Stichting konijnenopvang Snoopy

 

Start Plaatsing Baasje gezocht Afstand doen EHBO Wat is waar en wat niet? Over de regenboogbrug Mooie huisvesting Financiele adoptie prijsvraag Exoknaag Contact Links Gastenboek Koppelen Solitair of niet? Sponsors St. konijnenbelangen Te Koop

Samenstelling van een basis EHBO doos:

Digitale thermometer, geen glazen kwik-thermometer deze kan breken.

De normale lichaamstemperatuur van een konijn ligt tussen de 38,5 en 39,5

Smeer de thermometer wel eerst in met glijmiddel of vaseline, als je gaat temperaturen.

Als je nog nooit een konijn hebt getemperatuurd, laat het temperaturen dan

Kruik, verband, watten, een schaartje,  een pincet, nagelknip tangetje, spuitjes zonder naald in verschillende maten, dwangvoer  supreme science recovery,

Aeropax*, vers ongezoet ananassap, laxeermiddel (tractonorm, katalax,

Oogdruppels (euphrasia of oogdruppels van Bonusan)

Orisel* (voor kinderen) ter  voorkoming van uitdroging, in geval van diarree, shock (als het konijn nog bij bewustzijn is) etc...

Oukoubaka* (homeopatisch) of Norit tegen vergiftigings verschijnselen.

Calendula tinctuur ( eventueel ook spray of zalf) echinacea tinctuur voor het ontsmetten van wondjes.

Prodier wondgel van VSM.

Wat te doen bij gas? (lucht in de darmen is zeer pijnlijk voor het konijn)

Konijnen kunnen soms opeens door verschillende oorzaken last van gas

Symptomen van een konijn met gas

Het konijn stopt met eten, ook zijn meest favoriete hapjes niet meer, er stopt het helemaal. Het konijn is vaak erg stilletjes, zit op een plek in kooi of hok of is juist erg onrustig en lijkt zijn draai maar niet te kunnen vinden.Soms hoor je het konijn hard knarsetanden dit is een uiting van pijn. Bij het luisteren naar de buikgeluiden hoor je of helemaal niets of het borrelt heel hard.

Wat doe je?

Je geeft je konijn Aeropax, de dosering daarvan is, emulsie 3 keer 4 ml in het eerste uur, of een tablet opgelost in water, dit geef je met een spuitje zonder naald aan het konijn, wel voorzichtig om verslikken te vermijden. Na het eerste uur geef je ieder uur een dosis tot de symptomen van gas stoppen en het konijn weer normaal reageert.

Je kunt ook de homeopatische middelen Carbo vegetabilis D6 en petroselinum D6 tegen gas geven. De dosering is dan 3-5 druppels 3keer in het eerste uur, daarna  het tweede uur om de 30 minuten daarna elk uur tot de symptomen van gas zijn gestopt. Als het om gas gaat ten gevolge van verkeerde voeding  kan ook het homeopatische middel  nux vomica D6 zeer nuttig zijn,dit kan in combinatie met bovenstaande middelen worden gegeven, de dosering is 3-5 druppels drie keer in het eerste uur daarna om het half uur een dosering en uiteindelijk twee keer per dag, tot het konijn zijn normale eetpatroon weer aanneemt.

Verder is het belangrijk dat het konijn voldoende vocht binnenkrijgt, dat het warm gehouden wordt (de temperatuur van een ziek konijn kan gevaarlijk laag dalen, wat een grote kans op shock geeft) Als het konijn het tolereert kun je ook voorzichtig de buik masseren, beweeg zachtjes van boven naar beneden. Is de buik erg opgezet en heeft het konijn ademhalingsproblemen, dan direkt naar de Konijnkundige dierenarts, dit is een noodgeval er is een grote kans dat je een konijn hebt met trommelzucht, helaas sterven veel konijnen aan deze kwaal. Geef het konijn wel alvast een dosering Aeropax of een dosering homeopatische anti gas middelen.

Vervoer het konijn voorzichtig, in een liefst half donkere vervoerbox, probeer zoveel mogelijk stress te voorkomen.

Je konijn stopt met eten (en kwijlt)

Als je konijn verder wel gezond lijkt maar stopt met eten, of steeds meer voer laat liggen dan is er grote kans dat je konijn gebits problemen heeft.

Symptomen kunnen zijn, niet eten, of bepaalde dingen niet meer eten, kwijlen, knarsetanden, veel likken, gewichts verlies, soms ook traan ogen, soms kapotte tong of wangen (aan binnenkant) verandering in gedrag.

Wat doe je:

Een konijn moet eten om gezond te blijven en voldoende brandstof te hebben voor lichaamswarmte en alle andere lichaamsfunkties. Dus zul je moeten gaan dwangvoeren. Dat dwangvoeren gebeurt zo,n 3 tot 4 keer daags, zo,n 25 - 30 ml per keer of in gevallen waarin het moeilijke gaat ieder anderhalf uur 5 -10 ml. Je maakt een papje van bijvoorbeeld science recovery, (wel veel vocht toevoegen) en doet dit in een spuitje zonder naald, dit papje spuit je langzaam in het bekje van het konijn. Je kunt eventueel de opening van het spuitje iets groter maken door een hete breinaald door de opening te duwen, maar zorg ervoor dat de opening niet te groot wordt, dit om verslikken te voorkomen.

Verder maak je een afspraak bij de dierenarts voor een gebits controle en

Plakpoep

Soms zie je het konijn opeens met een groot plakaat poep onder zijn staart, was dit met lauwwarm water voorzichtig weg en daarna goed drogen.(natte en vieze plekken zijn een ideale plaats voor vliegen om eitjes in te leggen)

Je stopt voorlopig met het geven van tussendoortjes ( konijnensnoepjes) , geeft geen brood en droog/mengvoer.

Zet het konijn op een dieet van onbeperkt goed hooi en water.In de meeste gevallen zal de plakpoep stoppen..Daarna kun je voorzichtig weer wat droogvoer geven en ook wat groenvoer

In sommige gevallen stopt de plakpoep niet, in dat geval kan het gaan om antibiotica  gebruik. In dit geval is het zaak om het konijn bij de konijnkundige dierenarts te laten onderzoeken, om de oorzaak van het probleem te vinden.

Natte keutels of lichte diarree komt vaak door teveel groenvoer, of verkeerd (overtollig) voeren. Een dag op alleen hooi en water lost  dit probleem meestal op. Mocht dat niet het geval zijn,dan is advies van een konijnkundig dierenarts gewenst,neem een monster van de ontlasting mee om te laten onderzoeken op de aanwezigheid van parasieten.

Ernstige diarree, bloederige diarree en diarree met slijm zijn allemaal

Verstopping

Een ander vaak voorkomend probleem is verstopping

Symptomen:

In het begin zie je vaak steeds kleiner wordende keutels, of hele kettingen In ernstige gevallen zie je helemaal geen keutels meer.

Wat doe je:

Je geeft extra vocht, of vochtige groente (als het konijn groente is gewend) (paardebloem, weegbree hebben een laxerende werking, Venkel  helpt bij darmkramp) geef vooral veel groene groenten hierin zitten meer vezels. Geef  altijd onbeperkt goed hooi.Verder zorg ervoor dat je konijn voldoende drinkt, geef eventueel zelf vocht in met een spuitje zonder naald. Orisel Junior is bij verstopping zeer zeker aan te raden om eventuele vocht/voedings zout te kort aan te vullen.

Komen er helemaal geen keutels meer, dan heeft je konijn een volledige

In dit geval kun je beter de konijnkundige dierenarts inschakelen, ook om de oorzaak van de verstopping vast te stellen (in de meeste gevallen gaat het om een zo genaamde haarbal).In dit geval is de darmwerking nog heel traag of ligt zelfs helemaal stil.

In veel gevallen wordt door de dierenarts onderhuids vocht toegediend en mee gegeven. Vaak wordt er bij de dierenarts al een injectie met primperan gegeven. Primperid en prepulsid zijn middelen die de darmbeweging stimuleren, primperid stimuleert de werking van de dunne darm. Prepulsid stimuleert de werking van maag en dikke darm. Vaak wordt daarnaast ook nog een laxeermiddel meegegeven(laxatract,catalax,tractonorm etc)

Verder zul je waarschijnlijk je konijn moeten dwangvoeren, en natuurlijk bij lichte verstopping zorg je voor veel vocht (natte groente)en vezels, ook beweging stimuleert de werking van de darmen. (konijnen met verstopping zijn vaak apatisch). Vaak komt bij verstopping ook gas voor (omdat de massa in maag en darmen gaat gisten) dan kun je Aeropax of petroselinum D6 in combinatie, carbo vegetabilis D6  en Nux vomica D6 geven.

Wanneer moet je beginnen met dwangvoeren?

Als je konijn al een uur of 8 zelf niets of erg weinig heeft gegeten, begin je met dwangvoeren, vocht geef je al na een uur of vier. Soms stopt een konijn met eten omdat bijvoorbeeld de drinkfles verstopt zit, een konijn met erge dorst zal niet eten, pas als de dorst is gelest zal het konijn weer interesse hebben in eten. Na een operatie zullen ook veel konijnen zelf niet eten, ook dan moet je dwangvoeren om de darmen op gang te houden. Na een operatie en ook bij gebitsproblemen  etc is ook pijnstilling erg belangrijk, een konijn met pijn zal niet eten.Vraag daarom altijd naar een pijnstiller (carpofen is het veiligste middel voor konijnen) als er een ingreep heeft plaats gevonden of als het konijn pijn heeft. Laat je niet zonder pijnstiller wegsturen. 

Aeropax Emulsie en tabletten zijn verkrijgbaar bij apotheek (soms moet het

Orisel voor kinderen is verkrijgbaar bij apotheek of drogist.

science selective recovery is verkrijgbaar via dierenartsen en via de bestellen,dat is een pro bioticakuur,die de darmflora van het konijn weer hersteld na een antibiotica kuur of ziekte.

 http://www.konijnenstichting.nl/

De homeopatische middelen okoubaka (vergiftiging) petroselinum, en carbo  

Okoubaka is een middel dat gegeven wordt als het konijn bijvoorbeeld van Ook Norit is daarvoor zeer geschikt maar moet meteen worden toegediend, daarna is het zaak om  de dierenarts in te schakelen, neem altijd de verpakking of een gedeelte van de plant etc... mee naar de dierenarts,zodat deze kan zien om wat voor gif het gaat.

Maar natuurlijk is ook hier voorkomen beter dan genezen,zorg ervoor dat het konijn altijd is ondergebracht in een konijnveilige omgeving (snoeren, kamerplanten, medicijnen etc buiten het bereik van het konijn houden)

Shock:

Dit is een absoluut of relatief tekort aan circulerend bloed.Het

1- bloedverlies (bijvoorbeeld door verwonding,kan zowel inwendig als uitwendig zijn)

2- Er is te veel vocht uit het bloed onttrokken,  (brandwonden,ernstige diarree)

3- Bloed wat zich op een bepaalde plaats in het lichaam ophoopt  (maagtorsie)

4- Bloedvaten die plotseling worden verwijd (angst,pijn hart ritme storing,of allergische reactie)

Shock in het begin stadium lijkt wel wat op een flauwte,maar bij een dier in shock wordt de toestand steeds slechter.

SHOCK IS LEVENSBEDREIGEND!!!!!

Hoe herken je een dier in shock toestand.?

Enkele kenmerken van shock zijn:

1-Bleke oog en mond slijmvliezen (het bloed stroomt naar plaatsen waar het 

2-Snelle hartslag,om het nog aanwezige bloed sneller rond te  pompen.

3-Snelle (oppervlakkige) ademhaling,om meer zuurstof binnen te  krijgen.

4- De uiteinden ,van oren,poten en staart zijn koud omdat het zich

5-De dieren zijn suf en lijken angstig.

6- vaak treed bewusteloosheid op omgeving, (geen besef meer van

Bij een dier in shock is het heel belangrijk om meteen (eerste) hulp te geven .

Handeling:

1-Direct een dierenarts bellen (dit is een spoedgeval,dierenartsen  weten allemaal hoe ze shock moeten behandelen. (warmte,vocht,medicatie))

Wat kun je ondertussen zelf doen.

1-Eventuele bloedingen stelpen (shock door bloedverlies) . Leg de kop wat lager, het bloed stroomt dan het gemakkelijkst naar de hersenen, bovendien zakt de inhoud van de bek niet in de keel.

2-verwarm het dier langzaam (dit is nog belangrijker dan toedienen  van vocht, wat enkel toegediend kan worden als het dier bij bewustzijn is). Warmte stimuleert de bloedscirculatie en brengt de bloedsomloop weer op gang. Er zijn verschillende manieren om een dier op te warmen (kruik,warmte lamp,warmte dekentje, lichaamswarmte, dekens, warme handdoeken,etc...)

3-Het verloren gegane vocht aanvullen (als het dier bewusteloos is , is dit iets wat de dierenarts moet doen, ga dan in geen geval zelf proberen om het dier te laten drinken)Zodra het dier gestabiliseerd is zal er vocht toegediend moeten worden (oraal en ook onderhuids)om het verloren gegane vocht aan te vullen. Dieren in shock geven we geen grote hoeveelheden vocht in een keer,het zal ten eerste niet worden opgenomen in het lichaam en  ten tweede koelt het dier dan te snel af.(vocht kan iets verwarmd worden om dit te voorkomen) , geef dus steeds kleine beetjes. De dierenarts zal ook onderhuids vocht toedienen.(Infuus). Later thuis kun je zelf bijvoorbeeld Orisel geven en extra water te drinken geven (met een spuitje zonder naald,maar pas wel op dat het konijn zich niet versl ikt). Als dit nodig is (bijvoorbeeld bij shock door vergiftiging) zal de dierenarts ook medicamenten (steroiden,antibiotica etc...) toedienen.

4-Een rustige omgeving is heel erg belangrijk voor een dier in

Elke vorm van shock is levensbedreigend,direct handelen kan het  leven van je konijn redden.

Bron: www.ladybunny.8m.com