Korte berichten uit een eeuw Apeldoornse leven

1973-1977


1973

VeronicaAprilstorm: minder schade dan in november

< In Scheveningen liep het zendschip Veronica op het strand (Radio Caroline: une histoire extraordinaire).

3 april - De storm heeft gisteravond tot omstreeks middernacht weer op een geweldige manier huisgehouden. Weliswaar waren de windstoten niet zo krachtig als in de stormnacht van 13 november 1972, maar het geweld was hevig genoeg om vele inwoners in paniek te brengen door vallende bomen. Het ,,regende’’ bij de politie meldingen van stormschade. De mensen van de gemeentewerken, die aanvankelijk de bewoners behulpzaam waren bij het opruimen, konden later alleen nog af gaan op omgevallen bomen die over de doorgaande routes lagen.De schade aan de bossen is minder aanzienlijk dan in november.

Vissen ‘vangen’

10 september - De hengelaars die van tijd tot tijd hun hengel uitgooien in het Apeldoorns-Dierens kanaal hadden vrijdag een mazzeltje. Ze hoefden niet eindeloos te wachten tot een vis trek had in het met zorg bereide aas, maar konden de vissen nu met blote hand grijpen. Tussen Marchantstraat en Laan van Kuipershof wordt een dam gelegd en daartoe werd vrijdag het water over een aantal meters uit het water gezogen. De meeste vissen werden achter de schotten weer in het kanaal gelaten voor een sportievere vangst, maar er verdween ook menig exemplaar in de netten van de hengelaars.

Bende in holen

20 september - De Eper politie heeft een jeugdige gangsterbende opgerold die in Vaassen en Apeldoorn geruime tijd een groot aantal diefstallen heeft gepleegd. De bendeleden verborgen hun buit in een bos in holen, waarin ze soms ook leefden en waarheen ze ook meisjes meenamen. Toen de politie een inval deed in het holenstelsel, dat bijzonder gevaarlijk gebouwd was en op instorten stond, trof zij een aantal aanwijzingen dat de bende, die zich ,,Klein Viëtnam’’ noemde, plannen had om benzinebommen te maken en dreigbrieven te schrijven aan groeperingen waaraan zij een hekel had.

Olieboycot

6 december - De olieboycot en de energiebeperking die daarmee gepaard gaat, teistert vooral de garage- annex automobielbranche. In Apeldoorn leidde dat tot dusver tot een daling van de omzetten in de verkoop van nieuwe en gebruikte auto’s met percentages die variëren van vijfentwintig tot honderd procent, het aanvragen van werktijdverkorting en van het verlenen van ontslag en een afwachtende houding van het publiek, waardoor de showrooms van sommige bedrijven propvol staan met zowel nieuwe als tweedehands auto’s.


1974

België-Vlaams in flats op tv

14 juni - Op een van de drie flatgebouwen aan de Laan van Maten staat sinds gisteren een op een radiotelescoop lijkende paraboolantenne, waarmee de televisie-uitzendingen van België-Vlaams uit de lucht worden ,,geplukt’’. Het gaat hier om een proef van het Apeldoornse installatiebureau Wiederhold, dat de grote ontvanger (diameter ruim drie en een halve meter) gebruikt om te testen hoe de ontvangst van het Vlaamse televisiestation in Apeldoorn is. Wanneer de resultaten onder alle weersomstandigheden goed zijn, zal de centralle antenne inrichting in De Maten met België Vlaams worden uitgebreid.

Hek van de dam

29 juni - Het hek is van de dam. Gistermiddag klokslag twee uur werden de afsluithekken van de dam in het Apeldoorns Kanaal bij de Marchantstraat verwijderd en kreeg het verkeer vrij baan. De dam is een van de ,,voordeuren’’ van de nieuwe wijk De Maten en een schakel aan de zogenaamde buitenringweg van Apeldoorn.

Echoput minder diep

25 juli - De Echoput is geen 78, maar ongeveer zestig meter diep. Die conclusie werd gisteren getrokken door putgids Frank de Jongh (27) en NOS-verslaggever Felix Huizinga na een afdaling die door de NOS-radio live werd uitgezonden. Verder constateerden de twee ,,putjesscheppers’’ dat de put volkomen droog staat. Voor Frank de Jongh was het wel een teleurstelling dat hij niets op de bodem aantrof. Hij had vijf jaar naar deze afdaling uitgekeken en er vast op gerekend dat hij op de bodem enige merkwaardige vondsten zou doen.

D’66 opgeheven

5 september - De afdeling Apeldoorn van D’66 bestaat niet meer. In een zaaltje van café ,,Terminus’’ was de meerderheid van de afdeling voor een resoluut stoppen met de politieke activiteiten in Apeldoorn. De afdeling Apeldoorn van D’66 werd in januari 1967 opgericht. In 1970 werden twee leden gekozen in de gemeenteraad. Bij de laatste raadsverkiezingen kreeg de partij geen zetel toebedeeld.


1975

Vijf parkeerautomaten in centrum

1 maart - Het is voor de Apeldoornse bevolking wennen om voortaan in het centrum, op het Marktplein, voor het parkeren van auto’s te moeten betalen. Vijf parkeerautomaten registreren namelijk sinds woensdag elektronisch de vertrektijden. De tarieven variëren: twee kwartjes per uur met en maximale stallingsmogelijkheid van vier uur en twee kwartjes per half uur voor maximaal een uur. Het aantal autorijders dat het plein de rug toekeert om hun voertuigen elders in het centrum neer te zetten is vooralsnog erg groot.

VSMVSM op stoom

Eén van de lokomotieven van de Weluwsche Stoomtrein Maatschappij in actie >

27 juni - Maandag 14 juli zal officieel de eerste stoomtrein van het Apeldoornse perron vertrekken richting Dieren. Gistermiddag gaf een keurmeester van het Stoomwezen, na een beoordeling van een door de Veluwse Stoomtrein Maatschappij gekochte Duitse loc, het groene licht. In Apeldoorn en Dieren wordt door vrijwilligers van de VSM met man en macht gewerkt aan de aanleg van een speciaal perron. Ook aan de stations in Lieren en Eerbeek wordt hard geknutseld.

Geen pension voor gescheiden mannen

10 juli - Het college van burgemeester en wethouders voelt niets voor een voorstel van de heer A. Adriaanse om het voormalige Liduïnaziekenhuis aan de Arnhemseweg, dat leegkwam nadat het Lucasziekenhuis in Ugchelen in gebruik werd genomen, te benutten voor mannen, die na een echtscheiding de echtelijke woning hebben moeten ontruimen. In een brief wijzen B en W erop, dat het ziekenhuisbestuur van plan is het gebouw te verkopen.

Fata morgana

15 juli - Een automobilist op de Kayersdijk kon gistermorgen zijn nogen niet geloven. ,,Is dat nu een echte stoomtrein, of zie ik een fata morgana?’’, moet de man hebben gedacht. Gespannen tuurde hij naar de spoorlijn en lette daarbij minder op de weg, waardoor hij zijn auto in een droge sloot stuurde.

Apeldoorn = 055

20 september - Apeldoorn is thans opgenomen in de rij van grote steden. Dinsdag om middernacht wordt het kengetal gewijzigd in 055, terwijl tevens de vijfcijferige telefoonnummers van de 26.800 abonnees worden veranderd in zescijferige dor er een twee voor te plaatsen. Het betekent eveneens en primeur voor het Telefoondistrict Zwolle: Apeldoorn is de eerste stad in dit district met een driecijferig kengetal.


1976

Le Philosophe in problemen

13 maart - In nood leert men zijn vrienden kennen. Dit gezegde ondervindt ook Johannes Franciscus (,,Joop’’) Braakhekke, de exploitant van zowel ,,Le Philosophe’’ (Paul Krugerstraat) als van ,,Le Big Bazar’’ (Hoofdstraat) nu dagelijks aan den lijve. De opening van ,,Le Philosophe’’, nu acht jaar geleden, had inzake het ,,uitgaansleven’’ een ware hausse tot gevolg. Nu gaat Braakhekke, de man die meer artiest is dan keiharde commerciële figuur, al meer dan een jaar door de diepste dalen van ellende, die zich voornamelijk op het financiële vlak afspelen. ,,Waar het mij aan heeft ontbroken is een figuur naast me, die het budget nauwlettend in de gaten hield.’’

,,De Haere’’ gewone wijk

26 maart - Het nieuwe woonwagencentrum dat in ,,De Haere’’ gerealiseerd zal worden, moet een gewone Apeldoornse wijk worden. In deze ,,nieuwe wijk’’ zullen dan ook gewone Apeldoornse regelingen, normen en verordeningen van kracht moeten zijn. Dit is de mening van de Regionale Coördinatie Commissie van het Oost-Veluwse Woonwagencentrum. De RCC gaat de gemeentelijke autoriteiten dan ook adviseren de verantwoordelijkheden weer onder te brengen bij de diverse gemeente-instanties (politie, brandweer, bouw- en woningtoezicht, reiniging, plantsoenendienst enz.).

Spinazieproef langs E 8

5 juni - Op z’n vroegst volgend voorjaar kan het Instituut voor Plantenziektenkundig Onderzoek in Wageningen conclusies trekken uit de proeven die het met plantjes neemt langs de E 8 bij Ugchelen. Evenals vorig jaar staan daar ook nu weer series bakken met spinazie, witte petunia, tabak en kleine brandnetel. Die plantjes worden gebruikt om de invloed van auto-uitlaatgassen te meten. Rijkswaterstaat kan met de uitslag van het onderzoek rekening houden bij toekomstige wegaanleg.

Sexclub moet dicht

15 juni - Burgemeester en wethouders hebben in samenwerking met de zedenpolitie maatregelen genomen om het aan de Paul Krugerstraat gelegen sexuele vermaakcentrum ,,Maison de la Femme’’ per 1 juli te sluiten. Bezwaren uit de buurt, ondermeer van de tegenover gelegen Johanna Marcus Nijlandschool voor huishoud-onderwijs, hebben de doorslag gegeven. Schooldirectrice mej. G. Timmer zegt over het afgelopen halfjaar dat het centrum geopend was moeilijk direct schadelijke gevolgen op haar meisjes te kunnen aanwijzen. ,,Maar als er een auto bij het centrum stopte, dan was de aandacht van hen niet meer bij de lessen.’’


1977

Ontslagen bij Van Gelder

21 januari - Van Gelder Papier gaat dit jaar het huidige personeelsbestand van 5400 personen met 1100 verminderen. De hardste klap komt aan in Apeldoorn, waar de produktiefabriek voor wit papier wordt gesloten, waardoor 520 personeelsleden hun werk verliezen, van wie er ongeveer 60 in andere vestigingen in Apeldoorn herplaatst kunnen worden. Na de afbouw van de oorspronkelijk grootste werkgever in de regio Apeldoorn, Philips Electrologica, waardoor meer dan 1000 gekwalificeerde arbeidsplaatsen verloren zijn gegaan, gaat nu de fabriek van de tweede grootste werkgever in de regio compleet dicht.

Luchtschip

6 juni - De bewoners van de Jan Mankesstraat in Eerbeek waren vrijdag getuige van een niet alledaags voorkomend transport. Twee jaar lang bouwde de heer J. Rubben in de tuin van zijn vader aan een motorjacht van bijna tien meter lang en drie meter breed met alles er op en er aan. Nu was echter de vraag: hoe komt zo’n boot achter het huis vandaan? Er werd een zestig ton zware hijskraan gecharterd, die het karwei zou klaren. Alles verliep op rolletjes.

TuinHetLooPaleistuin 17e eeuw

< De Koninklijke Tuinen zijn intussen ongeveer in de oorspronkelijke vorm gerestaureerd, hoewel veel moderner planten het geheel een kleuriger aanzien geven. (Website Liesbeth de Graaf)

14 juni - CRM-minister Van Doorn heeft gisteren de meerderheid van de Tweede Kamer getrotseerd door vast te houden aan zijn standpunt: restauratie van de paleistuin Het Loo in zeventiende-eeuwse stijl, geometrisch van vorm. Vorig jaar al sprak de Kamer voorkeur uit voor handhaving van de paleistuin in de huidige vorm. De Kamerleden vreesden dat de onderhoudskosten veel duurder zullen gaan uitvallen en vonden bovendien dat de harmonie met de omgeving verloren gaat.

Raadhuis weer open

1 november - Het gemeentebestuur is weer ,,thuis’’. De lichten gaan weer aan in het bestuurlijke centrum, zodat de burgers - en met name op de avond van de raadsvergaderingen - kan zien dat de overheid leeft en werkt in hun midden. Gistermiddag vond de officiële opening plaats van het vernieuwde raadhuis. Rond de opening ging vorige week de feestweek ,,Apeldoorn heeft wéér wat’’ van start, met onder meer de ingebruikname van het carillon en de aanbieding van een door 500 vrouwen geknoopt wandkleed.

Lees verder van 1978 tot 1982


Honderd jaar (Nieuwe) Apeldoorns(ch)e Courant

Berichten uit een eeuw Apeldoornse leven

1903-1907 | 1908-1912 | 1913-1917 | 1918-1922 | 1923-1927 | 1928-1932 | 1933-1937 | 1938-1942 | 1943-1947 | 1948-1952
1953-1957 | 1958-1962 | 1963-1967 | 1968-1972 | 1973-1977 | 1978-1982 | 1983-1987 | 1988-1992 | 1993-1997 | 1998-2003Andere websites:
World Webcam Monitor | Publicaties | Arnhem Spookstad | De verzwegen deportatie | Mijn boekwinkeltje