uitgebouwd wordt koelt veel beter, zelfs een nieuwe. Een koelkast die aan de tentzijde is ingebouwd, vaak achter de buiten deur als deze open staat koelt veel slechter dan een aan de achterzijde of de niet tentzijde van de caravan. Een koelkast die uitgebouwd het redelijk doet zal ingebouwd niets doen.

 

De koelkast trekt mijn autoaccu leeg (Fendt caravan)

Standaard zit alle binnenverlichting en de koelkast bij Fendt caravans op pool 9.
Dit is eenvoudig te scheiden van elkaar.

Hoe te doen

Links voorin zit tegen de wand een zwarte beschermkap schroef deze los. U ziet dat er op pool 10 (bruin/rode draad) niets is aangesloten. U ziet dat er op pool 11 (wit/rode draad) niets is aangesloten. In het kastje naast de koelkast zit ook een zwarte (halve) beschermkap schroef deze ook los. De koelkast zit rechts op het verdeelblok te herkennen aan een rode en een witte draad. Deze draad loopt naar de bovenzijde van de koelkast en vaak kleeft er ergens aan deze draad een stickertje NUR 12 Volt. Trek enkel de rode draad los en plaats deze links op het verdeelblok, daar is vaak een open vrije aansluiting. Neem een 4 q mm enkele stroom draad, deze draad gaat ook op de linker aansluiting en gaat langs de wand naar links voor sluit hem aan op de bruin/rode draad.
Zo de Koelkast is gescheiden van pool 9 en staat nu op pool 10. 
Pool 10 kan ook gebruikt worden om eventueel een caravanaccu te laden. Plaats in dit geval een diodebrug tussen de voeding die naar de koelkast gaat zodat de koelkast de boordaccu van de caravan niet kan leeg trekken. Als de auto goed is aangesloten wordt deze pool (10) alleen gevoed
als de auto op zijn contact staat of als de automotor loopt.

 

Koelkast defect

Het element is goed. De koelkast wordt warm van binnen het buizenstelsel is deelt koud aan de achter zijde.

Defect

Het heeft er alle schijn van dat er een luchtbel in het systeem zit en de enige oplossing is de koelkast uitbouwen en op zijn kop zetten. Bouw de koelkast uit. Het op zijn kop zetten van de koelkast helpt in veel gevallen. In de loop van de tijd worden ammoniakkristallen gevormd in het buizenstelsel. Dit treedt speciaal op als de koelkast enige tijd werkt terwijl hij schuin staat. Het water kan dan niet goed terugstromen, het kookproces is niet goed tengevolge daarvan kristalliseert ammoniak. Als de kristallen terecht komen in de kleinere buizen, kunnen ze de doorstroming van de waterstof belemmeren. Wordt de koelkast 24 uur op zijn kop gezet, dan komt de vloeistof op plaatsen in het buizenstelsel waar het normaal niet komt. De kristallen worden dan weer opgelost in de vloeistof.

 

Let op:

Draai de koelkast, als hij op zijn kop staat, altijd verder als u hem weer op zijn pootjes zet. Dus het hele proces met de klok mee of tegen de klok in. Draai de koelkast altijd naar de zijkant om. Niet naar voren of naar achter. In 9 van de 10 gevallen werkt de koelkast weer. 

Maar in het vervelendste geval wordt het een andere koelkast.

 

 

Caravan vraag & antwoord

De Koelkast

Begin pagina

Alles over 230Volt

Alles over 12 Volt

Alles over gas

Caravan, auto en tent

Tips en weetjes

Banden en onderstel

Alles over water en vlekken

Wat zegt de Wet

Alles over: De 7/13 p. stekker/doos

Nieuws en actueel

Visite kaartje en Contact

De 7/13 p. stekker/doos

Het zonnepaneel

De aardlekschakelaar

Welke omvormer

De accu: deel 1

De accu: deel 2

Accu aansluitschema’s

13 p stekker naam caravan

A t/m E

13 p stekker naam caravan

E t/m P

13 p stekker naam caravan

P t/m Z

Tips: deel 1 De winter

Tips: deel 2

Tips: deel 3

Tips: deel 4 Onderhoud

Gas: Wat u nu ook weet

230 Volt: Wat u nu ook weet

Keuring en Identificatie

Alles over banden

Wettelijke eis en artikelen

Opbouweisen

Regels en verplichtingen

Het Rijbewijs

De kachel deel 1

De kachel deel 2

Veilig op reis checklist

De tent: deel 1

De tent: deel 2

Een tent: Opzetten

Rijden met de caravan:

deel 1

Rijden met de caravan:

deel 2

Rijden met de caravan:

deel 3

Rijden met de caravan:

deel 4

Wist u dat………?

12 Volt berekeningen

Gas techniek

Handig om te weten

Storingen: deel 1

Storingen: deel 2

Onderhoud & voorkomen

De onderhoudsbeurt

Laatste nieuws: deel 1

Laatste nieuws: deel 2

Kenteken & (ver) koop

Alles over water

Vertaal woordenlijst

In de bergen kamperen

Veiligheid: Brand

Veiligheid: Koolmonoxide

De koelkast

Ik neem mee op vakantie

Veiligheidsvoorschriften: deel 1

Veiligheidsvoorschriften: deel 2

Reiniging en onderhoud

De aanrijding deel 1

De aanrijding deel 2