dinsdag, augustus 31

Come to where the Lama is!
(en kom zeker aanstaande zaterdag naar Paradiso)

Geplande optredens:
vrijdag 3 september JC de Bakkerij in Castricum. D.C. Lama leest verhaaltjes voor tussen de optredens van o.a. de legendarische Nederlandse punkband The Ex. Zie ook vriendenvandebakkerij.nl

zaterdag 4 september Paradiso, Amsterdam. Benefiet voor de PickUp Club. Optreden in de kelder: 22.15 tot 22.30 uur. Optreden in de grote zaal: iets na half twaalf. Een nu al legendarisch optreden, met een filmpje uit Hasjstickie Drugs, de première van The Bush & Balkenende Show en een collabo met de Moordgasten. En dat alles is nog slechts wat er tijdens het optreden van D.C. Lama gebeurt, want het is een hele avond en nacht (van 20.00 tot 5.00 uur!) vol theater, muziek en literatuur. Entree bedraagt slechts 15 euro incl. (De opbrengst gaat naar het illegale PickUp Club theater, dat voor haar zaaltje bovenin een grachtenpand een brandtrap nodig heeft.)

dinsdag 14 september De Engelenbak, Amsterdam. De vaste muzikale column van D.C. Lama gaat ook dit jaar gewoon weer door.

donderdag 16 september (o.v.b.) Optreden in Club 8, Amsterdam

maandag, augustus 30

Geen tijd voor fouten
De Volkskrant heeft sinds enkele jaren een Ombudsman, die uitleg geeft over fouten die door de redactie worden gemaakt. Zijn tactiek: als u fouten meldt, gewoon niet reageren... tot het volgens eigen waarneming te lang geleden is om er nog op te reageren. Zie onderstaande correspondentie:

-----Oorspronkelijk bericht-----
Van: D.C. Lama [mailto:dclama@hotmail.com]
Verzonden: woensdag 21 januari 2004 23:06
Aan: brieven@volkskrant.nl
Onderwerp: Oudkerk

In de berichtgeving over het privéleven van Rob Oudkerk wordt -ook door hemzelf- ten onrechte gemeld dat het gebruik van cocaïne strafbaar is. Het gebruik van drugs is -in tegenstelling tot bijvoorbeeld handel daarin- geen strafbaar feit.

D.C. Lama

From: Forum@Volkskrant.nl
To: dclama@hotmail.com
Sent: Monday, February 16, 2004 2:51 PM
Subject: RE: Oudkerk

Geachte lezer,

We hebben uw schrijven vrijwel direct gereedgemaakt voor publicatie in de krant. Door een nijpend ruimtegebrek en een groot aanbod is het ons echter niet gelukt uw brief te plaatsen en bleef uw schrijven van dag tot dag in de map 'nog te plaatsen' liggen.

Tot op de dag van vandaag haalde uw brief de kolommen niet.
Wij vinden het nu te laat deze nog te plaatsen.

Wij betreuren deze gang van zaken. Misschien volgende keer beter.

Met vriendelijke groet,

Renée Braams
Redactie brieven/de Volkskrant

From: D.C. Lama
To: ombudsman@volkskrant.nl
Sent: Monday, February 16, 2004 4:05 PM
Subject: Fw: Oudkerk

Geachte Ombudsman,

Kunt u mij uitleggen waarom een fout (zie onderstaande correspondentie), die zo breeduit in uw krant is vermeld, niet gecorrigeerd wordt wanneer de krant daar op wordt gewezen?

Met vriendelijke groet,

DC Lama

----- Original Message -----
From: D.C. Lama
To: ombudsman@volkskrant.nl
Sent: Thursday, April 08, 2004 11:25 PM
Subject: Fw: Oudkerk

Tot op heden heb ik nog steeds geen antwoord op mijn vraag gekregen. (zie onderstaande correspondentie) Ik verzoek u toch vriendelijk mij alsnog van uw motivering op de hoogte te brengen. Uw krant heeft meerdere malen geschreven dat Rob Oudkerk een strafbaar feit heeft begaan omdat hij cocaïne zou hebben gebruikt. Nogmaals: dit is --in tegenstelling tot bijvoorbeeld handel daarin- geen strafbaar feit. Uw krant heeft dit nooit gecorrigeerd.
DCL

Van: D.C. Lama [mailto:dclama@hotmail.com]
Verzonden: zaterdag 28 augustus 2004 23:34
Aan: ombudsman@volkskrant.nl
Onderwerp: Fw: Oudkerk

Geachte ombudsman,

Nog steeds (het duurt wel erg lang.. ik heb u reeds 2 keer eerder geschreven) heb ik geen antwoord gekregen op mijn vraag. (zie de eerdere mailjtes hieronder). Gezien de geringe kennis die uw krant telkens weer op het gebied van drugs tentoon weet te spreiden en de ernstige gevolgen die dit (dit keer voor Rob Oudkerk) heeft, verzoek ik u nogmaals om antwoord.

Ter informatie heb ik enige informatie van de site van het Ministerie van Justitie toegevoegd: (bron)

Waarom is gebruik van drugs niet strafbaar?
Het Nederlandse beleid is gericht op het voorkomen van drugsgebruik en het beperken van individuele en algemene risico's die drugs teweegbrengen. In dit kader wordt aan drugsverslaafden hulp geboden bij het ontwennen van het gebruik en het verbeteren van hun fysieke, geestelijke en sociale situatie. Doordat drugsgebruikers geen strafvervolging en geen (stigmatiserend) strafblad hoeven te vrezen uitsluitend wegens het gebruik, ligt de drempel naar de hulpverlening laag.

In de internationale verdragen wordt drugsgebruik niet als strafbare daad genoemd. In andere landen van de Europese Unie (EU), zoals onder andere in Duitsland, Italië en Denemarken, maar ook in Canada en Zwitserland, is drugsgebruik evenmin strafbaar. Drugsgebruik is in Nederland overigens geen algemeen geaccepteerd verschijnsel. Het wordt ontmoedigd onder andere door voorlichting in het onderwijs en gerichte campagnes over de risico's van verslavende middelen (inclusief alcohol en nicotine).


Vriendelijke groet,

DC Lama

From: Ombudsman@Volkskrant.nl
To: dclama@hotmail.com
Sent: Monday, August 30, 2004 10:50 AM
Subject: RE: Oudkerk

Geachte lezer,

we hebben kennis genomen van uw standpunt.
maar we kunnen nu, maanden na dato niet nog eens terugkomen op deze zaak.

Met vriendelijke groet
Thom Meens
Ombudsman de Volkskrant
tel: +31205622615

vrijdag, augustus 27

Geen Nachtegal
Er is vannacht geen programma van Giel Beelen op 3FM, dus ook geen 'Nachtegal van D.C. Lama'.

Overzicht van eerdere 'Nachtegals':
13 augustus: Geïmporteerde Kafka (over Donner's knik- en wegkijkbeleid)
24 juli: De aanslag op Hitler en Balkenende (over de geschiedvervalsing door Balkenende)
10 juli: Verbied alle hiphop-week (over de anti-hiphop-hype)
3 juli: DHC-Diss (over de doodsbedreiging van Ayaan Hirsi Ali)
26 juni: Te gekke plantjes (over de schoonheid van de cannabisplant)
19 juni: Lekker lang trippen (over een domme campagne van Justitie)
22 mei: Slavenarbeid (over de cacao-industrie)

Alle afleveringen van Het Ochtendgal van D.C. Lama (tussen 20 september 2002 en 7 augustus 2003 iedere donderdagochtend op 3FM) zijn terug te vinden in het Lamalog Archief.

dinsdag, augustus 24

Column De Legalees
Het Legalize! War on Drugsjournaal (onder redactie van Job Joris Arnold, Derrick Bergman en D.C. Lama) verschijnt iedere maand in EssensiE en iedere twee maanden in Highlife. Naast berichten over de war on drugs in binnen- en buitenland, de quote van de maand en een cartoon van een wisselende kunstenaar, is er iedere maand een column van De Legalees in te lezen. Deze maand over Kenneth Muskiet.

De zaak Kenneth M.
Hartje zomer, op 30 juli, kwam er voor de verandering eens goed nieuws uit Den Haag. Justitieminister Donner weigerde de Amsterdamse Surinamer Kenneth Muskiet (50) uit te leveren aan Amerika, ‘home of the war on drugs’. Volgens een rapport van justitie is Kenneth ‘zwakbegaafd, heeft een persoonlijkheidsstoornis en een gebrekkige taalkennis.’ Daarom kan hij ‘niet of nauwelijks worden opgevangen in de VS’. Donner’s oordeel kwam na een lange strijd van vrienden en sympathisanten van de muzikant en schilder, onder wie Tjeerd Oosterhuis en Kamerleden Jan de Wit (SP) en Boris Dittrich (D66).

In 1998 leert Kenneth op een Amsterdams terras een Amerikaan kennen die zich voorstelt als Reagan Blair. Ze trekken intensief met elkaar op en kopen voor Blair’s vertrek een doos vol souvenirs, die hij per post naar huis wil sturen. Als Kenneth zijn vriend een paar dagen later op de trein naar Schiphol zet, heeft deze tot zijn verbazing de doos nog steeds in bezit. De Amerikaan vraagt Kenneth de doos voor hem te posten. Met deze vriendendienst tekent hij zijn eigen vonnis: in de doos zitten 9440 XTC-pillen. Kenneth wordt opgepakt, zijn adres staat als afzender op de doos.

Na zes maanden cel in Nederland -Kenneth is nog nooit met justitie in aanraking geweest- vragen de VS begin 2001 om zijn uitlevering. Kenneth is door zes Amerikaanse gedetineerden aangewezen als ‘kingpin’. Met hun beschuldigingen verdienen de zes zelf strafvermindering. De Amsterdammer komt in een nachtmerrie terecht die tot 30 juli jongstleden duurt. Café de Korte Golf, zijn stamkroeg, wordt een actiecentrum en regelt petities, benefietconcerten en media-aandacht. Op 19 juli wijdt NOVA een lange reportage aan het bizarre drama. Misschien heeft Donner deze uitzending gezien, want nog geen twee weken later besluit hij, geheel tegen zijn gewoonte in, nee te zeggen tegen Amerika.

Legalize! juicht die uitspraak natuurlijk toe, maar de vraag dringt zich op hoe het met de andere ‘Kenneths’ zal aflopen. Want Kenneth is niet de enige Nederlander die ten prooi is gevallen aan de paranoïde machinaties van de Amerikaanse drugsoorlog. Steeds meer Nederlanders treft dit lot en slechts weinigen kunnen bogen op de hartverwarmende support en publiciteit die de zaak Kenneth M. hebben losgemaakt. Niet voor niets liet justitie op de dag van de uitspraak weten dat er geen sprake is van ‘een kentering in het Nederlandse uitleveringsbeleid’.

Zolang Donner minister is, loopt elke Nederlander het risico onschuldig uitgeleverd te worden aan de Amerikaanse drugspolitie. Alleen maar omdat zijn of haar naam genoemd is door een ander slachtoffer van de drugsoorlog, die zijn huid probeert te redden. Hoog tijd voor een kentering in het Nederlandse uitleveringsbeleid. Of nog beter: een nieuwe justitieminister.
De Legalees

Meer info: www.dekortegolf.nl/kennethvrij
Site Legalize: www.legalize.net
Voor meer columns over dit onderwerp: zie de blog van vrijdag 13 augustus.

maandag, augustus 23

Nieuwe cartoon op De Gezonde Roker
In verband met de vakantie van de webmaster van De Gezonde Roker wordt het cartoonarchief even niet bijgewerkt en verschijnt de meest actuele cartoon de komende weken telkens op een andere plek, maar er is wel weer gewoon een nieuwe editie met een nieuwe cartoon:

D.C. Lama maakt dwangmatig vijanden.

Ook gewoon nieuw op de site: columns van Theo van Gogh, Pamela Hemelrijk, Micha Kat, Bernadette de Wit en 'Onze man ter plaatse' + een cartoon van Gregorius Nekschot.

dinsdag, augustus 17

Skit op EP van Macro
D.C. Lama heeft een skit gemaakt voor de EP van Macro, getiteld 'Huisvredebreuk 279'. De skit heet Telefoonboek en is een doodsbedreiging aan heel Eindhoven. Het mp3'tje ervan is gratis te beluisteren via deze link. (ongeveer 1 minuut; zet het geluid lekker hard!)

Het complete cd'tje van Macro is te downloaden via: www.lowereast.nl

D.C. Lama maakte eerder met Enec en Gonzo de track De Alien, dat nog steeds te beluisteren is via deze link (6'18 min)

vrijdag, augustus 13

Geïmporteerde Kafka
Het Nachtegal van D.C. Lama, vannacht rond half 3 op 3FM in het programma van Giel Beelen.

Het schijnt wat ouderwets te zijn, maar gelukkig heb ik het met mijn ouders nog wel een beetje: een generatieconflict. Politiek gezien opereren zij aan de compleet andere kant van het politieke spectrum; zij hadden het niet erg gevonden wanneer ik nutteloze producten via reclames zou proberen te verkopen, zoals het logische vervolg op mijn opleiding zou zijn geweest; en over mijn drugsgebruik denken zij nou ook niet echt: ‘Goh! Wat een leuke manier om vragen over het ‘Zijn, tijd en het heelal’ beantwoord te krijgen.

Als ik bij mijn ouders ben, vallen er dan gelukkig ook niet veel van die dodelijke stiltes, want tijdens mijn opvoeding heb ik al geleerd dat je best van mening mag verschillen, maar dat die mening niets waard is als je die niet kunt onderbouwen.

Afgelopen week was ik met mijn pa een biertje aan het drinken en zei hem dat minister Donner van Justitie wat mij betreft alleen al zou moeten aftreden omdat hij Nederlandse verdachten in drugszaken onvoorwaardelijk uitlevert aan de Verenigde Staten. Mijn vader wilde hier uiteraard graag tegenin gaan, maar bekende dat hij niet zoveel van die uitleveringen afwist en vroeg mij hem dat nog eens uit te leggen, wat ik hier nog een keer zal herhalen.

In de Verenigde Staten heeft men jaren geleden de ‘war on drugs’ gelanceerd, waarmee deels commercieel geëxploiteerde opsporings- en detentieondernemingen ervoor gezorgd hebben dat hele gevangenissen vol zitten met mensen die niets wezenlijks verkeerd hebben gedaan. Of er nou de Republiekeinse of Democratische partij aan de macht was maakte niet uit, want de ene na de andere regering kwam met nog strengere wetgeving, die de situatie alleen maar verergerde.

Ik zal hier nu niet uitweiden over bijvoorbeeld een programma waarbij kinderen op school worden uitgelokt hun eigen ouders aan te geven voor marihuanagebruik, waarna diezelfde kinderen in een weeshuis belanden, want dat heeft weinig met die uitleveringen te maken. Wat wel van belang is, zijn de immens hoge minimumstraffen voor drugszaken en het feit dat voorwaardelijke vrijlating een tijd geleden bij drugszaken is afgeschaft. Dan begrijp je namelijk dat iemand die veroordeeld wordt, zonder uitzondering heel lang moet zitten in de gevangenis, waar soms zo’n 200 man op een cel zitten en waar vaak slechts één toilet is.

De enige manier om aan zo’n hoge minimumstraf te ontkomen, is door een plea bargaining-proces te beginnen. Je geeft dan toe dat je inderdaad datgene hebt gedaan wat je in de schoenen wordt geschoven en geeft vervolgens zoveel mogelijk informatie over mensen die mogelijk iets met drugs te maken hebben. Je zegt tijdens de rechtszaak bijvoorbeeld: ‘Ik heb van die en die jongens mijn drugs of instructies gekregen’ en krijgt voor ieder persoon die je beschuldigt weer wat jaartjes minder straf.

En als je nou iemand beschuldigt die niets heeft gedaan? Geen probleem! Anders dan in Nederland, telt jouw beschuldiging onder ede gewoon als bewijslast en moet de beschuldigde maar zien te bewijzen dat hij dat niet heeft gedaan. Omgekeerde bewijslast dus, iets wat de Amerikaanse regering gemakkelijk bij drugszaken wist door te voeren, want als men in Amerika iets uit Hollywoodfilms heeft geleerd, is het wel dat drugshandelaren zo ontzettend gemeen zijn, dat je ze zelfs moet opsluiten als ze helemaal niets hebben gedaan!

En dus kunnen Amerikanen die bijvoorbeeld voor XTC-smokkel aan de grens zijn gepakt misschien wel jouw naam noemen als zijnde hun leverancier, waarna de VS bij minister Donner om uitlevering zal vragen en jij maar in Amerika moet zien te bewijzen dat je iets niet hebt gedaan. En omdat zoiets zo goed als onmogelijk is (Hoe bewijs je dat je iets niet hebt gedaan?), zal ook jouw advocaat onmiddellijk adviseren een plea bargaining-proces te starten, waarmee je weliswaar bekent wat een totaal onbekend persoon jou in de voeten heeft geschoven, maar waardoor je in ieder geval die onmenselijk hoge minimumstraffen ontloopt.

Het scheelt niet veel met de gang van zaken in Het Proces, het beroemde boek van Franz Kafka, en dat is toch wel zo’n beetje het ergste wat je een minister van Justitie kunt verwijten. Bij minister Donner is dat terecht, want er zitten al tientallen Nederlanders in deze situatie en Donner verdedigt zich slechts met het argument dat Amerika een rechtsstaat is waar hij vertrouwen in heeft, omdat hij bang is om de VS voor de voeten te lopen.

Mijn vader hoorde mijn verhaal aan en vroeg: ‘En wat doe jij daar dan tegen?’ Ik antwoordde dat ik er wel eens een column voor dit programma over heb geschreven en dat we met Stichting Legalize! daar ook wel eens kwaad over zijn geweest, maar dat vond mijn vader toch echt te weinig. ‘Ik hoor dit alles pas voor het eerst,’ zei hij rustig: ‘Maar als dat echt zo is, moet je dat toch echt onder de aandacht blijven brengen, totdat iedereen weet hoe dat zit, de politieke partijen daar nog eens wat vaker over klagen en de regering daar mee ophoudt!’

Dus ja, Giel... Ik weet dat ik het hier wel eens eerder over heb gehad en dat je van een columnist wel telkens nieuwe onderwerpen mag verwachten, maar hé: het is wel mijn vader en die heeft hierin echt helemaal gelijk!

Eerdere columns over dit onderwerp (Het Ochtendgal van D.C. Lama op 3FM):
3 juli 2003: Uitlevering Paul Dietz
17 juli 2003: DEA in Nederland

Cartoon over dit onderwerp:
Donner en Balkenende

Bronnen en verwijzingen (2,5 uur buizen voor uw complete cursus war on drugs!):
* War on drugs, deel 1 Documentaire van VPRO's Tegenlicht over de 'winnaars' van de war on drugs: hoe werkt de regelgeving? wat is de invloed van commercie? waarom is het een zich steeds verder uitbreidende verschrikking?
* War on drugs, deel 2 Nog een Tegenlichtdocumentaire, maar dan vanuit het perspectief van de verliezers. Schokkend!
* Uitlevering Paul Dietz en Amerikaanse infiltratie in Nederland Zembla-documentaire over de uitlevering van Paul Dietz en de undercoveroperaties van DEA-agenten in Nederland. De docu begint met nog een ander interessant feitje: Nederland helpt gezellig mee gif over Columbia te gooien.

woensdag, augustus 4

EssensiE nummer 86
De nieuwe EssensiE (nummer 86) is uit en verkrijgbaar in de betere coffee-, grow- en smartshops.

Journalist Derrick Bergman verzamelde 'de domste van Donner', en dat zijn er nogal wat. Wie op basis van argumenten probeert aan te tonen dat legalisering van drugs niet de beste optie is, vervalt tenslotte vanzelf in priepraat: 'Daarom is het ook niet, wat in de Cannabisbrief staat, een beleid van: laten we de coffeeshops terugdringen, althans laten we ze sluiten waar we ze nu hebben, maar laten we de ontmoediging en de ontwikkeling zoals die al in gang gezet is van het steeds verder reduceren van het aantal, laten we dat vooral voortzetten, met dien verstande, met de parameter dat dat niet moet betekenen dat de overlast door straathandel, die parameter vind ik geldig, want dat is inderdaad een punt waarvan je kunt zeggen: luister eens, dit is een geldig punt.'

Verder schreef Derrick nog een artikelen over buitenwiet, The Doors en over skalegende Toots Hibbert (Toots & The Maytalls). Hoofdredacteur Michiel van Hinsberg sprak reggae-artiest Jimmy Cliff en ging zoals ieder jaar naar het Hiltonhotel om de dood van Herman Brood te herdenken.

Ook August de Loor van Adviesbureau Drugs komt in de EssensiE van augustus aan het woord: 'Een intensivering van de aanpak van de kleine (thuis) kwekers is af te raden. De samenwerking tussen politie en elektriciteitsbedrijven, gericht op opsporing van kwekers die puur uit winstbejag illegaal stroom aftappen met het risico van brandgevaar voor de omwonenden, heeft er alleen maar toe geleid dat steeds meer kwekers dit zijn gaan doen, niet uit winstbejag, maar om niet gepakt te worden!'

Verder natuurlijk de brancheberichten van het Platform Cannabisondernemingen Nederland, de Bond van Cannabis Detaillisten, de stichting Patientenbelangen Medische Marihuana, de Stichting Rokersbelangen en de Vereniging Landelijk Overleg Smartshops.

In het War on Drugs-journaal van Stichting Legalize! (onder redactie van Derrick Bergman, Job Joris Arnold en D.C. Lama) berichten uit de hele wereld (China 'vierde' met 17 executies World Anti-Drug Day, Amerikaanse rechters openen een site tegen de onzinnige war on drugs, Sri Lanka start met medicinale marihuana en nog veel meer), de column van De Legalees en een cartoon van de geweldige cartoonist Gnoe.

In D.C. Lama's muziek op Internet-rubriek Net Goed aandacht voor de sites van het Noord Nederlands Taaltechnisch Offensief (de Nederhopgroep die onlangs in het nieuws was vanwege hun nummer over de IND), Mijnheer Jansen (punk), Rock Against Bush (het verzamelalbum met nummers tegen die cowboy), Krewcial (hiphop) en Saunawest (punk rock 'n roll).

Ook de vertrouwde strip van Spekkie Big is in het blad te vinden, net als een cursus bier brouwen, Lieve Mona (kweekvragen), een artikel over Mediwiet en de uitgebreide knipselkrant vol drugsberichten en schrikbarende verhalen over gezinnen die dakloos worden, omdat ze misschien wel voor jouw coffeeshop kweken!

And last but not least: de columns van D.C. Lama, Def P, Mo El-Fers, Arno Adelaars, Giel Beelen, Simon Vinkenoog en onze hoofdredacteur. Als de vormgevers Sanne van Schie en Dennis Karpes een beetje meewerken, zijn deze binnenkort ook weer online te lezen.

Site van EssensiE: www.EssensiE.nl

dinsdag, augustus 3

Vakantie of niet...
... we blijven gewoon gezond roken. De nieuwe Gezonde Roker is weer uit, met bijdragen van Theo van Gogh, Ebru Umar, Gregorius Nekschot en natuurlijk een cartoon van D.C. Lama: D.C. Lama geeft het startschot.

Wil je automatisch op de hoogte worden gehouden van nieuwe edities van De Gezonde Roker? Geef je dan op via dit formulier.

De meest recente cartoons van D.C. Lama op De Gezonde Roker:
222 MC Ego
221 MC Killhype
220 MC Balki
En ruim 200 cartoons in het archief.