De Egyptische Godin Moet

Godin Moet.jpg (4360 bytes)

Zij werd afgebeeld met de gierkap en de dubbele kroon en was afhankelijk van de populariteit van Amon. Vanaf het Nieuwe Rijk vormde ze met Amon en haar zoon Chonsoe de Thebaanse triade, ze stond voor het gezin en de bescherming daarvan. Als heerseres van Aseroe kreeg ze in Karnak een eigen cultusplaats met een meertje in de vorm van een halve maan, waar ze als leeuw verscheen. Ze was verbonden met andere gier- en leeuwengodinnen zoals Nechbet, Wadjet, Sachmet en Bastet.

In het hiŽrogliefenschrift werd de naam van Moet, wat 'moeder' betekent, geschreven met het teken van een gier. De gier geeft bovendien aan dat de godin wel met de hemel werd geassocieerd, terwijl deze vogel ook het heilige dier was van de godin Nechbet van el-Kab, de beschermvrouwe van Opper-Egypte. Moet is dan ook een typisch Opper-Egyptische godin.

Moet

vanDale.jpg (3618 bytes)


moet1
(de ~ (m.))

            1 dwang, noodzakelijkheid

moet2 (de ~, ~en)

            1 achtergebleven spoor van druk of knelling
moe∑ten2 (onov.ww.)
           
1 zich verplicht voelen te => er niet omheen kunnen, hoeven, verplicht zijn tot iets
            2 noodzakelijk zijn => dienen te, hebben te, zullen
            3 [Belg.] hoeven [met ontkenning of beperking] [pej.] [Belg.] [iron.]
moe∑ten3 (ov.ww.)
            1 willen
            2 [Belg.] hoeven [met ontkenning of beperking] [Belg.]

moe∑ten4 (hww.)
            1 aannemelijk zijn
            2 [Belg., niet alg.] mogen [in een voorwaardelijke bijzin] [Belg., niet alg.]
moet∑je (het ~, ~s)
            1 [inf.] gedwongen huwelijk tengevolge van zwangerschap
            2 [inf.] kind uit een gedwongen huwelijk

MoŽt & Chandon

moet.jpg (6441 bytes)


De geschiedenis van MoŽt & Chandon begint in 1683 met de geboorte van Claude MoŽt. Deze wijnhandelaar en makelaar, afstammeling van een oude familie uit het Champagnegebied, verheven in de adelstand door Karel VII in 1446, opent zijn eigen wijnhuis in 1743. Hij wordt opgevolgd door zijn zoon Claude Louis Nicolas (1719-1792) en vervolgens door zijn kleinzoon Jean-Rťmy MoŽt (1758-1841).
In 1832 staat Jean-Rťmy zijn plaats af aan zijn zoon Victor MoŽt en zijn schoonzoon Pierre Gabriel Chandon. Vanaf dat moment draagt het bedrijf de naam MoŽt & Chandon: de bezegeling van een verbintenis die het begin is van een lange, roemrijke zegetocht door de hele wereld.