Piffero

piffero

De term pifferi is afkomstig van het woord piffero, dat in het Italiaans eigenlijk gewoon "fluit" betekent, maar in het gebied van de "quattro province" (Alessandria, Pavia, Piacenza en Genua) wordt er een traditioneel blaasinstrument mee aangeduid: een primitieve hobo. Ooit speelde men erop, samen met een doedelzak (ter plaatse "müsa" genoemd), maar sinds de uitvinding van de trekharmonica geeft men de voorkeur aan dit instrument, en aan het accordeon, ter begeleiding van de piffero. Dit duo wordt kortweg "i pifferi" genoemd.

De pifferi spelen in de eerste plaats dansmuziek (al is er ook een rol voor weggelegd tijdens carnaval, processies en begrafenissen). De traditionele dansen vallen, voor zover bewaard gebleven, onder de verzamelterm giga. Daarin worden onderscheiden: monferrina, alessandrina en piana. Daarbij gaat het in alle gevallen om een dans die afwisselend in een kring en in (wisselende) paren gedanst wordt.

Kijk b.v. eens naar de video "Carnevale Bianco di Cegni" op Video4P. Daarnaast worden er sinds de introductie van de liscio veel walsen, polka's en mazurka's gespeeld en gedanst.

İ maldenhof producties 2007-2008.

joomla stats