Vlooien,teken,wormen
Start ALLES OVER ANTEF Snefroe Afscheid van Antef DE VERZORGING DE PUP Maltezer fotoalbum Voeding LEVERSHUNT HONDENTAAL TIPS LINKS Algemene info Vlooien,teken,wormen Dagboek van Snefroe Snefroe.hyves

VLOOIEN, WORMEN, TEKEN, LUIZEN, MIJTEN EN OORMIJTEN

WORMEN

Honden en katten hebben het meest last van wormen, maar ook bij andere dieren, zelfs bij vogels, kunnen ze voorkomen. Honden en katten moeten daarom regelmatig ontwormd worden. Andere dieren als ze wormen hebben. De kosten daarvan vallen mee, maar voor de hond geldt dat hoe groter de hond, hoe groter de kosten (ontwormen gaat nl. altijd per kg. dier). Hoe weet U dat Uw dier last van wormen heeft? Allereerst kunt U de wormpjes vaak in de ontlasting zien, of op de lig/slaapplaats van het dier. Ze zien er dan uit als kleine rijstkorreltjes (lintworm) of als elastiekjes (spoelworm). Maar niet altijd. Andere aanwijzingen voor de aanwezigheid van wormen zijn diarree, braken en vermageren of slecht groeien. Als U een vermoeden van wormen heeft moet U naar de dierenarts voor een wormmiddel. Wormen bedreigen niet alleen ernstig de gezondheid van Uw dier, sommige zijn ook gevaarlijk voor de mens.

VLOOIEN

Vlooien zijn beweeglijke bruinzwarte insecten, die op hun gastheer springen om bloed te zuigen. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken wonen ze niet op dieren, maar gewoon in huis. Nadat ze bloed gedronken hebben, laten ze zich van het dier vallen. Alle vlooien in Nederland zijn eigenlijk kattevlooien, maar ze lusten honden, fretten, konijnen, caviaís, eigenlijk alle zoogdieren, zelfs mensen. Vooral in de zomer en nazomer kunnen ze zeer snel tot een ware plaag uitgroeien. Een vlo kan duizenden eitjes leggen, die bij warm, vochtig weer allemaal tegelijk uitkomen.
De vlooienbestrijding is een ware oorlog: U moet de vlooien op het dier bestrijden, de vlooien in huis en de eitjes en larven in huis. U kunt dit doen met middelen, die U bij de dierenwinkel kunt verkrijgen. Deze werken redelijk, maar niet altijd voldoende.
U kunt ook naar Uw dierenarts. Deze heeft de modernste middelen, die heel erg goed werken, veiliger zijn en alleen via de dierenarts verkocht mogen worden.
De modernste vlooienbestrijding bestaat uit 1 middel, druppels op de huid in de nek, dat niet alleen de volwassen vlooien op het dier doodt, maar ook de larven in huis, zodat er geen nieuwe vlooien komen. Dus ook als de eitjes uitkomen en larven worden, worden het toch geen vlooien meer, maar gaan dood.

TEKEN

Een teek (een klein bloedzuigend insect) is vervelend omdat hij de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Hij doet dat door speeksel in zijn slachtoffer te spuwen. Zo eens in de zoveel tijd zit er een teek op Uw hond of kat. Die moet U dan voorzichtig proberen te verwijderen. De teek verdoven met alcohol of zo werkt averechts, omdat dan de teek juist zijn speeksel laat lopen. Niet doen dus! Het beste is om een tekentang te gebruiken, verkrijgbaar bij dierenwinkel, dierenarts en apotheek (voor mensen geldt nl. precies hetzelfde als voor dieren).  Zie meer  >>>>Lyme bij honden

MIJTEN

Mijten zijn te klein om met het blote oog te kunnen zien. Ze leven op of in de huid van hun gastdieren. Daar veroorzaken ze diverse vormen van schurft, die allemaal redelijk goed bestreden kunnen worden. Ze verraden zich doordat het gastdier vreselijke jeuk krijgt/heeft. Zit Uw dier zich dus vreselijk te krabben dan moet U naar Uw dierenarts. Wel doen want bij niet behandelen kan Uw dier daar erg onder lijden.

Luizen

Luizen kunnen het leven van kleine knaagdieren en vogels vergallen. Gevolgen zijn jeuk, vettige schilfering en kale plekken. Uw dierenarts helpt Uw dier snel van zijn problemen af.
Vliegen maden zijn een groot risico voor konijnen en kunnen zelfs de dood veroorzaken. Ze worden aangetrokken, wanneer de vacht van een konijn besmeurd is met diarree of wondvocht. Als er daarom vliegen zijn in het hok van Uw konijn, controleer dan goed rond de anus en de staart en ga, indien nodig, naar Uw dierenarts.

Oormijt

als je door de ogen van een mijt kijkt, is er geen betere plaats om te leven en je te voeden dan in een oor. In de gehoorgang zijn de parasieten, die tot de spinachtige behoren , beschermd tegen weer en wind en uiteraard ook tegen de nagels van hun gastheer, een hond ?. Oormijten (otodecten) maken piepkleine scheurtjes in de tere huid in de gehoorgang en voeden zich met het weefselvocht. Op het moment dat schimmels en bacteriŽn zich in deze kleine wondjes gaan zitten, kan dit leiden tot ontstekingen. Een dier met een oorontsteking krabt zijn oren, schudt zijn kop en houdt deze schuin. Honden janken soms van de pijn terwijl ze zicht krabben. Zwarte bolletjes in en rondom het oor zijn typerend voor een besmetting met oormijten. Het gevolg kan zijn dat het trommelvlies wordt beschadigd. Dit heeft doofheid tot gevolg. Bovendien kunnen de hersenen worden beschadigd. Want na de vernieling van het trommelvlies kunnen ziekten veroorzakers via het midden en binnenoor de hersenen binnendringen. Laat de oren regelmatig door de dierenarts nakijken en zo nodig schoonmaken. Hij kan zalf meegeven die u zelf in het oor moet in masseren. Na ongeveer 2 weken moet u terug voor controle.

Vorige Volgende

 

wilt u mijn gastenboek tekenen.