picture salamanders
eat salamanders
salamanders tiger
newts salamanders
salamander lizard
pet salamanders
type of salamanders
salamanders as pet
feeding salamanders

Controleer uw aankoop! Een gezonde salamander zal zich altijd, nadat je hem op zijn rug hebt gelegd, meteen weer omdraaien. Doet hij dat niet, dan is hij niet gezond. Kijk ook naar oneffenheden op zijn huid. Heeft hij rare witte plekjes? Bezit hij al zijn tenen nog? Reageert de salamander alert? Kijk naar de algehele conditie van de salamander.

Wat eten salamanders?

 

Het antwoord op die vraag hangt af van de leeftijd van de salamander. Hoe jonger de salamander, hoe kleiner het voedsel. In de meeste gevallen eet de net uitgekomen larf zijn eigen dooierzak op en leeft de eerste week van de micro-organismen genaamd 'infuus' die leven in water wat al in cultuur is (slootwater, vijverwater). Na een week begint de larf kleine beestjes te eten, zoals net uitgekomen watervlooien of cyclopsen. Na twee weken lusten ze al wat grotere watervlooien en na drie a vier weken zijn ze groot genoeg voor tubifex of rode muggelarven. Na zes tot acht weken eten ze hetzelfde als de volwassen dieren, alleen de kleinere formaten.

Volwassen salamanders in de waterfase eten ook de bovengenoemde voedseldieren aangevuld met regenwormen, maden, vliegjes, beekvlokreeftjes, mysis en allerlei andere kleine waterbeestjes.

Volwassen salamanders in de landfase eten bijna alles wat kruipt en kleiner is dan zichzelf, zoals fruitvliegjes, pissebedden, spinnetjes, regenwormen, maden,springstaartjes, meelwormen en                     buffalowormen. Ook kun je ze rode muggelarven aanbieden op een vochtige tissue.

 

 

 

 

 

 
Huisvesting
Aanschaffen van salamanders

Over de huisvesting van een salamander is veel te vertellen. In een terra/aquarium van een meter kunnen zes a acht salamanders.

Je begint met een laagje zand of fijn grint van ongeveer vijf centimeter. Je kunt een landgedeelte creŽren doormiddel van flagstones trapsgewijs te stapelen. Daar bovenop kan je mos en stukken kurkschors plaatsen.

Het watergedeelte bestaat uit een kolom van 10 a 25 cm water.

Plant veel waterplanten zoals waterpest of hoornblad,  waterplanten zorgen voor zuurstof en verwerken afval in je bak. Ook zetten de salamanders hun eitjes af op de waterplanten.

Plaats een goeie pomp en maak die regelmatig schoon. Ziektes bij salamanders ontstaan meestal door vervuiling.

Ent het water van je aquarium met wat water uit de sloot of vijver.

Een salamander is niet het makkelijkste dier om te houden. De grootte van het aquarium/terrarium, de belichting, de temperatuur, de luchtvochtigheidsgraad en de land/waterverhouding spelen allemaal een rol bij het slagen van uw hobby. Per salamandersoort willen deze factoren nog wel eens verschillen en is dus essentiŽle informatie vereist voor het succes.

 

 

Mijn  tip is dan ook:

 

zoek per salamandersoort de huisvesting voor de te houden dieren uit. Er zijn vele salamander-sites met veel informatie over specifieke soorten. Ook kunt u vragen stellen op forums en nieuwsgroepen.

 

 

 

Bij het aanschaffen van salamanders bent u afhankelijk van het aanbod van de dierenwinkels/tuincentra. Dat aanbod bestaat voor 95% uit vijf diersoorten, namelijk: de Axolotl, de Spaanse ribbensalamander, de Cynops OriŽntalis, de Paramesotriton Hongkongensis en de Pachytriton Labiatum, waarvan de laatste drie soorten vaak als chinese roodbuikjes worden verkocht . Dit zijn praktisch altijd wildvangdieren uit Azie, die vanaf het moment dat zij worden gevangen tot het moment dat ze in de dierenzaak belanden onder erbarmelijke omstandigheden leven. Vaak meer dood dan levend bereiken ze dan uw huiskamer, wat een slechte uitgangspositie is voor het slagen van uw nieuwe salamanderavontuur.

Bent u van plan om salamanders aan te schaffen, dan raad ik u aan om eerst wat te surfen op internet. Er worden in Nederland en Belgie door tientallen liefhebbers eersteklas nakweekdieren grootgebracht. Deze dieren zijn in het algemeen veel gezonder dan wildvangdieren. Ook moreel gezien zijn de nakweekdieren te prefereren boven de wildvangdieren.

       Klik hier voor een lijst van de wetgeving over salamanders.

Voeg deze site toe aan je favorieten!