DE VERZORGING
Start ALLES OVER ANTEF Snefroe Afscheid van Antef DE VERZORGING DE PUP Maltezer fotoalbum Voeding LEVERSHUNT HONDENTAAL TIPS LINKS Algemene info Vlooien,teken,wormen Dagboek van Snefroe Snefroe.hyves

De ogen      Het gebit    De oren    In Bad    De nagels

Uw maltezer heeft met de koude dagen een dekje nodig. Liefst een met een borststuk, daar de maltezer gevoelig aan de buik is

De verzorging van de vacht                                                                                                     

Een Maltezer is geen hond voor mensen die niet al te nauw nemen met  vachtverzorging. Om de   weelderige, dikke vacht in goede vorm te houden, moet iedere dag de tijd worden genomen om deze te borstelen en te kammen. Als dit niet wordt gedaan, en de hond ziet er onverzorgd uit, heeft hij niet de echte charme die hem kenmerkt. Om te voorkomen dat zich klitten vormen, moet de vacht iedere dag worden geborsteld en uitgekamd. U moet vooral opletten dat er rond het staartje en onder de oksels geen klitten ontstaan. Het snuitje van de pub kunt u het beste borstelen met een schone tandenborstel. Eventuele klitten moeten  voorzichtig worden verwijderd. Dat kan onder andere met behulp van een zogenaamde klittenkam. De vacht moet laag voor laag worden doorgekamd. Het materiaal waarmee wordt gewerkt moet goed zijn. De kam mag geen scherpe punten hebben, zodat de huid tijdens het kammen niet wordt beschadigd. Hetzelfde geldt voor de borstel. Als de vacht volkomen is uitgeborsteld en uitgekamd, worden op het hoofd twee scheidingen getrokken. Deze lopen van de  ooghoek tot de ooraanzet. Het haar in het midden wordt bijeengenomen en voorzien van een strikje. Bij de huis-Maltezer kunt u ook de pony knippen. Als het om een show-Maltezer gaat, kunnen papillotten worden ingezet. Om de vacht spierwit te houden, moet de Maltezer geregeld in bad. Dat moet vanzelfsprekend met een daarvoor speciaal bestemde shampoo voor witte honden. Heeft u een show-Maltezer dan kunt het beste inlichtingen vragen bij uw fokker over het show klaar maken van uw Maltezer, of laat het over aan een deskundige trimmer. Wanneer u het lange haar van een Maltezer teveel werk vindt, kunt u het haar ook laten trimmen. Dit houdt echter niet in dat de hond niet meer geborsteld hoeft te worden, u bent alleen sneller klaar. Door alleen al te borstelen haalt u een op vuil uit de vacht. De voetzolen moeten worden nagekeken op etensresten en dergelijke. Overtollige haren worden weggeknipt. Knip de haren aan de voeten  rond en knip het haar gelijk met de voetzolen. De hond heeft hierdoor beter grip op de grond en het staat verzorgder. (Let op graskruipers kunnen overal in gaan zitten zoals de voetzolen, het is zeker in die tijd van het jaar belangrijk uw hond te controleren, na een wandeling. Klik hier om meer te lezen over de graskruiper.)

De ogen

De ogen van de Maltezer vragen nogal wat aandacht. Als dit niet gebeurt, dan zien we al snel roestbruine traanstrepen. De ogen kunt u het beste met watten en afgekoeld water schoonmaken. Om te voorkomen dat het traanvocht in de haren dringt kunt u een tipje vaseline op de haren in de ooghoeken doen. U moet dit wel elke dag herhalen. Daarnaast kunt u het beste opletten dat de ogen vrij zijn van slaapkorrels en traanvocht.

Maltezers hebben veel haar in de oren. Dit kan tot ver in de gehoorgangen zitten. Controleer dit regelmatig. U kunt zelf met 2 vingers proberen zoveel mogelijk te verwijderen. Of ga naar een trimsalon of als u naar de dierenarts gaat voor de jaarlijkse prik, vraag dan deze het te verwijderen. Het is niet prettig voor de hond er is zalf wat de pijn een beetje verzacht, soms zit het zo diep dat de dierenarts een pincet moet gebruiken. De hond moet goed vast gehouden worden, kortom geen pretje voor de hond, maar het moet gebeuren.

De oren

U moet vooral de oren van uw maltezer niet vergeten. U moet minstens 1 keer in de 4 weken (maand) de oren nakijken. De maltezer heeft driehoekig gevormde oren, die dicht tegen de kop aanhangen. De maltezer is een langharig ras, daarom heeft een een overvloedige haargroei ook in zijn oren. U kunt het best de oren schoonhouden door ze te plukken. Wanneer u dit niet doet zou uw hond een oorontsteking kunnen krijgen. Het te veel aan haar zal het oor verstikken en daardoor kan het oorsmeer er niet meer uit. Het gaat dan zitten broeien. Begin hiermee als uw hond pup is, maar ook niet te vroeg omdat de oorschelp als ze jong zijn te broos is waardoor het oor zou kunnen scheuren. Rond de 4 maanden kunt u ermee beginnen. Neemt u de pup op uw schoot en klap de oorschelp terug en trekt met een rukje het haar eruit. Doe dit niet te langzaam, en pak alleen het haar wat zichtbaar is. Zijn de oren erg vies of bevatten ze veel oorsmeer, dan kunt u ze schoonmaken, niet met watten maar met een katoenen doekje of iets wat niet pluist,  met een beetje babyolie. U kunt ook bij de dierenzaak oorcleaner halen, dit moet altijd op oliebasis zijn. Als de hond blijft krabben en met zijn kop gaat schudden, kan er ook iets in zitten zoals een graskruiper, ook kan de hond oormijt hebben dan ziet de oorsmeer er donker gekleurd uit. In beide gavallen moet u zeker even naar de dierenarts.  Let op graskruipers kunnen overal in gaan zitten zoals de voetzolen, het is zeker in die tijd van het jaar belangrijk uw hond te controleren, na een wandeling. Klik hier om meer te lezen over de graskruiper. Klik hier voor meer uitleg over de oormijt

De nagels

Over het algemeen hebben Maltezers witte nagels waarbij je het leven zit lopen (rode gedeelte). Bent u niet zeker begin er dan niet aan. Maar laat het doen door een trimsalon of de dierenarts. Gebruik een goede nagelknipper en geen schaar. Let op de hond kan vreselijk gaan bloeden als u te hoog knipt.

Het gebit

Maltezers zijn geen stevige kluivers.

Gevolg daarvan is dat ze last krijgen van tandsteen dit moet onder narcose bij de dierenarts verwijderd worden. Doet u dit niet dan zullen de tanden en kiezen los komen te zitten en er uit vallen. Natuurlijk kunt u een kindertandenborstel en kindertandpasta kopen en hier mee aan de gang gaan. Maar u komt toch niet in alle hoeken. Ook gaat de hond erg uit zijn bek stinken dus af en toe poetsen kan geen kwaad. Let ook op, dat bij het eten of drinken het haar rondom de bek meegenomen kan worden naar binnen. Het haar blijft dan half in de bek zitten en gaat stinken. Waarom kindertandpasta omdat de hond zoals kinderen niet spoelen maar alles inslikken. En in kindertandpasta zitten minder schadelijk stoffen. Ook kan je in de dierenwinkel een speciale tandenborstel en tandpasta kopen.

Doorkomen en wisselen tanden van de hond. Tanden melkgebit en  blijvend gebit.

Snijtanden  4 - 6 weken en dan weer 3 - 4 maanden
Hoektanden (haaktanden)3 - 5 weken  en dan met 3 - 5 maanden
Premolaren (valse kiezen) 5 - 6 weken en met  4-5 maanden
Molaren ( de ware kiezen) 4 - 6 maanden

Dierengebit - hond Normale gebit

In bad

De Maltezer is een spierwitte hond, hij moet regelmatig in bad. Dit kunt u om de 2 of 3 weken doen, gebruik hiervoor speciale voor witte honden bestemde shampoo. Koop een kinderbadje wat groot genoeg is voor uw Maltezer. Laat dit vol lopen met lauw water, voeg de shampoo erbij en zet de Maltezer erin. Gebruik een plastic bakje om over de hond heen te gieten, en een washandje om het hoofdje schoon te maken. Kijk uit dat er geen water over de neus en ogen loopt. En zorg er voor dat er geen water in de oren komt. Hou het hoofdje iets naar achteren, door het onder de kaak vast te houden. Zorg er voor dat er ook geen shampoo in de ogen komt. U kunt de hond onder de douche uitspoelen maar zorg dat de straal van uw douchekop niet te hard is. Dan brengt u een crèmespoeling aan en deze spoelt u ook weer goed uit. Dep de hond met een handdoek droog, niet wrijven want dan wrijft u er klitten in. Als de hond handdoek droog is kunt u hem borstelen. U kunt hem ook droog föhnen met de laagste warmtestand. Let op dat de hond geen kou vat.

Antef zijn eerste bad

 

Vorige Volgende

 

wilt u mijn gastenboek tekenen.