Korte berichten uit een eeuw Apeldoornse leven

1998-2003


1998

Zondagsrust

5 maart - Het Apeldoorns Beraad van Kerken wil dat Apeldoorners op zondag geopende winkels gaan mijden. Op zondag niet geopende winkels kunnen hun openingsbeleid via een raamsticker bekend maken. In een brief aan de plaatselijke politieke partijen schrijft het beraad te open dat ‘het Apeldoornse publiek haar klandizie zo veel als mogelijk zal gunnen aan winkels die ’s zondags gesloten zijn’. R. Pragt van het Beraad: ,,Er is één dag in de week waarop rust nodig is. Je moet van ophouden weten.’’

Caravans Euroase moeten verdwijnen

23 mei - Voor het eind van 2001 moeten 183 seizoenplaatshouders hun caravan op de Beekbergse camping Euroase aan de Hogebergweg weghalen. De eigenaar van de camping, ‘Vast-groep Hotels en Recreatieparken’, heeft besloten zich te specialiseren in chalets. ,,En dan heb je hier al 23 jaar een staanplaats’’, vertelt Wil van der Pol verontwaardigd. ,,Je hebt alles met eigen handen opgebouwd; de vijver, de tuin. Het nieuws is ingeslagen als een bom. Er zijn mensen die de hele dag lopen te huilen.’’

Léon van Bon wint touretappe

Na een ontsnapping van bijna 170 kilometer rondde de Apeldoorner de 'Sahara-tocht' naar Pau met een felle sprint perfect af en bewees hij eindelijk ook een winnaar te zijn. (De Telegraaf)

21 juli - Zo mooi kan wielrennen dus ook nog zijn. Dat gebaar, die open mond, die juichende armen, Maar ook die rust, die onverstoorbaarheid, dat tactische inzicht. Na de cocktail scheelmakende dopingverhalen was er gisteren de sportieve hoogtijdag van Léon van Bon. In een prachtige, zenuwslopende finale ging hij in de negende touretappe in Pau als eerste over de streep.

'Ons Gelderland' Gelders volkslied

9 september - Gelderland kent voortaan een eigen volkslied. Het lied ‘Ons Gelderland’ van C.J.C. Geerlings is gisteren door het college van gedeputeerde staten officieel aangewezen als provinciale hymne. Bedoeling is het bij passende gelegenheden ten gehore te brengen. In drie coupletten bezingt onderwijzer Geerlings (1865-1951) de Veluwe, de Graafschap en het Rivierengebied. Bovendien houdt het college wel van het opgewekte melodietje. Het Gelders Volkslied van de gebroeders Van Riemsdijk kon volgens het provinciebestuur ‘echt niet’. Het gaat over het ‘echte Gelders ras’ en ‘onze stam’, terwijl de Gelderse voorouders worden bestempeld als ‘Saksische Germanen’.


1999

Zon1999Geen reactie op eclips in Apenheul

De zonsverduistering in Nederland op zijn hoogtepunt op 11 augustus: ruim 92% bedekking om 12.27 uur. (Your Solar Eclipses) >

12 augustus - Kippen trapten erin: die laten zich door de minste schemer al op stok jagen. Wie weet, dachten de massaal opgekomen bezoekers van de Apenheul daarom, wat gorilla’s voor idiote dingen doen als de zon verduistert. Het leek wel Wimbledon, de tribune voor de gorillaweide. Uit de zon verdween een hap die met de minuut groter werd. Vijf voor half één: actie: een halfvolwassen mannetje klimt tot hoog in zijn speelboom. Om te slapen? Maar dan zwaait de aap weer ontspannen langs een touw naar beneden. Reactie? Nul komma nul.

Karin weg uit Big Brother

27 december - Karin van Elswijk uit Apeldoorn ging er in het Big Brother-huis in Almere vanuit dat haar leven daar hooguit door een paar honderdduizend mensen zou worden bekeken. Toen ze vlak voor kerst door de kijkers werd weggestemd, zaten echter bijna tweeëneenhalf miljoen mensen aan de beeldbuis gekluisterd. ,,De reden waarom ik er borstkanker aan de orde stelde was het roken. De anderen snapten niet waarom ik daar toch zo op tegen was. Toen ik het uitlegde begrepen ze het.”

Camera’s op Caterplein

28 december - Uitgaanscentrum Caterplein staat vanaf vanavond onder cameratoezicht. Stappers moeten er rekening mee houden dat zij tijdens de uitgaansuren vol in beeld zijn. De politie kan twee van de veertien camera’s vanaf het bureau aan de Vosselmanstraat met een joystick alle kanten op bewegen.

Noodopvang klaar voor Millenniumnacht

30 december - De Americahal is volledig ingericht en klaar voor de noodopvang van 5.000 tot 6.000 mensen tijdens de millenniumwisseling. Als in de nacht van vrijdag op zaterdag computers uitvallen, de watertoevoer stopt en het elektriciteitsnet ineenzakt, hoeven in ieder geval zoveel Apeldoorners niet in de kou te zitten. Deze week plaatste de gemeente een groot aantal kachels en heteluchtkanonnen in de hal. De gemeente beschikt bovendien over dertig andere noodopvangcentra voor burgers, zoals gymzalen, scholen, schouwburg Orpheus en de politieschool aan de Arnhemseweg.


2000

De Maten ‘onveilig’

16 mei - Eénvijfde van de bewoners van De Maten voelt zich ’s avonds onveilig op straat. Dat blijkt uit een enquête van deze krant. Het Matenpark, het winkelcentrum De Eglantier en de - slecht verlichte - fietspaden zijn plekken waar velen zich niet prettig voelen. De helft van de bewoners ziet ’s avonds geen problemen; 18 procent is soms bang. Veertien procent komt ’s avonds helemaal niet op straat.

Fietsbrug achterstevoren

26 augustus - Een beter plot voor de commercial ‘Even Apeldoorn bellen’ viel niet te bedenken: de 90 meter lange fietsers/voetgangersbrug over het Apeldoorns Kanaal werd gisteren achterstevoren geplaatst. Iemand had het woord ‘Koningshaven’ op het verkeerde uiteinde gelast, waardoor de ‘vleugels’ niet op de pijlers pasten. Anderhalve maand geleden waren de pijlers ook al op een verkeerde plaats gelegd.

70 jaar getrouwd

14 oktober - Op 18 oktober 1930, 70 jaar geleden, beloofden Dirk Visch (89) en Jansje Kamphuis (90) uit Vaassen elkaar eeuwige trouw op het gemeentehuis van Epe. Woensdag vieren zij hun briljanten feest met een receptie en een dag later gaan ze met hun kinderen (8) en kleinkinderen (23) gezamenlijk aan de dis. Trouwens, het Veluwse stel heeft ook nog 26 achterkleinkinderen. Daar zijn natuurlijk bovendien nog flink wat aangetrouwden bijgekomen.

Neo-nazi’s kraken bunker Seyss-Inquart

20 oktober - De bunker van Seyss Inquart is eind augustus door neo-nazi’s (zie hoofdstuk 3, een na laatste alinea) gebruikt als ontmoetingsplaats. De mishandeling van de 19-jarige asielzoeker uit Niger op de Loolaan vond plaats na afloop van deze bijeenkomst. De schuilbunker is een rijksmonument en ontoegankelijk. De groep van ongeveer tien skinheads slaagde er op 30 augustus in de hangsloten aan de deur open te breken. In de bunker brachten zij hun nazistische sympathieën tot uiting.


2001

IJzel-isolement

5 februari - Hoog Soeren, Uddel en Hoenderloo raakten gisteren door extreme ijzelvorming nagenoeg afgesloten van de buitenwereld. Tien wegen in en om Apeldoorn werden afgezet omdat afgebroken bomen en takken de straten levensgevaarlijk maakten. In de regio Noord- en Oost-Gelderland telde de politie 225 aanrijdingen, met enkele (licht) gewonden.

Chinezen boos om Apeldoorns beeld

15 februari - In de Chinese miljoenenstad Chongqing is een ware volkswoede uitgebroken over een Apeldoorns beeld dat bij een nieuwbouwproject is geplaatst. Het beeld is een kopie van een cascade die als fontein dienst doet in de tuin van Paleis Het Loo. Het stelt de god Narcissus voor die een vis vertrapt; een symbool voor water. De Chinezen zien er een draak in; een belangrijk Chinees symbool.

Schapen scheren zonder schapen

5 juni - Het Loenense schaapscheerdersfeest moest zaterdag noodgedwongen zonder schapen worden gehouden. Gewoonlijk halen de boerenkapel De Plaggestekers en andere belangstellenden ’s morgens om half negen de kudde en herder op bij het toegangshek van de Loenermark. Door de MKZ moesten herderin Agnes Kiemel en haar beesten echter verstek laten. Bovendien kregen deelnemers en bezoekers te kampen met slecht weer.

Aanslag op moskee

11 juni - Een brand heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een deel van de Turkse moskee in Apeldoorn verwoest. In het gebouw zijn een gebroken fles en resten van brandstof aangetroffen, waaruit kan worden afgeleid dat een molotov-cocktail is gebruikt. De aanslag is niet opgeëist.


2002

Crime passionnel

5 april - De vermoorde Apeldoorner Pim Overzier (37) is het slachtoffer geworden van een crime passionnel. Hij had een stille liefde op zijn werk; een 35-jarige verpleegster. Haar vriend wordt verdacht van de moord. Hij zette een val op door Overzier te bellen, speldde hem op de mouw dat iemand een blind date met hem wilde en liet doorschemeren dat zij de verpleegster was. Overzier werd sinds die afspraak op 4 december vermist. Zijn lichaam werd eind maart in een bos bij Dronten gevonden.

Maximaal bezoek

13 april - De tentoonstelling ‘Ja, ik wil’ over koninklijke huwelijken is de absolute topper in de ruim twintigjarige geschiedenis van Rijksmuseum Paleis Het Loo in Apeldoorn. De expositie trok in bijna 2,5 maand tijd ruim 200.000 bezoekers. De toeloop raakte in een stroomversnelling toen een week na de opening op 3 februari de trouwjurk van prinses Máxima te bezichtigen was.

Yntema kan markt niet missen

13 juni - George Yntema (75) is terug op het marktplein. De Apeldoornse boekhandelaar, die eind vorig jaar afscheid nam van klanten en collega’s, heeft zijn besluit om na 51 jaar te stoppen herzien. ‘De muren kwamen thuis op me af’, aldus Yntema, die maar één hobby heeft: boeken verkopen op de markt. Hij is er voortaan weer op woensdagen te vinden, met een afgeslankte kraam.

NeerslagApeldoorn het natst

De gemiddelde jaarlijkse neerslagsom toont een piek rond Apeldoorn. (Klimaatatlas van Nederland) >

6 juli - De directe omgeving van Apeldoorn (Beekbergen, Kootwijk, Hoog-Soeren) is het natste plekje van Nederland. Er valt gemiddeld 900 tot 925 mm neerslag per jaar. Dat blijkt uit de Klimaatatlas van Nederland (1971-2000) van KNMI-medewerkers Dick Heijboer en Jon Nellestijn. Wat de droge gebieden betreft spant Gendringen (675-700 mm) de kroon, samen met midden-Limburg en de omgeving van Coevorden.


2003

AGOVV betaald van start

Duizenden bezoekers op de open dag, een grote sponsor, een stadion om voorlopig vooruit te kunnen, en nog is de koek niet op voor AGOVV. Voorzitter Cor Kok voorspelt binnen vijf jaar groot sportief succes en een fraai stadion, 'ergens' aan snelweg A1. Zaterdag hield hij met moeite controle over z'n ontroering. Eindelijk ebtaald voetbal in Apeldoorn, en nopg enthousiast onthaald ook. Met een brok in de keel: 'Dit is een mijlpaal in mijn leven'. Kok vocht twaalf jaar lang voor betaald bvoetbal in Apeldoorn, liep op die lange weg dreunen op, vocht door en keek zaterdag alweer naar de dag van morgen, naar de toekomst.

Stentorde Stentor papaplutitel

De Apeldoornse Courant krijgt er een titel bij: de Stentor. Volgens hoofdredacteur Gert Selles is de introductie van een paraplutitel hard nodig. 'Apeldoornse Courant, Gelders Dagblad, Deventer Dagblad, Overijssels Dagblad, Nieuw Kamper Dagblad, Dagblad Flevoland en Zwolse Courant, worden alle zeven uitgegeven door Wegener uitgeverij Gelderland Overijssel (Wugo). We verschijnen van Steenwijk tot Hardenberg en van Lochem tot Harderwijk. Maar we konden onvoldoende uitdragen dat we een grote regionale krant zijn'.

StationApeldoornLaatste bewoner station vertrekt

< Het station van Apeldoorn (Stationsweb)

In afwachting van de sloop van de linkervleugel van het Apeldoornse station heeft de laatste bewoner van de bovenwoningen van het station zijn sleutel moeten inleveren. Truus Diderik kwam er in 1964 wonen, toen haar vader hoofdstationschef werd van het Apeldoornse station. Zes jaar later vertrok ze om te gaan werken, maar haar vader woonde er nog tot 1996. Haar zoon nam de woonruimte van zijn opa over. Gistermiddag trok ze voor het laatst de deur achter zich dicht, nadat ze de woning bezemschoon had opgeleverd. 'Mijn zoon moest werken, daarom haal ik de laatste spullen weg', zegt Diderik, alvorens ze de sleutels overhandigt.


Honderd jaar (Nieuwe) Apeldoorns(ch)e Courant

Berichten uit een eeuw Apeldoornse leven

1903-1907 | 1908-1912 | 1913-1917 | 1918-1922 | 1923-1927 | 1928-1932 | 1933-1937 | 1938-1942 | 1943-1947 | 1948-1952
1953-1957 | 1958-1962 | 1963-1967 | 1968-1972 | 1973-1977 | 1978-1982 | 1983-1987 | 1988-1992 | 1993-1997 | 1998-2003Bedankt voor de aandacht


Andere websites:
World Webcam Monitor | Publicaties | Arnhem Spookstad | De verzwegen deportatie | Mijn boekwinkeltje