Start


op de bon ditjes en datjes servies van de maand musea matchbox te koop wie ben ik gezocht

Kijk mij eens aan 

klik op de foto voor een grotere afbeelding

Waar denkt een ontwerper aan als hij of zij de opdracht krijgt om een kinderserviesje te ontwerpen? Hoe luidt de opdracht van de opdrachtgever? Speels...nostalgisch...elegant...modern...kleurig ...behoudend...vul het zelf maar aan. Kijk eens naar de serviesjes die je zelf hebt en bedenk eens hoe de ontwerper tot het ontwerp kwam qua vorm, decoratie en stijl. Waar liet of laat  hij zich door inspireren?

Kinderserviesjes met gezichten lijken van alle tijden te zijn zoals op deze pagina te zien is.

 


Het gezichtje is handgeschilderd en duidelijk is te zien dat de kwaliteit van porselein en schilderwerk matig is

.

Googly eyes  wordt dit serviesje genoemd, dat hier 4 kop en schotels heeft, maar ook met 3 werd verkocht. Het is van ongeveer 1915.
Dit setje heeft gezichtjes in relief. Later werden de gezichtjes geschilderd. De kwaliteit van dit in Japan gemaakte serviesje is slordig en het is ook niet geglazuurd. Er zijn ooit  3 verschillende maten uitgebracht.

Het serviesje met de blauwe hoedjes lijkt wel geglazuurd.

Dolly  teaset 

Here's a teaset for your 
dolly and for you
And greetings for your both
go with it too

Dit gedichtje staatgeschreven op een originele doos van een Googly Eyes serviesje.

Weer een andere uitvoering van Googly eyes is dit serviesje. 

Vrolijke Frans is gemaakt in Tsjecho- Slowakije. Het is gemaakt van aardewerk en dus kwetsbaar. De 6 kop en schotels die erbij horen staan niet allemaal op de foto. Het mannetje is hier nogal rood aangelopen, maar er is ook een versie die meer een natuurlijker huidskleur heeft. Het is van na 1918, en ik denk van voor 1940. Deze stempels staan eronder.( de naam heb ik er zelf aangegeven )
sitegezicht3.JPG (21769 bytes)sitegezicht4.JPG (30435 bytes)sitegezicht5.JPG (14673 bytes) Kabouter serviesje. Dit serviesje is in Japan gemaakt en dateert waarschijnlijk uit de vijftiger jaren. Het is gemaakt van gegoten aardewerk en ook weer heel slordig geverfd. De kabouters zelf kijken ook niet al te vrolijk, maar toch vind ik dit wel een apart serviesje.
vatersite.JPG (12723 bytes) Schafer & Vater staat er op de onderkant van dit mooie serviesje en dat is een Duits merk.
sitegezicht7.JPG (15517 bytes)    Schafer & Vater staat ook op dit aparte serviesje. De fabriek bestond tot 1962
De foto komt uit het boek 200 years of playtime pottery and porcelain van Lorraine Punchard
sitegezicht8.JPG (21010 bytes)  Popeye the Sailorman serviesje is een serviesje van een stripfiguur die vooral bekend was door zijn trek in spinazie wanneer de situatie onhandelbaar leek te worden. Hij werd daar erg sterk van. Popeye is bekend vanaf 1929 en bij dit setje horen 5 kop en schotels. Het komt uit Japan.
De foto komt uit het boek 200 years of playtime pottery and porcelain van Lorraine Punchard
sitegezicht1.JPG (16644 bytes)sitegezicht2.JPG (12757 bytes)spongebobsite.JPG (22141 bytes) Sponge Bob serviesje is nieuw en ook leuk .Dit serviesje is net zoals de smiley niet met de hand geverfd, maar met transfers gedecoreerd. Opvallend zijn de vierkante schoteltjes van dit porseleinen serviesje. Het serviesje is niet zo groot, maar wel echt bedoeld om mee te spelen. Het serviesje in de blister-verpakking is nog kleiner.

 

gezicht9.JPG (15383 bytes) Tea or coffee staat op de doos van dit nieuwe  porseleinen serviesje. De neuzen zijn in relief en het serviesje is best wel zwaar. Er volgt nog een foto van een serviesje dat vrijwel hetzelfde is, maar deze moet ik nog maken.
Smiley Ook al een vrolijk serviesje dat nog meer lijkt op de oorspromkelijke smiley. Een nieuw serviesje met een leuke vorm.
Smiley  serviesje. Een vrolijk nieuw serviesje ge´nspireerd op de smileys die nu vaak  te vinden zijn op internet, maar die rond 1970 ontworpen waren.
pompoen_oranje_843_dollar.jpg (13614 bytes) Pompoenserviesje en wel een hele zeldzame. Hier op de foto is deze ook niet kompleet want de theepot ontbreekt. Het serviesje is onlangs voor 843,00 US Dollar verkocht. Ik vind 'm wel erg leuk.
Biggetje  serviesje. Dit serviesje is erg klein en kompleet met de 2 kop en schotels. Alleen de schotels zijn van porselein en geglazuurd. 
beauty site.JPG (11477 bytes) Mevrouw Tuit heet deze mevrouw, die tijdelijk betoverd is geweest samen met haar zoontje Barstje in de film "Belle en het Beest" . Het lijkt een serviesje om in de vitrine neer te zetten, maar het is echt verkocht als kinderserviesje om mee te spelen. Op de doos staat toy China teaset. Er is een theepot en 4 kopjes. De film kwam uit in 1990.

 

Wanneer is het serviesje een thee serviesje of wanneer een koffie serviesje?
Als er een koffiefilter bij het serviesje zit dan is de vraag makkelijk te beantwoorden. Een potje met een lange tuit is altijd een theeserviesje en een potje met een kort tuitje is een koffieserviesje. Bij het "tea or coffee" serviesje wil de fabrikant kennelijk aangeven dat alles mogelijk is...een korte tuit, maar geen filter.
Chocolade serviesjes hebben ook een korte tuit en geen melkkan.

 

 

Het verschil in afmetingen laat zich goed zien aan de hand van de melkkannetjes. De Vrolijke Frans lijkt zo groot dat je zou kunnen twijfelen of er wel sprake is van een kinderserviesje, doch, de rest is erg klein. De auto is een Matchbox.

 

Start ] op de bon ] ditjes en datjes ] [ servies van de maand ] musea ] matchbox ] te koop ] wie ben ik ] gezocht ]