Droplikeur

1 liter  

10 % suiker

32 vol. %

Bestanddelen:  20 gr. laurierdrop (in staafvorm)
5 gr. anijszaad
10 gr. zoethout (poeder)
4 gr. paradijszaad (zwarte peperkorrels mag ook)
100 gr. suiker
820 ml alcohol van 40%
140 ml water

Werkwijze:

Neem echte laurierdrop, meestal verkrijgbaar in staafvorm. Om deze te kunnen oplossen, moet deze fijn gemaakt worden. Dit gaat het eenvoudigst door deze in een stevige plastic zak te stoppen, welke weer in een doek gewikkeld wordt. Neem vervolgens een hamer, en sla op een harde ondergrond voorzichtig de staafjes tot poeder.

Verhit het water en los hierin op het verkregen poeder. Na afkoeling kan de oplossing in een Weckfles of grote glazen pot van 1,5 tot 2 liter. Zet tijdens het afkoelen de alcohol in dezelfde ruimte zodat deze dezelfde temperatuur krijgt als het water. Voeg de alcohol en overige fijngemaakte ingrediŽnten (m.b.v. een vijzel) toe, en sluit de Weckfles of glazen pot goed af. Zet deze nu 14 dagen weg op kamertemperatuur, en schudt deze dagelijks.

Tenslotte filtreert u de inhoud door een doek. Giet een hoeveelheid van de likeur in een kopje, en roer daar vervolgens ontkleurende kool door. Giet dit vervolgens in een melittafilter en vul het filter aan met een deel van de gemaakte likeur. De gefilterde likeur giet u steeds in hetzelfde terug tot u geen zwevende deeltjes meer waarneemt. Daarna kan de rest van de likeur door hetzelfde filter gegoten worden. Door het filteren verliest u wat aan likeur, dit kunt u weer aanvullen tot 1 liter met water en alcohol van samen 32%.

Opmerkingen:

 Mocht u niet aan echte laurierdropstaven kunnen komen, dan kunt u dit ook vervangen door 30 gram dubbelzoute drop of 40 gram salmiakdropjes. Deze zijn het makkelijkst fijn te krijgen, door deze met een zijkniptang in stukjes te knippen. De met deze ingrediŽnten bereide likeuren zullen iets minder van smaak en kleur (bruin i.p.v. zwart/grijs) zijn.