Penning De Veluwe


spaarpenningAluminium penninkje met een diameter van 20 mm. Vz.; Gedeponeerd Handelsmerk, handkar met opschrift N.V. De Veluwe. Kz.; 1 en N.V. Handelsmaatschappij De Veluwe.

Volgens de catalogus van A. Kooij(RW093) is de afgebeelde kar een boterkar. Komt voor met het cijfer 1-2-5-10 en 50.

Van Handelsmaatschappij de Veluwe is nog weinig bekend, mogelijk heeft dit bedrijf kort bestaan. Als meest waarschijnlijke vestigingsplaats is Veenendaal genoemd. Het betreft een boterhandel, waarbij de boter per gewicht verkocht werd, dwz. met een houten spatel werd een klont boter uit een tonnetje op een vetvrij papiertje gesmeerd en gewogen. De karren (model bakkerskar) waren met ijsblokken gekoeld. De penningen zijn spaarpunten, dwz bij elke aankoop werd een bedragje in spaarpenningen teruggegeven (voorloper op de spaarzegels). Er zijn meer bedrijven bekend die dit deden, en vooral de cooperatieve winkelverenigingen (Eigen Hulp etc.) zijn al rond 1870 begonnen met deze spaarpenningen. Gezien het materiaal (aluminium) zijn de penningen van De Veluwe sowieso van na 1930, en mogelijk zelfs van rond 1950. Van de Veluwe zijn 5 waarden bekend, tw. 1, 2, 5, 10 en 50 cent. De 50 cent is zeer schaars, en met name van de 1, 2 en 5 cent zijn er meer dan voldoende exemplaren bewaard gebleven. De penningen zijn inderdaad in de catalogus van Nederlandse Betaal- en Reclamepenningen vermeld. Een andere boterhandel was de Fa. Bluijssen te Asten, deze had ook spaarpunten, echter van bedrukt blik. Deze zullen niet snel als bodemvondst opduiken omdat de verf van de opdruk snel verdwijnt.

Handelsmaatschappij de Veluwe was een soort groothandel in levensmiddelen. De boodschappen werden aan huis bezorgd, alleen in Krommenie was een winkel, maar de maatschappij werkte ook in het noorden van het land. Ik ken iemand, die er rond 1938 voor gewerkt heeft. Toen de boodschappen op de bon gingen, werd de omzet te laag en werd de firma opgedoekt..

N.V.de Veluwe was een onderneming van de Gebr.Velgersdijk . Ze hadden ook nog een grote speelgoedwinkel aan de Herengracht te Den Haag. Overigens had het uitbreng-kruideniersbedrijf ook filialen in Haarlem, Leiden en Brielle. De muntjes moeten van vr de oorlog dateren.

personeelswoningenMet dank aan Bruno, John Kooij, Rhea, Erik en Dhr. Smit.