Spikkelserviesje

Dit is het kinderserviesje dat ik als kind heb gekregen en waar ik mee speelde. Mijn oma heeft vroeger, bij de plaatselijke kruidenier in Sliedrecht, punten verzameld en voor mij uiteindelijk dit serviesje gekozen. Het dateert van ongeveer 1957. Het porseleinen bakje van het theelichtje heeft ook spikkeltjes. Hoewel alle onderdelen beslist bij elkaar horen, valt het toch op dat de kopjes iets verschillen. De oortjes zijn qua grootte niet allemaal hetzelfde. Het model van dit serviesje komt erg veel voor, ook in kleinere uitvoeringen, maar een theelichtje hoort er niet altijd bij. Waar het ooit gemaakt is weet ik niet. Ik vermoed Japan. 

Mijn vader plakte weleens een kaarsstompje in het bakje zodat ik de thee echt warm kon houden. Vandaar dat het bakje er wat vies uit ziet.

Er is ook een koffieservies uitvoering met dezelfde spikkels. Het serviesje is hetzelfde, maar de opening van de theepot is veel groter. Zo past het tamelijk zware filter er goed op en vanzelfsprekend is de deksel van deze pot ook veel groter. Of dit koffie serviesje ook met theelichtje werd verkocht weet ik niet.  

Het porselein van dit filter is dik en best wel zwaar

terug