header image 2  
Steun Taida!


Taida, vanuit de klas naar de cel !!

Leerlinge in VWO6 van scholengemeenschap “De Driemark” in Winterswijk.


Taida is onze klasgenote, 18 jaar, afkomstig uit Kosovo en sinds 1999 in Nederland als vluchteling. Samen met haar ouders en twee jongere zusjes woonde ze eerst in Wageningen waar ze naar school moest. Toen ze 13 was werd ze geplaatst op een basisschool. Maar omdat ze al een stuk ouder was wilde ze naar de middelbare school! Op eigen initiatief zocht ze contact met mensen die haar in een speciale klas plaatsten. Hier leerde ze in recordtijd Nederlands en daardoor kon ze veel sneller naar de middelbare school. Ze bleek zoals wij dat noemen ‘superslim’ te zijn en haalde hogere cijfers dan de rest.In 2002 kwam het gezin in Winterswijk in het AZC. Taida ging naar “De Driemark” en natuurlijk kwam ze op het VWO. Vrijwel meteen bleek dat ze bij de beste leerlingen behoorde. Ze koos zelfs twee keuzevakken, in plaats van wij: zo min mogelijk…Ze was helemaal Nederlands, veel vrienden, altijd vrolijk. Je merkte niet dat zij niet in Nederland was geboren en opgegroeid.Vorig jaar kreeg de familie Pasic (vader, moeder en 3 dochters) bericht dat ze Nederland moesten verlaten. En dat na ruim 5 jaar in Nederland te hebben gewoond!
Er werd hun beloofd dat als ze vrijwillig zouden gaan, Taida de kans zou krijgen om terug te komen naar Nederland, om haar eindexamen VWO in 2006 alsnog te kunnen doen. Dit hebben zij dus ook gedaan…

 

Het gastgezin moest een verblijfsvergunning aanvragen. Na lang overleggen met allerlei instanties kon Taida terugkomen naar Nederland. Hier kreeg ze een plek in een gastgezin en “De Driemark” zou alle schoolkosten betalen (schoolgeld, boeken etc.). Na maanden weg te zijn geweest en meer dan de helft van het schooljaar te hebben gemist kwam ze terug bij ons in VWO6. In 3 weken heeft ze alles wat ze had gemist ‘even’ ingehaald. Het was alweer heel gewoon dat ze er weer bij was.Tot ze gisteren uit de klas werd gehaald.Na een half uur bleek er toch meer aan de hand te zijn. Meneer de Graaf kwam ons vertellen dat Taida zich op het politiebureau in Winterswijk moest melden. Voor ons nog geen reden tot paniek, omdat alles toch goed geregeld was?
Later hoorden we dat Taida gistermiddag direct naar de gevangenis in Doetinchem was gebracht. Zonder nog te kunnen praten met haar gastouders of vrienden en zonder spullen te mogen meenemen. Ze was gewoon in de cel gezet alsof ze een crimineel was. Ze mocht niet bellen, geen bezoek ontvangen, niets.
Dit is ons vandaag allemaal verteld op school. Hoe kan dit? ’s Morgens nog gewoon op school als leuke klasgenoot, ’s middags in een cel??
Wij vinden dit onbegrijpelijk!Vandaag, 19 januari 2006, kwam meneer de Graaf ons tijdens het 1e lesuur op de hoogte stellen van de situatie waarin Taida nu zit.
Nog steeds mocht ze geen bezoek hebben. Wat konden we doen? We hebben brieven geschreven aan haar. Maar zullen die haar bereiken? Ze wordt vandaag naar Rotterdam gebracht. Daar moet ze 10 dagen blijven voor ze ons land wordt uitgezet.Wij blijven achter in Winterswijk, met veel boosheid en veel vragen.
Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Ze had in Haarlem toch de benodigde sticker gekregen om een halfjaar hier te kunnen blijven en haar VWO-diploma (Gymnasium) te kunnen halen?!
Het is een procedure van een half jaar. Voor haar genoeg om examen te kunnen doen. Dit is bruut verstoord door de mensen van de Vreemdelingenpolitie in Winterswijk die haar dwarsbomen.
Het lijkt een vreemde kwestie.Waarom nu? Waarom niet na het examen? Het is nog maar 4 maanden!
Maar in Winterswijk kan dat kennelijk niet. Wat is dan de waarde van die sticker in haar paspoort? Destijds is er nog champagne op gedronken, omdat ze zo blij was dat ze kon blijven. Ze zou haar examen kunnen doen en daarna waar dan ook ter wereld kunnen gaan studeren.
6 jaar lang heeft ze daarvoor gewerkt. 6 jaar lang heeft ze van Nederland de kans gekregen om dit te doen. Ze heeft zich volledig aangepast aan onze cultuur en nu, 4 maanden voor het voor haar zo belangrijke moment, moet ze weg.Dat vinden wij onbegrijpelijk en we zijn boos en verdrietig tegelijk.Wat kunnen we doen? Ze is geen crimineel, ze is zelfs een aanwinst voor Nederland!
Hoe hebben die mensen van de Winterswijkse Politie dit kunnen doen? Dit is nergens voor nodig en de gang van zaken is onbegrijpelijk.Wij willen gewoon weten hoe iemand dit over zijn hart heeft kunnen verkrijgen om haar dit zomaar aan te doen.Wij willen uitleg en duidelijkheid.


Omdat we haar terugwillen en omdat we aandacht willen vragen voor deze belachelijke gang van zaken, gingen we vrijdag 20 januari, op de markt in Winterswijk zoveel mogelijk mensen hiervan op de hoogte brengen. Wij voeren actie!, met als doel, dat Taida in mei haar VWO-examen samen met ons kan doen.

 

Actie van de Driemark: vrijdag 20 januari 2006, 11.00 – 13.00 uur op de Markt in Winterswijk!

Actie van de Driemark: woensdag 25 januari, 12.30 - 14.00 uur in Den Haag!VWO-6, De Driemark, Winterswijk