MALI-DOEKEN (BOGOLANFINI)

INTRODUCTIE   

Groothandel `Ko gonga`, De Tongelreep 9, 5684PZ Best, 040-252621 / 06-12092638In samenwerking met groothandel Ko Gonga hebben we een online-djembéshop gemaakt om u te voorzien van allerlei accessoires die op Afrika betrekking hebben.

 

Mocht u nog vragen en/of suggesties hebben over afrikaanse produkten en diensten, dan kunt u groothandel Ko Gonga daarover e-mailen.

 

 

 

OVERZICHT VAN BOGOLANFINI   

 

Voor meer informatie omtrent de bogolanfini-doeken : De herkomst van bogolanfini

 

 

Prijs : 40,00

 

 Bestel hier het bogolanfini-doek !

 

Prijs : 40,00

 

Bestel hier het bogolanfini-doek !

 

Prijs : 75,00

 

Bestel hier het bogolanfini-doek !

 

Prijs : 75,00

 

Bestel hier het bogolanfini-doek !

 

 

 

DE HERKOMST VAN BOGOLANFINI   

 

Het typische weven in Mali door de Bamana-stamleden is een ambacht die ook gedaan wordt Senufo- en de Dogon-stam. Stoffen die eens voor ritueel gebruik werden gemaakt, zijn nu decoratief ontworpen voor exportgereproduceerde behoeftes.

Een voorbeeld van dit is de `modder-doek` of bogolanfini (uitgesproken "BO-BO-HO-LAHN-FEE-nee").

 

Rijk versierd met lijnen, punten en geometrische motieven dat eens de speciale betekenis had voor de mensen.

Hoewel er bewijsmateriaal van 4000 tot 5000 voor Christus is in het weven van deze installatie-vezels in Afrika, denkt men toch dat het het horizontale weefgetouw en weven van katoen ooit in het eerste millennium werden geďntroduceerd.

Puels (Fulani) waren de eerste om de handel van Syrische Semitic te leren van mensen uit het noordoosten. Terwijl men eerst werkten met wol, werden de Puels bekwamer met het werken van het weefgetouw en ontwikkelde de praktijk van het werken met de nieuwe vezel: katoen - technieken aangeleerd door de Arabieren.

De oudste bekende vermelding van de lokale productie van katoenenstoffen in het gebied is in een boek geschreven door de Arabier Gr-Bekri, gedateerd 1068.

 

De technieken in het weven van deze snel uitgespreide stroken van stof, werden met het weefgetouw als katoenen industrie overgebracht aan deTukulors, Wolofs en daarna aan de verschillende inwoners van de Mandestam van de Soedan, spoedig bereikend de Bambara, de Dogon en anderen stammen.

Deze website is gemaakt door Han van Lierop

U kunt een e-mail sturen omtrent informatie m.b.t. `Ko Gonga` en/of het ontwerpen van websites naar djembe@chello.nl