Korte berichten uit een eeuw Apeldoornse leven

1993-1997


1993

Hall stelt grenzen aan vogelschieten

21 januari - Oud-Hallenaren blijven de komende vijf jaar uitgesloten van deelname aan het vogelschieten in hun voormalige woonplaats. Een overgrote meerderheid van de Hallse schutters wil niet dat oud-dorpsgenoten deelnemen aan het evenement. De traditie schrijft voor dat alleen schutters die wonen binnen de grenzen van kerkelijk Hall mogen deelnemen aan het jaarlijkse festijn. Dit tot teleurstelling van een grote groep jongeren die, wegens gebrek aan woonruimte in Hall, naar elders moest verhuizen.

Rondweg voor Beekbergen

3 april - De Koningsweg zou een goede zuidelijke rondweg voor Beekbergen kunnen zijn. De Dorpsstraat wordt daarmee ontlast van doorgaand verkeer (8000 auto’s per etmaal). Aan de verkeersonveilige situatie komt dan een eind en Beekbergen kan een gezellige dorpskern ontwikkelen. Op 25 mei wordt het plan voorgelegd aan de Dorpsraad.

Oerbos wordt hersteld

7 mei - In 1870 werd het Beekbergerwoud gekapt, het laatste stukje oerbos van Nederland (zie 10e alinea na afbeelding 7). Een eeuw later bleek dat er nog steeds zeldzame planten en dieren leven en werd het idee opgevat om het woud in ere te herstellen. ,, Natuurmonumenten wil een historische vergissing goedmaken’’, aldus inspecteur R. Lichthart in hotel Pohlmann in Klarenbeek. ,,Van de natuur kun je niet leven, zegt een boer die al een hele tijd op zijn stoel heeft zitten draaien. ,,Jullie moesten je schamen voor de bende die jullie maken.’’ Luid applaus valt hem ten deel.

Nacht van Apeldoorn

12 juni - Tout Apeldoorn leek gisteravond op de been. Vergelijkbaar met de gloriejaren van de Barretocht, maar dan nog massaler en op meer lokaties. Vooral Raadhuisplein, Caterplein en Hoofdstraat waren slechte plekken voor mensen met claustrofobische trekjes tijdens de Nacht van Apeldoorn, waarmee het 1200-jarig bestaan van de achtste stad van Nederland uitbundig werd gevierd.


1994

6 miljoen stuivers

9 mei - De recordpoging lukte. Het Guinness Book of Records is sinds gisteren weer een bijzonder fenomeen rijker: een ‘tapijt’ van zes miljoen stuivers in een remise van de Apeldoornse busmaatschappij VAD. De opbrengst van Stuivertje Leggen, een slordige 20.000 gulden, is bedoeld voor Unicef, dat hiermee een project voor straatkinderen in Columbia kan financieren.

KruisDeVechtMysterie na vier eeuwen ontrafeld

< Het stenen kruis bij Avenvoorde (www.de-vecht.nl > 'Diavoorstelling', 10e foto)

29 september - Een recent ontdekte rekening bij het Gelders Rijksarchief heeft klaarheid gebracht in het aloude mysterie van het stenen kruis bij het erve Avenvoorde in De Vecht, een buurtschap tussen Apeldoorn en Deventer. Het blijkt dat het uit 1570 daterende kruis waarschijnlijk werd geplaatst naar aanleiding van het verdrinken van een zoontje van de Deventer stadsburger Albert van Lymbergen.

Verloedering in Hoofdstraat-Noord

1 december - De aanblik van de noordelijke uitloper van het Apeldoornse voetgangersgebied wordt er niet fraaier op. Liefst acht winkels staan leeg in de Hoofdstraat-Noord, de amper tweehonderd meter tussen Paslaan en Caterplein. Door de komst van de Oranjerie zijn opnieuw enkele zaken vertrokken. Het uitgaansleven met zijn uitwassen en winkels verdragen elkaar niet zo goed. De verloedering slaat toe.

WimZomerCircusdroom komt uit

Wim Zomer in zijn Wintercircus (Theater Wim Zomer - Wintercircus) >

17 december - Als kleuter droomde hij er al van: op pad met het circus. Wim Zomer maakt de komende kerstdagen iets van die droom waar. De acteur uit Lieren, die als Daniël in de sierie ‘Goede Tijden, Slechte Tijden’ nationale roem geniet, presenteert en regisseert van 26 december tot en met 8 januari op de Kanaalboulevard een internationale circusshow.


1995

De 150.000ste

28 februari - Apeldoorn heeft vanmorgen zijn 150.000ste inwoner geregistreerd. Bram Cornelis Kempen werd zondagavond om 20.52 uur in het Julianaziekenhuis geboren en vanmorgen bedolven onder cadeau’s. Burgemeester Bruins Slot overhandigde hem een spaarbankboekje met 150.000 centen.

Veteranen hebben dorst

8 mei - Ongeveer 300.000 mensen kwamen gisteren naar Apeldoorn voor het Nationaal Defilé. De grote belangstelling heeft nauwelijks tot problemen geleid. Alleen de vochtvorziening van de veteranen liet te wensen over. Gezien de weersomstandigheden en de uren vertraging hadden er eigenlijk ‘marathon-voorzieningen’ als bekertjes water en natte sponzen moeten zijn.

WoesteHoeveMonument Woeste Hoeve beschadigd

< Het monument dat herinnert aan de Duitse executies na de aanslag op Rauter in 1945. (Het verhaal van de Woeste Hoeve)

10 augustus - ,,Welke idioot doet nu toch zoiets krankzinnigs? Dit is net zo’n duister verhaal als de beschadiging van het Auschwitz-monument van Jan Wolkers.’’ De Apeldoornse kunstenaar H. Verrips is woedend over de vernieling van het door hem ontworpen Verzetsmonument bij de Woeste Hoeve. Tot nu toe onbekende daders gooiden een steen tegen de ruit waarin de namen zijn geëtst van de 117 mensen die op 7 maart 1945 door de Duitsers zijn geëxecuteerd als vergelding voor de aanslag op SD-chef Rauter.

Koninklijke familie mag nog 230 zwijnen schieten

22 december - De koninklijke familie en haar gasten hebben nog 230 zwijnen, 54 edelherten, 48 reeën en 53 damherten te gaan tot Tweede Kerstdag. Dan is het lijstje waarvoor afschotvergunningen zijn afgegeven vol en gaat het zevenduizend hectare grote terrein van het Kroondomein weer open voor het publiek. Minister Van Aartsen van landbouw heeft op vragen van SP-Tweede Kamerlid Poppe gezegd dat hij geen reden ziet de koninklijke jacht te beperken.


1996

MolenVeessenMolenaar van Veessen vermoord

'Bats Langevoord' was tusen 1928 en 1985 molenaar van de molen van Veessen. (De molen van Bats) >

6 mei - In Veessen is gisternacht de 91-jarige molenaar Jan Langevoord vermoord. Het stoffelijk overschot van de hoogbejaarde, alleen wonende man - nog dagelijks actief als molenaar - werd door de buren gevonden, nadat hen opgevallen was dat de gordijnen van zijn woning dicht bleven. Hij bleek met een stroomstootwapen te zijn gemolesteerd met de dood tot gevolg.
In 1997 werden twee mannen voor de moord tot zeven en vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld. Ze hadden de tip gekregen dat de molenaar veel geld in huis had.

Hagelbui richt mljoenenschade aan

24 juli - De zware hagelbui die gisteravond over Apeldoorn en directe omgeving trok heeft in nog geen kwartier tijd volgens de eerste schattingen voor enkele tientallen miljoenen guldens schade aangericht. De ruim vijf centimeter grote hagelstenen beschadigden overal in de stad duizenden auto’s licht tot zwaar. Bij honderden woningen werden zolderramen en lichtkoepels versplinterd. Op campings sloegen de hagelstenen dwars door het tentdoek.

Protest tegen plan voor nieuwe radiomasten in Kootwijk

15 november - Bewoners van Radio Kootwijk hebben gisteravond tijdens de gemeenteraadscommissie milieu hun ‘ernstige bezorgdheid’ uitgesproken over plannen van KPN voor de bouw van vier zendmasten van 300 tot 380 meter hoogte. KPN wil de masten bouwen voor Delta Radio, dat zich met uitzendingen richt op de Benelux, Engeland en Noord-Frankrijk. De dorpsraad vreest dat ze ,,ons leefmilieu op onaanvaardbare wijze aantasten’’.

Recordbrand op Van Gelder-complex

9 december - De grote brand op het voormalige Van Gelder-complex tussen Ugchelseweg en Europaweg in Apeldoorn levert volgens (mede-)eigenaar A. Goudkuil een schadepost op van 55 à 66 miljoen gulden. De brand, die in de nacht van vrijdag op zaterdag kort na twee uur uitbrak en het hele weekend duurde, is verreweg de grootste in de geschiedenis van Apeldoorn. In het gebouwencomplex waren veertien bedrijven en bedrijfjes gevestigd.

Houtskooloven staakt het vuren

21 december - Op de Aardhuisweg richting Uddel streelt een zoete geur de neuzen der passanten. De houtskoolbranderij van Beekman, waar de vlammen metershoog uit de vuurmonden van de houtskoolketels spuwen, is daar al sinds 1850 een begrip. Gisteren beklom Willem van de Ridder uit Uddel met collega Jan Bleijenberg uit Garderen voor het laatst de ovens om het vuur op te porren. Ze gaan niet mee naar Twente, waar een moderne oven wordt gebouwd.


1997

Bosseks bij Cantharel

22 januari - Motel De Cantharel wil dat de gemeente een einde maakt aan de overlast die de gasten en het personeel van het motel ondervinden van de prostitutie in de bossen, sinds het televisieprogramma van SBS6 ‘De Wallen op stap’ aandacht besteedde aan de langs de Otterloseweg gelegen ventweg, die als ontmoetingsplek van een dame van plezier fungeert. In de uitzending werd het motel/restaurant als locatie-aanduiding gebruikt. Sindsdien worden de receptionistes overstelpt met vragen over de precieze plek.

Fietsenloods bij station 'onaanvaardbaar'

22 februari - De welstandscommissie heeft gisteren unaniem een ‘absoluut onaanvaardbaar’ uitgesproken over de bijna vijftig meter lange fietsenloods die de afgelopen week pal tegenover het Apeldoornse NS-station is verrezen. De loods dient ter vervanging van de rijwielstalling die weg moet uit het te slopen voormalige Van Gend en Loos-complex.

Dode op Caterplein

24 februari - Vechtpartijen zijn niet geheel vreemd op het Caterplein. Maar de 27-jarige Irakees die zaterdagmorgen op het Caterplein werd doodgestoken is het eerste dodelijke slachtoffer dat in het circa achtjarig bestaan van het uitgaanscentrum is gevallen. De horeca rouwt. Om de dode, maar vooral om haar imago. ,,Er zullen vast wel weer mensen zijn die roepen: ‘zie je wel, het Caterplein daar kun je beter niet naar toe gaan’. Onzin. Relatief gebeurt hier weinig.’’

Gekke koe in Wilp

22 maart - Bij een boer van veehouder Ter Voorde in Wilp (gemeente Voorst) is een geval van de gekke-koeienziekte geconstateerd. De gehele veestapel van de boer in de Wilpse Kleipolder - zestig stuks melkvee en viiftig stuks jongvee - is uit voorzorg geslacht. De in Wilp geconstateerde gekkekoeienziekte is het eerste geval van BSE in Nederland.

Vierbaans ringweg door Oost-Apeldoorn

24 oktober - Een groot aantal wegen in Oost-Apeldoorn krijgt er voor 2010 mogelijk extra rijbanen bij. Vooral de ringwegen en hoofdslagaders naar stad en snelwegen zijn pitentiële vierbaans-kandidaten, zoals Laan van Zxevenhuizen, Laan van Maten, Laan van Osseveld en Zutphensestraat. De brede bermen worden in dat geval ingewisseld tegen extra asfalt.

Lees verder van 1998 tot 2003


Honderd jaar (Nieuwe) Apeldoorns(ch)e Courant

Berichten uit een eeuw Apeldoornse leven

1903-1907 | 1908-1912 | 1913-1917 | 1918-1922 | 1923-1927 | 1928-1932 | 1933-1937 | 1938-1942 | 1943-1947 | 1948-1952
1953-1957 | 1958-1962 | 1963-1967 | 1968-1972 | 1973-1977 | 1978-1982 | 1983-1987 | 1988-1992 | 1993-1997 | 1998-2003Andere websites:
World Webcam Monitor | Publicaties | Arnhem Spookstad | De verzwegen deportatie | Mijn boekwinkeltje