Keramiek / Porselein /  Aardewerk    

Keramiek is een verzamelnaam voor alles van gebakken klei zoals aardewerk, steengoed en porselein. Zo'n 6000 jaar geleden bestonden er al in Perzië pottenbakovens waarin aardewerken potten werden gebakken van klei. Klei is een verweringsproduct van granietachtige gesteenten.

Aardewerk wordt gebakken bij een temperatuur van 800°C tot 1200°C. Het materiaal versmelt niet en blijft poreus zodat glazuren nodig is om het waterdicht te maken. Dit glazuur kan barsten. Dit heet craquelé. 

Steengoed wordt gebakken bij een temperatuur van 1200°C tot 1280°C. Het materiaal wordt hard en is niet meer waterdoorlatend. Glazuren dient puur voor de sier.

Porselein vind zijn oorsprong in China. In de 7e-9e eeuw na Chr.maakten de Chinezen al mooie porseleinen vazen, borden enz. Zij gebruikten o.a. kaolien( leemsoort) en petuntse( kleine witte steentjes) als grondstof voor hun producten omdat dit hier voorhanden was. Marco Polo, een ontdekkingsreiziger uit Italië nam eind 13e eeuw wat porselein mee naar Europa en men was er zeer van onder de indruk. Spoedig werd het een kostbaar goed voor de rijken uit die tijd en probeerde men in Europa het ook te maken. Dat lukte pas in 1708. Men ging door met het verbeteren en zo ontstonden er zelfs nieuwe keramiek soorten zoals Bone China. Een heel fijne porseleinsoort dat zijn structuur dankt aan toegevoegd beendermeel. 
Porselein wordt gebakken bij een temperatuur van meer dan 1400°C. Deze zeer hoge temperatuur maakt dat de klei volledig versmelt tot een glasachtig materiaal en ook glazuur versmelt mee. Porselein is waterdicht, vrij sterk en kan als het met zorg en vakmanschap wordt gemaakt, erg mooi zijn..     

                                                                                                 

 terug