Praktijkfilosoof woonde een week in een ton.

 

In navolging van de filosoof Diogenes, die 2500 jaar geleden in Athene leefde, heeft Eric Hoekstra een week  lang in een ton gewoond. Hij wil mensen, en politici, eraan herinneren dat de wortels van onze cultuur in de oude Grieks-Romeinse beschaving beschaving liggen (humanisme: de mens in het middelpunt).

 

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), default quality

 

Hoekstra wil met zijn actie tevens aandacht vragen voor de maand van de filosofie.

De avonturen van Diogenes en andere actiefilosofen staan beschreven in “Leven en leer van beroemde filosofen”, een boek vol grappen, anecdotes en prachtige levenslessen, geschreven door een andere Diogenes (Diogenes LaĎrtius) en vertaald door Rein Ferwerda.

 

 

Kunstenmaker?

Het motto van zijn actie is BACK TO BASICS. Hoekstra wil net als Diogenes laten zien dat een mens maar een beetje nodig heeft om zich te kunnen vermaken.

 

 

Expeditie Leeuwarden: het avontuur.

Met deze actie wordt Leeuwarden als filosofisch centrum van Nederland voorgoed op de kaart gezet.

 

 

"Ik heb in de anderhalve week dat ik in de ton zat met allerlei mensen gesprekken gevoerd over het leven, het hunne of het mijne.

Het eigen leven als praktijk van filosofie en cultuur.

Je eigen leven, the final frontier."

 

Tekst persbericht, 7/2/2007

Nietzsche-vertaler week in ton

 

Taalkundige, filosoof en Nietzsche-vertaler dr. Eric Hoekstra neemt ter gelegenheid van de Maand van de Filosofie in navolging van de Oudgriekse filosoof Diogenes een week lang zijn intrek in een houten ton. Deze ton wordt geplaatst voor boekhandel Van der Velde aan de Nieuwestad in Leeuwarden. Eric Hoekstra wil hiermee, net als Diogenes, laten zien dat een mens maar heel weinig nodig heeft om gelukkig te zijn.

Rond dit ton-verblijf vinden een aantal evenementen plaats. Op 30 maart wordt geopend met een avond waarop filosoof-vertaler Jabik Veenbaas in gesprek gaat met Marcel Möring, Piet Gerbrandy en Eric Hoekstra over het thema van de Maand van de Filosofie, “Het redelijke beest”.

Verder zal Eric Hoekstra lunchgesprekken houden met bekende vertegenwoordigers van verschillende beroepsgroepen, zoals een politicus, dominee, dierenarts/etholoog  en ondernemer. Deze lunchgesprekken vinden plaats van dinsdag 3 t/m zaterdag 7 april.

Het thema van de Maand komt ook aan de orde op een forum met filosofen en gymnasiumleerlingen uit Leeuwarden, waarbij Eric Hoekstra in de rol van Diogenes als aangever zal fungeren. De afsluiting bestaat uit een antiek-Grieks symposion op 7 april in De Bres. Daarbij zullen enkele bekende Friezen uit de wereld van politiek, wetenschap en cultuur onder het genot van eten en drinken aan het woord komen over de liefde en andere persoonlijke zaken.

Ter gelegenheid van het tonverblijf zullen bij Uitgeverij Bornmeer twee uitgaven verschijnen: een thematische keuze uit de aforismen van Eric Hoekstra en een klein boekje met een korte inleiding over en uitspraken van Diogenes van Sinope.

Daarnaast verschijnt van Eric Hoekstra op 24 februari een Friestalige schelmenroman, “Kening fan de junks”

 

Enkele berichten uit de LC: LC2 It Miel.

 

++++++++++++++

Telefoonnummers: Bornmeer (Louw Dijkstra), 058 - 212 8706, e.hoekstra8@chello.nl

 

[Libje goed]