Laatste Nieuws


Zie voor nieuws, fragmenten en foto’s ook:
WDV op Facebook

>>> Actuele uitslagen Onderlinge competitie

28 juli

Clubkampioen Erik ten Hagen maakte indruk op het sterk bezette Nijmegen Open-toernooi. Lange tijd was een top 10-notering in zicht, waarbij hij elke partij principieel op de aanval speelde, ook tegen internationale grootmeesters als Ivanov en Domchev. Na 7 van de 10 ronden stond Erik op de 8e plaats, met slechts 1 punt achterstand op de latere toernooiwinnaar Boomstra. Helaas volgden er twee onnodige nederlagen, waardoor Erik terugviel naar de 25e plaats in het eindklassement.

Eindstand Nijmegen Open | Resultaten en partijen Erik

9 juni – Gerrit Klompenhouwer Nederlands kampioen sneldammen !!!

Op het NK Sneldammen heeft Gerrit Klompenhouwer (75) een fantastische kroon gezet op zijn toch al imposante damcarrière: hij werd ongeslagen Nederlands kampioen Blitz in de C-klasse. Gerrit doet al jarenlang mee aan het persoonlijke sneldamtoernooi, met de stille hoop om ooit eens de NK-titel te veroveren. Zaterdag was het dan eindelijk zover: in het nationaal Denksportcentrum te Utrecht was Gerrit de beste sneldammer in de C-categorie (rating tot 900).

         In de voorronde-groep werd Gerrit derde, met 9 uit 6, en zodoende kwalificeerde hij zich voor de finalegroep die ging strijden om de titel. In de finale kwam hij steeds beter op dreef en door de laatste twee partijen te winnen veroverde hij gedecideerd de nationale titel, met 10 punten uit 7 partijen. Een terechte uitslag, want Gerrit bleef als enige van alle deelnemers in de categorieën A, B en C over de hele dag zonder verliespartij: 6 maal winst, 7 maal remise.

         In categorie A was ex-wereldkampioen Roel Boomstra de sterkste. Frits Zegelink had in die hoogste categorie een lastige start en kon zich niet plaatsen voor de kampioensgroep. ‘s Middags wist hij wel de derde finalegroep te winnen, waardoor hij als 17e eindigde in een ijzersterk deelnemersveld. 

>>> verslagje op de KNDB-site

>>> uitslagen voorronde cat. C

>>> uitslagen Finale cat. C

28 april - Gerrit Klompenhouwer Gelders kampioen sneldammen

Op zaterdag 28 april wist Winterswijker Gerrit Klompenhouwer knap kampioen te worden op het Gelderse kampioenschap sneldammen dat gehouden werd in Almen. De 3 aanwezige WDV-ers: Erik ten Hagen, Frits Zegelink en Frank ten Hagen vielen niet in de prijzen, maar kwamen ook goed voor de dag.

Met een speeltempo van 5 minuten + 5 seconden per zet werd er in 3 verschillende klasses deelgenomen, waar voor allen 15 wedstrijden op het programma stond. Naast de prijzen werd er ook gestreden voor een plek op het NK, waarvoor men bij de eerste 4 zou moeten eindigen.

De voor DIOS-Achterhoek uitkomende Gerrit Klompenhouwer nam deel in de C-klasse (rating 700 tot 900), waar ook enkele deelnemers uit andere groepen tegenstander waren. Met 3 punten uit 4 wedstrijden was zijn start nog niet zo goed, maar hierna kwam Gerrit op stoom. Uiteindelijk wist hij, middels 10 zeges, 3 gelijke spelen en 2 nederlagen, kampioen te worden, waarmee hij zich dus ook plaatst voor het NK.

WDV-er Frank ten Hagen nam deel in de B-klasse (rating 900 t 1100). Zijn start was prima met 2 overwinningen, maar dat werd ook weer vervolgd met 2 nederlagen. Uiteindelijk wist hij, middels: 9 overwinningen, 1 remise en 5 nederlagen keurig vijfde (gedeeld derde) te worden, met daarbij een aantal mooie partijen en combinaties.

WDV-ers Erik ten Hagen en Frits Zegelink namen deel in de A-klasse (rating boven 1100). Hier kon Frits een uitstekende start geen vervolg geven. Uiteindelijk werd hij, middels 5 zeges, 6 remises en 4 nederlagen, wel keurig zesde. De start van Erik was iets minder, maar hij zette daarna weer een mooie serie neer, waarmee hij, middels 9 zeges, 3 remises en 3 nederlagen met 21 punten knap vierde werd. Erik had zich hiermee ook geplaatst voor het NK, maar omdat Erik en nummer 5 hiervan afzagen, heeft Frits zich nu weten te plaatsen voor het NK sneldammen op het hoogste niveau.

Frits en Gerrit nemen nu op 9 juni deel op het Nederlands kampioenschap sneldammen.

11 april - Erik ten Hagen evenaart record met nieuwe damtitel

Met een enkele competitieronde en nieuwe versterkte concurrentie leek de strijd om de Winterswijkse damtitel een spannend gevecht te gaan worden dit seizoen. Dat viel uiteindelijk wel mee. Door zijn overwinning van deze week wist Erik ten Hagen voor de zevende maal op rij de Winterswijkse damtitel te veroveren.
Aan Jan Elgershuizen was deze week de moeilijke taak om Erik ten Hagen van de damtitel te houden. Hoewel Jan goed tegenstand bood en lang uitzicht had op een goed resultaat, moest hij uiteindelijk zijn meerdere erkennen, nadat Erik toesloeg met een damcombinatie (0-2).

         Met zijn zevende damtitel oprij evenaart Erik het clubrecord van Danny Slotboom, die van 1998 t/m 2004 ook 7 keer op rij kampioen werd. Voor de speler met de meeste titels in totaal heeft hij nog even te gaan, want Hendrikus Rijks is in het verleden 14 keer damkampioen geweest.

Stand | Overzicht clubkampioenen sinds 1946

6 april

WDV-2 Gelders Sneldamkampioen

Bij het Gelders Kampioenschap sneldammen in Sinderen was WDV aanwezig met twee teams. Het 1e team (Henk Sonderen, Erik ten Hagen, Frits Zegelink en Erik Oonk) spelend in de Hoofdklasse en het 2e team (Gerard Korten, Frank ten Hagen, John van Laarhoven en Augustin Saouadogo) in de eerste klasse.

Het eerste team ging voor het hoogst haalbare resultaat. Het tweede team hoopte gezien de concurrentie in de 1e klasse op een stuntje. Beide teams begonnen sterk aan het toernooi, dat gespeeld werd met het Zwitserse systeem. De eerste twee wedstrijden werden gewonnen, waardoor in de 3e ronde het 1e en 2e tegenover elkaar kwamen te zitten. De onderlinge wedstrijd werd overtuigend gewonnen door het 1e team, maar hierna kwam de klad erin bij de hoofdmacht. Tegen de directe concurrent en uiteindelijke toernooiwinnaar Wageningen werd verloren waarna van de resterende rondes nog maar één maal werd gewonnen. Daardoor bleef het 1e team steken op een 3e plaats in de hoofdklasse.

Het 2e team verging het hierna echter veel beter. Het 2e verloor in de laatste vier rondes alleen nog maar van Wageningen en tegen het 2e team van Wageningen werd een gelijkspel binnen gesleept. Met nog één ronde te gaan stond het dichtbij elkaar, waarbij nog 5 teams kans maakten op het kampioenschap in de eerste klasse. WDV-2 won als koploper de laatste wedstrijd en eindigde daarmee overall zelfs boven het 1e team op de 3e plaats. Belangrijker nog was dat WDV-2 daarmee de titel binnensleepte in de eerste klasse!

 

Persoonlijke scores (7 rondes):

WDV-1

Frits Zegelink 11 punten

Erik Oonk 8 punten

Erik ten Hagen 7 punten

Henk Sonderen 6 punten

 

WDV-2

Gerard Korten 9 punten

John van Laarhoven 9 punten

Frank ten Hagen 8 punten

Augustin Saouadogo 4 punten

 

Zie Facebook voor prachtige foto’s!

15 maart

Jan van der Zwan-cup: DV VBI Huissen 1 – WDV 1    5-3

In de 1/8 finale van de Jan v.d. Zwan cup, de beker voor Gelderse teams, moest WDV op bezoek bij Huissen. Op papier was het weliswaar het 1e team van Huissen, maar het heeft in de beker een sterker team opgesteld in het 2e team. Toch trad Huissen sterker aan dan verwacht, want het had grootmeester Van Aalten van stal gehaald.

Erik ten Hagen trof Van Aalten en werd in de opening verrast door een damcombinatie. Met een schijf minder kon Erik geen aanspraak maken op een punt.

Frank ten Hagen kwam in tijdnood en stond iets minder. Frank koos eieren voor zijn geld en nam een combinatie, waarbij een eindspel met 2 schijven minder ontstond. Frank moest goed zoeken naar remise, maar wist met een behulp van een offer twee schijven aan te vallen en behaalde een punt.

Wim Sonderen koos de aanval in de opening, maar moest uiteindelijk afruilen. Hierna kwam hij onder druk te staan. De tegenstander besefte echter nog niet dat er met het oude speeltempo werd gespeeld, waarbij pas de tijd wordt verlengd als er 50 zetten zijn gespeeld. In een nadelige stand won Wim daardoor op de klok.

In de laatste partij was aan Wim Bennink de taak om een sneldambarrage af te dwingen. Ook Wim kwam in een eindspel terecht met twee schijven minder. Hij kwam erg dichtbij de remise, maar moest door een trucje alsnog zijn meerdere erkennen in zijn tegenstander.

Uitslagen en een enkele partij

8 maart

DZW Zutphen Warnsveld – WDV 1 9-7

Uitslagen en enkele partijen | Eindstand | Topscorers

De afsluitende competitiewedstrijd moest WDV op bezoek bij Zutphen-Warnsveld. Voor beide teams stond er niet veel meer op het spel, al zou WDV bij winst op de 5e plaats opeisen.

Al vroeg werd Henk Sonderen de winst in de schoot geworpen. Na een kleine combinatie naar dam gaf de tegenstander direct op. De voorsprong gaf WDV echter geen vleugels. Achtereenvolgens verloren Erik Oonk, Wim Sonderen en Kees Spruijt hun partij. Erik ten Hagen verkleinde de achterstand tot één partij door een aanvalspartij te winnen.

         In de resterende drie partijen leken er mogelijkheden te zijn om een nederlaag te voorkomen. Frits Zegelink, Gerard Korten en Theo Stoverinck bereikten allen een voordelige stand in het slot van de partij. Frits liet in een goede stand een dure combinatie toe die wel voordeel opleverde, maar snel naar remise afgespeeld kon worden door de tegenstander. Gerard had het centrum in handen, maar de tegenstander verdedigde zich stug. Gerard kon een doorbraak niet meer voorkomen en moest ook genoegen nemen met remise.

Tenslotte probeerde Theo een overmachtseindspel te bereiken. Doordat Theo de schijven midden op het bord had staan, kon de tegenstander met zijn dam de schijven aanvallen. Theo kon niet voorkomen dat één schijf verloren zou gaan en berustte in remise.
Ondanks de 9-7 nederlaag heeft WDV zich gehandhaafd op een gedeelde 5e plek. Hoewel WDV in het slot een paar keer onnodig punten heeft verloren, kan WDV als promovendus terugkijken op een goed seizoen.

1 maart

DVOIJ Silvolde 1 – WDV 2     6-6

In de laatste speelronde van de 1e klasse oost stond er voor zowel het eerste team van Oude IJsselstreek als WDV2 niet veel meer op het spel.

Op bord 1 verraste Thomas Esselink al vroeg op de avond zijn op papier sterkere tegenstander met een damcombinatie (0-2).

Jan Elgershuizen speelde een degelijke positionele partij die in een gelijkspel eindigde (1-3).

         Zeeg Jongkoen kreeg in het middenspel een combinatie om de oren die winst leek op te leveren voor zijn tegenstander. Echter door goed spel wist Zeeg de partij tot remise te brengen (2-4).

Augustin Souadogo wist met een goede opening een betere positie op het bord te krijgen. Helaas kreeg hij in het middenspel een winnende combinatie tegen (4-4).

Wim Sonderen speelde ook een degelijke partij zonder winstkansen en stuurde uiteindelijk op een remise aan (5-5).

Gerwin Doornink ten slotte kreeg in het middenspel een combinatie tegen en kwam een schijf achter. Verlies leek in zicht, maar door goed spel van Gerwin en enkele kleine fouten van zijn tegenstander wist hij keurig een remise te behalen (6-6).

Door dit gelijkspel eindigt WDV 2 op een keurige 9e plek, waar handhaving de doelstelling was.

Uitslagen | Eindstand | Topscorers

9 februari

WDV 1 – DC Lent         7-9

In de voorlaatste ronde moest WDV het opnemen tegen topteam Lent, dat op een 2e plaats staat in de Gelderse hoofdklasse. Bij een goed resultaat zou WDV een goede stap zetten naar een 5e plaats, nu nog het hoogst haalbare.

Het werd een spannende wedstrijd, waarbij halverwege enkele WDV'ers een goede stand op het bord hadden. Toch kwam WDV op achterstand. De tegenstander van Gerard Korten ging een riskante aanval aan wat goede kansen leek op te leveren voor Gerard. In een onoverzichtelijke situatie verloor Gerard echter een schijf door een combinatie en daarmee de partij.

Kees Spruijt was goed op weg om de stand gelijk te trekken toen hij een schijf voor kwam. Kees vergat na een goede partij het echter uit te maken en liet de tegenstander naar remise ontsnappen. Theo Stoverinck kwam in een lastige positie te staan en moest de stand goed berekenen. Theo wist de problemen goed te omzeilen en behaalde uiteindelijk een gelijkwaardige remise.

Invaller Jan Elgershuizen speelde een degelijke partij. De beste kansen waren er weliswaar voor de tegenstander, maar Jan was niet onder de indruk en behaalde een verdienstelijke remise. Henk Sonderen leek ook op remise af te stevenen. In een eindspel waarin beide spelers een dam hadden, ging het echter mis voor Henk waardoor WDV op een beslissende achterstand leek te komen.

Toch was de wedstrijd nog niet gestreden. In de drie resterende partijen hadden de WDV'ers een voordelige stand. Erik ten Hagen zette door een offer de tegenstander vast waarna de tegenstander twee schijven moest geven. In het eindspel kwam Erik twee schijven voor, maar doordat de tegenstander op tijd op dam werd er tot remise besloten.

Erik Oonk speelde een sterke partij. In het eindspel moest de tegenstander een schijf offeren om naar dam te komen. Ook hier was een schijf voorsprong helaas niet voldoende voor de winst. Hoewel de wedstrijd al verloren was, redde Frits Zegelink de eer voor WDV. Ook Frits kwam in het eindspel een schijf voor. Ook in dit geval leek dit weer net niet voldoende voor winst. De tegenstander overzag echter een valletje waarmee Frits toch nog wist te winnen.

Al met al werd het een ongelukkige 9-7 nederlaag. In een aantal partijen werd er door WDV een punt te weinig gehaald. Door de nederlaag blijft WDV op gelijke hoogte met Harderwijk staan op een gedeelde 5e plaats. In de laatste ronde kan WDV de 5e plaats veilig stellen tegen Zutphen-Warnsveld.

Uitslagen en enkele partijen | Stand | Topscorers

7 februari

WDV 2 – DC Zevenaar  4-8

Op woensdag 7 februari nam WDV 2 in de voorlaatste competitieronde thuis op tegen de dammers uit Zevenaar. Beiden kunnen geen kampioen meer worden en ook niet degraderen, maar gezien het puntverschil kon in het onderlinge duel wel worden bepaald wie er hoger op de ranglijst eindigt.

De Winterswijkse dammers begonnen niet goed aan de wedstrijd. John van Laarhoven kreeg al vroeg in de partij een damcombinatie tegen en had hierna geen kans meer (0-2). Ondertussen was ook Zeeg Jongkoen onnodig een schijf achter gekomen. Een poos later trapte Augustin Saouadogo, in een goede stand, ook nog in een verliezende combinatie, zodat het een lange avond leek te gaan worden voor WDV 2.

         Het kwam echter terug in de wedstrijd door een overwinning van Frank ten Hagen. De tegenstander dacht een schijf te kunnen winnen, maar dit bleek een lokzet te zijn, waarna Frank naar dam combineerde (2-2). Niet veel later staakte Augustin de strijd (2-4), maar WDV leek toch nog kansen te krijgen op een punt. Zeeg Jongkoen knokte zich namelijk terug in de wedstrijd doordat hij door sterke positionele zetten doorbraak naar dam wist te forceren. Hierna kon hij er een 3 om 1 eindspel van maken met remise tot gevolg (3-5).

Met Wim Sonderen in een betere positie leek er dan misschien nog een puntje in te zitten. Uiteindelijk bleek dit niet te lukken, doordat Jan Elgershuizen tegen de op papier sterkste tegenstander onder grote druk kwam te staan. Zijn tegenstander forceerde doorbraak naar dam en speelde het foutloos uit (3-7). Wim Sonderen had hierna misschien nog wel voor de winst kunnen gaan, maar bood gezien de tussenstand remise aan (4-8).

         WDV 2 kan door deze nederlaag nog maximaal op de 7e plaats eindigen. Dat zou dan dezelfde positie zijn als het jaar ervoor, maar dan met een punt meer. Daarvoor moet het wel zien te winnen uit tegen nummer 4 Silvolde.

Uitslagen | Stand | Topscorers

25 januari

DC Harderwijk – WDV 1        10-6

In de 9e speelronde stond de verste uitwedstrijd voor WDV op het programma, namelijk tegen Harderwijk. Dat het een moeilijke wedstrijd zou worden, stond al vast gezien de sterkte van Harderwijk. Daarbij moest WDV, deels op het laatste moment, met vier invallers de wedstrijd beginnen.

De invallers hadden een lastige avond. Wim Sonderen en Zeeg Jongkoen kwamen beiden in de opening al moeilijk te staan. Wim werd overrompeld door een centrumaanval en verloor door een damcombinatie. Zeeg probeerde uit een opsluiting te komen, maar kwam door een kleine combinatie een schijf achter en verloor uiteindelijk de partij.

Invaller Wim Bennink wist tegen de sterkste speler van Harderwijk meer tegenstand te bieden. Lange tijd deed Wim niet onder voor de tegenstander, maar door een damcombinatie verloor Wim alsnog de partij. Later bleek dat Wim in plaats daarvan zelfs winstkansen zou hebben kunnen krijgen.

         Theo Stoverinck koos in de opening de aanval, maar zag daarna in dat hem dit in de problemen zou brengen. Theo moest hierna zijn aanval verdedigen. Theo slaagde hierin en behaalde remise. Erik ten Hagen verkleinde de achterstand. Met een combinatie behaalde Erik een dam, waarmee hij dreigingen in de stand weefde die niet meer te pareren waren.

Henk Sonderen was vanuit de opening ook goed op weg om voor de winst te gaan. Door een missertje kon de tegenstander zich uit een benarde stand ruilen waarna de kansen keerden. Hoewel Henk hierna onder druk stond, wist hij nog wel een remise er uit te slepen.

Kees Spruijt speelde een spannende partij, waarin beide spelers een randschijf hadden. De beste kansen kwamen er voor de tegenstander, maar Kees wist net als de tegenstander en dam te halen en behaalde een remise.

Tenslotte was de laatste invaller Frank ten Hagen nog bezig in een groot eindspel. Frank had licht voordeel, maar met twee schijven dichtbij dam voor de tegenstander zat er geen winst in.

 

WDV keerde daarmee huiswaarts met een 10-6 nederlaag. Hoewel er wel wat kansjes werden gemist door WDV een terechte nederlaag. Door dit resultaat is Harderwijk langszij gekomen en bezet samen met WDV de 5e plaats.

Uitslagen en enkele partijen | Stand | Topscorers

23 januari

DEZ Laren 2 – WDV 2           5-7

Na de ongelukkige nederlaag tegen DVOIJ 2 was het geluk dit maal aan de zijde van WDV 2 in haar wedstrijd tegen de concurrent uit Laren.

         Wim Sonderen zette WDV 2 op voorsprong door te profiteren van een blunder van zijn tegenstander. Deze overzag een simpele damcombinatie die dodelijk was (0-2). Invaller Gerwin Doornink speelde een prima partij en kwam sterker te staan, maar zag een damcombinatie van 3 om 2 over het hoofd en kon niet anders dan zijn tegenstander feliciteren (2-2).

Wim Bennink liet het centrum innemen door zijn tegenstander. Deze kwam hierdoor steeds meer onder druk te staan. Wim maakte een foutje, maar gelukkig voor hem zag zijn tegenstander dit niet. In de overblijvende stand combineerde Wim naar dam en was de strijd gestreden (2-4). Frank ten Hagen speelde een gedegen partij waarin hij steeds meer voordeel behaalde wat hem uiteindelijk een schijf winst opleverde. Hij moest nog wel uitkijken voor zogenaamde “plakkertjes”, maar maakte geen fout en stelde in ieder geval een punt veilig (2-6).

         Het zat Zeeg Jongkoen niet mee. Hij plaatste een voorpost, maar deze was niet goed berekend zodat hij deze schijf verloor. Ondanks een schijf minder kon Zeeg nog goed partij geven. Helaas maakte hij nog een foutje. Zeeg probeerde nog een doorbraak te forceren, maar kwam net een tempo te kort om tijdig de damlijn te bereiken (4-6).

Alle ogen waren gericht op Thomas Esselink. Hij had door onnauwkeurig spel een schijf verloren en moest toezien dat zijn tegenstander zijn korte vleugel onder druk zette. Deze wilde echter zo snel mogelijk dam halen, maar overzag dat Thomas een dubbele dreiging in zijn stond kon vlechten. Na ruim 20 minuten nagedacht te hebben offerde hij een schijf. De overblijvende stand van 6 om 6 werd door Thomas keurig naar remise afgewikkeld en bezorgde WDV 2 daarmee de overwinning (5-7).

Uitslagen | Stand | Topscorers

12 januari

WDV 1 – DVV Voorthuizen    6-10

Het eerste team van WDV moest het bij de hervatting van de Gelderse hoofdklasse opnemen tegen Voorthuizen, een wedstrijd tussen respectievelijk nummers 4 en 5.

WDV begon de wedstrijd moeizaam. Kees Spruijt kwam er tegen de sterkste speler van Voorthuizen niet aan te pas. Kees kwam een schijf achter en staakte niet veel later de strijd. Snel werd de achterstand zelfs verdubbeld. Invaller Jan Elgershuizen trof een invallers van Voorthuizen. In het middenspel verloor Jan een schijf door de voor dammers bekende bomzet. Jan kon hierna ook geen grip meer krijgen op het centrum en verloor de partij.

Henk Sonderen speelde een spannende partij waarbij van beide kanten een aanval werd opgezet. Hoewel beide spelers voor de winst gingen, bleef de partij gelijkwaardig met remise als resultaat.

         De zorgen voor WDV leken nog groter te worden, toen Erik Oonk vast liep en een schijf moest offeren. De op papier veel sterkere tegenstander dacht in tijdnood de partij af te maken met een offer, maar nadat hij achter een schijf liep combineerde Erik met een kleine meerslagcombinatie naar de winst.

De spanning werd echter maar voor korte duur teruggebracht in de wedstrijd. Theo Stoverinck speelde weliswaar lang een gelijkopgaande partij, maar in het late middenspel koos Theo voor het verkeerde plan. Theo kwam niet meer uit de problemen en verloor de partij.

Gerard Korten waagde nog een poging om de achterstand te verkleinen. Na een mooie aanvalspartij kwam Gerard in een 3-om-3 stand sneller op dam. Onder druk van de tijd haalde Gerard echter dam op het verkeerde veld en liet de winst glippen.

Erik ten Hagen speelde vanuit de opening een lastige partij. Met voor beide spelers weinig tijd kon de tegenstander niet het maximale voordeel eruit halen. Om niet in de problemen te komen nam de tegenstander in het eindspel een tijdelijk offer om remise af te dwingen. In de laatst partij had ook Frank ten Hagen een nadelige stand. In een groot 5-om-3 eindspel stond Frank onder druk. De tegenstander kon geen waterdichte winst vinden en accepteerde uiteindelijk het remiseaanbod.

Met de nederlaag van WDV-2 en WDV-1 is het dus een slechte start van het nieuwe jaar. Door de 10-6 nederlaag is WDV één plaats gezakt ten koste van Voorthuizen, dat nu met een beter bordsaldo de 4e plaats heeft overgenomen.

Uitslagen en enkele partijen | Stand | Topscorers

10 januari

WDV 2 – DVOIJ Silvolde 2     4-8

Geheel onnodig verloor WDV 2 de belangrijke wedstrijd tegen het op papier gelijkwaardige DVOIJ 2 en verkeert hierdoor in degradatiegevaar. Het verschil met de concurrentie is slechts 2 punten.

         Het begon veelbelovend voor de Winterswijkers. Frank ten Hagen wist zijn tegenstander middels een halve hekstelling steeds meer in de problemen te brengen, won één schijf en combineerde daarna naar dam (2-0).

Aan bord 1 stond Wim Sonderen opgesteld. Helaas was hij door de griep geveld. Thomas Esselink verving hem. Thomas kwam in de hekstelling terecht. Hij dacht zich hieruit te kunnen bevrijden maar zag een damcombinatie van zijn tegenstander over het hoofd en moest het onderspit delven (2-2).

         Wim Bennink nam met een vroege voorpost veel risico. Toen hij ook nog een simpele combinatie van 3 om 2 over het hoofd zag was er weinig eer meer te behalen en moest uiteindelijk met een nederlaag genoegen nemen (2-4).

John van Laarhoven wist een schijf te winnen, maar kon niet voorkomen dat zijn tegenstander ook op dam kwam. John kon nog een 2e schijf winnen, maar omdat zijn tegenstander een 2e dam kon halen zat er niet meer in dan remise (3-5).

         Zeeg Jongkoen speelde een degelijke partij. Helaas zag Zeeg een winstgevende combinatie pas nadat hij al een andere zet had gedaan. Toen zijn tegenstander ook nog naar dam doorbrak was er voor Zeeg geen eer meer te behalen (3-7).

Jan Elgershuizen leek op de winst af te stevenen. Hij had veel tempi voordeel en wist ook nog door te breken. De overwinning leek een kwestie van tijd. Hiervoor kreeg Jan voldoende mogelijkheden maar zag deze helaas niet. Zijn tegenstander kreeg een mogelijkheid om een remise te forceren en pakte deze kans met beide handen aan (4-8).

         In plaats van een 7-5 overwinning moest WDV 2 genoegen nemen met een 4-8 nederlaag.

Uitslagen | Stand | Topscorers

5 januari 2018 - Frank ten Hagen winnaar Toon Tragter Bokaal

Traditioneel wordt er de eerste clubavond van het jaar bij de Winterswijkse Damvereniging gesneldamd om de Toon Tragter Bokaal. Met 12 spelers werden er 7 rondes gespeeld volgens het Zwitserse systeem.

Opvallend in het toernooi was dat de dammers aan elkaar gewaagd waren en iedereen van elkaar punten af kon pakken. Zo eindigde Paul Hageman weliswaar op de 12e plek, maar behaalde wel een winstpartij tegen John van Laarhoven en liet in een paar andere partijen de punten uit zijn handen glippen.

         Al in de openingsronde won Thomas Esselink verrassend van titelverdediger Erik ten Hagen. Thomas zette een goede reeks neer en moest het na vijf punten uit drie wedstrijden opnemen tegen Frank ten Hagen. Frank had tot dat moment alles nog gewonnen en trok ook in deze partij na een spannende ontknoping aan het langste eind.

In de 5e ronde verloor Frank echter van Erik ten Hagen waarna Frank en Erik samen aan kop gingen. In de laatste twee rondes wonnen beiden hun partij en eindigden daarmee 12 punten. De weerstandpunten moest hierbij de doorslag geven. De weerstandpunten waren in het voordeel van Frank, die daarmee het toernooi won en de Toon Tragter bokaal in ieder geval één jaar in het bezit met hebben.

         Complete uitslag: zie facebook.

1 december

WDV 1 – WSDV Wageningen 2       10-6

In de 7e ronde stond voor WDV een wedstrijd tegen het 2e team van Wageningen op het programma. Beide teams hebben de wedstrijden tegen lagere teams gewonnen en tegen de topteams verloren. Er werd dan ook een gelijkwaardige wedstrijd verwacht.

WDV begon wel met een voorsprong. Eén speler van Wageningen kon de wedstrijd vanwege autopech niet halen waardoor Erik ten Hagen de punten cadeau kreeg.

Gerard Korten probeerde de tegenstander vast te zetten met behulp van combinaties. Toen de tegenstander achter een schijf liep, dacht Gerard met een 3-om-3 naar dam te combineren. De tegenstander had echter de mogelijkheid om de combinatie te counteren. Gelukkig zag de tegenstander niet waardoor Gerard met de damcombinatie de winst pakte.

Invaller Zeeg Jongkoen werd in zijn partij naar de rand van het bord gedrukt. Uiteindelijk bleek de stand niet meer te redden en Zeeg gaf op. De andere invaller, Wim Bennink, had op zijn beurt de kans de voorsprong weer te vergroten. In de opening mistte Wim een damcombinatie. Later in de partij kreeg Wim een uitstekende stand. In plaats van de tegenstander vast te zetten, koos Wim echter voor een afwikkeling met één schijf voorsprong, maar met beiden één dam was dit niet genoeg voor de winst.

Frits Zegelink koos in de opening de aanval. Na een paar ruiltjes leek de stand uitgeblust te raken. Frits wist echter het centrum van de tegenstander uit te hollen. De tegenstander moest offeren om erdoor heen te komen. Frits speelde het eindspel scherp en wist met een fraaie afwikkeling de partij voor zich op te eisen.

         Weer wist Wageningen de wedstrijd spannend te maken. Ook Erik Oonk werd naar de randen van het bord gedwongen en kreeg het steeds moeilijker. Erik haalde nog wel een dam, maar met twee schijven minder zat remise er niet meer in.

Kees Spruijt had op zijn beurt ook moeilijk. De tegenstander wist sneller op dam te komen, terwijl Kees nog geen dam mocht halen. Kees bleef geduldig en haalde op het juiste moment dam en dwong remise af.

Daarmee had Theo Stoverinck aan één punt genoeg voor de teamoverwinning. Theo mistte in eerste instantie nog een winnende damcombinatie. Later wist Theo

alsnog een dam te halen en verkreeg een voordelig eindspel. Dit wist Theo uit te spelen naar overmacht en bepaalde met zijn

overwinning de eindstand op 10-6.

Door de overwinning stijgt WDV met 10 punten uit 7 wedstrijden naar de 4e plaats. In het nieuwe jaar wachten nog een paar zware tegenstanders. In ieder geval lijkt dit het beste seizoen te worden in de Hoofdklasse in de geschiedenis van de club.

Uitslagen | Stand | Topscorers

29 november

WDV 2 – DEZ Laren 1   7-5

Na het verrassende gelijke spel tegen kampioenskandidaat BDV Brummen, moest WDV 2 het nu opnemen tegen kampioenskandidaat DEZ 1 uit Laren. Vooraf maakte teamleider Wim Bennink weer een tactische opstelling, die als het een beetje mee zou zitten, weer een punt kon opleveren. Maar uit de opstellingen bleek dat DEZ 1 op 5 borden een speler had met een hogere rating.

         De start was niet bepaald hoopvol. John van Laarhoven zag een combinatie van zijn tegenstander over het hoofd en raakte hierdoor 2 schijven achter. Toen die ook nog een 3e schijf oppeuzelde staakte John de strijd (0-2).

Enkele minuten later trok Frank ten Hagen de stand weer gelijk. De tegenstander van Frank liep achter een schijf en zag daarbij een zogenaamde stille zet van Frank over het hoofd waardoor Frank een zet later een vernietigende combinatie uithaalde. Zijn tegenstander kon niets anders doen dan Frank feliciteren (2-2).

         Wim Sonderen kwam tegen zijn sterkere tegenstander steeds slechter te staan en raakte in hevige tijdnood. Zijn tegenstander dacht een gunstige ruil te doen, maar zag over het hoofd dat Wim hierna een direct winstgevende combinatie kon uithalen (4-2).

Wim Bennink had zichzelf aan bord 1 gezet. Hij ging ervan uit dat Laren hier een van de mindere goden zou opstellen. Zijn vermoeden bleek juist te zijn. Zijn tegenstander had dit seizoen nog maar één keer verloren van een sterkere speler, dus Wim was gewaarschuwd. Wim kwam gaandeweg de partij wel sterker te staan, maar moest constateren dat de partij normaal gesproken niet meer te winnen was. In het eindspel zag zijn tegenstander echter een lichte combinatie

over het hoofd die Wim direct winst opleverde (6-2).

Invaller Gerwin Doornink moest toezien dat zijn tegenstander een lastige voorpost plaatste die Gerwin even later een schijf kostte. Ondanks fel en nauwkeurig tegenspel lukte het Gerwin niet om dit verlies goed te maken en kwam steeds slechter te staan. Uiteindelijk moest hij zich gewonnen geven (6-4).

Alle ogen waren nu gericht op bord 4 waar Jan Elgershuizen een verbeten strijd uitvoerde tegen de sterkere Johan Beltman. Jan was een schijf achter gekomen, maar wist tijdig de damlijn te bereiken. Zijn tegenstander had diverse combinatie mogelijkheden in zijn stand gevlochten. Dit kostte Jan zoveel tijd dat hij in hevige tijdnood geraakte. Hierdoor zag hij enkel remisekansen over het hoofd. Het gevolg was dat een langdurig eindspel ontstond, omdat Beltman er alles aan deed om te winnen. Na 94!!! zetten en bijna 5 uur spelen zag Beltman in dat er niet meer in zat dan remise. Om 00.35 uur stond de teller op 7-5 voor WDV 2!

Door deze fantastische uitslag is WDV 2 opgeklommen naar de 8e plaats met 4 punten uit 6 wedstrijden.  De resterende 5 wedstrijden zijn tegen gelijkwaardige tegenstanders.

Uitslagen | Stand | Topscorers

17 november

CTD Arnhem – WDV 1           6-10

Met drie invallers moest de Winterswijkse Damvereniging in de Gelderse Hoofdklasse op bezoek bij Arnhem. Toch was, na de uitloop van de toppers bij Arnhem na afgelopen seizoen, WDV de favoriet.

Het had overigens niet veel gescheeld of WDV stond al vroeg op achterstand. Gelukkig was de chauffeur op tijd bij de les om om te keren en Gerard Korten ietwat vertraagd op te halen. Gerard was vervolgens de gehele partij in het voordeel, maar winst kansen kwamen er niet met remise als logisch gevolg.

Erik ten Hagen wist WDV wel op voorsprong te zetten. Met een verrassende combinatie won Erik een schijf. De tegenstander had Erik het hierna moeilijk kunnen maken door nog een schijf te offeren en door te breken naar dam. Die durfde dat echter niet aan waarna Erik een overmachtseindspel bereikte en won.

Wim Sonderen wist de voorsprong snel hierna te verdubbelen. Met een 3-om-3 brak Wim door naar dam en peuzelde hierna de schijven van de tegenstander op.

Erik Oonk was ook op weg naar de winst. Toen Erik op het punt stond een dam te halen, werd hij echter iets te gemakzuchtig. Na een dubbele offer van de tegenstander kon Erik damdoorbraak plotseling niet meer voorkomen en moest berusten in remise.

Aan de andere kant had Theo Stoverinck het juist lastig. Door een misrekening dreigde de tegenstander een doorbraak te forceren. Theo wist dit echter genoeg te vertragen en haalde zelf ook een dam, genoeg voor remise.

Invaller Wim Bennink speelde vrijuit tegen zijn op papier sterkere tegenstander. Wim kwam niet in de problemen en zijn tegenstander moest zelfs uit kijken niet te verliezen. Uiteindelijk kon Wim tevreden zijn met een voordelige remise.

In de voorlaatste partij deed Arnhem nog wel wat terug. Frank ten Hagen stond ongemakkelijk en moest op zoek naar remise toen zijn tegenstander naar dam ging ten koste van één schijf. Met een afwikkeling hoopte Frank remise te bereiken. Het lukte de tegenstander echter precies om Frank vast te zetten.

Daardoor had WDV nog één punt nodig om de winst veilig te stellen.

Kees Spruijt kwam na een afwikkeling net als zijn tegenstander op dam. Kees moest goed oppassen dat hij zijn tegenstander zijn dam niet zou afnemen. De tegenstander werd daardoor echter te gretig waarna Kees een afwikkeling nam en won. (Noot van de webredactie: Kees had hierbij over geluk niet te klagen, want bij deze afwikkeling stond hij glad verloren en een zet later gaf zijn tegenstander ook nog eens de remise uit handen.)

Ondanks dat drie (sterke) afwezige basisspelers, wist WDV verdiend met 10-6 te winnen. Met 8 punten uit 6 wedstrijden staat WDV nu netjes in de subtop op een 5e plaats. Er wachten nog wel een aantal sterke tegenstanders, maar WDV lijkt zich veilig gespeeld te hebben.

Uitslagen en partijen | Stand | Topscorers

16 november

BDV Brummen – WDV 2        6-6

Vorig jaar won WDV 2 nog verrassend met 8-4. Maar toen teamleider Wim Bennink de opstelling van BDV zag werd hij niet vrolijk. Op alle damborden hadden de Brummenaren een hogere rating en Wim zag de bui al hangen!

Maar wie schetst zijn verbazing toen Zeeg Jongkoen hem kon melden dat hij middels een combinatie was doorgebroken en zijn tegenstander al snel de strijd staakte (0-2).

Frank ten Hagen kwam tegen Gerben te Raa steeds meer in de verdrukking, maar wist stand te houden. Met nog 3 seconden op de klok maakte hij de 50 zetten vol en had toen ruim de tijd om een remise variant te vinden (1-3).

Wim Bennink gaf de veel sterkere Johan Haijtink knap partij, maar door een onnauwkeurigheid kon zijn tegenstander ten kostte van een schijf doorbreken. Ondanks verwoede pogingen om nog remise te bereiken moest Wim tenslotte zijn tegenstander feliciteren (3-3).

Wim Sonderen kwam in zijn partij steeds slechter te staan. De berekeningen kostten zijn tegenstander echter zoveel tijd dat hij in ernstige tijdnood geraakte. Wim offerde een schijf en dacht door te kunnen breken. Zijn tegenstander die nog 4 zetten moest doen in 3 seconden zag een winnende combinatie over het hoofd en ging door z’n klok in een verloren stand (3-5).

De stand op de resterende borden deed het ergste vrezen. Jan Elgershuizen moest het opnemen tegen de sterkste speler van BDV. Hij werd steeds meer in de verdediging gedrongen en moest toezien dat zijn stand onhoudbaar werd (5-5).

Alle ogen waren gericht op Thomas Esselink die door een misrekening in een verloren stand was terecht gekomen. Hij gebruikte al zijn tijd om een

oplossing te bedenken en met nog slechts 4 seconden op de klok haalde hij de tijdcontrole. Daarna koos hij voor een oplossing die een schijf kostte, maar weinig soelaas bood. Toen zijn tegenstander een schijfoffer over het hoofd zag kon Thomas ten kostte van nog een schijf de damlijn bereiken en alsnog remise afdwingen (6-6).

Uitslagen en de winstpartij van Zeeg | Stand | Topscorers

3 november

WDV 1 – DV VBI Huissen       5-11

Uitslagen en partijen | Stand | Topscorers

WDV moest het in de 5e speelronde opnemen tegen damreus Huissen. Huissen is de laatste 5 jaar kampioen geworden in de Gelderse Hoofklasse, dus was bij aanvang van de wedstrijd zwaar favoriet.

         WDV ging de strijd niet uit de weg en speelde een aantal spannende partijen waarbij de WDV'ers niet veel onder leken te doen. Mark Sanders speelde op het 1e bord een gelijkwaardige partij en speelde remise. WDV kwam toch op achterstand. Bij een afwikkeling zat een naslag in de stand waardoor Erik Oonk één schijf achter kwam. Zonder compensatie kon Erik de nederlaag niet voorkomen.

Theo Stoverinck was dichtbij om de achterstand ongedaan te maken. Theo bereikte een voordelig eindspel, maar door nauwkeurig spel kon zijn tegenstander nipt remise afdwingen.

Ondertussen kende Kees Spruijt de openingstheorie beter dan zijn (grootmeester) tegenstander en stond goed. Kees miste echter een goede voortzetting en kwam wat in de verdrukking. Het eindspel werd door zijn tegenstander nauwkeurig gespeeld waardoor Kees moest opgeven.

Henk Sonderen speelde ook een spannende partij, maar werd langzaam weggedrukt. Henk verloor een schijf in het middenspel en verloor ook zijn partij.

Voor WDV deed Erik ten Hagen met een overwinning wat terug. Daarbij had Erik over geluk niet te klagen. In een nadelige stand blunderde zijn tegenstander door een 2-om-3 combinatie over het hoofd te zien, waarna Erik in een overmachtseindspel won.

Om de achterstand recht te trekken, was dit niet genoeg. Wim Bennink had het namelijk al moeilijk. Zijn tegenstander kreeg langzamerhand belangrijke

velden onder controle en bracht Wim een nederlaag toe door hem vast te zetten. Ook Gerard Korten kwam wat onder druk te staan. Gerard wist echter door te breken naar dam en stelde daarmee keurig remise veilig.

 

Al met al verloor WDV terecht. De 11-5 nederlaag was echter wel wat geflatteerd. Met 6 punten uit 5 wedstrijden staat WDV nog wel keurig in het linker rijtje.

1 november

WDV 2 – DUO Doetinchem    3-9

Uitslagen en partijen | Stand | Topscorers

Kampioenskandidaat DUO verscheen met 5 dammers achter de borden. Voor bord 4 hadden ze geen speler. Uitgerekend teamleider Wim Bennink had zichzelf daar opgesteld en won dus zonder te spelen (2-0).

Invaller Augustin Saouadogo werd getrakteerd op en damcombinatie van maar liefst 5 om 7. Met 2 schijven achterstand en een dam tegen was het voor Augustin onbegonnen werk en moest dan ook snel zijn tegenstander feliciteren (2-2).

         Wim Sonderen werd op z’n korte vleugel enigszins opgesloten en kwam moeilijk te staan. Hij dacht maar liefst 25 minuten na en vond een fabriceerde een fantastische damcombinatie die hem 1 schijf kostte. Zijn tegenstander kon de dam ten kostte van een schijf weer afnemen en de over blijvende stand werd door Wim keurig afgewikkeld naar remise (3-3).

Hierna ging het bergafwaarts voor WDV 2.

Frank ten Hagen bezette het zogenaamde kerkhofveld, maar zijn tegenstander wist deze te omsingelen. Door een combinatie verloor Frank een schijf en later de partij (3-5).

Jan Elgershuizen kwam enigszins onder druk te staan maar wist zich staande te houden, totdat hij in een eenvoudige combinatie liep en beide punten aan zijn tegenstander moest toestaan (3-7).

         Ondanks deze achterstand bleef John van Laarhoven dapper doorvechten tegen zijn op papier veel sterkere tegenstander. John wist zich knap uit een opsluiting te bevrijden, maar ging teveel op de aanval spelen middels de inname van het kerkhofveld. Ook hij moest toezien hoe deze schijf werd opgepeuzeld. Met 1 schijf achterstand was er voor John geen enkele eer meer te behalen (3-9).

 

Door deze nederlaag staat WDV 2 op de 11e plaats en verkeert in degradatiegevaar. De komende twee wedstrijden moet de strijd aangebonden worden tegen de kampioenskandidaten BDV 1 Brummen en DEZ 1 uit Laren. Niet bepaald een vooruitzicht op verbetering van de stand.

19 oktober

DC Hengelo – WDV 1    7-9

Uitslagen en enkele partijen | Stand | Topscorers

Na twee overwinningen in drie wedstrijden, moest WDV het in de Gelderse Hoofdklasse opnemen tegen Hengelo. WDV speelde weliswaar met twee invallers, maar Hengelo had drie invallers nodig waardoor WDV als favoriet aan de wedstrijd begon.

En die wedstrijd begon WDV voortvarend. Allereerst won Erik Oonk zijn partij. Erik dreigde een schijf te winnen. Zijn tegenstander probeerde dit te voorkomen, maar gaf zelfs twee schijven weg en kon opgeven. Vervolgens verdubbelde Theo Stoverinck de voorsprong. In het middenspel trok Theo de partij naar zich toe. De tegenstander liep achter een schijf, waarna Theo twee schijven won middels een meerslag combinatie (6-om-4).

         WDV leek hiermee op rozen te zitten, maar de wedstrijd verliep hierna moeizaam. Jan Elgershuizen leek wel op weg naar een zege, maar de schijfwinst middels een 4-om-3 combinatie bleek niet genoeg voor winst. Achteraf bleek een mogelijke 3-om-3 combinatie in dezelfde stand wel gewonnen te zijn. Ook Kees Spruijt speelde, ondanks een mooie aanvallende partij van beide spelers, remise. Ondertussen stond Erik ten Hagen onder druk tegen de kopman van Hengelo. Erik bleef echter rustig en wist remise te behalen.

Ondanks de twee partijen voorsprong, was de winst allerminst zeker. Frank ten Hagen en Gerard Korten stonden beiden erg moeilijk. Gelukkig voor Frank liet zijn tegenstander in het eindspel de winst liggen en kon WDV opgelucht ademhalen. Gerard Korten stond wel lang erg goed, maar zijn tegenstander dwong een combinatie af met schijfwinst, waarna Gerard in het eindspel verloor. Gelukkig kwam Mark Sanders niet in de problemen. Mark had zelfs nog winstkansen met een dam meer in een 5-om-5 stand. Zijn tegenstander dwong echter op een verrassende manier remise af.

         Daarmee werd de eindstand op 9-7 voor WDV bepaald. Met 6 punten uit 4 wedstrijden doet WDV het uitstekend en staat veilig in de subtop. Volgende wedstrijd wacht echter een zware kluif. Huissen, de kampioen van de laatste 5 seizoenen is dan namelijk de tegenstander.

16 oktober

DSV Sinderen – WDV 2         7-5

Uitslagen | Stand | Topscorers

Maandag 16 oktober ging WDV 2 op bezoek naar titelkandidaat Sinderen 1. Vanwege het verwachte ratingverschil had teamleider Wim Bennink gekozen voor een tactische opstelling in de hoop dat op de onderste borden de punten zouden kunnen worden gepakt. Toen bleek dat Sinderen ook nog eens met 3 invallers aantrad, leek een puntje zeker haalbaar.

         Thomas Esselink werd tactisch op bord 1 gezet met het doel een puntje af te snoepen tegen de sterke Chris Grevers. Thomas sloot de tegenstander op aan zijn rechtervleugel, maar kon hiervan niet profiteren, omdat hij een combinatie naar dam over het hoofd had gezien, met verlies tot gevolg (2-0).

Wim Sonderen moest op bord 5 zien te winnen tegen Henk Tuenter. De partij kwam wat langzaam op gang, omdat de tegenstander veel ruilde in de opening, maar langzaam aan kwam Wim steeds sterker te staan. Uiteindelijk kwam Wim positioneel gewonnen te staan door een sterke voorpost die meerdere schijven vast hield (2-2).

         Frank ten Hagen moest op bord 4 zien te winnen tegen de ervaren Johan Bruggink. Deze partij ging lang gelijk op, maar in het middenspel nam de tegenstander een risicovolle voorpost. Toen die na een dreiging een afruil maakte, kon hij zijn voorpost niet meer verdedigen, waarna Frank één schijf won en vervolgens zorgvuldig naar winst uitspeelde (2-4).

Wim Bennink ging op bord 3 voor een punt tegen Gert Wisselink, maar was ondertussen door een rekenfoutje onnodig één schijf achter gekomen. Wim probeerde nog iets te forceren, maar de tegenstander maakte geen fout meer en trok de stand daarmee gelijk (4-4).

         Op bord 6 kwam Augustin Saouadogo prima uit de opening tegen invaller Jan Colenbrander. Augustin kwam gewonnen te staan, maar miste toen de winnende combinatie. Ondertussen was hij echter één schijf achter gekomen en moest nu op zoek naar een gelijkspel. Mogelijkheden waren er nog, middels een doorbraak naar dam, maar dit werd niet als kans hebbend ingeschat, waarna Augustin na meer dan 3 uur spelen iets te snel opgaf (6-4).

Op bord 2 moest Jan Elgershuizen daardoor winnen tegen de sterke en ervaren Jan Seinhorst om nog een punt mee naar Winterswijk te nemen. In een gelijk opgaande partij kreeg Jan echter geen winstkansen, waardoor hij moest berusten in een remise (5-7).

         Gelijkspel heeft er zeker ingezeten en zelfs de winst, maar het dubbeltje viel helaas de verkeerde kant op. WDV blijft hierdoor op 1 punt staan. Over twee weken krijgt WDV 2 het op papier sterkere Doetinchem op bezoek.

13 oktober

WDV 1 – DC Nijmegen  11-5

Uitslagen en enkele partijen | Stand | Topscorers

In de 3e speelronde moest WDV het opnemen tegen het op papier zwakkere Nijmegen. Een must-win, zeker gezien WDV compleet begon en Nijmegen twee invallers moest opstellen.

Langzaam viel de wedstrijd dan ook in het voordeel uit van WDV. Het werd daarbij in het zadel geholpen door Nijmegen.
Kees Spruijt zette zijn tegenstander onder druk met een hekstelling op de ongebruikelijk rechter vleugel. Met een kleine (2-om-4) combinatie won Kees twee schijven en de partij.

         Erik Oonk had een lastige partij, maar wist het hoofd koel te houden en een gelijkwaardige remise te behalen.
Erik ten Hagen combineerde in de opening naar dam ten koste van 2 schijven. Door een onnauwkeurige zet kon zijn tegenstander de dam gelijkwaardig afvangen. Hierna kwam Erik wat in de problemen, maar speelde nog wel remise.

Vervolgens werd de zege voor WDV vlot binnengehaald door Frits Zegelink, Henk Sonderen en Mark Sanders. 

Frits combineerde door middel van een forcing. Na de combinatie was remise voor de tegenstander nog mogelijk, maar na een verkeerde voortzetting wist Frits zijn tegenstander vast te zetten en won.

Henk en Mark toonden zich meer bedreven in een klassieke stand dan de tegenstander en konden de tegenstander vastzetten en wonnen.

Op het eind lukte het Nijmegen om de score wat dragelijker te maken. Theo Stoverinck en Gerard Korten liepen een 'blauwtje' door punten te verliezen tegen een op papier mindere tegenstander. Het lukte Theo niet om een goede stelling op te bouwen waardoor de tegenstander het centrum kon innemen. Theo brak nog wel door naar dam, maar kon niet voorkomen dat zijn tegenstander ook dam haalde met remise als resultaat.

         Gerard leek met een schijf meer wel op weg naar winst. In het eindspel ging Gerard echter in de fout en stond in één klap verloren. De winst van de speelster van Nijmegen bracht de eindstand daarmee op een 11-5 overwinning voor WDV.

Door de zege nestelt WDV zich in de subtop en neemt het voorlopig afstand van de degradatie plaatsen. In de komende wedstrijd(en), te beginnen met komende week in Hengelo (Gld) zal blijken of WDV bovenin kan blijven meedraaien.

5 oktober

WSDV Wageningen 1 – WDV 1       9-7

Uitslagen en enkele partijen | Stand | Topscorers

Na de 1e wedstrijd te hebben gewonnen moest WDV het opnemen tegen topteam Wageningen. Ondanks veel grote nederlagen en twee invallers, ging WDV met goede hoop naar Wageningen.

         Erik ten Hagen en Gerard Korten troffen ervaren broers van Wageningen. Erik en Gerard konden geen echte vuist maken en behaalden in een vlakke partij een gelijkwaardige remise.

Henk Sonderen moest het opnemen tegen een jeugdspeler, die een paar maanden geleden nog Europees kampioen werd bij de aspiranten. Henk werd op zijn korte vleugel opgesloten en moest op zoek naar een uitweg. Uiteindelijk wist Henk via een noodgedwongen combinatie ternauwernood remise te behalen.

Kees Spruijt speelde een spannende partij tegen de kopman van Wageningen. Kees liet vrijwillig tijdelijk schijfverlies toe en kwam hierdoor goed te staan. Toen de tegenstander dacht te kunnen plakken met de meerslag regel, haalde Kees een kleine combinatie uit en won een schijf en behaalde een mooie overwinning.

Theo Stoverinck moest het opnemen tegen de tweede (ervaren) kopman van Wageningen en speelde lang een gelijkwaardige partij. Tegen het einde van de partij kwam Theo toch wat onder druk van de tegenstander en klok te staan. Theo werd langzaam vastgezet en verloor toch nog de partij.

Ook Jan speelde lang een gelijkwaardige partij. In een op het oog rustige stand werd Jan echter verrast door een forcing en verloor een schijf. Jan verloor waardoor WDV plots tegen een achterstand aan keek.

Erik Oonk kwam na een goede opening langzaam iets minder te staan. De tegenstander combineerde naar een doorbraak, maar Erik dwong de tegenstander een dam te halen en nam deze gelijkwaardig. Hierna had Erik een iets betere stand, maar meer dan remise zat er niet meer in.

Ook Frank ten Hagen kon in de laatste partij een nederlaag van WDV niet meer voorkomen. Frank kwam wel eerder op dam, maar met een schijf minder kon hij niet voorkomen dat zijn tegenstander een dam ging halen en remise afdwong.

Al met al speelde WDV een goede wedstrijd, maar dit bleek niet genoeg tegen een topteam. Gelukkig kan WDV de nederlaag snel proberen te vergeten. Vrijdag speelt WDV al weer, een thuiswedstrijd tegen Nijmegen.

3 oktober

WDV 2 – DSV Sinderen 2      6-6

Uitslagen | Stand | Topscorers

Het is WDV 2 niet gelukt om beide punten in Winterswijk te houden tegen DSV 2 uit Sinderen. Achteraf mocht WDV 2 niet klagen dat het nog een puntje uit het vuur sleepte.

De tactische opstelling van DSV 2 pakte goed uit. Hiervan werd Zeeg Jongkoen de dupe. Hij trof de veel sterkere Johan Bruggink, maar wist goed partij te geven. Een onoplettendheid koste hem echter de partij. Zeeg dacht een gelijkwaardige afruil te nemen, maar zag een combinatie aan de andere kant van het bord over het hoofd en kon gelijk opgeven. (0-2)

         Gerwin Doornink maakte zijn debuut voor WDV. Als invaller voor Wim Sonderen trof hij aan het 6e bord eveneens een invaller. Gerwin gaf goed partij en leek op remise af te stevenen, maar liet zijn tegenstander ontsnappen en moest met een nederlaag genoegen nemen. (0-4)

Het was John van Laarhoven die voor een verrassing zorgde door zijn tegenstander op een nul te trakteren. Deze had namelijk een te dure damcombinatie genomen en werd door John vakkundig tot overgave gedwongen. (2-4)

         Jan Elgershuizen trof de iets sterkere Jos Rave tegenover zich. Zoals zo vaak nam Jan een voorpost en wist deze ondanks aanvallen steeds te behouden. De partij werd ingewikkelder en beide spelers moesten op hun tellen passen. Dat deden ze allebei goed zodat de partij in remise eindigde. (3-5)

Aan bord 1 trof Frank ten Hagen de door DSV opgeofferde Martijn Even. Frank wist in het eindspel voordeel te behalen en leek op de winst af te stevenen, maar moest na een positionele foute zet nog uitkijken voor verlies. Uiteindelijk kon hij er een 1 om 3 eindspel van maken, met remise tot gevolg. (4-6)

         Alle ogen waren gericht op teamleider Wim Bennink die na mate de partij vorderde een betere stand wist op te bouwen. Het kostte hem veel denktijd om dit voordeel uit te bouwen en hij raakte dan ook in hevige tijdnood. Zijn berekeningen bleken te kloppen en zijn tegenstander moest maar liefst 3 schijven offeren om door te breken. Dit voordeel gaf Wim niet meer uit handen. (6-6)

22 september

WDV 1 – Barneveld/Bennekom       10-6

Uitslagen der partijen

De Winterswijkse Damvereniging, afgelopen seizoen gepromoveerd naar de Gelderse hoofdklasse, speelde direct een belangrijke wedstrijd. Combinatieteam Bennekom/Barneveld was de tegenstander, dat wordt gezien als een degradatiekandidaat.

WDV heeft zich in de zomer goed versterkt. Oud jeugdlid Mark Sanders, de naar Winterswijk verhuisde Theo Stoverinck en Gerard Korten (vandaag afwezig) zijn erbij gekomen, waardoor stiekem gehoopt wordt op een plaats in het linker rijtje.

         De start van WDV was in ieder geval voortvarend. De tegenstandster van Jan Elgershuizen had een black out, waardoor Jan met een 2-om-3 een schijf won. Helemaal verbijsterd gaf ze direct op waardoor Jan al binnen het uur gewonnen had. Mark Sanders, Erik Oonk en Kees Spruijt probeerden de voorsprong uit te breiden. Allen hadden ze wel een goede voordelige stand, maar bleek in alle gevallen (net) niet genoeg voor de winst.

Aan de andere kant leek er voor Wim Bennink niet veel aan de hand, maar door een misrekening kon zijn tegenstander naar dam doorbreken en een overmachtseindspel bereiken, waardoor de stand plotseling gelijk werd getrokken.

         Erik ten Hagen combineerde in het middenspel dankzij de meerslag regel. De combinatie kostte weliswaar een schijf, maar dankzij een doorbraak naar dam wist Erik een winnend eindspel te krijgen. Vanwege deze combinatie wordt op de facebook pagina van Winterswijkse Damvereniging deze week de meerslag-regel.

Kort hierna gaf Frits Zegelink de genadeklap. Ten koste van één schijf brak Frits door naar dam en kon hierdoor meerdere schijven op peuzelen en bezorgde WDV daarmee de winst. Theo Stoverinck was als laatste bezig tegen zijn vorige club. Theo wist wel voordeel te behalen, maar kon zijn tegenstander niet voldoende onder druk krijgen en speelde remise.

         WDV heeft dus een goede start met een 10-6 overwinning. Komende wedstrijd wacht een zware kluif. Titelkandidaat Wageningen is dan namelijk de tegenstander.

20 september

WDV 2 – Zutphen-Warnsveld 2      5-7

Uitslagen

In de eerste ronde van de Gelderse Damcompetitie 1e klasse Oost leed WDV 2 een ongelukkige nederlaag tegen DZW 2 uit Warnsveld. Op papier deden de zestallen niet veel voor elkaar onder. Het grootste ratingverschil was slechts 63 punten. Toch eindigde slechts 1 partij in remise. Omdat WDV 2 op 4 van de 6 borden op papier iets sterker was, had teamleider Wim Bennink gehoopt op een nipte over winning. Het werd echter een nipte nederlaag met 5-7!

         Het was John van Laarhoven die als eerste zijn tegenstander moest feliciteren. John had een schijfoffer van zijn tegenstander over het hoofd gezien en kon een dreigende combinatie niet meer voorkomen. Het schijfverlies kon John niet meer goed maken (0-2).

Zeeg Jongkoen kreeg een moeilijke stand op het bord en zag niet dat zijn tegenstander middels een forcing een schijf kon veroveren. Ook Zeeg moest het onderspit delven (0-4).

         Wim Bennink kwam slecht uit de opening en moest veel tijd gebruiken om onder de druk uit te komen. Dit lukte hem wonderbaarlijk. Zijn tegenstander liet een voor Wim gunstige afruil toe in de veronderstelling dat hij daarna via een combinatie kon doorbreken. Hij had zich verrekend en verloor 3 schijven waarna hij direct Wim feliciteerde (2-4).

Jan Elgershuizen kwam al vrij snel een schijf achter. Hij dacht deze direct weer terug te veroveren, maar kwam bedrogen uit doordat zijn tegenstander opnieuw een schijf voor kwam. Ook hier wist de DZW-er het schijfvoordeel in winst om te zetten (2-6).

         Wim Sonderen moest het opnemen tegen de sterkere Rob Kampman, maar wist de partij in evenwicht te houden. Het resultaat was dan ook een verdiende remise, maar het betekende wel de winst voor DZW (3-7).

Aan bord 1 waren Frank ten Hagen en Jan Huisjes in ernstige tijdnood geraakt. Beiden moesten nog één zet doen met de vlag op vallen. Jan Huisjes dacht door 2 schijven te offeren door te breken, maar Frank had de stand tot in de finesses gecontroleerd en combineerde naar een verdiende overwinning (5-7).

30 augustus - Boeiende damsimultaan

Woensdag 30 augustus opende WDV Winterswijk het damseizoen met een simultaan tegen de clubkampioen. Dit leverde weer spectaculaire partijen op met verrassende uitslagen. Uiteindelijk behaalde clubkampioen Erik ten Hagen 73% van de punten binnen, net iets meer dan bij de 1e editie.

 

Het verschil ten opzichte van vorig jaar was dat er nu gespeeld werd met analoge en digitale klokken, zodat iedereen zijn eigen speeltempo kon bepalen.

De start van Erik was goed, zo werd er door combinaties al vrij snel gewonnen tegen Wim Klaassen, Paul Hageman en John van Laarhoven. Al kwam hij tegen John goed weg aangezien John door een combinatie eerst zelf nog één schijf voorsprong behaalde. 

Tegen Zeeg Jongkoen kwam hij door een schijf cadeau te doen ook op achterstand. Zeeg gaf die voorsprong echter niet meer weg. Hij behaalde zelfs dam en speelde de partij vervolgens foutloos uit.

Dit was niet de enige nederlaag van de avond, want Wim Sonderen wist ook te winnen, doordat hij een combinatie naar dam uithaalde. Wim moest nog oppassen gezien het schijvenaantal, maar speelde zorgvuldig naar de winst.

Winst was er vervolgens wel tegen Augustin Saouadogo en Frank ten Hagen door misrekeningen af te straffen middels vrij eenvoudige combinaties. Huisdamkampioen Gerwin Doornink bood lang goed tegenstand, maar kon uiteindelijk een nederlaag niet voorkomen.

         Voorzitter Jan Elgershuizen en meervoudig clubkampioen Erik Oonk speelden een degelijke partij, maar konden geen winst vinden en kwamen allebei remise overeen.   

Kees Spruijt kon in het middenspel opgelucht ademhalen, toen hij op 1 seconde niet door de klok ging. Uiteindelijk ging de partij lang gelijk op en werd het de langste partij van de avond, maar kon hij niet voorkomen dat Erik het eindspel winnend afsloot.

 

Met een score van 16 punten uit 11 wedstrijden behaalde Erik ten Hagen een score van 73%, wat een lichte verbetering is ten opzichte van de vorige editie.  Het was in ieder geval weer een leuke start van het damseizoen.

 

Volgend jaar zal WDV het seizoen wederom starten met een simultaan tegen de clubkampioen. Of dat weer Erik ten Hagen wordt is maar de vraag, aangezien er dit seizoen 2 ervaren nieuwkomers zullen deelnemen aan de competitie. Op de clubavond van woensdag 13 september zal die starten, waar ook altijd de mogelijkheid is om gewoon een potje te schuiven.

 

Geconcentreerde blikken

John van Laarhoven staat hier nog gewonnen

Wim Sonderen met een dam

 

31 mei

Op de laatste clubavond van dit damseizoen werd er nog gestreden voor de podiumplekken in de competitie en de winst van de ratingcompetitie, maar de hoofdwedstrijd was de finale om de BijHillen-cup.

 

BijHillen-cup finale

De finale om de BijHillen-cup ging tussen damveteraan Wim Bennink en clubkampioen Erik ten Hagen. Vanwege de lagere rating had Wim het voordeel dat hij aan een remise met een gelijk schijvenaantal zou winnen. Ondanks dit gegeven was het verrassend Wim die de aanval zocht en al vroeg een voorpost innam. Dit bleek echter al snel iets te aanvallend te zijn, want na een aanval van Erik kon Wim de voorpost niet meer verdedigen. Wim moest hierdoor iets verzinnen en risico’s nemen, maar Erik gaf dit voordeel niet meer weg en mocht de BijHillen-cup in ontvangst nemen. Wim mocht desondanks terugkijken op een mooi bekerseizoen en ontving het eremetaal voor het bereiken van de finale.  

 

Podiumplekken en Ratingcompetitie

Naast de bekerfinale werd er ook nog gestreden om de podiumplekken in de competitie en wie de ratingcompetitie zou winnen. Voor beide competities had Erik Oonk de beste papieren, omdat hij voldoende had aan een gelijkspel in zijn partij.

         De beslissing viel hier al vrij snel. Augustin Saouadogo maakte namelijk een fout, waardoor Erik Oonk middels een combinatie enkele schijven won. Hierna maakte hij ging fout meer, waardoor hij de ratingcompetitie won en best of the rest werd in de competitie, waarmee hij tevens in het 1e team mag deelnemen komend seizoen.

Vroeg op de avond nam Frank ten Hagen het op tegen Paul Hageman. Frank dwong in het middenspel schijfwinst af, maar er bleef geen goede schijvenverdeling over, waardoor het nog zeer lastig was om uit te spelen. In de problemen kwam hij uiteindelijk niet, omdat Paul voordat het spannend werd een combinatie naar dam over het hoofd zag. Door de winst werd Frank 3e.  

         Hierna speelde Paul nog een partij tegen Wim Sonderen, hier zette hij zijn goede spel voort en wist hij verrassend een punt af te snoepen van Wim Sonderen. Wim had lang de betere stand, maar Paul wist in het eindspel ook door te breken naar dam, waarna er een eindspel ontstond waar Wim net geen overmacht eindspel had. 

Jan Elgershuizen en Zeeg Jongkoen speelde een partij voor de ratingcompetitie, waarbij ze het nieuwe speeltempo voor WDV 1 van volgend seizoen uittestte. Jan speelde een zeer sterke positionele partij, waarbij Zeeg op een gegeven moment niet anders kon dan schijven offeren, waardoor Jan de partij won.

         Wim Klaassen nam het op tegen de spontaan gekomen John van Laarhoven. In deze partij dwong John in het middenspel schijfwinst af. Toen hij in het eindspel ook nog kon doorbreken naar dam middels een combinatie was deze partij gespeeld.

 

>>> Eindstand onderlinge competitie

Op 5 mei, Bevrijdingsdag, is Klaas Jetten overleden.

 

Klaas was een echte damliefhebber en altijd een van de trouwste bezoekers van de WDV clubavond.
In het seizoen 2009-2010 werd hij zelfs nog gehuldigd voor het 50-jarig lidmaatschap!

Ook voor de teamwedstrijden kon je altijd op hem rekenen en was er op het laatste moment een invaller nodig, dan kon je Klaas altijd nog bellen. In de jaren als WDV-lid werd hij ook nog eens 7x clubkampioen. Ondanks zijn leeftijd van boven de 80 damde hij tot op het laatste moment (seizoen 2014-2015) op hoog niveau mee, echter moest hij toen besluiten te stoppen met dammen vanwege de zorg voor zijn vrouw.

6 mei

Op zaterdag 6 mei namen de Winterswijkse dammers: Gerrit Klompenhouwer, Frank ten Hagen en Erik ten Hagen deel aan het Gelders kampioenschap sneldammen te Sinderen. Twee van de drie wisten zich te plaatsten voor het NK. 

Met een speeltempo van 5 minuten per persoon per partij plus 5 seconde per zet, werd er in verschillende ratingklassen, in een rond toernooi van 15 wedstrijden, gestreden voor de Gelderse sneldamtitel en plaatsing voor het NK.

         DIOS-Achterhoek-speler Gerrit Klompenhouwer werd knap Gelders kampioen in de C-klasse (rating 700 tot 900). Na een stroeve start kwam hij door een goede serie al vrij snel bovenaan te staan en mede door winst tegen de directe concurrenten werd hij uiteindelijk kampioen met zelfs nog 2 punten voorsprong. Gerrit won 9 partijen, speelde er 3 gelijk en verloor er ook 3. 

Frank ten Hagen eindigde ook op het podium in de B-klasse (rating 900 tot 1100). Na de helft van het toernooi gespeeld te hebben leek hij van plaatsing voor het NK te kunnen afzien, maar door een goede reeks in het laatste deel van het toernooi werd hij toch nog 3e. Frank won 6 partijen, speelde er 6 remise en verloor er 3. 

         Erik ten Hagen name deel in de A-Klasse (rating >1100), waarin diverse toppers spelen. De start was prima en na 7 partijen streed hij nog keurig mee om de plaatsingsplekken voor het NK, maar in de laatste 8 wedstrijden behaalde hij slechts 4 punten, waardoor hij nog op geruime achterstand op de 9 plaats eindigde. Desondanks een prima prestatie. Erik won 2 partijen, speelde er 9 gelijk en verloor er 4.

Doordat de 1e 4 zich plaatsen voor het NK mogen Gerrit en Frank op 10 juni aantreden op het NK sneldammen dat wordt gehouden in Utrecht.   

12 april - Erik ten Hagen damkampioen van Winterswijk

Door een gelijkspel tegen Wim Bennink is Erik ten Hagen voor de 6e keer op rij damkampioen van Winterswijk geworden. Daarmee is hij hard op weg om de recordreeks van Danny Slotboom te evenaren, die in de jaren 1998 t/m 2004 zeven keer op rij kampioen wist te worden.

         De strijd om het kampioenschap leek enkele weken geleden nog spannend te kunnen worden, maar door puntenverlies van Wim Sonderen kon Erik ten Hagen het kampioenschap toch nog vroegtijdig beslissen. Daarvoor moest hij deze week minimaal een punt zien te behalen tegen, de in vorm zijnde, Wim Bennink. Hoewel Wim goed tegenstand bood en Erik veel tijd nodig had, zat er niet meer in dan een verdienstelijk gelijkspel. Al bleek achteraf dat Erik zelfs nog de winst had kunnen behalen door schijfwinst te forceren (1-1). Wim Sonderen zou nog op een gelijk puntentotaal kunnen komen, maar omdat het aantal winstpartijen dan de doorslag geeft is Erik ten Hagen nu al kampioen.
Het kampioenschap is dus beslist, maar er wordt nog wel volop gestreden voor de podiumplekken en een plek in de damteams voor komend seizoen. Zie de actuele stand.

 

Met 14 kampioenschappen is de heer Hendikus Rijks het vaakst kampioen geworden. Van de huidige leden haalden Erik Oonk (8), Henk Sonderen (6), Erik ten Hagen (6), Kees Spruijt (2) en Zeeg Jongkoen (1) ooit de titel binnen. Zie de volledige lijst van kampioenen.

24 maart - WDV kan geen potten breken bij sneldammen

Bij het Gelderse kampioenschap sneldammen voor teams nam WDV deel in de eerste klasse. Er werd gespeeld volgens het Zwitsers systeem, wat betekent dat er ook teams uit de hoofdklasse en tweede klasse getroffen konden worden.

Tegen de teams uit de tweede klasse behaalde WDV goede resultaten en won driemaal. Hoewel er tegen de teams uit de hoofdklasse wel kansjes waren, verloor WDV die drie wedstrijden allemaal. Daardoor zou de wedstrijd tegen eerste klasser Brummen cruciaal worden. Helaas ging deze wedstrijd wat onnodig verloren.

         Met 6 punten uit 7 wedstrijden eindigde WDV op een algehele 14e plaats en met een 5e plek in de eerste klasse in de middenmoot. Individueel scoorde Frits Zegelink het best met 10 punten gevolgd door Erik ten Hagen met 9 punten en Erik Oonk met 6 punten. Augustin Saouadogo liet zien in het afgelopen jaar veel vooruit te zijn gegaan. Vorig jaar bleef Augustin nog puntloos, maar dit keer scoorde hij 5 punten en liet daarbij zelfs onnodig een paar punten liggen tegen sterke tegenstanders.

Uitslagen en stand zijn te vinden op de site van de Gelderse Dambond, zie onderstaande link.

>>> Eindstand

14 maart - WDV knokkend ten onder in beker

In de 1/8e finale van de Gelderse dambeker had WDV het niet getroffen. WDV had namelijk een verre uitwedstrijd tegen het sterke Voorthuizen geloot. Voor WDV was dit een mooie mogelijkheid om te wennen aan het niveau voor komend seizoen, aangezien Voorthuizen al lange tijd in de Hoofdklasse uitkomt.

         De partij van Henk Sonderen ging gelijk op. Uiteindelijk kon Henk wat druk uitoefenen op de lange vleugel van zijn tegenstander. Henk probeerde een doorbraak te forceren, maar de stand was al erg dun waardoor de partij in een gelijkwaardige remise eindigde.

Frank ten Hagen speelde ook een gelijkwaardige partij, maar kwam in tijdnood toch wat onder druk te staan. Frank leek nog remise te kunnen halen door middel van een wederzijdse doorbraak. Zijn tegenstander had echter valletjes klaar staan, waardoor Frank geen dam mocht halen en verloor.

         In de twee resterende partijen moest WDV nu minimaal één keer winnen om er een sneldamwedstrijd uit te slepen en Erik ten Hagen en Erik Oonk hadden beiden een erg goede stand.

Erik ten Hagen kwam een schijf voor en bereikte daarmee een voordelig eindspel. In tijdnood koos Erik echter niet voor de sterkste voortzetting, waarna zijn tegenstander een gelijkwaardige eindstand kon bereiken.

         Erik Oonk verraste zijn tegenstander met een forcing en won een schijf. Ook Erik bereikte daarmee een voordelig eindspel. Waarschijnlijk stond Erik ook wel gewonnen, maar hij kon de winnende variant niet vinden en moest berusten in een toch knappe remise tegen de jeugdtopper.

WDV heeft het kampioenschap dus geen goed vervolg kunnen geven en verloor met 5-3. Toch kan het terugkijken op een goede wedstrijd waarin het één van de sterkere teams van de Hoofdklasse bijna op de knie kon krijgen. WDV kan dan ook met vertrouwen uitkijken naar het komende seizoen.

 

Details en overige uitslagen

3 maart – WDV kampioen na Sinderend slot

 

Nadat het eerste team van de Winterswijkse Damvereniging vorige week haar laatste wedstrijd van de competitie had gewonnen, moest het als koploper de laatste wedstrijd van concurrent Sinderen afwachten.

      Dat WDV nog tot het einde van de competitie om de titel zou strijden, was overigens al een verrassing. Na vier wedstrijden had WDV al twee keer verloren en leek de achterstand al onoverbrugbaar. Daarna zette WDV een goede reeks neer en won alle zeven resterende wedstrijden. Met nog drie rondes te gaan stond WDV altijd nog maar op de 5e plaats, maar de kampioensstress sloeg toen toe bij de concurrentie. WDV won zelf van koploper Sinderen, maar bleef op achterstand door een lager bordsaldo. Het 2e team van WDV hielp daarna een hand door van de nieuwe koploper Brummen te winnen.

      In de slotronde stond er druk op het team van WDV, aangezien er vanwege het bordsaldo met minimaal 8-4 gewonnen moest worden. WDV slaagde met vlag en wimpel en won 10-2. Het bleef echter afhankelijk van Sinderen, dat de laatste wedstrijd tegen middenmoter Silvolde moest spelen. Het werd een spannende wedstrijd die lang gelijk op ging. Uiteindelijk bleek de tactische opstelling van Silvolde succesvol. Mede dankzij de overwinningen van de twee sterkste spelers van Silvolde op een lager bord leed Sinderen een nederlaag.

      Door het kampioenschap heeft WDV het recht om volgend seizoen in de hoofdklasse uit te komen. Het is inmiddels 5 seizoenen geleden dat WDV op het hoogste Gelderse niveau mocht uitkomen.

Eindstand | Resultaten WDV 1 | Erik, Frank en Frits hoog in de topscorers-lijst

2 maart

DVOIJ Silvolde – DSV     7-5

25 februari - Erik ten Hagen weet niet te verrassen op halve Finale NK

Waar Erik jarenlang domineert in de onderlinge competitie van WDV, blijkt dat op de halve finale van het NK toch net iets lastiger te gaan. Erik speelde enkele boeiende partijen, maar heeft eigenlijk nooit kans gehad op plaatsing voor het NK, waarvoor hij bij de beste 2 moest zien te eindigen. Uiteindelijk behaalde hij 3 remises en verloor 4 partijen waarmee hij laatste in zijn poule werd. Volgende keer beter!

De resultaten en partijen van Erik

24 februari

WDV 1 – DC Zevenaar 1    10-2

Voor WDV stond de laatste competitiewedstrijd op het programma, tegen Zevenaar. Dankzij een goede reeks van zes overwinningen en verrassend puntverlies van concurrenten, kan WDV zich nog mengen in de titelstrijd. Daarvoor moest er minimaal 8-4 gewonnen worden.

         WDV begon goed aan de wedstrijd en op enkele borden kregen WDV'ers een voordelige stand. Wim Sonderen trok ten aanval en maakte de stand gecompliceerd door 'Partie Bonnard' te spelen. De tegenstander kon het niet meer overzien, waarna Wim met een fraaie combinatie op dam kwam en de partij won. (2-0)

Erik Oonk leek op zijn beurt een iets mindere stand te hebben. Erik kwam echter niet in de problemen en hield een gelijkwaardige stand over. De tegenstander dacht echter te combineren, maar verbeelde een schijf op de verkeerde plek en gaf zodoende drie schijven weg met winst voor Erik. (4-0)

         Jan Elgershuizen leek ook goed op weg, aangezien hij vanuit de opening het centrum stevig in handen had. In het middenspel kwam Jan door een paar mindere zetten echter zelf in de problemen. Gelukkig voor Jan speelde zijn tegenstander het niet helemaal nauwkeurig en kon ontsnappen naar remise. (5-1)

Kees Spruijt speelde een spannende opening, maar na een afwikkeling werd de stand wat rustiger. Kees kon echter profiteren van een onnauwkeurigheid van de tegenstander. Door een eenvoudige forcing won Kees een schijf. Aangezien er ook een goede stand over hield was het uitspelen naar winst een koud kunstje voor Kees. (7-1)

         De partij van Frank ten Hagen ging gelijk op. Frank en de tegenstander speelden beider op combinaties, maar doorzagen elkaar steeds. Richting het einde van de partij probeerde Frank door middel van combinaties nog op winst te spelen, maar het evenwicht werd niet verbroken. (8-2)

Erik ten Hagen nam vroeg in de partij een voorpost, waarna zijn tegenstander veel tijd inversteerde om de aanval tegen te spelen. Daardoor kwam de tegenstander snel in tijdnood, waarna Erik geleidelijk beter kwam te staan. Uiteindelijk veroverde Erik het centrum en zette de tegenstander vast en won de partij. (10-2)

         Door deze overwinning neemt WDV (tijdelijk?) de koppositie in de competitie over. Komende week speelt Sinderen echter haar laatste wedstrijd. Puntverlies voor Sinderen is noodzakelijk voor WDV. Gezien het verloop van de laatste speelrondes kan dan ook gesproken worden over een Zinderend slot.

Uitslagen | Stand | Topscorers

20 februari

DSV 2 – WDV 2   6-6

Op papier had WDV 2 de beste papieren, maar liet onnodig een punt liggen in Sinderen.

         Het was Zeeg Jongkoen die in een lastige stand verzeild was geraakt en toen een eenvoudig slagzetje, een één om drie, over het hoofd zag en daarna kon opgeven. (2-0)

Jan Elgershuizen kreeg tegen zijn sterkere tegenstander een betere stand op het bord, maar had in tijdnood niet voldoende tijd om alles door te rekenen en moest met remise genoegen nemen. (3-1)

         Wim Sonderen kwam slecht uit de opening, maar zijn tegenstander wist hier niet van te profiteren. Gaandeweg de partij kreeg Wim steeds meer voordeel en wist door te breken en bracht met zorgvuldig spel de partijen in evenwicht. (3-3)

Erik Oonk offerde twee schijven om door te breken naar dam, maar haalde op het verkeerde veld dam. Dit kwam hem duur te staan. Zijn winstkansen werden abrupt omgezet in verlies en DSV nam weer de leiding. (5-3)

         Wim Bennink wist het centrum snel in zijn bezit te krijgen . Hij vlocht steeds diverse valstrikken in zijn stand. Zijn tegenstander wist deze allemaal tijdig te pareren. Het evenwicht in de partij werd dan ook niet doorbroken, waardoor de  partij in remise eindigde. (6-4)

Alle ogen waren nu gericht op bord 1, waar Frank ten Hagen het op moest nemen tegen de nestor van DSV 2, de 86 jarige Jan Seinhorst. In het eindspel had Frank tempovoordeel, wat hem de winst leek op te gaan leveren. In de praktijk bleek dit echter zeer lastig uit te spelen. Het eindspel was voor beiden mede door venijnige trucjes lastig om uit te spelen, waardoor de tijd volledig moest worden gebruikt. Beiden moesten uiteindelijk nog ca. 10 zetten doen in de laatste minuut, in die fase miste Jan de remise en kwam er alsnog een lastig uitspeelbare winnende stand op het bord, maar won Frank, doordat zijn tegenstander door de klok was gegaan.

         Hiermee behaalde WDV 2 op het nippertje een gelijkspel (6-6). Met 8 punten uit 11 wedstrijden is WDV 2 het beste 2e team in de 1e klasse Oost  geworden. Een prima prestatie!

Uitslagen | Stand | Topscorers

8 februari

WDV 2 – BDV 1   8-4

De reserves van WDV bewezen hun grote broer een zéér grote dienst door het sterke BDV met een verdiende nederlaag richting Brummen te sturen.

Op papier had WDV 2 niets in te brengen tegen het sterke BDV. Op 5 van de 6 borden troffen de WDV-ers een sterkere tegenstander, omdat WDV 2 geen degradatiezorgen meer had besloot teamleider Wim Bennink om de spelers op volgorde van de “topscoorderslijst”  achter de borden te zetten. Dit bleek achteraf een unieke vondst. De “top 4” spelers hielden hun tegenstander op remise, terwijl de borden 5 en 6 de volle buit binnen haalden. Uniek is ook dat alle spelers van WDV 2 ongeslagen bleven. Dit was de vorige 9 wedstrijden van deze competitie nog niet eerder voor gekomen. Daar staat tegenover dat niet één van de  spelers van BDV zijn partij wist te winnen. Dat was deze competitie nog niet eerder gebeurd.

         Het was Zeeg Jongkoen die WDV op voorsprong zette. De partij ging gelijk op, totdat zijn tegenstander dacht schijfwinst te forceren of dam te halen. Hij had echter niet gezien dat het een lokzet was, want Zeeg liet de tegenstander damhalen en kon deze direct weer afpakken en haalde vervolgens zelf dam middels een fraaie combinatie en won even later de partij. (2-0)

Na ruim 3 uur spelen was het Frank ten Hagen die tegen de sterke Johan Haijtink gelijk speelde. Frank kwam positioneel sterk te staan, maar kon geen winst vinden. In het eindspel met beiden 1 dam en 4 stenen moest Frank nog oppassen voor combinaties, maar Frank speelde zorgvuldig naar een 3 om 1 eindspel. (3-1)

         Wim Bennink speelde zoals altijd vol op de aanval. Zijn tegenstander werd op beide vleugels onder druk gezet . Gaandeweg kreeg Wim ook het centrum onder controle. Middels een schijfoffer brak hij door naar dam. Wim veroverde nog wel 3 schijven, maar kon niet verhinderen dat zijn tegenstander een tweede dam haalde waardoor het alsnog remise werd. (4-2)

Aan bord 2 trof Jan Elgershuizen ook al een veel sterkere speler. Jan bleef de partij goed controleren en doorzag alle valstrikken van zijn tegenstander. Middels een schijfoffer wist Jan door te breken waarna de remise een feit was. (5-3)

         Het was Erik Oonk die de winst veilig stelde. Gaandeweg de partij kwam Erik steeds sterker te staan en veroverde de ene schijf naar de andere. Op het eind had Erik 3 schijven voorsprong maar zijn tegenstander bleef zich verzetten. Toen Erik dreigde om alle schijven in dammen te veranderen gaf hij op. (7-5)

Aan bord 4 trof Wim Sonderen de sterkste speler van Brummen. Van de ruim 200 punten verschil in rating was weinig te merken. In het eindspel kwam Wim wat meer onder druk te staan maar wist via een dubbel schijfoffer net op tijd de damlijn te bereiken. In een 3 om 1 speelde zijn tegenstander nog door, maar ging even later toch akkoord met remise. (8-4)

         Door de nederlaag va BDV staan er met nog één ronde te spelen 4 teams bovenaan met 16 punten uit 10 wedstrijden. Het zijn DSV Sinderen 1, WDV 1, DEZ Laren 1 en BDV Brummen 1.

DSV heeft het beste bordsaldo.

Uitslagen | Stand | Topscorers

6 februari

DSV 1 – WDV 1       4-8

In de voorlaatste ronde van de damcompetitie moest WDV het opnemen tegen koploper DSV (Dinxperlo-Sinderen-Varsseveld). WDV moest winnen om aan te haken met de top en aangezien het  bijna compleet was, lagen er mogelijkheden.

WDV kwam wel op achterstand. Thomas Esselink zocht de aanval, maar kwam lastig te staan en probeerde de stand te vereenvoudigen. Thomas werd echter verrast door een dubbele combinatiedreiging en moest gedwongen een schijf offeren en verloor niet veel later de partij. Frits Zegelink bracht de stand al snel weer op gelijke hoogte. Met behulp van dreigende combinaties dwong Frits zijn tegenstander naar de rand. Frits nam het centrum in handen en dwong positioneel een doorbraak naar dam af en maakte het koelbloedig af.

         Frank ten Hagen leek even onder druk te staan, maar verdedigde zich goed en behaalde daarmee een gelijkwaardige remise.

Wim Sonderen leek op zijn beurt goede winstkansen te krijgen, nadat hij door een onnauwkeurigheid van de tegenstander een schijf kon veroveren. De tegenstander speelde het hierna echter goed, zodat Wim vast liep. Wim moest een schijf terug offeren waarna tot remise werd besloten.

In de resterende twee partijen hadden Henk Sonderen en Erik ten Hagen een voordelig eindspel bereikt, maar beide partijen leken op remise af te stevenen. Het voordeel bleek uiteindelijk toch in het voordeel van WDV uit te vallen.

Henk hield de druk op zijn tegenstander Jos Rave, die onder tijdsdruk de remisevariant niet wist te vinden. Henk haalde hierna snel een tweede dam, en hoewel zijn tegenstander ook een dam had werd het overmacht en boekte Henk een belangrijke overwinning.

Op het zelfde moment kwam ook Erik op een tweede dam, terwijl zijn tegenstander één dam had. Erik dreigde hierna de dam van  zijn tegenstander te vangen, waarna de tegenstander in tijdnood opgaf. Een gelukje voor Erik, want het bekende, maar vaak vergeten anti-Scouppe stond op het bord, dat bij goed spel in remise eindigt.

         Daarmee eindigde de wedstrijd in een zwaarbevochten 8-4 overwinning. Door de overwinning heeft WDV met één wedstrijd te gaan nog een kleine kans op het kampioenschap. Dan zullen echter drie concurrenten een steekje moeten laten vallen.

Uitslagen en enige partijen | Stand | Topscorers

28 januari

Erik ten Hagen weet nog niet te verrassen op ½ finale NK. Na 1 punt uit 2 wedstrijden moest Erik ten Hagen afgelopen week zien te verrassen tegen de sterke spelers Mariano Barkel en Anton van Berkel. Erik ging vol op de aanval, maar moest nog zijn meerdere erkennen in deze spelers.

>>> Bekijk de uitslagen en partijen van Erik

27 januari

WDV 1 – DVOIJ Silvolde 1     11-1

Het eerste team van WDV moest het opnemen tegen het één plaats lager geklasseerde DVOIJ uit Silvolde. WDV heeft zicht iets hersteld van de slechte seizoenstart dus begon met vertrouwen aan de wedstrijd.

         Frits Zegelink bracht WDV op voorsprong. In het middenspel wist hij de tegenstander vast te zetten en combineerde niet veel later naar dam. Frits behoudt daarmee zijn 100% score voor dit seizoen.

Erik ten Hagen nam vroeg in de partij een aanval met een voorpost welke sterk stond. Zijn tegenstander probeerde later in de partij ook een voorpost in te nemen, maar deze kon Erik veroveren. Met een schijf meer kon Erik de winst eenvoudig binnenhalen.

         Kees Spruijt nam in de opening een hekstelling in, waardoor zijn tegenstander zo goed als vaststond. Hoewel Kees goed moest oppassen dat zijn tegenstander uit de opsluiting kon ontsnappen, moest de tegenstander gedwongen schijfverlies toe laten. In het eindspel liet Kees de tegenstander vastlopen en won daarmee de partij.

Henk Sonderen speelde tegen de sterkste speler van DVOIJ. Henk probeerde een aanval op te zetten, maar zijn tegenstander hield het spel overzichtelijk. Het lukte Henk daardoor niet groot voordeel te krijgen, waardoor remise werd overeengekomen. Hiermee was wel gelijk de winst binnen voor WDV.

         Zeeg Jongkoen kwam beter uit de opening dan zijn tegenstander. Toen Zeeg gaten hield in zijn stelling dacht zijn tegenstander te kunnen combineren naar dam. Zeeg had echter slagkeus en won een schijf. In het eindspel moest Zeeg opletten dat zijn tegenstander niet naar dam zou doorbreken. Dit lukte Zeeg en won zodoende de partij.

Thomas Esselink trok zoals altijd ten aanval. De aanval ging over in een omsingeling, waarna het een spannende partij werd. De tegenstander weigerde een remise aanbod van Thomas, maar kwam hierna in moeilijk te staan. Toen hij in een poortje liep kon Thomas de partij voortijdig afmaken door middel van een meerslag zet.

         Daarmee werd het een overtuigende 11-1 overwinning, waarmee WDV nu de laatste vijf wedstrijden heeft gewonnen. Met nog twee rondes te gaan, doen nog vijf teams mee om het kampioenschap. WDV staat op de 4e plaats op twee punten van de koploper.

Uitslagen en enige partijen | Stand | Topscorers

24 januari

DEZ Laren – WDV 2     8-4

Uitslagen | Stand | Topscorers

17 januari

DC Zevenaar – WDV 2  6-6

Het was Jan Elgershuizen die WDV op voorsprong zette.  Middels een standaard damcombinatie verraste hij zijn tegenstander.  De combinatie kostte Jan wel 2 schijven, maar hij wist alle dreigingen van zijn tegenstander te pareren en won gedecideerd.  (0-2)

         Invaller Paul Hageman zag in de opening een winnend voordeel over het hoofd. Daarna vergat hij tijdig af te ruilen hetgeen zijn speelmogelijkheden beperkte. Zijn tegenstander combineerde naar dam. Paul wist deze ten kostte van 2 schijven wel af te vangen, maar de stand bood geen mogelijkheden meer op remise. (2-2)

Aan de overige borden was de spanning te snijden.

Frank ten Hagen had op papier een veel betere rating dan zijn tegenstander, maar wist dit niet te verzilveren. Hij kwam zelfs in een nadelige stand terecht maar wist door een offer tijdig de remise haven te bereiken. (3-3)

Zeeg Jongkoen was door teamleider Wim Bennink aan bord 2 gezet met de opdracht remise proberen te forceren. Door enkele dwangzetten werd de stelling van Zeeg dusdanig onder druk gezet dat hij hieronder bezweek. (5-3)

         Zelf had Wim Bennink zich aan bord 1 geposteerd en kwam daar zoals verwacht Coen Donders tegen. Het rating verschil bedroeg maar liefst  315 punten in het nadeel van Wim. In de partij was hier weinig van te merken. Met zeer scherp spel probeerden beide spelers de winst te forceren maar na het optrekken van de kruitdampen bleef een 4 om 4 stand over. Wim had een iets betere stand, maar dit was niet voldoende voor de winst. (6-4)

         Alle ogen waren nu gericht op Wim Sonderen.

In een 8 om 8 stand kreeg Wim de kans om een forcing in zijn stand te vlechten die hem uiteindelijk een doorbraak naar dam opleverde. Wim speelde de partij perfect uit en poetste hierdoor de achterstand weg. (6-6)

Door deze uitslag heeft WDV 2 de degradatie zone (voorlopig?) verlaten.

Uitslagen | Stand | Topscorers

11 januari

De 1e clubavond van het nieuwe jaar starten de dammers van WDV traditioneel met het Toon Tragter Sneldamtoernooi. Erik ten Hagen maakte zijn favorietenrol waar en won het toernooi.  

Met een speeltempo van 5 minuten + 5 seconden per gespeelde zet, moest in 7 rondes worden beslist wie de sneldamtitel over zou nemen van Erik Oonk, die het toernooi vorig jaar nog verrassend wist te winnen.

         Enkele deelnemers van het huisdamtoernooi namen ook deel aan het toernooi en deden dit zeer verdienstelijk. Zo wist huisdamkampioen Gerwin Doornink de 1e ronde direct te verrassen door te winnen van Frank ten Hagen (speler met een na hoogste rating). Het niveau lag verder dicht bij elkaar en zodoende kon iedereen van elkaar winnen (De nummers 3 t/m 10 stonden de voorlaatste ronden nog binnen 2 punten).

         Erik Oonk stond na 4 speelrondes al 3 punten achter op titelfavoriet Erik ten Hagen en wist ditmaal dus niet te stunten. Dit jaar kwam de concurrentie echter vanuit een andere hoek. Veteraan Wim Bennink speelde namelijk een zeer sterk toernooi en verloor alleen in de 2e ronde van Erik ten Hagen. Doordat Erik de een na laatste ronde nog remise speelde, zou Wim de titel nog kunnen veroveren indien Erik de laatste wedstrijd verloor. Erik won die echter overtuigend, waardoor het onderlinge duel in de 2e ronde achteraf dus het verschil maakte.

WDV kan terugkijken op een geslaagd Toon Tragter Sneldamtoernooi. Na 7 ronden eindigde Erik ten Hagen op 1 met 13 punten, gevolgd door Wim Bennink die knap 2e werd met 12 punten. Erik Oonk werd 3e met 9 punten. Hieronder de complete eindrangschikking.

10 januari

DEZ Laren 2 – WDV 1   4-8

In de eerste damwedstrijd van het jaar speelde WDV tegen het tweede team van Laren. Laren 2 geldt als concurrent van het tweede van WDV, waardoor het belangrijk is om deze wedstrijd te winnen.

         WDV kwam echter al snel achter. Thomas Esselink miste ogenschijnlijk wedstrijdritme, want al snel liep hij in een damcombinatie. Pardoes gaf hij twee schijven weg en besloot toen maar op te geven. Ook in de overige partijen hadden de WDV'ers het moeilijk. Henk Sonderen wist in het middenspel wel de tegenstander onder druk te zetten met een sterk centrum. Zijn tegenstander liet bewust een damcombinatie open, maar verkeek zich erop dat Henk een naslag kon nemen en een gewonnen eindspel bereikte.

Erik Oonk en zijn tegenstander kwamen beiden in tijdnood. Daarin nam de tegenstander een combinatie, maar daardoor kon ook Erik naar een dam doorbreken. Ondanks een ondertal wist Erik daardoor remise te behalen. Erik ten Hagen had het de gehele partij lastig, maar kreeg in het late middenspel toch wat gemakkelijker spel. In een stand met twee remise mogelijkheden misrekende de tegenstander zich echter waardoor Erik met één zet winst afdwong.

         Ook Frank ten Hagen had het lange tijd moeilijk. In tijdnood kwam Frank verder onder druk te staan. Op het moment dat de tegenstander voor de winst leek te gaan kunnen spelen, maakte deze echter een fout. Frank combineerde naar dam waarna het eindspel eenvoudig won.

Met alleen Wim Bennink nog bezig, was de teamoverwinning tegen de verhouding in al een feit. Wim Bennink speelde op winst, maar moest in het middenspel teleurgesteld gedwongen een afruil nemen. Hierna kreeg zijn tegenstander het betere van het spel. Wim kwam echter niet in de problemen en behaalde een remise met als resultaat een 8-4 overwinning voor WDV.

Hoewel de uitslag doet vermoeden dat het relatief eenvoudig ging, had de uitslag net zo goed andersom kunnen zijn. In de beslissende fase van de partij toonde WDV zich slagvaardiger en handhaaft zich met 12 punten uit 8 wedstrijden in de subtop.

Uitslagen | Stand | Topscorers

15 december

DVOIJ Silvolde 2 – WDV 1     0-12

De laatste wedstrijd van dit jaar moest het eerste team van WDV spelen tegen het tweede team van Silvolde. Aangezien Silvolde een laagvlieger is, was WDV aan zijn stand verplicht te winnen.

         Dankzij Jan Elgershuizen begon WDV overtuigend aan de wedstrijd. Jan nam al vroeg in de partij een winnende afwikkeling met doorbraak naar dam. Door valletjes moest Jan nog wel oppassen, maar dit wist hij geduldig uit te spelen tot winst.

Hoewel Frank ten Hagen de partij domineerde, had hij het lastig om veel voordeel te behalen. In het middenspel kreeg Frank echter een kleine combinatie in de schoot geworpen. Frank pakte het cadeautje uit en won niet veel later de partij.

         Als derde wist ook Erik Oonk zijn partij te winnen. Erik hield zijn tegenstander in een opsluiting. Die kan alleen ontsnappen door een combinatie toe te laten. Met twee tegenover één dam wist Erik een overmachtseindspel te behalen waarna de tegenstander opgaf.

Kees Spruijt speelde een rustige opening, maar kon gedurende de partij overwicht krijgen op zijn linkerflank. Door te blijven drukken op de linkerflank wist Kees door te breken naar dam, waarna het eindspel eenvoudig werd gewonnen. Hierdoor was de wedstrijd al beslist voor WDV na vier van de zes partijen.

         Frits Zegelink speelde een riskante klassieke partij, waarmee hij druk probeerde uit te oefenen op het centrum van de tegenstander. Het plan van Frits slaagde, waarna zijn tegenstander gedwongen een schijf moest weggeven. De schijfwinst was voor Frits gelijk genoeg om de partij in zijn voordeel te beslissen.

In de laatste partij bouwde Erik ten Hagen langzaam een voordelige stand op. Middels een voorpost in het centrum wist Erik zijn tegenstander achteruit te dringen. Uiteindelijk wist Erik een doorbraak naar dam af te dwingen en daarmee ook te winnen.

Daarmee werd het een unieke prestatie van WDV. Alle partijen werden gewonnen, zodat een 12-0 overwinning werd behaald. Door de overwinning blijft WDV op de 5e plaats staan, met uitzicht op een hogere plek.

Uitslagen | Stand | Topscorers

14 december

WDV 2 – DIOS Beltrum 3      6-6

WDV 2 moest het opnemen tegen hekkensluiter DIOS 3 uit Beltrum. Op papier moest dit geen probleem zijn voor de WDV’ers, maar het pakte toch nog verkeerd uit.

         Het was Jan Elgershuizen die tegen de veel zwakkere Jan von Kann net niet kon winnen. Ondanks een betere stand zat er niet meer in dan remise. (1-1)

Zeeg Jongkoen klemde beide vleugels van zijn tegenstander af, zodat het gevecht zich afspeelde op het middenterrein. Zeeg bereikte steeds meer voordeel en middels een 2 om 2 wist hij door te breken en WDV op voorsprong te zetten. (3-1)

         Het werd nog mooier toen Frank ten Hagen door een verkeerde afruil van zijn tegenstander het heft in handen nam en zijn opponent het steeds lastiger maakte totdat deze geen andere mogelijkheid zag dan Frank te feliciteren. (5-1)

Wim Bennink speelde zoals altijd zeer aanvallend. Hij bereikte een voordelige stand en wist de lange vleugel van zijn tegenstander te verlammen. Hij kon echter niet voorkomen dat deze zich ca. 20 zetten later toch nog wist te bevrijden. Wim  probeerde een doorbraak te forceren, maar dit leverde niet meer op dan remise. (6-2)

         Wim Sonderen hield lange tijd stand tegen de sterkste speler van DIOS. Deze verraste Wim met een 3 om 4 met doorbraak naar dam. Wim kon een nederlaag toen niet meer voorkomen. (6-4)

Alle ogen waren gericht op de aan bord 3 spelende Erik Oonk. In het late middenspel bereikte Erik enig voordeel . Remise was genoeg om WDV de winst te bezorgen, maar Erik dacht te kunnen winnen. De door hem bedachte combinatie klopte echter niet. Hij had zich verrekend, waardoor zijn tegenstander met 1 zet de partij in zijn voordeel besliste. (6-6)

         WDV2 moet de 11e ronde bij DSV2 op bezoek. Normaal gesproken moet WDV2 dan al zeker zijn van klasse behoud. Alleen nummer 12 degradeert.

Uitslagen | Stand | Topscorers

10 december - OBS Kotten 2, na spannende slotronde, schooldamkampioen van Winterswijk

Zaterdag 10 december, op het moment dat in Wageningen de Nederlanders Roel Boomstra en Jan Groenendijk, een tiental jaar gelden zelf nog schooldammers, streden voor de Wereldtitel dammen, werd er in Zaal De Eendracht in Meddo door 16 teams (viertallen) gestreden voor het Winterswijks Schooldamkampioenschap.

         Vooraf was bekend dat de eerste 5 teams zich zouden plaatsen voor de halve finale van Gelderland. Na een spannende slotronde werd het 2e team van Kotten, bestaande uit: Bart S., Bart A, Xander, Bas en Wout (één wisselspeler), na een spannende slotronde kampioen van Winterswijk!

 


Het team van Kotten 2 showt de beker

 

Ook dit jaar werd er weer fanatiek en snel gedamd door de jeugdige dammers. Door het snelle dammen werden ook weer de nodige foutjes gemaakt, waardoor iedereen van elkaar kon winnen. Natuurlijk was er door het verschil in damervaring ook sprake van niveauverschil, maar uiteindelijk heeft elk team minstens één keer gewonnen.

         Om de plaatsingsplekken en de podiumplaatsen was het tot de laatste ronde spannend. De laatste ronde moest koploper (’t Waliën 3) tegen de nummer 3 (Kotten 1) en nummer 2 (Kotten 2) tegen nummer 4 (AZC-school). Allen zouden nog kampioen kunnen worden. Het zeer jonge ’t Waliën 3 kwam tegen Kotten 1 (titelverdediger) met 2-4 voor en leek de titel binnen te halen, maar verloor de laatste wedstrijd echter verrassend nog. Door dit gelijke spel zou Kotten 2 of AZC-school bij winst ook nog kampioen kunnen worden. Na een lang duel zegevierde Kotten 2 met 2-6, waarmee het zich tot kampioen kroonde. ’t Waliën 3 werd 2e en Kotten 1 3e.

 

Het damseizoen is nu nog niet voor bij. Door bij de beste 5 te eindigen hebben: OBS Kotten 2, ’t Waliën 3, Kotten 1, ’t Waliën 1 en de AZC-school, namelijk recht op deelname voor de halve finale van Gelderland dat plaatsvindt op zaterdag 28 januari.

         Daarnaast kunnen basisschoolleerlingen op zaterdag 18 februari deelnemen aan het persoonlijk kampioenschap van Winterswijk en/of in de tussentijd oefenen voor dit kampioenschap op de woensdagavond bij damclub WDV Winterswijk.

Geïnteresseerden die willen oefenen of deelnemen aan het toernooi, kunnen zich daarvoor aanmelden bij de secretaris.

 

Eerst even online oefenen? Leuke openingszetjes leren? Volg een les van de damcursus op deze site!

 

De complete eindstand:

7 december - Zeldzame nederlaag Erik ten Hagen in onderlinge competitie

Deze week nam de top 4 van de Winterswijkse damcompetitie het tegen elkaar op. Wim Sonderen zorgde daar voor een verrassing door knap te winnen van koploper Erik ten Hagen en brengt daarmee de spanning weer helemaal terug.

Wim en Erik speelden een klassieke partij. Wim kwam voordelig te staan en in het middenspel koos Erik voor een verkeerde voortzetting, waardoor Wim op winst kwam te staan. Erik kon niet voorkomen dat Wim doorbrak naar dam en probeerde met enkele finesse nog remise te behalen, maar Wim maakte geen fout meer en speelde de partij nauwkeurig uit tot winst na ongeveer 3,5 uur spelen.

De nederlaag van Erik is een unicum, want de laatste keer dat dit gebeurde in de Winterswijkse damcompetitie was in oktober 2012, toen broer Frank hem te slim af was. Door de overwinning van Wim Sonderen heeft de top 4 weer alles in eigen hand.

>>> Stand in de onderlinge competitie

Gerwin Doornink winnaar huisdamtoernooi

Gerwin Doornink mag zich het komende jaar de Beste Huisdammer van Winterswijk noemen. Hij werd door de voorzitter, Jan Elgershuizen, gekroond met de wisselbeker. Al in de eerste wedstrijden heeft hij laten zien dat hij al de nodige kennis had met de sport op de 100 velden.

Op de 2e plaats eindigde de kampioen van vorig jaar Marcel Krosenbrink. Hij moest in Gerwin en Augustin zijn meerderen erkennen. Hennie ten Brake wist hem op remise te houden.

Henk Freriks die eveneens 9 punten bij elkaar sprokkelde moest genoegen nemen met de 3e plaats, omdat hij in het onderlinge treffen met Marcel met lege handen bleef zitten.

Nummer 4 Jochem Mullink speelde een wat ongelukkig toernooi. Hij begon met remise tegen Henk en verloor daarna van Marcel en Gerwin. Hij herstelde zich kranig door de volgende drie partijen winnend af te sluiten. In zijn laatste partij, tegen Augustin, moest hij echter het onderspit delven. De op de 5e plaats geëindigde Hennie te Brake heeft het als enigste huisdammer gepresteerd om de nummers 1 en 2 op remise te houden. Een hele knappe prestatie!

Helaas verloor Joël Bal alle zeven partijen en moest daarom genoegen nemen met de laatste plaats. Hij was overigens ook de deelnemer met de minste denksportervaring. Het was duidelijk zichtbaar dat zijn spel, naarmate het toernooi vorderde, steeds beter werd.

         WDV kan terugkijken op een gezellig toernooi. Wat opviel was het goede niveau van de deelnemers. Volgend jaar zijn er weer nieuwe kansen, met wederom een nieuwe winnaar?


De top-3 van het huisdamtoernooi. V.l.n.r. Marcel Krosenbrink (2e), winnaar Gerwin Doornink en Henk Freriks (3e).

 

2 december

WDV 1 – DUO Doetinchem    7-5

Het eerste damteam van WDV moest het opnemen tegen Doetinchem. Doetinchem had alle wedstrijden nog gewonnen, dus werd er een lastige wedstrijd verwacht.

         WDV kwam op achterstand door een verliespartij van Thomas Esselink. In het middenspel werd Thomas verrast door een rondslag naar dam. Thomas kon de dam wel afnemen, maar met twee schijven achterstand was niks meer te halen. Kees Spruijt won, nog vroeger dan de laatste keer, al binnen 10 zetten een schijf. Kees moest nog wel opletten, omdat hij er een voorpost aan overhield, maar bleef positioneel beter staan en won uiteindelijk relatief eenvoudig.

Jan Elgershuizen verkreeg een goede stand door het centrum in handen te nemen. Jan wist door het centrum door te breken naar dam. Zijn tegenstander wist echter ook ten koste van een schijf naar dam te komen. Hoewel de stand de moeite waard leek om door te spelen (Jan zou snel een tweede dam halen), zag hij geen winstmogelijkheden meer en accepteerde remise.

Erik ten Hagen kreeg een voordelige klassieke stand op het bord. Zijn tegenstander wist niet een goede verdediging te vinden, waarna Erik middels een ruil naar dam wist door te breken. Het eindspel werd hierna eenvoudig gewonnen waardoor WDV op voorsprong kwam.

De tegenstander van Wim Bennink combineerde naar dam. Wim kwam na het afnemen van de dam één schijf achter, maar kon een vooruitgeschoven schijf veroveren. Hierna kwam Wim zeer goed te staan en leek op weg om de wedstrijd voor WDV te beslissen. Zijn tegenstander wist echter nog te ontsnappen door met een dubbele schijfoffer dam te halen en een 3-om-1 eindspel er uit te slepen.

Henk Sonderen bracht zijn tegenstander in een lastige positie in het middenspel. Echt voordeel kon Henk er echter niet uit halen. Hoewel de partij van beide kanten gewaagd bleef, werd het evenwicht niet verbroken. Henk stelde met zijn remise de winst voor WDV veilig.

Door de 7-5 overwinning houdt WDV de aansluit met de subtop en staat op de 5e plek.

Uitslagen en partijen | Stand | Topscorers

1 december

DVOIJ Silvolde – WDV 2          7-5

Teamleider Wim Bennink had in de voorbeschouwing de opstelling van DVOIJ 1 exact goed voorspeld! Op alle 6 borden zat de verwachte tegenstander. Helaas was de op een na sterkste speler van WDV 2,Wim Sonderen, verhinderd waardoor het team niet in de sterkste opstelling achter de borden kon verschijnen.

         Invaller Paul Hageman verloor in de opening door een combinatie 2 schijven. Hij bleef vechten tot het bittere einde, maar moest na ruim 50 zetten zich toch gewonnen geven. (2-0)

Wim Bennink trof aan bord drie de sterkste speler van DVOIJ 1. Van het grote verschil in rating, bijna 300 punten, was niets te merken. Er werd fel gestreden om het centrum, maar Wim wist de aanvallen steeds af te slaan. Vervolgens zette Mario Daamen de lange vleugel van Wim onder druk, maar de verdediging van Wim stond een doorbraak in de weg. Wim dwong zijn tegenstander schijfwinst te nemen waardoor hij zelf ook  kon doorbreken. Hierna bood zijn tegenstander remise aan. (3-1)

         Jan Elgershuizen speelde in de opening een ongecontroleerde zet waardoor hij na 8 zetten al een schijf minder had. Ondanks deze tegenslag bleef Jan door vechten. Zijn tegenstander dacht door een schijfoffer de strijd definitief in zijn voordeel te beslissen, maar had zich een tempo verrekend waardoor Jan net op tijd de remisehaven wist te bereiken. (4-2)

Het was Frank ten Hagen die aan bord 1 zijn tegenstander steeds meer onder druk zette. Toen deze zag dat zijn stelling vast liep ondernam hij een alles of niets poging die door Frank in zijn voordeel werd beslist. (4-4)

         Erik Oonk probeerde via de flanken zijn tegenstander te verschalken, maar deze kreeg daardoor het centrum in handen en wist beide vleugels van Erik af te klemmen. Beide spelers raakten in hevige tijdnood. De tegenstander kwam vervolgens gewonnen te staan, maar gebruikte, mede door de combinatie dreigingen van Erik, zoveel tijd dat hij bij de tijdcontrole 1 seconde te laat was met het indrukken van de klok. Volgens de officiële regels zou Erik gewonnen hebben, maar in de consternatie werd er doorgespeeld. Beiden kregen nu 30 minuten extra tijd voor 25 zetten. De stand die nu op het bord stond was door Erik niet meer te pareren en enkele zetten later kon hij niets anders doen dan een zijn tegenstander feliciteren. (6-4)

         Alle ogen waren nu gericht op Zeeg Jongkoen. Zeeg dreigde vast te lopen maar zijn tegenstander koos niet de juiste voortzetting waardoor Zeeg zelfs een schijf voor kwam te staan. Zeeg durfde het vervolgens niet aan om een tweede schijf op te peuzelen. Dit had hem misschien wel de winst kunnen opleveren. De door Zeeg gekozen oplossing bood hem wel voordeel, maar zijn tegenstander slaagde erin een remise variant op het bord te toveren. (7-5)

Een puntje had er zeker ingezeten voor WDV 2. 14 December komt DIOS uit Beltrum op bezoek. Deze wedstrijd moeten de reserves van WDV winnen om uit de degradatie te komen.

Uitslagen | Stand | Topscorers

16 november

WDV 2 - DSV Sinderen 1-11

Vooraf was bekend dat het een zware avond zou worden voor WDV 2, maar 1-11 was toch nog geflatteerd hoewel de WDV’ers aan alle borden een veel sterkere tegenstander troffen.

         Het was invaller Paul Hageman die zijn debuut  in het 2e maakte. Helaas voor Paul wist zijn tegenstander een schijf te winnen en maakte de partij deskundig af. (0-2)

Wim Sonderen probeerde het zijn tegenstander lastig te maken met een voorpost, maar deze was gaandeweg de partij steeds moeilijker te verdedigen. Toen zijn tegenstander deze voorpost veroverde was de partij snel beslist. (0-4)

Frank ten Hagen had het aan bord 1 zeer moeilijk tegen de sterkste speler van DSV. Naarmate de partij vorderde kwam Frank steeds slechter te staan. Toen hij ook nog een foutje maakte was er geen houden meer aan. (0-6)

Wim Bennink trad zijn tegenstander vanaf het begin aanvallend tegemoet. Hij kreeg een sterke lange vleugel die goede vooruitzichten bood. Wim durfde de aanval echter niet door te zetten en speelde op zekerheid. Een remise leek haalbaar, maar Wim koos in hevige tijdnood niet de juiste voortzetting en verloor. (0-8)

         Zeeg Jongkoen kwam vanaf de opening onder druk te staan, maar wist zich hieruit te bevrijden. Hij kreeg zelfs een winnende stand. Op een bepaald moment vergat zijn tegenstander te slaan en liep  door met de schijf waarmee hij had moeten slaan. Slaan is verplicht, maar omdat Zeeg dit niet opmerkte werd er doorgespeeld. Zeeg kwam hierdoor in een verloren positie te staan en verloor onverdiend. (0-10)

Alle ogen waren gericht op Jan Elgershuizen. Hij speelde een evenwichtige wedstrijd, waarbij geen van beide wezenlijk voordeel wist te behalen. Jan kon dan ook een remise noteren en zodoende de hatelijke nul nog net wegwerken. (1-11)

Uitslagen | Stand | Topscorers

15 november

DIOS Beltrum 3 – WDV 1      5-7

Het eerste team van de Winterswijkse damvereniging speelde tegen degradatiekandidaat DIOS Beltrum. Doordat slechts twee basisspelers aanwezig konden zijn, bestond het 6-tal grotendeels uit invallers. Voor de invallers was dit mede een belangrijke wedstrijd doordat DIOS mogelijk een concurrent is voor het 2e team van WDV.

         Hoewel WDV normaal duidelijk sterker hoort te zijn dan DIOS, verliep de wedstrijd moeizaam. Zeeg Jongkoen begon nog wel goed aan zijn partij. Zijn tegenstander speelde in de opening ongecontroleerd waarna Zeeg schijfwinst forceerde. In de slotfase liet zag Zeeg echter een offer over het hoofd, waarmee zijn tegenstander remise wist af te dwingen.

Wim Sonderen had ook de gehele partij een uitstekende stand. Wim dreigde met combinaties, maar deze bleken allemaal te duur. Uiteindelijk lukte het Wim wel om met één schijf meer het eindspel in te gaan, maar remise bleek het hoogst haalbare.

         Erik ten Hagen trof een degelijk spelende DIOS-speler. Doordat zijn tegenstander veel de zijkanten opzocht, kreeg Erik langzaam voordeel. In het late middenspel zette Erik met een doorstoot zijn tegenstander onder druk, die geen goede verdediging meer wist te vinden.

De voorsprong voor WDV was van korte duur. Thomas Esselink speelde tegen oud WDV-speler Gerard Korten. Al vroeg in de partij liep Thomas tegen een schijfverlies op door een damcombinatie. Hoewel Thomas nog wel lang in de partij bleef, was de overgebleven stand niet voldoende om een nederlaag te voorkomen.

         Wim Bennink leek lange tijd goed op weg in zijn partij door een sterke voorpost. Wim kwam echter een tempo te kort om zijn tegenstander vast te zetten. In het eindspel moest de tegenstander nog wel opletten toen Wim op dam kwam. Dit bleek echter geen probleem met remise als gevolg.

In de laatste partij was aan Frank ten Hagen de taak om de teamwinst binnen te slepen. In wederzijdse tijdnood zette Frank zijn tegenstander vast, waardoor die besloot om een schijf te offeren. Uiteindelijk gingen beiden naar dam, maar ondertussen met twee schijven meer voor Frank. Frank wist daarbij al vangstellingen klaar te zetten. Zijn tegenstander kon daardoor geen dam halen en gaf zich na een lange partij gewonnen.

         Al met al bleek het een uiterst moeizame zege tegen degradatiekandidaat DIOS, hoewel de score zeker hoger uit had kunnen vallen. Voor WDV 2 kan deze zege nog belangrijk zijn, aangezien het gat tussen DIOS en WDV 2 drie punten blijft in het voordeel van WDV.

Uitslagen | Stand | Topscorers

4 november

WDV 1 – DEZ Laren 1   4-8

De Winterswijkse damvereniging speelde een topper tegen Laren. Beide teams konden met de sterkste opstelling aantreden, dus dat beloofde een mooie wedstrijd te worden.

Toen de partijen al wat verder gevorderd waren, leek de wedstrijd de goede kant op te gaan voor WDV. Kees Spruijt had al na 10 zetten een schijf voorsprong genomen, terwijl Wim Bennink, Erik ten Hagen, Frits Zegelink en Thomas Esselink allen er erg goed voor leken te staan.

Het was Frits Zegelink die WDV op voorsprong zette. Zijn tegenstander vergat in het middenspel de gaten in de stand op te vullen, waarna Frits met een verrassende combinatie naar dam toesloeg.

Hierna ging het door enkele fouten snel bergafwaarts voor WDV. Wim Bennink leek positioneel gewonnen te staan. Wim liep echter in een combinatie waarna Wim plots verloren stond. In het eindspel maakte zijn tegenstander geen fout meer, zodat de teams weer gelijk stonden. Henk Sonderen speelde tegen de kopman van Laren. Hoewel de stand ook lastig te beoordelen was, zag Henk een simpele combinatie naar dam over het hoofd en kon opgeven.

Erik ten Hagen kwam goed uit de opening, maar zag zijn voordeel in het middenspel verwateren. Toen was het Erik die in de problemen kwam, doordat zijn tegenstander enkele combinaties erin had gevlochten. Met een simpele combinatie won de tegenstander van Erik de partij. Thomas Esselink dacht in het middenspel een schijf te veroveren, maar was iets te ongeduldig. Zijn tegenstander maakte een 'plakker' waarna beiden een dam haalden. Ook hierna was er nog niet veel aan de hand, maar door een misser in het eindspel verloor Thomas de partij nog.

         Door de vier nederlagen was de partij van Kees Spruijt alleen nog maar van belang om de stand iets dragelijker te maken. Hoewel Kees al na 10 zetten een schijf voor stond, bleek de partij nog niet zo makkelijk om te winnen. Zijn tegenstander had zelfs nog een mogelijkheid om remise te behalen, maar miste dit waarna Kees de partij alsnog won. (Noot van de webredactie: Beide spelers dachten na de partij inderdaad dat er remise in had gezeten, maar dat bleek niet het geval. Kees stond in alle varianten gewonnen.)

         Ondanks een goede start leed WDV een 8-4 nederlaag. Je zou kunnen zeggen dat WDV door een effectief Laren werd weggecounterd.

Uitslagen en enige partijen | Stand | Topscorers | Verslag van de tegenstander

2 november

WDV 2 – DVOIJ Silvolde 2     8-4

WDV 2 behaalde een nuttige overwinning op de dammers van de Oude IJsselstreek uit Terborg. Vorig jaar zegevierde DVOIJ 2 nog met 9-3. Nu moesten ze met een 8-4 nederlaag de terugreis aanvaarden.

         Invaller Augustin Sawadogo trof het niet. Om tactische redenen hadden de bezoekers een van de sterkere spelers op het laatste bord gezet. Augustin bood goed tegenstand maar nam in het middenspel teveel risico wat hem schijfverlies opleverde. Toen zijn tegenstander nog een 2e schijf veroverde was de partij beslist. (0-2)
Wim Bennink veroverde vrij snel het centrum. Vervolgens manoeuvreerde hij zijn tegenstander in de hekstelling. De andere vleugel werd lam gespeeld. Toen zijn tegenstander tot overmaat van ramp ook nog in een damzetje liep kon Wim de felicitaties in ontvangst nemen. (2-2)

         Jan Elgershuizen trof een invaller maar deze gaf goed partij. De wedstrijd ging gelijk op totdat zijn tegenstander een 2 om 2 dacht af te ruilen, maar door een slagwisseling werd het een 3 om 2 voor Jan. Even later gaf zijn tegenstander op. (4-2)
Op de overige 3 borden waren de standen gelijkwaardig.  Wim Sonderen hield zijn tegenstander goed in bedwang en bereikte een iets betere stand, maar dit was te gering voor de winst. In een stand van 6 om 6 werd remise overeen  gekomen. (5-3)

         Op bord 1 troffen de sterkste spelers elkaar. Ze hielden de stand goed in evenwicht. In het eindspel wist Frank zijn tegenstander vast te zetten. Door 2 schijven te offeren kon hij echter doorbreken. Frank was nog te ver van damlijn verwijderd om dit voordeel uit te buiten en stelde remise voor. Dit aanbod werd door zijn tegenstander direct geaccepteerd. (6-4)

Alle ogen waren nu gericht op bord 3 waar beide spelers nog 10 schijven op het bord hadden. Na enkel afruilen dacht Erik voordeel te bereiken door achter een schijf te lopen. Hij had alle geluk van de wereld dat zijn tegenstander een 4 om 3 met doorbraak naar dam over het hoofd zag. De partij leek in remise te eindigen, maar een zwakke zet van zijn tegenstander werd door Erik middels een forcing prachtig uitgebuit, waardoor hij beide punten kon laten bijschrijven. (8-4)

Na deze overwinning bezet WDV2 de 7e plaats en is voorlopig uit de degradatiezone. 16 November komt het zeer sterke DSV 1 uit Sinderen op bezoek dat momenteel de ranglijst aan voert.

Uitslagen | Stand | Topscorers

28 oktober

WDV nestor Wim Bennink (75) werd knap derde in het veteranentoernooi van Lent.

Maar liefst 13 spelers uit de B-groep hadden een hogere rating dan Wim. Hiervan liet hij er 11 achter zich. Van de 7 gespeelde wedstrijden won hij er 3 en speelde 4x remise waardoor hij met nog 2 andere spelers op 10 punten eindigde. Op basis van de weerstandpunten eindigde Wim als 3e.

         Na 5 ronden stond Wim nog 10e met 6 uit 5. Een eindsprint bracht hem alsnog op het podium. Zowel in de 6e als de 7e ronde lootte hij een sterkere tegenstander. Beide spelers moesten toezien dat hun stelling langzaam maar zeker werden gesloopt door de Achterhoekse Toernooitijger. Deze bijnaam kreeg Wim 3 jaar geleden toen hij op het NK voor veteranen na 2 ronden bovenaan stond.

>>> De resultaten van Wim

 

WDV 1 – DSV 2 7-5

Het eerste damteam van WDV moest het in de 3e speelronde opnemen tegen het 2e team van Sinderen. De verwachting was dat WDV dit moest winnen, hoewel de tegenstander enkele degelijke spelers bezit.

         Erik Oonk zette WDV al vroeg op het goede spoor. In opening won Erik 2 schijven middels een verlengde haarlemmerzet. Hierna kon Erik de partij geduldig naar een overwinning spelen.

Jan Elgershuizen trof een tegenstander die het spel overzichtelijk wilde houden. Jan kon de druk niet voldoende verhogen op zijn tegenstander waardoor remise overeen gekomen werd.

         Kees Spruijt leek goed op weg om de voorsprong uit te breiden. Kees stond de gehele partij goed en combineerde in het middenspel naar een dam. Kees had echter al veel tijd gebruikt en kon mede daardoor niet voorkomen dat zijn dam weer werd afgenomen. Toen de vlag van de klok viel, bleek dat Kees niet de vereiste 50 zetten had gespeeld en noteerde daardoor een nederlaag.

Frits Zegelink moest het in zijn partij hebben van een sterk centrum en zette daarmee zijn tegenstander onder druk. Uiteindelijk bezweek de tegenstander onder de druk en combineerde Frits middels een 3-om-3 naar dam en zette WDV weer op voorsprong.

         Thomas Esselink speelde zoals gewoonlijk een aanvallende opening. Dit keer leekt het niet zo goed af te gaan lopen, doordat de stand van Thomas gespleten werd. De tegenstander profiteerde hier niet optimaal van, waarna Thomas zich naar een veilige stand kon ruilen. Het evenwicht werd hierna niet meer gebroken, waardoor Thomas een belangrijk punt voor het team haalde.

In de laatste partij had Erik ten Hagen dus voldoende aan een remise om de teamoverwinning veilig te stellen. Richting het eindspel kreeg Erik een goede stand en kwam in een voordelig eindspel terecht. Zijn tegenstander verdedigde zich echter goed waardoor deze partij in remise eindigde.

         Daarmee heeft WDV een zwaarbevochten overwinning geboekt. Volgende week mag WDV weer spelen, dan tegen het sterke Laren.

Uitslagen | Stand | Topscorers

26 oktober

Op woensdag 26 oktober ging het 2e huisdamtoernooi van WDV van start. Organisator Wim Bennink was er wederom in geslaagd om acht deelnemers achter de borden krijgen. Direct viel het goede spel van de spelers op.

         In de eerste ronde incasseerde titelverdediger Marcel Krosenbrink direct al een nederlaag door te verliezen van de buiten mededinging mee spelende Augustin Sawadogo. De pas lid geworden zijnde en daardoor ook buiten mededinging meespelende Paul Hageman werd door Gerwin Doornink op een nederlaag getrakteerd.  Hennie te Brake won overtuigend van Joël Bal. Jochem Mullink en Henk Freriks gaven elkaar geen duimbreed toe en tekenden voor de enige remise.

         In de tweede ronde trok de partij tussen Augustin en Gerwin alle aandacht. Beide spelers speelden zeer sterk en gebruikten hun bedenktijd van een half uur geheel. Gerwin kwam in het voordeel, maar had niet voldoende tijd om dit te verzilveren. Met beide vlaggen op vallen werd daarom tot remise besloten. In de partij tussen Jochem en Marcel bediende de laatste zich van een Roozenburgaanval. Toen Jochem een verkeerde voortzetting koos, maakte Marcel het karwei snel af. Hennie had geheel alleen aan de leiding kunnen komen, als hij zijn in de opening verkregen voordeel had uitgebuit. Helaas voor Hennie greep ook hij een keer mis en ging Henk er met de volle buit vandoor. Paul herstelde zich door gedecideerd van Joël te winnen.

         Op  9 november volgen ronden drie en vier met Gerwin, Augustin en Henk met 3 punten als koplopers.

21 oktober

DUO 1 Doetinchem – WDV 2  10-2

Vrijdag 21 oktober gingen de Winterswijkse dammers van het 2e team op bezoek bij titelkandidaat Doetinchem. Vooraf leek WDV nog een kansje te hebben, omdat ze op papier hun sterkste spelers hadden thuisgelaten. Doetinchem had 4 van haar jeugdige talenten opgesteld, maar deze bleken echter ook een maatje te groot (10-2). 

         Jan Elgershuizen nam het op tegen de pas 13-jarige Rinner. Jan nam vroeg in de partij een voorpost. Achteraf bleek deze na enkele ruilen toch iets te aanvallend, waardoor Jan op één schijf achterstand kwam. Zijn tegenstander speelde het vervolgens geroutineerd uit, waardoor Jan geen kans meer kreeg op een puntje (0-2).

Augustin Sawadogo haalde vroeg in de partij een mooie coupe Philippe uit. Ondanks de combinatie bleef de stand gelijkwaardig. Hierna bouwde zijn jeugdige tegenspeler (18) iets beter op, waardoor Augustin moeilijker spel had. Bij de 31e zet maakte Augustin een foutje en haalde zijn tegenstander een winnende combinatie uit (0-4).

         Erik Oonk speelde een prima partij tegen de op papier sterkere Masselink. Bij de 33e zet liep Erik echter achter een schijf, waardoor zijn tegenstander een plakker maakte met dreigende doorbraak naar dam. Erik had die doorbraak kunnen verhinderen middels een afruil, maar koos daar niet voor, omdat zijn tegenstander dan positioneel zeer sterk kwam te staan. Achteraf bleek dit geen goede keuze, want Erik kreeg geen mogelijkheid om zijn dam te vangen (0-6).

Zeeg Jongkoen speelde net als Erik tegen een op papier veel sterkere tegenstander, maar ook Zeeg speelde een prima partij. In het middenspel liet Zeeg zich opsluiten op zijn linkervleugel, waardoor hij iets minder kwam te staan. Desondanks zat er nog een remise in. Bij de 39e zet speelde Zeeg echter een foutieve zet, waardoor zijn tegenstander een schijfwinst kon forceren en won daarmee ook de partij (0-8).

         Frank ten Hagen speelde tegen de talentvolle Huiting (14) een degelijke partij die gelijk op ging. Bij de 35e zet schatte Frank de stand echter verkeerd in en kon zijn tegenstander enkele zetten later op één schijf voorsprong nemen. De overgebleven stand was voor Huiting echter nog lastig, omdat hij op zijn linkervleugel vast kwam te staan. In het eindspel nam hij een combinatie die juist voordeel had voor Frank, die daardoor nog voor de winst leek te gaan strijden. Dit zat er echter net niet in, waarna Huiting mooi remise maakte (1-9).

Wim Bennink speelde ook tegen een jeugdspeler (15). Zij speelden een gelijkwaardige partij. Op het einde van de partij kon Wim door het midden doorbreken naar dam en zijn tegenstander aan de rechterkant van het bord, waarna er een 3 om 1 eindspel zou ontstaan, waardoor beiden remise overeenkwamen (2-10).

Uitslagen en partijen | Stand | Topscorers

6 oktober

BDV Brummen 1 – WDV 1     8-4   Uitslagen | Stand | Topscorers

Het 1e team van de Winterswijkse Damvereniging speelde in de tweede speelronde een lastige uitwedstrijd tegen Brummen. Daarbij waren er drie invallers nodig bij WDV, terwijl Brummen op zijn sterkst aantrad.

         Vanaf het begin van de wedstrijd liep WDV achter de feiten aan. Jan Elgershuizen stond vanaf de opening onder druk, doordat zijn centrum werd omsloten. Door een combinatie kon de tegenstander van Jan doorbreken naar dam, waardoor Jan de partij verloor. Ook Zeeg Jongkoen had het in de opening al lastig. De rechterflank van Zeeg stond zo goed als vast, waardoor hij verplicht werd aan de linkerflank te zetten. Zeeg kon zich niet bevrijden uit die opsluiting en kwam uiteindelijk vast te staan, waardoor WDV op een 0-4 achterstand kwam te staan. Erik ten Hagen noteerde het eerste puntje voor WDV. Vanuit een rustige opening kwam de partij uiteindelijk toch op gang en werd het nog spannend. De partij bleef echter nagenoeg in evenwicht en eindigde dus in remise.

         Op het tweede bord moest Frits Zegelink wat terug doen voor WDV. Ondanks het grote krachtsverschil verdedigde zijn tegenstander zich echter taai. In het middenspel kreeg Frits toch een steeds beter centrum waarna de tegenstander onder de druk bezweek en Frits beide punten opeiste. Hoewel Wim Sonderen tegenover een sterke tegenstander zat, ging hij al vroeg vol in de aanval. Wim nam een voorpost die wel riskant leek, maar die steeds sterker kwam te staan. Wim dreigde met meerdere combinaties, maar zijn tegenstander liet zich niet beetnemen waardoor Wim niet verder dan remise kwam. In de laatste partij kon ook Frank ten Hagen niet voorkomen dat de teamoverwinning naar Brummen ging. Frank leek wel op weg naar een keurige remise tegen zijn sterkere tegenstander. In het eindspel kwam Frank echter wat onder druk te staan, waarna hij het niet nauwkeurig genoeg speelde. Frank kwam daardoor vast te staan en verloor de partij.

         Door deze 8-4 nederlaag moet WDV net als vorige seizoenen al vroeg in de achtervolging. De strijd om het kampioenschap zal dan ook weer een lastige opgave worden.

5 oktober

WDV 2 – DEZ Laren 2   6-6    Uitslagen | Stand | Topscorers

Voor de 2e ronde van de 1e klasse Oost van de Gelderse Dambond stond de wedstrijd WDV 2-DEZ 2 op het programma. Vorig jaar werd WDV 2 met een 9-3 nederlaag teruggestuurd naar Winterswijk. Ze hadden dus nog iets recht te zetten.
Het was de debuterende Augustin Sawadogo die voortvarend van start ging, maar in het middenspel teveel risico nam waardoor hij een schijf verloor en later de partij. (0-2)

Frank ten Hagen kwam al snel een schijf voor, maar had geen gemakkelijk spel. Gaandeweg de partij kwam hij beter te staan en wist uiteindelijk beide punten in de wacht te slepen. (2-2)

WDV 2 kwam opnieuw op achterstand toen de in tijdnood verkerende Zeeg Jongkoen in een betere stand in de fout ging en niets anders kon doen dan zijn tegenstander feliciteren. (2-4)

Erik Oonk speelde een solide partij en nam geen risico’s. Toen zijn tegenstander vergat om een gelijkwaardige afruil te nemen combineerde Erik met een 3 om 3 naar dam en besliste de partij in zijn voordeel. (4-4)

Wim Bennink deed er alles aan om zijn tegenstander onder druk te zetten, maar moest zelf ook uitkijken. Van weerskanten was de partij doorspekt met valkuilen en combinatiemogelijkheden welke door beide spelers tijdig werden onderkend. Een foute zet koste Wim een schijf, maar hij dwong zijn tegenstander deze weer terug te offeren waarna de partij in remise liep. (5-5)

Alle ogen waren gericht op de partij van Jan Elgershuizen. Jan stond in het eindspel 2 schijven voor en leek op de winst af te stevenen. Zijn schijven stonden echter niet zo prettig en het kostte Jan enorm veel tijd om de juiste voorzetting te vinden. Toen hij in tijdnood zijn tegenstander met een lokzet dacht te verrassen kwam Jan bedrogen uit door een naslag waardoor de partij helaas voor Jan en WDV 2 in remise eindigde. (6-6)

23 september

1e ronde bondscompetitie: WDV 1 – WDV 2     10-2                  Uitslagen | Stand

 

Inmiddels traditioneel openen de damteams van WDV de Gelderse clubcompetitie met een wedstrijd tegen elkaar. Hoewel het eerste team aan zijn stand verplicht is te winnen, werd het een afgelopen seizoenen altijd spannend. Na twee gelijke spelen werd vorig seizoen pas voor het eerst gewonnen door WDV1.

         Door enkele afwezigen op de speeldag werden drie partijen vooruit gespeeld. Wim Sonderen en Wim Bennink openden de wedstrijd. Wim Sonderen kreeg wel een sterk centrum, maar Wim Bennink verdedigde zich goed, zodat de partij in remise eindigde.

Ondanks het grote krachtsverschil ging Zeeg Jongkoen de strijd aan met Frits Zegelink. Zeeg maakte het zichzelf niet makkelijk en kwam in een opsluiting terecht. Nadat Zeeg ook nog het 'kerkhof-veld' bezette leek de partij positioneel beslist. Toen Frits dreigde een schijf te winnen, dacht Zeeg een grote ruil te kunnen nemen, maar Frits kon hierdoor naar dam doorbreken en bracht daarmee WDV 1 op een 3-1 voorsprong.

Op bord 3 hoopte de teamleider van het 2e met John van Laarhoven het verschil goed te maken. Met Thomas Esselink als tegenstander werd het een gelijkwaardige partij. Gaandeweg de partij kwam Thomas toch beter te staan door een 'hangende randschijf' van John. John probeerde de randschijf op te lossen, maar toen Thomas daar achter kon lopen had John geen goede zet meer en kwam een schijf achter. Thomas stond hierna ook positioneel sterk en won snel hierna de partij.

         Daarmee leek de wedstrijd met een 5-1 tussenstand na de vooruit gespeelde partijen al in het voordeel van WDV1 beslist. Op de speeldag werd de wedstrijd snel definitief beslist. Vroeg in de partij nam Erik ten Hagen tegen Jan Elgershuizen een afwikkeling. De stand bleef wel gelijk maar Erik kon hierna een overgebleven voorpost aanvallen en veroveren. Met een schijf voorsprong had Erik hierna ook het centrum onder controle waardoor Jan vast liep en op kon geven.

In de resterende partijen leek WDV 2 de stand met Erik Oonk en Frank ten Hagen nog wat dragelijker te kunnen maken. Erik Oonk bezette het centrum die Henk Sonderen probeerde te omsingelen. Doordat het plan van Henk niet slaagde moest hij afhaken. Erik Oonk had hierna lang een betere stand en leek zelfs bijna gewonnen te staan. Erik liet Henk echter ontsnappen en kwam daarna zelf in de problemen. Richting het eindspel won Henk een schijf en won daarmee toch nog de partij.

In de opening bracht Frank ten Hagen zichzelf nog wel wat in de problemen tegen Kees Spruijt. Hij hield de stand gelijk waarna het voordeel voor Kees verwaterde gedurende de partij. In de tijdnoodfase deed Kees een onverantwoorde winstpoging, waarvan Frank profiteerde. Kees moest gedwongen offeren waarna hij moest vechten om verlies te voorkomen. Zowel Frank als Kees wisten naar dam door te breken, maar Frank had 2 schijven meer. Doordat Frank, inmiddels in de 2e tijdnoodfase, op het verkeerde veld dam haalde, kon Kees een schijf terug winnen om zo toch nog een benauwde remise te halen.

Daarmee werd de eindstand bepaald op een 10-2 zege voor WDV1. Voor het eerst behaalde WDV1 eindelijk een ruime overwinning. De tweede speelronde wordt een belangrijke. WDV1 wacht een sterke tegenstander in Brummen. WDV2 speelt dan tegen Laren 2, waarschijnlijk een belangrijke concurrent in de strijd tegen degradatie.

Geslaagde 1e damsimultaan 

Op woensdag 31 augustus is WDV het damseizoen gestart met een damsimultaan tegen de clubkampioen, Erik ten Hagen. Dit leverde mooie partijen op, waarbij Erik uiteindelijk 71% van de totaal haalbare punten behaalde.

In de damsimultaan nam de clubkampioen van WDV het op tegen 12 tegenspelers tegelijk, omdat Erik een snel speeltempo hanteerde hadden de uitdagers weinig bedenktijd, waardoor er ook de nodige foutjes werden gemaakt. Erik deed daardoor echter ook wat mindere zetten, waar John van Laarhoven al vroeg van profiteerde door een slag naar dam uit te halen, wat hem uiteindelijk schijfwinst opleverde. John speelde het echter niet goed uit en verloor de partij later zelfs nog.

Na ongeveer 2 uur spelen waren de 1e partijen afgelopen. Uiteindelijk wist alleen Erik Oonk zijn partij te winnen, doordat hij doorbrak naar dam realiseerde middels een schijfoffer. Verder waren er nog 5 gelijke

spelen tegen Jan Elgershuizen, Wim Sonderen, Frank ten Hagen, Wim Bennink, Zeeg Jongkoen en won Erik 6 partijen, waarvan 1 tegen een gastspeler.

De deelnemers waren zeer te spreken over de 1e editie van de damsimultaan tegen de clubkampioen, waardoor WDV ook kan spreken van een geslaagde damavond. WDV is van plan hier een traditie van te maken. 

 


Erik doet de openingszet op elk bord.

 

John van Laarhoven haalt hier dam,
maar verliest later alsnog.

 

 

 

Op zoek naar ‘oud nieuws’???

Kijk in het Archief!