Start Algemeen Kaart Gran Canaria Klimaat Gran Canaria Geschiedenis Toerisme NIEUW!! Arucas Fataga Guayadeque  Sioux City E-mail TERRABAGGA BIGGLES

 

 

Over het ontstaan van Gran Canaria zijn de meningen verdeeld. De meest voor de hand liggende verklaring voor het ontstaan van de Canarische eilanden, waar Gran Canaria deel van uit maakt, zijn de vulkaanuitbarstingen is het verleden. de eilanden hebben immers allemaal een min of meer vulkanische oorsprong. Maar volgens de legenden zouden de eilanden een overblijfsel zijn van het ooit vergane Atlantis, de bewijzen daarvoor zijn echter nooit gevonden.

De Canarische eilanden werden vroeger bewoond door de Guanchen, een volk dat hoogstwaarschijnlijk bestond uit afstammelingen van de Vikingen, die op hun reizen op de eilanden gestrand zouden zijn. De Guanchen waren namelijk groot, blond en hadden blauwe ogen. Een uiterlijk wat in de omgeving van de Canarische eilanden niet voorkomt.

Het eiland was ten tijde van de Guanchen verdeeld in een aantal koninkrijken. Die koningen vochten regelmatig bloedige oorlogen uit, waarover in de geschiedenisboeken met veel vuur wordt gesproken. Nog altijd hebben veel steden op Gran Canaria namen die uit de tijd van de Guanchen stammen. Een van de hoofdsteden ten tijde van de Guanchen is Galdar. Veel van de huidige bewoners van Gran Canaria geven nog steeds Guanchen-namen aan hun kinderen. Naast namen als Julio, Juan, en Dolores, kun je ook namen tegenkomen als Jonay, Mencei en Janira.

                                           

Spanje kreeg in 1344 de eilanden toegewezen door de paus van destijds. Die had zich namelijk zelf tot heerser van alle nog onontdekte gebieden benoemd, en kon uit dien hoofde de eilanden aan Spanje toewijzen. Het lukte Spanje echter pas in 1483 om de Guanchen tot overgave te dwingen en konden ze vanaf dat moment zeggen dat de eilanden bij Spanje hoorden. De bevolking van de eilanden heeft zich echter tot vandaag aan toe altijd geen echte Spanjaarden gevoeld en doen er alles aan om hun eigen identiteit zoveel mogelijk te behouden. Tijdens de Amerikaanse reizen vormde Las Palmas voor Columbus een belangrijk tussenstation. Hij wisselde hier van bemanning en voorzag zijn schepen van proviand voor de grote oversteek.

Eind zestiger jaren van de twintigste eeuw begon het massatoerisme in de West-Europese landen op te komen, en werden de Canarische eilanden opnieuw ontdekt. 

 

Samengesteld door ellaut.    

Laatste update:  05-06-2003 11:05:31