Toen ik in 1978 afgekeurd werd en in de WAO kwam, ben ik door toedoen van een goede vriend in aanraking gekomen met een oud-ambacht; het tingieten.

Eerst als een leuke hobby, maar al spoedig werd het ernst en demonstreerde ik mijn vak op jaarmarkten en braderieën. Ook thuis kreeg ik vaak bezoek en vele jaren heb ik her en der mijn eigen tentoonstellingen georganiseerd.
01_tekening_gert
Een collega zag me zo

Veel waardering heb ik gekregen, omdat ik een van de weinigen in Nederland was, die kapot tin kon en wilde repareren.

Toen ik eind 1996 bijna 65 jaar werd, wilde ik het rustiger aan doen en heb ik het grootste deel verkocht. Alleen wat ik nodig had om een paar vaste relaties te kunnen bedienen en om nog reparaties te kunnen verrichten, heb ik behouden.

In 2007 kwam ik in contact met iemand die erg geïnteresseerd was. En al spoedig had hij een prachtige tingieterij, waar hij fantastische demonstraties gaf. Hoogtepunt was de vervaardiging van een kleine replica van de Romeinse helm, die ruim 100 jaar geleden in de Peel gevonden is.

Helaas is hij door ziekte getroffen, niet meer in staat ons ambacht nog uit te oefenen. Doordat ik nog in een bescheiden bezit ben van het gereedschap om kapotte tinnen producten te repareren, zal ik dat zo lang mijn leeftijd het toelaat weer doen.