Kop en nek

 

 

De ogen                                  De mond

De oren                                   De nek

 

 

De ogen

 

Oogontstekingen

Vertroebeling van de lens

Naar binnen gestulpt ooglid

Melkachtige uitscheiding uit de ogen

Uitgezakt ooglid

"Vetoog"

 

 

Oogontstekingen/verwondingen

Door een zaadje uit het hooi of een haartje (vaak bij rexen), wat in het oog van de cavia terecht is gekomen, kan het oog ontsteken. Het ziet er vaak erger uit dan het is, het is makkelijk te genezen.

 

Symptomen

Het oog is meestal een beetje dichtgeknepen en er komt afscheiding uit. Vaak is het oog bedekt door een blauwe waas die soms ook nog rood kleurt.

 

Behandeling

Eerst kan het met homeopathische geneesmiddelen geprobeerd worden. Ik heb hier goede ervaringen mee. Het oogje twee keer per dag uitwassen met lauwe of koude kamille thee (tien minuten laten trekken). Een ander homeopathisch middel wat beter werkt is Euphrasia D3. Hiervan vijf druppels op een kwart kopje water. Ook hier het oogje twee keer per dag mee uitwassen. Meestal is een week behandelen voldoende.

In hele erge gevallen of als deze middelen niet helpen (na ruim een week behandeling niet over) dan kan een antibiotica-oogzalf gebruikt worden. Deze zalf moet drie tot vier keer per dag in het oogje worden gesmeerd. De behandeling duurt tien dagen.

 

Terug

 

 

Vertroebeling van de lens

Wanneer het oog tegen ontstekingen is behandeld, maar er is geen verbetering opgetreden, dan heeft de cavia waarschijnlijk te maken met lensvertroebeling.

Lensvertroebelingen komen voor bij de geboorte, maar ook op een latere leeftijd kan het ontstaan. Bij sommige foklijnen van borstels komt het vaker voor. Het is een erfelijke aandoening en het is aan te raden cavia's met lensvertroebelingen niet voor de fok te gebruiken.

 

Symptomen

Het dof worden of wit uitslaan van de lens. De cavia ziet niets meer met het oog. 

 

Behandeling

Geen. Dieren die deze aandoening hebben, kunnen heel goed "blind" door hun verdere leven gaan. Ze kunnen vaak nog wel verschil in licht en donker zien. De cavia vertrouwt op zijn andere zintuigen zoals gehoor, tast en reuk. Het is aan te raden om de cavia in vertrouwde omgeving te houden. 

 

Terug

 

 

Naar binnen gestulpt ooglid

Soms worden er jongen geboren met een naar binnen gestulpt ooglid. Het komt vaker voor bij tessels en rexen. Na behandeling lost het zichzelf op binnen de eerste 14 dagen na de geboorte.

 

Symptomen

Het ooglid (meestal de onderste) is naar binnen gedraaid, waardoor de wimpers over de oogbol schrapen. Hierdoor kan een oogontsteking ontstaan.

 

Behandeling

Zie "oogverwonding". In hardnekkige gevallen kan het ooglid met een stukje leukoplast op zijn plaats gehouden worden door het vast te plakken op de vacht om het oog.

 

Terug

 

 

Melkachtige uitscheiding uit de ogen

Dit verschijnsel wekt vaak verontrusting op maar is niets anders dan onderdeel van de wasbeurt van de cavia. Tijdens het wassen wrijft de cavia zijn pootjes over zijn kop en tegelijkertijd verschijnt er een melkachtige vloeistof in de ogen van de cavia. Na een paar seconden tot minuten is de vloeistof weer verdwenen.

 

Terug

 

 

Uitgezakt ooglid

Een uitgezakt ooglid is niet continu aanwezig maar ontstaat in tijden van stress of als de cavia blootgesteld is aan irriterende stoffen zoals sigaretten rook.

 

Symptomen

Het onderste ooglid is iets uitgezakt en soms iets rood gekleurd.

 

Behandeling

Oogdruppels voor hond of kat kunnen gebruikt worden om de branderigheid te verminderen.

 

Terug

 

 

"Vetoog"

Vetoog is een erfelijke afwijking. Vaak treedt het pas op als de dieren volwassen zijn. Aan te raden is om dieren met deze afwijking niet voor de fok te gebruiken.

 

Symptomen

Het onderste ooglid is continu uitgezakt en soms is een witte-vetachtige zwelling te zien.

 

Behandeling

Geen.

 

Terug

 

 

 

De oren

 

Verwonding aan oren

Middenoorontsteking

Zwelling in het oor

 

 

 

Terug

 

 

Verwondingen aan oren

Verwondingen aan de oren zijn meestal het gevolg van gevechten. Kleine hapjes, maar ook grote scheuren komen vaak voor. Voldoende voerbakken en drinkflessen kan er voor zorgen dat er minder vaak oorverwondingen voorkomen.

 

Symptomen

Een wond of scheur in het oor. Het kan hevig bloeden.

 

Behandeling

Om hevige bloeding te stelpen kan de wond dichtgedrukt worden door het oor tussen duim en finger te houden en stevig aan te drukken. Dit moet vijf minuten lang gedaan worden. Eventueel het oor ontsmetten met een zoutoplossing (een theelepel zout op een kopje water). 

 

Terug

 

 

Middenoorontsteking

Een ontsteking in het oor die meestal veroorzaakt wordt door de bacteriŽn Streptococcus en Pasteurella. Deze bacteriŽn zijn ook de veroorzakers van longontsteking bij cavia's en middenoorontsteking treedt vaak op bij een erge (soms verwaarloosde) longontsteking. In ver gevorderde stadia kan de ontsteking doordringen naar de hersenen.

 

Symptomen

De cavia houdt zijn kopje scheef naar de kant van de ontsteking en valt soms om op zijn zij door verlies van het evenwichtsgevoel.

 

Behandeling

Antibiotica's hebben vaak weinig effect doordat de antibiotica de kern van de infectie niet bereikt. Antibiotica's die eventueel gebruikt kunnen worden zijn: chloramphenicol, trimethoprim/sulfa en enrofloxacin.

Een homeopathische behandeling kan effectief zijn: 3 maal daags 3 druppels Chamodent van VSM (voor kinderen, te koop bij drogist). Andere effectieve middellen zijn Pulsatilla 200 of Arnica-Heel (door drinkwater of met spuitje in de bek). Ook kan Traumeel of Dulcamar-Heel in de zelfde dosering helpen.  

Soms verdwijnt de infectie vanzelf maar de kophouding hoeft dan niet ook te verdwijnen. Is de infectie zwaar dan is de kans groot dat de cavia deze niet overleeft. 

 

Terug

 

 

Zwelling in het oor

 

Symptomen

Een zwelling in de gehoorgang en de vloeistof in de zwelling kan van buitenaf gevoeld worden.

 

Behandeling

Vaak heeft de cavia er geen last van en gaat het vanzelf weer over. Eventueel kan er een watje in de gehoorgang gestopt worden om de vloeistof op te nemen en af te voeren. Het beste is echter om het vanzelf over te laten gaan.

 

Terug

 

 

 

De mond

 

 

Gebroken snijtanden

Scheefgegroeide tanden/kiezen

Wondjes op de lippen en in de mondhoeken

 

Terug

 

 

 

Gebroken snijtanden

Dit is vaak een gevolg van vechten, als de cavia gevallen is en soms als de cavia hardnekkig aan de tralies heeft gebeten. Ook kan het een gevolg zijn van gebrek aan kalk of vitamine C (zie scheurbuik).

 

Symptomen

Een van de twee onderste of bovenste snijtanden zijn afgebroken of beide onder of boventanden zijn afgebroken.

 

Behandeling

De tanden groeien vanzelf weer aan. Binnen een week zijn ze meestal weer geheel aangegroeid. Soms kan het nodig zijn de cavia zacht voer te geven, of het voer in kleine stukjes te geven. Na een paar dagen kan de cavia weer zelfstandig eten.

 

Terug

 

 

Scheefgegroeide tanden/kiezen

In de meeste gevallen zijn scheefgegroeide tanden een erfelijke fout. Deze ontstaan veelal op latere leeftijd. Ook kan het een gevolg zijn van gebrek aan vitamine C of suikerziekte. Dieren met doorgegroeide kiezen mogen niet voor de fok gebruikt worden omdat de afwijking sterk overerfelijk is.

 

Symptomen

De cavia vermagert sterk. Hij eet zijn voer niet op of loopt er heen en vaak pakt hij het op, maar eet er niet van. Soms maakt de cavia een vreemd knarsend geluid. 

Wanneer de voortanden zijn door- of scheefgegroeid dan kan dit gemakkelijk waargenomen worden. De kiezen zitten achter in de bek van de cavia en kunnen alleen met speciaal gereedschap bekeken worden. Soms kunnen aan de buitenkant door de wangen heen de doorgegroeide kiezen gevoeld worden. Naar binnen gegroeide kiezen groeien gekruist over de tong heen.

 

Behandeling

Doorgegroeide snijtanden kunnen bijgeknipt worden. Dit moet iedere 4 tot 6 weken herhaald worden. Haken op de kiezen kunnen bijgevijld worden maar de kans is groot dat de haken weer terug komen en de behandeling herhaald moet worden.  Doorgegroeide kiezen kunnen onder anesthesie geknipt en bijgevijld worden, maar de resultaten vallen vaak tegen. De cavia is meestal al zo verzwakt dat de kans groot is dat hij de narcose niet meer overleeft. Ook deze behandeling moet om de zoveel tijd herhaald worden. Dit wordt voor de cavia een lijdensweg en de beste oplossing is in dit geval de cavia in te laten slapen.  

 

Terug

 

 

Wondjes op de lippen en in de mondhoeken

 

Symptomen

De cavia heeft wondjes op zijn lippen, vooral in zijn mondhoeken. Soms verspreidt het zich ook over de neus. De cavia is meestal in goede conditie en eet ook normaal.

 

Behandeling

Maak de wondjes schoon met een antiseptisch middel zoals Dettol. Smeer de wondjes in met Kamillosan.

 

Terug

 

 

De nek

 

Gedraaide nek

Zwellingen

 

 

Terug

 

 

Gedraaide nek

Had de cavia voorheen een normale kophouding maar houdt hij opeens zijn kopje scheef, kijk dan bij "middenoorontsteking"

Gedraaide nek is een aangeboren afwijking. Het komt voor van zeer erge vormen tot milde vormen. De milde vorm wil zich nog wel eens herstellen binnen 2-3 dagen. Het is een erfelijke afwijking en aangeraden wordt om de ouders van dit soort jongen niet meer voor de fok te gebruiken. 

 

Symptomen

De kop van de cavia staat in een abnormaal gedraaide stand. De cavia verliest voortdurend zijn evenwicht.

 

Behandeling

Geen. In erge gevallen is euthanasie noodzakelijk.

 

Terug

 

 

Zwellingen

Een infectie van meestal Streptococcus zooepidemicus, Streptococcus monoliformis, Fusiformis en Pasteurelle spp. in de lymfeknopen.

  

Symptomen

Zwellingen of abcessen in de onderste regionen van de nek.

 

Behandeling

Zie "abcessen" uit het onderdeel "huid".

 

Terug