N.V. Scheepswerf en Machinefabriek

" DE BIESBOSCH"

Dordrecht-Holland


Machinefabriek

 

Scheepswerf "De biesbosch" opgericht in 1917 is niet meer dan een verlaten terrein. Einde van een tijdperk. De laatste grote werf van het eiland van Dordrecht sloot haar poorten in 2000. Velen hebben zich bij deze scheepswerf voor een lange periode ingezet bij de produktie van schepen en duwbakken. Op de hoogtijdagen werkten hier meer dan 750 mensen. In haar ruim tachtig jarige bestaan heeft De biesbosch een kleine 900 schepen gebouwd. De biesbosch specialiseerde zich in de duwvaart en passagierschepen. Het grootste schip dat ooit van de helling gleed was de 154 meter lange Bulk carrier Mesna . Ondanks de vele orders daalde het aantal werknemers gestaag , tot zo'n 250 in de jaren negentig. Bij de viering van het 75-jarige bestaan in 1992 werd nog hoopvol vooruit gekeken. Met het verdwijnen van de Biesbosch-werf komt voor de nieuwbouw van grotere schepen in Dordrecht een einde. De overgebleven hellingen eenzaam wachtend op een volgend schip dat nooit meer komen zal . Na 83 jaar valt ook het doek voor deze werf. Hierbij een foto-impressie van het weinige dat nog over is van De Biesbosch.

 


Zoals onlangs te zien was in het nieuws wordt wonen en werken op industrieel erfgoed steeds populairder. Na een inventarisatie van de rijksdienst cultureel erfgoed blijkt dat er in Nederland duizenden fabrieken, graansilos en transformatorhuizen wachten op hergebruik. Zo ook o.a in Amsterdam waar in stadsdeel-noord de oude NDSM Scheepswerf (www.ndsm.nl) nieuw leven wordt ingeblazen.


 

Mogelijk weer scheepsbouw op de hellingen van werf De biesbosch?


 

 


 

De natuur heeft inmiddels het terrein overgenomen.

 


 

 


 

In de verte zien we het drierivierenpunt . Dit is het drukste waterknooppunt van Europa met 150.000 passages per jaar.


 

 

De hellingen van scheepswerf De Biesbosch gezien vanaf Papendrecht.


Ik ben op zoek naar foto,s (digitaal) van tewaterlatingen van schepen die "De biesbosch" de afgelopen jaren voor de sluiting heeft gebouwd. Heeft u op deze werf gewerkt laat een berichtje achter in het gastenboek of stuur een E-mail naar d.jansen24@chello.nl .

 

GEBOUWDE SCHEPEN

 

 

ARLENE

MPS NORMANDIE

ELKO

BOU EL MOGDAD

GALILEO

VEERHAVEN V III

VEERHAVEN V

VEERHAVEN VII

VEERHAVEN IV

VEERHAVEN II

VEERHAVEN IX

HERKULES II

HERKULES VI

HERKULESVII

R.SIEGFRIED

V.MILLET

 

 

naar begin pagina