Home startpagina Fredopreis Crypto Muziek

English version

 

Thailand   Vietnam Gezichten vanVietnam  Vietnam highlights

 

 

Januari 2001:

Toch nog even op de valreep mailen.

 

Vanochtend ben ik vroeg opgestaan zodat ik al om 6 uur in Lumphini park rondliep, zeg maar het Vondelpark van Bangkok.

Op de weg er naar toe was het nog donker maar er was toch al heel veel verkeer. De taxi scheurde tussen de bussen, auto's en tuktuks door en ik verbaasde me weer eens over de wegen van Bangkok; 5 banen mijn richting op, 4 de andere kant en boven ons waren nog eens 4 banen verkeer bezig zich schadevrij naar B te worstelen. Bij het park stopten meerdere taxiís en voor ik het park binnen kon gaan, kwam ik langs een lange rij monniken met ieder een bedelpannetje, daarna stonden verkopers van rauwe spareribs, groenten en allerlei vis elkaar te kruisbestuiven. In het park zie je opeens de andere kant van Bangkok, jong en oud doet aan lichaamsbeweging en dit leverde een zeer levendig toneel.

Rondom het park staan tientallen wolkenkrabbers en de rode zon komt langzaam op terwijl de maan nog hoog staat. De buitenste ring is voor de joggers, een jonge Thaise liep slalommend alle ouwetjes voorbij waarvan ik er gewoon lopend al aardig wat inhaalde. Binnen deze ring doet iedereen zijn eigen ding, soms alleen, maar meestal in een groep. Groepjes van 2, 3, 4, 5, 6, 10, 20, 60, 120, overal waren mensen bezig. Veel T'ai Chi (soms met prachtige rode waaiers in de hand die elke stap leken te benadrukken en synchroon in en uitgeklapt werden)

 

en allerlei vormen van Yoga, aikido maar ook stijldansen en discodansen (Op Boney M!).

De stijldansers hebben urenlang op een steeds herhaalde anderhalveminuut lange versie van "HEY, you got to hide your love away" van The Beatles gezwierd, ogenschijnlijk zonder daar helemaal gek van te worden, een knappe prestatie! 

 

Ook is er een bodybuilding afdeling met apparaten uit vervlogen jaren.

 

Meedoen is erg belangrijk en juist veel ouderen lijken hier een sociale ochtendbesteding te vinden. Veel groepjes hadden een soort tenue, allemaal een rood T-shirt of een zwarte lange broek maar net zo vaak staat men alvast in werkkleding te bewegen, hele groepjes die alleen maar hun polsen draaien in de handpalm of minutenlang de oorlelletjes masseren en dan opeens een man die met ontbloot bovenlijf in zijn eentje zonder muziek de twist aan het oefenen is. Weer doorlopen en 2 valse kraaien zingen een Thaise chanson, aan de kant zitten mensen de krant te lezen of een potje te schaken en een eindje verder staan wat eettentjes waar vooral veel kleur gekocht kan worden, herkennen doe ik niets; rood zoet gebak, groene beerputluchtdrankjes die borrelen bij het drinken, groenten die vormen hebben en kleuren waar mijn fantasie niet groot genoeg voor is enz, enz, dan weer een Yoga juf met een stem als piepschuim op een ruit, en blinde zangers die geholpen door een ziener het park doorlopen, er is nergens een toerist te zien! Dit is een dagelijkse topattractie en ik ben de enige die er getuige van is, de rest van de duizenden bezoekers van het park neemt deel! Aan de rand van het park staan dure auto's en kapotte fietsen, men is klaar voor werk of school en verlaat het park, ik ben om 8.30 weer thuis, mijn reisgenoten slapen nog, morgen laatste dag!

 

Fred