PUZZELEN MET DE COMPUTER  ZoefZoekPasWoordDigitaal PuzzelWoordenBoek


Gebruik je computer bij het oplossen van kruiswoordraadsels, cijferpuzzels en cryptogrammen

 

INFO EN LINKS


Woordzoekprogramma's

ZoefZoekHet programma ZoefZoek van Alex Kwak wordt hier uitgebreid besproken. De website van ZoefZoek is te vinden op http://www.zoefzoek.com.

PasWoordHet programma PasWoord van Aad van de Wetering wordt hier nader bekeken. De website van PasWoord: http://home.wxs.nl/~avdw3b/aad.html.

PuzzelHulpEen derde Nederlandse woordzoeker is PuzzelHulp van Jaap Thesing. Je kunt zijn programma bekijken en downloaden op http://home.quicknet.nl/qn/prive/jj.thesing/puzzelhulp.htm.

En het kan niet op, want in 2004 is hier het Nederlandse programma Lexxio bijgekomen. Deze woordzoeker is te downloaden op http://www.lexxio.verbi.nl/.

Fryske Puzel EnsyklopedyEn dan is er nog een Friestalig programma, verkrijgbaar op CD, dat veel van de op deze pagina's beschreven functies bevat en geschikt is voor het oplossen van Friestalige puzzels: de FPE, ofte wel de "earste digitale Fryske Puzel Ensyklopedy". Informatie is te vinden op http://www.tando.nl/intpuzhm/t2002.htm

TEA 1.6 Ten slotte is er nog het Engelse programma TEA (voluit: The Electronic Alveary). Dit programma kent de zoektypes "Tekenreeks" en "Anagram". Bij de evaluatieversie van het programma worden twee Engelse woordenlijsten meegeleverd. Het is ook mogelijk andere lijsten te gebruiken, die met behulp van de functie Build Dictionary geschikt kunnen worden gemaakt voor gebruik in TEA. In de evaluatieversie van het programma is deze functie echter niet beschikbaar. Wil je het programma toch proberen, download dan hier een lijst met 490.000 Nederlandse woorden en plaatsnamen, geschikt voor gebruik in TEA (ZIP-bestand, 2712 KB; niet leesbaar met een tekstverwerker).
Meer informatie over TEA is te vinden op de website van de maker, het bedrijf Bryson Limited.
Hiernaast zie je het venster van TEA. Er kan in één woordenlijst worden gezocht (zoals in het plaatje) maar ook in meer tegelijk.
TEA heeft veel van zijn aanvankelijke aantrekkingskracht verloren sinds er enkele Nederlandse woordzoekprogramma's beschikbaar zijn. Deze kunnen meer zoektypes aan, en voor de Nederlandse puzzelaar is het wellicht makkelijker om een hulpbestand in de eigen taal te kunnen raadplegen.


Woordenlijsten

Digitaal PuzzelWoordenBoekEen groot aantal puzzelwoordenlijsten en links naar interessante puzzelsites vind je op de website van Peter van Galen,
Het Digitale Nederlandse PuzzelWoordenBoek.
(Houd er rekening mee dat hij in zijn Nederlandse puzzelwoordenlijst in plaats van de IJ niet de Y gebruikt, maar de ÿ.)

Een puzzelwoordenlijst met 490.000 woorden (IJ > Y) kun je hier downloaden.

 
omhoog
naar boven

  

Reageren? Stuur een mailtje.