Welkom op Frank's biersite.

Momenteel wordt deze site compleet onder handen genomen.

Wanneer dit monnikenwerk achter de rug is, is nu nog niet bekend.

Voor info over Bierpraatjes / lezingen, cursussen en het boek "Bier van A tot Z" kunt u mij bereiken via

f.hoedemakers (at) upcmail.nl

Bellen kan ook: +316 466 08 423

Over "Het boek met de twee voorkanten": Bier van A tot Z / Over Bier

Begin 2007 heb ik een boek uitgegeven. Een bierencyclopedie (Bier van A tot Z) met als bonus enkele langere artikelen (Over Bier). Inhoud, vormgeving en uitvoering waren zoals ik me dat had voorgesteld. Ondanks enkele onvolkomenheden was ik er tevreden over en trots op. De full-colour-druk, de betrekkelijk kleine oplage en de keuze voor 135 grams halfmat gecoat, crèmekleurig papier zorgden dan ook voor een zeer fraai boek dat echter een hoge kostprijs had: als ik de gehele oplage zou verkopen zouden de laatste twee verkochte boeken mijn winstmarge zijn. Daarmee zou mijn doelstelling (uit de materiële kosten komen, uren zijn niet belangrijk want het is een hobby) overigens gehaald zijn.

Die doelstelling is helaas niet gehaald, mede dankzij de inspanningen van enkele gezaghebbende figuren die meenden een boek te moeten afkraken dat ze niet eens in de hand hebben gehad. Ik noem dat "niet netjes". Ook hier bleek echter dat gezaghebbende figuren veel invloed hebben, of dat nu terecht is of niet.
Er zijn (dus) nog steeds exemplaren te verkrijgen. De kosten bedragen € 30 per stuk. Voor die prijs krijgt u het franco thuisbezorgd.

 

De opzet van het boek

"Bier van A tot Z"
Alfabetisch-lexicografisch gerangschikt in vademecumvorm: ruim 800 items.
Grondstoffen, productie, verpakking en transport, degustatie, invloed op lichaam en gezondheid, geschiedenis, en nevenonderwerpen zoals bierviltje en reclame.
Het voorwoord is geschreven door Gerard van den Broek, brouwmeester te Arcen.

"Over bier"
In het verdiepende deel worden zeven onderwerpen uitvoerig belicht:
1. Het verhaal van een hobbybrouwer.
2. Over de Brouwersster.
3. Van ondergistend bier naar Pils.
4. Bokbier.
5. Wat gebeurde er wanneer voor het eerst? 9000 jaar uitvindingen.
6. Het keuren van bier.
7. Horecadefinities met een knipoog.