††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††† ††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††

Boordgeld-scheepsgeld verzamelen†††††

 

Inhoud††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††

*      Informatie over mijn hobby††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††† ††††††††††††††††††††††††††

*      Adresgegevens

*      Het ontstaan van boordgeld†††††††††††††††††† ††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††

*      Gezocht

*      Veteranen en Emigranten††††† ††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††

 

††††††††††††††††

††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††

††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††† †††††

 

†††††††††††††††††††††† †††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††† ††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††

Informatie over mijn hobby

Door het al jaren verzamelen van het Nederlands-papierengeld met als hoofdgroepen de bankbiljetten, muntbiljetten, zilverbons ,kampgeld en het noodgeld uit de 2 wereldoorlogen, kwam ik ongeveer 15 jaar geleden ook in aanraking met het zogenoemde boordgeld, dit waren niet alleen munten, maar ook biljetjes in de vorm van waardebonnen.

Daar ik als kleine jongen al enorm geÔnteresseerd was in de grote schepen van o.a. de H.A.L en de K.R.L, die bij mij om de hoek voorbij voeren en aan de Wilhelminapier en de Lloydkade lagen afgemeerd, ligt het voor de hand dat ik een enorme interesse juist voor die boordgeldbiljetjes kreeg.

 

 

 

 

 

Adresgegevens

††††† Email-adres:

††††††† †††††

 

 

Het ontstaan van boordgeld

Omdat er na het beŽindigen van de tweede wereldoorlog enorm veel zwart geld in Nederland onder de mensen was, heeft de regering besloten om een geldzuivering in te voeren.

Dat hield in dat een ieder zijn kapitaal werd bevroren en na het uitbrengen van het nieuwe gedrukte geld hij zijn kapitaal moest kunnen verantwoorden, zoniet dan was zijn geld niet meer waard dan oud papier.

Dat hield ook in dat er in de periode van de geldzuivering geen geld [alleen onder bepaalde strenge regels] meer mocht worden uitgevoerd.

Daar er in die periode vele schepen voeren op Nederlandsch-IndiŽ, voor de aan en afvoer van militaire troepen en emigranten, werd het boordgeld in leven geroepen.

Om op die schepen te kunnen betalen voor de dagelijkse behoefte, had je wel geld nodig en dat werd toen opgelost door het uitgeven van het boordgeld, deze biljetjes werden meestal gedrukt onder eigen beheer van de scheepvaartmaatschappijen.

 

Net als de zilverbons, noodgeldbiljetjes uitgegeven door gemeentelijke en particuliere instellingen in de 1e en 2e wereldoorlog en het kampgeld, is ook het boordgeld een nooduitgifte.

 

 

 

Gezocht!†††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††

 

Daar er op de vele tientallen schepen niet alleen de algemene biljetjes, maar ook de biljetjes met daarop de diverse einddata van de reis en scheepsnamen, plus de toevoeging van serieletters werden gebruikt, begrijpt u wel dat er veel verschillende biljetjes in omloop gebracht zijn.

Dit alles maakt het juist zo interessant voor mij om deze biljetjes te sparen, er zijn dan ook zeker een paar honderd verschillende biljetjes in omloop gekomen.

Nu is dan ook mijn vraag:

 

Mocht u nog van dergelijke boordgeldbiljetjes bezitten, dan wil ik ze graag van u kopen, u begrijpt natuurlijk wel als het een biljetje is met een bijzondere datum, dat het dan voor mij meer waarde heeft.

Ook andere bonnen, zoals tickets uitgegeven door b.v. de KPM voor interinsulaire reizen, maar ook al de andere documenten die te maken hebben met deze schepen hebben mijn belangstelling.

 

 

Veteranen en Emigranten

Om mijn boordgeldverzameling uit te kunnen breiden, moest ik dus gaan zoeken bij de mensen die er mee hebben betaald.

Hiervoor maak ik de meeste kans bij de veteranen, die gestreden hebben voor ons land in het verre Nederlandsch-IndiŽ, maar ook bij de emigranten die vooral naar ons land emigreerden, maar ook naar bijvoorbeeld AustraliŽ, Canada en de USA.

Om al die mensen te kunnen bereiken komt het Internet uitstekend van pas.

 

Ook belangrijk zijn de mensen van de Molukken

, die als militair hebben meegevochten en na deze strijd met hun gezin, vooral met de Kota Inten, naar het koude Nederland zijn geŽmigreerd.

Als laatste en natuurlijk zeker niet minder belangrijk zijn al de zeevarenden die deze schepen hebben bemand.

Vele siteís die o.a. zijn gemaakt over en door de veteranen en emigranten [met hun boeiende verhalen en vaak vol mooie illustraties] heb ik dan ook met aandacht en plezier gelezen en bekeken.

 

 

Laatst bijgewerkt op: 14-12-2006.

 

 

 

††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††† ††††††††††††