Korte berichten uit een eeuw Apeldoornse leven

1988-1992


1988

Trein naar Apeldoorn wordt boemeltje

8 juni - De hogesnelheidstrein tussen de Randstad Holland en Twente die de NS in petto heeft, zal Apeldoorn mijden. De Veluwestad, die nu al een rechtstreekse spoorverbinding met het noorden en zuiden mist, zal in het NS-net verder degraderen. Volgens het gisteren gepresenteerde NS-plan ‘Rail 21 - sporen naar een nieuwe eeuw’ zal de toekomstige ‘supertrein’, die Eurocity wordt genoemd en een snelheid tot 200 km per uur kan ontwikkelen, vanuit het westen via Arnhem en Zutphen richting Enschede/Hengelo gaan rijden. Apeldoorn vervalt als hoofdspoorverbinding.

Apeldoorn klein dorp volgens veel inwoners

14 juni - Veel inwoners denken dat Apeldoorn een klein dorp is. Bijna een kwart schat het inwonersaantal op minder dan 110.000 (in werkelijkheid 145.000). Een derde van de Apeldoorners winkelt regelmatig in nabij gelegen steden, omdat de keuze en gezelligheid elders groter wordt geacht. Meer dan 60% is matig tot slecht te spreken over de mogelijkheden om een gezellig avondje te stappen. Dat blijkt uit een groot landelijk onderzoek naar het imago van Apeldoorn.

Oranje1988Oranje-euforie

Het Nederlands Elftal werd Europees Kampioen op 25 juni 1988 (www.voetbalvanoranje.nl) >

27 juni - Onmiddellijk nadat het laatste fluitsignaal in het Olympisch Stadion in München had geklonken barstte de euforie in Apeldoorn los. De kort tevoren nog uitgestorven binnenstad werd overspoeld door een hossende en luid toeterende oranje mensenzee. ,,Rond acht uur hielden we ons hart vast’’, aldus een politiewoordvoerder. ,,Het was een gekkenhuis, er werd verschrikkelijk veel bier gedronken en het dreigde uit de hand te lopen.’’ Onder invloed van drank ontstonden in de loop van de avond en nacht enkele vechtpartijen in het centrum. Twee mannen met lichte verwondingen moesten in het ziekenhuis worden opgenomen. Ze waren zo dronken, dat ze omvielen, aldus de politie.

Ronnie Tober bestolen

3 oktober - ,,Ze hebben alles meegenomen, alle cadeaus van mijn beste vrienden, al mijn papieren.’’ Ronnie Tober, de 43-jarige zanger uit Apeldoorn, is zichtbaar aangeslagen. Gisteravond sleepten inbrekers het hele hebben en houwen van Ronnie en zijn impresario Jan Jochems het huis aan de Loolaan uit. Vorige week vierde Ronnie in het Amsterdamse Tuschinsky-theater zijn zilveren artiesten-jubileum en werd hij bedolven onder een lawine van geschenken van collega’s. De eigenaar van het pand, de Apeldoornse ‘oliesjeik’ Evert van Woudenberg, heeft een hoge beloning uitgeloofd voor de gouden tip.

Wildviaducten redding voor wild

8 november - Door de opening van de A50 verdwijnt de N50 voorgoed uit de hoogste regionen van de Nationale File-top 50. Het zou een ramp zijn geweest voor de hertstand op de Veluwe (800 edelherten en 1.500 reeën) als de twee wildviaducten bij vliegveld Terlet en De Woeste Hoeve er niet waren gekomen. Jaarlijks worden op de Veluwe 300 herten en zwijnen door het verkeer gedood. Op de weg Apeldoorn-Arnhem waren het er gemiddeld tien.


1989

StadhuisApeldoorn tegen stadhuis op Markt

< Het stadhuis van Apeldoorn, zoals dat in 1992 werd gerealiseerd (Stadhuis Apeldoorn)

25 februari - Slechts 25% van de Apeldoornse bevolking is voorstander van een stadhuis op de Markt. Tweederde (67%) is daar tegen. Een harde kern van 42% is zelfs sterk tegenstander van de huidige bouwplannen. Een grote meerderheid (64%) is niet tevreden over de manier waarop Apeldoorn op dit moment bestuurd wordt. Overigens is voor het ontwerp-Ruijssenaars veel (64%) lof te noteren. Dat zijn de belangrijkste resultaten uit een representatieve opiniepeiling die bureau Lagendijk in opdracht van de Nieuwe Apeldoornse Courant heeft gehouden.

We zijn er weer!

11 maart - De werknemers van Wegener Nieuwsdruk Apeldoorn hebben vanochtend besloten hun stakingsactie te beëindigen, nadat vannacht een principe-akkoord werd bereikt over een tweejarige cao voor de 50.000 grafici. Uit de vele reacties die wij de afgelopen dagen mochten ontvangen sprak begrip voor de situatie die ertoe heeft geleid dat de krant enkele dagen niet kon verschijnen.

Dodelijke gijzeling

22 juni - De 56-jarige Apeldoornse kolonel K.H.J. van der Kieft is vanmorgen rond negen uur op de A-12 bij Arnhem doodgeschoten tijdens de ontknoping van een gijzelingsactie. Het is onduidelijk of de kolonel door schoten van de politie of van de gijzelnemer, de 33-jarige Westduitser S.B., om het leven is gekomen. B. dwong hem rond zeven uur bij zijn woning aan de Gunninglaan onder bedreiging van een vuurwapen in zijn eigen auto richting Arnhem te rijden. In het Shell-benzinestation bij het knooppunt Grijsoord belde de gijzelnemer de politie en vroeg om 1 miljoen gulden en drugs.

DialectenDialect bedreigd

Kaart van de Nederlandse dialecten. (Wikipedia: Dialecten)>

14 september - Het Veluws dialect wordt met de ondergang bedreigd. Al enkele jaren tekent zich af dat het dialect niet alleen minder gesproken wordt, maar dat oude begrippen en uitdrukkingen door hoogbejaarden in hun graf worden meegenomen. Het Staring Instituut te Doetinchem wil enkele cultuur-historische woordenboeken uitgeven om het streekeigene toch nog voor het nageslacht te redden.


1990

Monumentje verloedert

12 maart - De voormalige brugwachterswoning bij de Welgelegenbrug in Apeldoorn wordt een steeds grotere aanfluiting. Vorig jaar is het gemeentelijk monumentje uitgebrand. De stormen van de afgelopen maanden hebben de rest gedaan. Het bouwwerk met zijn zwartgeblakerde dakresten is en prooi van wind en regen. Het is nog maar de vraag of het ooit wordt opgeknapt van de verzekeringspenningen die de gemeente kan innen.

‘Was ist hier los?’

7 mei - Vijf rijen dik langs de hele route genoten 300.000 mensen gistermiddag van de nationale parade van oorlogsveteranen in Apeldoorn. Twee uur duurde de waterval van ongekend enthousiasme en niemand raakte vermoeid. ‘Was ist hier los?’, vroeg een jong Westduits stelletje toen ze met hun auto vastliepen op een politieafzetting op de Zwolseweg. Toen het hen werd uitgelegd reageerde de jeugdige bestuurder met: ‘O, dan komen we zeker op een wat ongelukkig moment’.

Verzuring kan zijn gang gaan in de Gerritsfles

26 mei - De Gerritsfles wordt volledig overgeleverd aan de nukken van mens en natuur. Het ven, volgens kenners een van de mooiste van Nederland, is uitgeroepen tot wetenschappelijk ijkpunt. Het is eerder een veroordeling: onderzoekers hopen waar te nemen wat er gebeurt met de Nederlandse natuur als niemand ingrijpt. De verzuring heeft tot gevolg dat vennen steeds armer worden, terwijl veronderstelde klimaatsverschuivingen (hogere temperaturen, meer droogte) de vennen latere kans op structureel herstel ontnemen.
Zie Het vennen-model AquAcid (alinea 'Eerste toepassing...')

Madenkraak

3 september - Duizenden maden hebben een woning aan de Rederijkerhoeve in De Maten ‘gekraakt’. De vliegen-in-wording krioelden over het grasveld en zijn inmiddels tot in de woning doorgedrongen. De maden zijn aangetrokken door vlees dat de bewoners voor hun vakantie in de grijze container hebben gegooid. Met kennissen was afgesproken dat zij de afvalbak aan de weg zouden zetten. Dat is echter niet gebeurd, en vliegen zagen kans hun eitjes in het ontdooide vlees te leggen.


1991

Sneeuwpenis

15 februari - Apeldoorner Tonnie Karsen bouwde gisteravond met assistentie van zijn vriend Harry Waanders deze anderhalve meter hoge penis van sneeuw op het ijs van het Kanaal bij de Molenstraat. In het kader van de actie ‘Vrij Veilig zal het beeldhouwwerk vanavond in plastic worden ingepakt.

Brinklaan tegen komst Oranjerie

2 april - Winkeliers van de Brinklaan bundelen binnenkort hun krachten tegen de ‘Oranjerie’. Ze verwachten ernstige concurrentie te gaan ondervinden van het nieuwe winkelcentrum dat op het HEMA-parkeerterrein gerealiseerd wordt. De winkeliers vrezen dat de Brinklaan een ‘dode straat’ wordt. Het winkelend publiek zal te zijner tijd via de ingang aan de Hoofdstraat het overdekt winkelcentrum ingaan en richting Mariastraat geleid worden.

Populariteit van Veluwe daalt

19 april - De Veluwe is haar positie als tweede vakantiegebied in Nederland kwijt geraakt aan Drenthe en overige bos- en heidegebieden. De Noordzeekust blijft de absolute nummer één. Als een van de oorzaken noemt directeur L. van den Berg van de Streek VVV Midden- en Noord-Veluwe de forse daling van de vakanties die zijn doorgebracht in sta-caravans op vaste standplaatsen.

Garderobedames Orpheus te oud

22 november - De Vrouwenbond FNV in Apeldoorn, de Rooie Vrouwen Gelderland en de PvdA in Apeldoorn hebben, evenals een aantal commissarissen, met verbazing en woede gereageerd op het ontslag (zie pagina 9) door schouwburg-directeur Stants van twee garderobedames van schouwburg Orpheus omdat ze ouder dan 42 jaar zijn. De twee dames waar het allemaal om gaat, I. Grolleman (48) en F. Snijder (44) zullen over de zaak spreken met het Meldpunt Discriminatie.

WoesteHoeveDe Woeste Hoeve opnieuw gekraakt

< De Woeste Hoeve, pleisterplaats in een wild en byster land, aan het begin van de vorige eeuw (Feestlocatie bruiloft Nini en Albert)

30 december - De Woeste Hoeve is opnieuw gekraakt. Precies anderhalf jaar na de eerste kraakactie hebben vijf jongeren het pand betrokken. Zij vinden het ‘een schande’ dat een zo mooi pand al jaren leeg staat.,,Het mag niet lang meer duren voor de Woeste Hoeve tot monument wordt verklaard’’, zegt Groen Links-fractievoorzitter C. van der Zouwen. ,,Anders heb je tegen de tijd dat het zo ver is niet meer dan een krot over.’’


1992

Epe wil geen mannenstrip

6 februari - Het college van b en w van de gemeente Epe gaat onderzoeken of optredens van blote-mannengroepen in horecagelegenheden verboden kunnen worden. Dat zou moeten kunnen op basis van het feit dat mannelijk publiek niet welkom is bij dergelijke voorstellingen. Het onderzoek vindt plaats naar aanleiding van het optreden dat de mannelijke strippers The Studs onlangs gaven in bar-discotheek de Blue Sky in Emst. Raadslid Janse (SGP/RPF) zei het een ‘onsmakelijk en schunnig geheel’ te vinden en vreest dat ‘de gemeente het centrum gaat worden van dergelijke dubieuze zaken’.

Loenen wil weg

12 juni - Het dorp Loenen wil zich afscheiden van de ‘lakse’ gemeente Apeldoorn en in plaats daarvan aansluiting zoeken bij de buurgemeenten Brummen of Voorst, of - als alternatief - als zelfstandige gemeente op eigen kracht verder gaan. Voorzitter G. van de Sprenge van dorpsraad Loenen zegt dat in een reactie op de ‘affaire-Loenermark’, waarbij het college van burgemeester en wethouders er voor kiest om de Loenense bossen in erfpacht te geven aan Het Geldersch Landschap. ,,Stukje bij beetje pakt Apeldoorn alles van ons af’’.

Van Bon grijpt naast goud

1 augustus - Door de zilveren medaille smaakten de druiven minder zuur, maar Léon van Bon werd gisteren in Barcelona bestolen van Olympisch goud in de puntenkoers. De Italiaan Lombardi had aan de opzichtige hulp van de Australiër McGlede te danken dat hij de Apeldoorner zegge en schrijve een punt voor bleef. ,,Als de jury de reglementen eerlijk had toegepast, had de jury McGlede allang uit de strijd moeten nemen.’’

Stadhuiscrisis leidt tot breuk

2 oktober - De stadhuiscrisis heeft gisteravond geleid tot een breuk in het Apeldoornse college van burgemeester en wethouders. De PvdA trok zich terug uit het college (CDA, PvdA, D66), nadat een motie van wantrouwen tegen stadhuiswethouder H. Porringa (PvdA) steun had gekregen van een raadsmeerderheid. Volgens D66-fractievoorzitter A. Gerritsen beschikte Porringa al op 14 maart 1991 over informatie dat het stadhuis te krap zou uitvallen.

Lees verder van 1993 tot 1997


Honderd jaar (Nieuwe) Apeldoorns(ch)e Courant

Berichten uit een eeuw Apeldoornse leven

1903-1907 | 1908-1912 | 1913-1917 | 1918-1922 | 1923-1927 | 1928-1932 | 1933-1937 | 1938-1942 | 1943-1947 | 1948-1952
1953-1957 | 1958-1962 | 1963-1967 | 1968-1972 | 1973-1977 | 1978-1982 | 1983-1987 | 1988-1992 | 1993-1997 | 1998-2003Andere websites:
World Webcam Monitor | Publicaties | Arnhem Spookstad | De verzwegen deportatie | Mijn boekwinkeltje