Start


op de bon ditjes en datjes servies van de maand musea matchbox te koop wie ben ik gezocht

 

Op de bon

In veel huishoudens zijn wel potjes te vinden waarin uitgeknipte bonnetjes worden bewaard. Bij van Nelle kon al in 1920 worden gespaard voor boeken door de achterkant van koffieverpakkingen te bewaren. En in 1924 is bijv.  Douwe Egberts  begonnen met de mensen te laten sparen voor geschenken. Het bleek een succesvolle manier te zijn om klanten te binden. Veel andere firma's begonnen ook met deze manier van klantenbinding,  en nu nog steeds kun je bonnetjes sparen om er met of zonder bijbetaling, geschenken voor te kopen. Ook kinderserviesjes waren toen al te koop met bonnetjes. De meeste mensen weten wel van de Piggelmee serviesjes van van Nelle of de serviesjes van Douwe Egberts en  veel verzamelaarsters willen deze graag aan hun verzameling toevoegen. Toch weten niet veel mensen  wat er nu zoal is uitgegeven en wanneer. De meest woeste verhalen doen soms de ronde. 

 


1975

Ik heb al 2 keer over de van Nelle kinderserviesjes geschreven en hier volgt deel 3.  
Deel 1
ging over het 1e van Nelle serviesje met een blauw Japans decor. 
Deel 2  over de 1e van Nelle serviesjes met pastelbloemetjes 
Deel 3
over van Nelle serviesjes met donkere  bloemetjes.

 

 

 

 

Dit is het 1e door Van Nelle uitgegeven geschenkengidsje. Het is niet meer dan een foldertje en dateert van 13 april 1953. Er staat nog geen kinderserviesje in. Vanaf 1920 kon bij van Nelle al voor Piggelmee boeken gespaard worden.

                                                Donkere bloemen (3)

Al vanaf 1965 had Van Nelle kinderserviesjes met  bloemetjes  in hun geschenkengids staan. Aanvankelijk diverse pastel bloemetjes, maar ongeveer vanaf 1970  kwam er een ander bloemetje dat  donkerder gekleurd was. Het serviesje zelf had nog steeds hetzelfde model als het pastel serviesje: wijde kopjes en met kleine lettertjes de tekst Van Nelle op alle onderdelen, m.u.v. de schoteltjes. Het serviesje is van porselein gemaakt en bestaat uit theepot, suikerpot, melkkan en 4 kop en schoteltjes.
 

De keuze van de verschillende bloemetjes is geheel willekeurig. Het is niet zo dat de onderdelen allemaal precies dezelfde bloemetjes horen te hebben. Ook op de schoteltjes horen bloemen.

Duidelijk donker gekleurde bloemetjes

 
Geschenkenboekje april 1972

.
In 1974 veranderden de kopjes van dit servies van laag en wijd naar hoog en smal. De tekst Van Nelle staat nog steeds op de onderdelen m.u.v. de schotels, maar is nu geprint met grotere letters. 

 
De verpakking is niet erg fantasievol. Een grauwe doos zonder tekst of plaatjes.


Het servies heeft een voor- en achterkant. Om plaatjes uit te sparen, werd slechts aan 1 kant de decoratie aangebracht. Lekker zuinig


Hoewel niet zo goed leesbaar, is wel goed te zien dat de tekst Van Nelle links met kleine lettertjes en rechts grotere letters geprint  zijn. Links is de theepot van het wijde servies, rechts een kopje van het smalle servies.
.In 1975 is dit serviesje  verkrijgbaar met een andere deksel op de theepot.
hoge letters lage letters


Na dit kinderserviesje (1975) stopte van Nelle een aantal jaren met kinderserviesjes. Pas in 1982 kwamen er weer serviesjes in het assortiment, nu met kabouter Piggelmee. 

bronvermelding: Sara Lee

 

Start ] [ op de bon ] ditjes en datjes ] servies van de maand ] musea ] matchbox ] te koop ] wie ben ik ] gezocht ]