Grotschilderingen

Hieronder vind je de tweede internetopdracht. De bedoeling is, dat je de opdracht verwerkt in een soort ‘miniwerkstukje’ van minstens twee maar maximaal 4 kantjes. In dit geval het liefst gemaakt in Word. Neem in je werkstukje in ieder geval een paar plaatjes op. Het is de bedoeling dat je alle informatie van het Internet haalt . Een paar bruikbare links staan al onder aan de opdracht. Maar bedenk: ik heb de aangegeven links zelf ook bekeken en weet wat daar te vinden is! Voeg er iets van jezelf aan toe.Vind je zelf andere (of betere) sites? Prima!

Het is niet de bedoeling dat je alleen door ‘knippen en plakken’ een hele website kopieert. Zorg ervoor dat het een eenheid wordt.

Als je werkstukje klaar is, stuur het dan als bijlage met een emailtje (#) naar je docent. Geef het bestand wel een naam die voor mij herkenbaar is! En:

VERGEET JE EIGEN NAAM EN KLAS NIET!!!


Grotschilderingen

Misschien heb je ze wel eens bekeken in grotten in Frankrijk of Spanje, die prachtige grotschilderingen. Ze zijn gemaakt in een tijd dat mensen nog niet konden schrijven. Daarom vormen deze grotschilderingen een belangrijke bron van informatie voor het bestuderen van het leven van de mensen in de prehistorie. Wat vertellen deze grotschilderingen ons?

In deze opdracht ga je onderzoeken welke informatie je kunt halen uit grotschilderingen.

  1. Noteer zo nauwkeurig mogelijk waar de belangrijkste grotschilderingen zijn gevonden. (plaats, land, deel van het land)
  2. Bepaal zo precies mogelijk uit welke periode deze grotschilderingen dateren (afkomstig zijn)?
  3. Bekijk de afbeelding hieronder nauwkeurig. Op welk dier denk je dat er wordt gejaagd en met welk wapen?
  4. Je ziet op deze afbeelding niet één, maar een aantal jagers. Blijkbaar ging men niet alleen op jacht, maar in groepjes. Probeer uit te vinden waarom jagers niet alleen op jacht gingen.
  5. Maak, met behulp van internetsites, een lijst van dieren waarop nog meer gejaagd werd. Kun je er ook plaatjes bij vinden?
  6. Tot slot de lastigste opdracht. Waarom werden deze schilderingen gemaakt? Is er één verklaring of zijn er verschillende verklaringen? Gebruik weer een of meer van de sites over grotschilderingen

Informatie kun je (onder andere) vinden op de volgende sites:

De grot van Lascaux
De grot van Chauvet-Pont-d'Arc
De grot van Cosquer
De grot van Pech Merle
De hallucinerende holbewoner
Rotskunst

(Als één van de links niet werkt, stuur me dan ff een mailtje!)
e.molenaar@rml.nl

TERUG naar index