Mijn verhaal

 

Start
Mijn verhaal
Fotocollage

 

In augustus 2004 besloot ik dat ik wat met mijn handen wilde creŽren, een boot leek me wel leuk. Op het internet ging ik op zoek naar de mogelijkheden, al surfend kwam ik op de site van de NVM (Nederlandse Vereniging van Modelbouwers. Daar ontdekte ik dat er een internationale modelbouwwedstrijd was uitgeschreven voor het bouwen van de Zeven ProvinciŽn. Sinds 1643 hebben er zeven schepen bij de vaderlandse marine alle onder dezelfde scheepsnaam dienst gedaan. Inmiddels is nu ook het achtste schip in de vaart genomen. Mee doen aan deze wedstrijd was voor mij geen optie. Ten eerste ik had nog nooit een boot of wat dan ook gebouwd, ten tweede de inschrijving eindigt 31 december 2004. En de bouw duurt wel wat langer dan een paar maanden. Al surfend kwam ik op de site van Ebe de Jong en  werd ik pas echt enthousiast

Toen ik eenmaal de keuze had gemaakt dat het de Zeven ProvinciŽn zou worden moest er natuurlijk een bouwtekening komen die heb ik besteld bij het tekeningenarchief van de NVM (op de site staat het adres). De tekening in huis hebbende brak het zweet me uit, ik begreep er in eerste instantie niets van. Met wat heen en weer ge-email met Ebe de jong zag ik langzamerhand het licht. En begreep ik hoe ik de tekening moest bekijken. De stand van zaken is nu op 8 november 2004 zo dat de spanten op de bouwplank staan en de huid moet worden aangebracht. Hier ging ik bijna de fout in door 2mm triplex te gebruiken terwijl ik vliegtuigtriplex van 0,6 mm  moet gebruiken voor een beter resultaat.

Inmiddels vliegtuigtriplex van 0,6mm gekocht en aan het werk gegaan. Ik ben begonnen met het bevestigen van de kielplaten. Tijdens het bevestigen kom je er achter dat de spanten die ik mijns inziens precies had uit gezaagd eigenlijk toch nog te grof zijn, dus dat is een geweldige schuurklus geworden. De hele handel opnieuw zagen is voor mij geen optie, mede omdat dit een leerobject is lijkt het mij beter om verder te gaan. Ik heb er voor gekozen om de fouten die ik tegen kom te beschrijven, zodat deze in de toekomst kunnen worden vermeden. Tenslotte als je een schip van dichtbij bekijkt dan zie je ook waar de beplating tegen de spanten is bevestigd. Ik ben er achtergekomen dat schuren en plamuren een vak apart is. Ook het zagen van stroken 0,6 x 10 x 100 mm is met een figuurzaag haast niet te doen, hiervoor heb ik een tafelcirkelzaag type KS 230 van PROXXON gebruikt. De spanten zijn met de figuurzaag DS 230/E van PROXXON gemaakt. Dit is fijn gereedschap en redelijk betaalbaar. Als gereedschap fanaat denk ik wel eens dat ik de Zeven ProvinciŽn ben gaan bouwen om een reden te hebben dit gereedschap aan te schaffen. Ik kan PROXXON van harte aanbevelen als je toch op zoek bent naar precisiegereedschap.

Blijf regelmatig kijken er komen steeds nieuwe updates van mijn avontuur met de Zeven ProvinciŽn.

 

 

 

 

Start | Mijn verhaal | Fotocollage

Deze site is voor het laatst bijgewerkt op 06/09/05