Korte berichten uit een eeuw Apeldoornse leven

1983-1987


1983

Markt lijdt onder kermis

11 april - De combinatie van de warenmarkt en de kermis in de binnenstad van Apeldoorn, die zaterdag officieel geopend werd, is verre van ideaal. Hoewel de kermismensen over het algemeen dik tevreden zijn, klagen de marktkooplieden steen en been. Behalve dat de standruimte in veel gevallen werd verkleind, heeft de geluidsoverlast veel irritatie gewekt. De kermisattracties staan dit jaar voor het eerst opgesteld op het Marktplein en het Raadhuisplein.

Zwijnen Hoge Veluwe afgeschoten wegens varkenspest

2 juni - Met man en macht wordt momenteel getracht de varkenspest, die onder een groot aantal wilde zwijnen in het nationale park de Hoge Veluwe is uitgebroken, te beteugelen. Het Otterlose Zand, een door rasters omgeven terrein van 700 hectare, waar deze besmettelijke ziekte is geconstateerd, is hermetisch afgesloten. De nog levende zwijnen worden afgeschoten. Het is zeer waarschijnlijk dat er een verband bestaat tussen de besmetting van de wilde zwijnen en de varkenspest op bedrijven in de Gelderse Vallei. Men heeft een begin gemaakt met de inenting van 600.000 varkens in de regio.

Cross-overlast in Assel

10 november - De bewoners van Assel zijn het beu. De geluidsoverlast die veroorzaakt wordt door de crossers die hier in de omgeving hun sport beoefenen heeft lang genoeg geduurd, vinden zij. In de omgeving van Assel ligt het Watergangcircuit, een crossbaan voor leden van de motorcrossvereniging Veluwse Vicky Rijders uit Apeldoorn. Aan de andere kant van de spoorlijn ligt nog een tweede, illegaal, crossterrein. De politie van Apeldoorn zegt dat de crossers de agenten meestal te snel af zijn, zodat zij weinig kunnen doen.

NaaldNaald centraal op kruispunt?

De Gedenknaald bij Het Loo werd in 1901 opgericht ter gelegenheid van het huwelijk van koningin Wilhelmina en prins Hendrik (Wijkraad De Naald) >

10 december - Gemeentelijke verkeersdeskundigen gaan in Apeldoorn de mogelijkheid onderzoeken het kruispunt de Naald zodanig te reconstrueren, dat de Gedenknaald middenop het kruispunt komt te staan. Suggesties om ter plaatse een rotonde te maken lijken bij voorbaat kansloos, vanwege het ontbreken van de nodige financiën. Maar voor enkele tonnen moet het wel mogelijk zijn, via een beperkte ingreep, de Naald te verplaatsen naar het centrum van het kruispunt, waarbij het verkeer er omheen wordt geleid.


1984

V&D Kijkshop

10 maart - Na ruim twee jaar ruïne, waar de hele middenstand van de noordelijke Hoofdstraat zich aan stoorde, komt er eindelijk iets nieuws op de plaats van de cadeaushop fa. Noteboom, die uitgerekend op Sinterklaasavond 1981 afbrandde. In het nieuwbouwcomplex op de hoek van de Hoofdstraat en de Paslaan komt onder andere een Kijkshop van Vroom en Dreesmann. Wie zo’n winkel inloopt ziet artikelen achter glas. De nummers van de artikelen die men wenst moet men noteren op een formulier en het is afhalen en betalen geblazen aan een centrale kassa die per computer verbonden is met het magazijn.

HetLooRijksmuseum Het Loo open

< Rijksmuseum Het Loo rond 1700. ('Met de Franse slag'; de invloed van Lodewijk XIV op het hofleven)

20 juni - Koningin Beatrix heeft vanmorgen met een speciale sleutel haar voorvaderlijk jachtslot Rijksmuseum Het Loo voor het publiek geopend. Honderdduizenden belangstelling worden verwacht om er zijn rijkdom aan schilderijen, meubilair en tuinen te bezichtigen. Apeldoorners kunnen drie avonden lang gratis ,,hun’’ paleis bezichtigen. De drieduizend kaarten per avond waren al snel uitverkocht.

De echte Sint?

6 december - Een boze Elspetenaar greep gisteren zonder aanzien des persoons naar de baard van Sinterklaas. Zijn verwoede poging om de kindervriend te ontmaskeren mislukte. Het bestuur van kleuterschool ,,De Drempel’’ is principieel tegen Sinterklaasviering. De komst van Sint was een initiatief van een aantal ouders, die uit vrees voor herkenning een Apeldoornse Sinterklaas in de armen genomen had. Op het moment dat Sint arriveerde haalden een aantal moeders hun kinderen af en toonden Sint en de Pieten geen blik waardig.

56 jaar op markt

Jo Hagenbeek gaat maandag een moeilijke ochtend tegemoet. De zeventigjarige groentehandelaar uit Zutphen zet dan, bij het scheiden van de markt, voor de laatste keer zijn lege groentekisten op de platte wagen. Na 56 jaar trouwe dienst op de Apeldoornse maandagmarkt zet hij er een punt achter. Hagenbeek toog in 1928, op veertienjarige leeftijd, voor het eerst met zijn vader en moeder naar de markt in Apeldoorn.


1985

Jacht op kangoeroe

29 maart - Na bijna een week is een einde gekomen aan de ‘jacht’ op een kangoeroe, die zaterdag ontsnapte van camping ,,Klein Paradijs’’ in Beekbergen. Vanmorgen schoot hoofdagent Ron Hijzendoorn (30) van de Apeldoornse politie het dier met een verdovingsgeweer een speciale ‘cocktail’ in het lijf. Sinds zijn ontsnapping werd het dier herhaaldelijk gesignaleerd, maar steeds weer wist hij op het laatste moment te ontsnappen.

CafeDeParisUitgaansleven komt voorzichtig op gang

Le Café de Paris was één van de eerste trekpleisters van het uitgaansleven in Apeldoorn (Website Hotel et le café de Paris) >

13 april - In het Apeldoornse uitgaansleven, nog steeds een teer kasplantje, doen zich enkele interessante ontwikkelingen voor. Terwijl tal van soortgelijke steden doodse binnenstadspleintjes uitbouwden tot gezellige ontmoetingsplaatsen met terrasjes, bioscopen, dancings en café’s, moet dat in Apeldoorn nog helemaal van de grond komen. Stilaan wordt afgerekend met het oude gezegde dat men ’s avonds in ‘het dorp’ een kanon kan afschieten. De komst van Le Café de Paris, de vestiging van Radio Gelderland en mogelijk ook Radio Apeldoorn op het Raadhuisplein zijn hoopvolle tekenen voor een verdere ontwikkeling van het hart van Apeldoorn.

Protest tegen opheffen parkeerverbod Marktplein

31 juli - Terwijl horeca, winkeliers en marktkooplieden erg blij zijn met de opnieuw geschapen mogelijkheid om op het Marktplein (Stationsstraat-zijde) te parkeren, is de fietsenbond ENFB afdeling Apeldoorn het daar helemaal niet mee eens. De bond vreest een vergrote autoverkeersdruk op dit deel van het centrum. In een brief wordt gevraagd de maatregel ongedaan te maken.

Ziekenhuis 100 jaar

19 november - Als we de klok een eeuw terugzetten is Apeldoorn een gemeente met ongeveer 17.000 zielen op 34.000 hectare. De zorg voor de gezondheid liet nog zeer te wensen over. Besmettelijke ziekten waren typhus, dyphterie, kinkhoest, roodvonk en mazelen. Mazelen veroorzaakten epidemieën in 1882, ’84 en ’88. Honderd jaar geleden maakte een groep notabelen de weg vrij voor de bouw van ‘Het Ziekenhuis’, dat een jaar later de eerste patiënt onder de wol stopte. Gisteren waren de oudste en de jongste patiënt van het Julianaziekenhuis, mevrouw H. van Voorst van Beest, 94 jaar, en Marleen Siemelink, één dag oud, de eersten die met een bos bloemen en een herdenkingstegeltje begiftigd werden.


1986

Masturbatielijn

De masturbatielijn van de Apeldoornse NVSH is na een financiële injectie weer elke maandagavond van acht tot tien uur bereikbaar. Volgens voorzitter Gerrit Wolves verkeert meer dan de helft van de mannen die de vrijwilligers aan de lijn krijgen in ‘relatienood’. ,,Het gaat er niet alleen om de mensen via de telefoon te gerieven, maar vooral natuurlijk om een gesprek met ze aan te knopen en ze eventueel door te verwijzen.’’ Apeldoorn is de enige plaats in ons land met een masturbatielijn.

Geen heidehoning

10 juli - De vorst blijkt afgelopen winter enorme schade aangericht te hebben aan stukken hei, zowel in de regio als in andere delen van het land. Imkers, die toch al een slecht voorjaar achter de rug hebben, zien de toekomst somber tegemoet: vrijwel zeker is deze winter geen heidehoning te verkopen. Vaststaat dat grote delen van de hei zijn afgestorven. Volgens deskundigen duurt het jaren voordat de heidevelden weer in optimale conditie zijn.

Geite verzett’n

17 september - De heer G. Zevenhuizen van de Arbeidstraat stuurde een vakantieanecdote. ,,Op de camping aan het Gardameer stond ik op, waarna een Hagenaar vroeg: ‘Wat ga je doen?’ Ik antwoordde op z’n Veluws: ‘’k Goa effen de geite verzett’n’. De volgende dagen werd dit gezegde te pas en te onpas gebruikt. De Hagenaars spanden de kroon met: ‘Ik ga effe de gaite verzette’. En een handige Groninger schilderde een bord bij de toiletten met ‘Hier ku’j de geite verzett’n’.’’

Berg en Bos verwaarloosd

15 november - Eén van Apeldoorns grootste toeristische trekpleisters, het natuurpark Berg en Bos, blijkt sterk verwaarloosd. Het snoeimes van de bezuinigingen heeft geleid tot gevaarlijke situaties voor de (dit jaar, inclusief de Apenheil) 300.000 bezoekers. Vermolmde bruggetjes, afgebrokkelde wandelpaden, gebroken trapleuningen en losliggende roosters veranderen een wandeling bijna in een ‘overlevingstocht’.


1987

Stadhuis bij ACEC

16 mei - De bouw van een stadhuis op het terrein van de ACEC en Tivoli kan de redding betekenen voor het noordelijk gedeelte van de Apeldoornse Hoofdstraat en Nieuwstraat en het aansluitende Beekpark. Een dergelijk project, dat veepl publiek trekt, zal de in gang gezette verpaupering van dit gebied tot staan brengen. Tot die conclusie zijn de winkeliers van dit deel van de binnenstad gekomen. Ze zijn ‘wakker geschud’ toen de ondernemers rondom het Marktplein openlijk riepen: ‘zet het nieuwe stadhuis maar bij ons voor de deur’.

Benzine-oorlog in Apeldoorn

22 juni - In Apeldoorn is een benzineoorlog losgebarsten. Zaterdag kelderden de benzineprijzen bij alle 40 pompstations met maar liefst dertien cent. Super kost nu geen f 1,62 meer, maar f 1,49 en normale benzine geen f 1,59 maar f 1,46. De benzinestrijd ontbrandde enkele weken geleden toen zich een nieuw autobedrijf aan de Molenstraat de daar ontmantelde benzinepompen weer in gebruik stelde en de prijs voor de merkloze benzine met dertien cent verlaagde. Zaterdag doorbrak Van Woudenberg met zijn Q8-station aan het Kanaal afspraken van de pomphouders in Apeldoorn om de normale prijzen te handhaven en toen volgden de anderen.

Koeweit heet voortaan Kuwayt

1 september - Het zal soms wennen zijn, maar de schrijfwijze van bepaalde aardrijkskundige namen in deze krant is met ingang van vandaag veranderd. Wij volgen daarmee een nieuwe ‘landen- en plaatsnamenlijst’ van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP). Uitgangspunt daarvan is, dat zoveel mogelijk de namen worden overgenomen die de staten zelf voor hun gebied hebben vastgesteld. Zo wordt Kuweit voortaan geschreven als Kuwayt, Dubai als Dubayy en Irak als Iraq. Bagdad, hoofdstad van Iraq, wordt nu als Baghdad geschreven.

Zwitsal sluit

18 september - De 226 vaste medewerkers van Grada Produktiebedrijven bv (Zwitsal) aan de Vlijtseweg in Apeldoorn heben gisteren van de directie te horen gekregen, dat het bedrijf bijna zeker de poorten zal sluiten. Er is sprake van dat Grada zal worden overgeheveld naar het Amersfoortse bedrijf Intradal, maar volgens andere bronnen zal de produktie worden verplaatst naar het Belgische Sint-Truiden.

Lees verder van 1988 tot 1992


Honderd jaar (Nieuwe) Apeldoorns(ch)e Courant

Berichten uit een eeuw Apeldoornse leven

1903-1907 | 1908-1912 | 1913-1917 | 1918-1922 | 1923-1927 | 1928-1932 | 1933-1937 | 1938-1942 | 1943-1947 | 1948-1952
1953-1957 | 1958-1962 | 1963-1967 | 1968-1972 | 1973-1977 | 1978-1982 | 1983-1987 | 1988-1992 | 1993-1997 | 1998-2003Andere websites:
World Webcam Monitor | Publicaties | Arnhem Spookstad | De verzwegen deportatie | Mijn boekwinkeltje