Stichting konijnenopvang Snoopy

 

Start Plaatsing Baasje gezocht Afstand doen EHBO Wat is waar en wat niet? Over de regenboogbrug Mooie huisvesting Financiele adoptie prijsvraag Exoknaag Contact Links Gastenboek Koppelen Solitair of niet? Sponsors St. konijnenbelangen Te Koop

Koppelen:

Dit hoofdstuk ga ik verdelen in tweeŽn het eerste deel is het koppelen van een paartje, het tweede deel is het koppelen van een groep.

2 konijnen:

Als je nog geen konijnen hebt en je wilt graag konijnen gaan houden kijk dan eens in een opvang. De beste combinatie is een gecastreerde ram met een voedster. Deze combinatie slaagt in ruim 98%.

Twee voedsters bij elkaar word al lastiger. Als ze van jongs af aan bij elkaar zitten heb je de grootste kans van slagen MAAR als de voedsters in de pubertijd komen KAN het alsnog fout gaan. Voedsters zijn namelijk territorialer dan rammen.

Twee rammen bij elkaar gaat bijna altijd fout. Natuurlijk zijn er uitzonderingen die de regel bevestigen maar wij raden zeker niet aan om dat te proberen gewoon om teleurstelling te voorkomen.

Hoe aan te pakken:

Het sleutel woord is ruimte!!!! Konijnen moeten de ruimte hebben.

1: Je hebt nog geen konijnen en wilt aan konijnen beginnen dan kun je twee konijnen uit de opvang halen. Soms zitten daar al koppeltjes maar je kan ook een voedster en een ram uitzoeken en dan word er gelijk gekeken of het klikt tussen die twee.

2: Je hebt al een ram. Het is verstandig om die eerst te laten castreren en dan twee weken te wachten. Het overschot konijnen is al groot genoeg dus vandaar castreren. Dan kun je daarna een voedster erbij zetten. Als je naar een opvang gaat en je neemt je ram mee dan word daar al gekeken of het klikt. Als je ergens anders een voedster haalt laat jouw ram en de voedster dan kennis maken op onbekend terrein zoals bijv. de keuken. Als dat goed gaat dan mogen ze samen in het hok/ren van de ram blijf er wel bij zodat je in kunt grijpen als dat nodig is.

3: Je hebt al een voedster. Haal de voedster uit haar hok en maak het heel goed schoon. Verplaats ook dingen in het hok of leg er nieuw speelgoed bij. Zorg dat haar hok/ren zo min mogelijk haar geur nog heeft. Voor de rest geld hetzelfde als hierboven beschreven.

Wat kun je verwachten? Ze zullen waarschijnlijk rijen, elkaar najagen, in elkaars konten bijten, wegrennen voor elkaar of elkaar negeren. Dit is allemaal heel normaal. Konijnen rijen niet alleen op elkaar vanwege de lol of het nut van voortplanting maar ook om de rangorde te bepalen. Rijen doet de voedster dus ook vanwege de rangorde bepaling. Als een van beide aan het rijen is dan pakken ze elkaar vast in de pels. Maar omdat konijnen geen handen hebben doen ze dat met de tanden. Aangezien de tanden scherp zijn zullen ze vaak als ze eraf komen een flinke pluk haar in hun mond hebben. Daar heeft het andere konijn dan vaak niets van gevoeld want die haren zijn dan gewoon afgesneden met de tanden. Degene die bereden word kan het zat worden en van zich af bijten maar ook als de een in de weg zit van de ander kunnen ze elkaar een knauw geven. Negeren is een goed teken aangezien ze elkaar op dat moment vertrouwen dat de een de ander niet in de rug aan zal vallen. Grijp alleen in als het over gaat tot serieuze gevechten en daar bedoel ik mee als ze echt over de grond rollen, als een van beide aan het gillen slaat of als je bloed ziet. De hele rangorde bepaling kan in een paar dagen afgelopen zijn maar kan ook tot ongeveer 2 weken duren. Haal ze gedurende de rangorde bepaling dan ook alleen uit elkaar als ze serieus gaan vechten en laat ze anders lekker bij elkaar zitten. Je zult zien dat ze steeds meer naast elkaar gaan liggen en misschien ook wel elkaar likken.

 

Een groep:

Ook hier is het sleutelwoord ruimte. In een groep is het het beste als je een even aantal konijnen hebt zodat iedereen zijn of haar maatje heeft of kan hebben en er niemand buiten valt. Een groot misverstand is dat er maar 1 ram in een groep kan. Ik heb al jaren een groep en heb ook een aantal groepen helpen vormen en ben bijna altijd uitgegaan van evenveel rammen als voedsters uiteraard zijn alle heren geholpen. Ook heb ik gemerkt dat als je ongeveer even veel rammen hebt als voedsters de groep makkelijker bij elkaar te zetten is en de groep ook evenwichtiger is.

Een groep is op twee manieren bij elkaar te zetten:

1 met allemaal vreemde konijnen uit bijv. de opvang.

2 door een nestje te krijgen. 

Nr 2 heeft niet onze voorkeur omdat de rammen dan toch een tijdje uit de groep moeten om gecastreerd te kunnen worden. Plus dat de opvangen binnen Nederland overvol zitten en als je dan toch voor een groep konijnen gaat de opvang graag helpt karakters bij elkaar te zoeken die wel met elkaar zullen klikken en je op die manier een hoop asiel konijntjes een blijvend huisje kan bieden.

Als de ren/tuin klaar is om een groep in te vormen (voorzien van schuilhokken, mogelijkheden om elkaar te ontwijken en speelgoed) dan is het tijd om de konijnen bij elkaar te zetten. De beste manier is om niet al te dominante rammen en voedsters te hebben of te halen. Uiteraard ga ik er nu vanuit dat de heren gecastreerd zijn. Als je alle konijnen dan in een keer in de ren /tuin loslaat is alles voor iedereen even nieuw en even vreemd waardoor ze wel aandacht voor elkaar hebben maar ook voor de omgeving. Omdat het voor iedereen nieuw is zal er niet eentje zijn of meerdere die zijn of haar territorium hoeft te verdedigen. Wel zullen ze gaan 'vechten' voor de rangorde er moet er natuurlijk een de baas zijn. Die 'gevechten' bestaan uit op elkaar rijen, in elkaars konten bijten elkaar achterna jagen en eigenlijk ziet het er hetzelfde uit als dat u twee konijnen aan elkaar zou koppelen maar dit is wat meer en daardoor ziet het er wat chaotischer uit. Verstandig is om lekkers (groentes en stukjes hard brood bijv.) en voer in de ren/ tuin te zetten. Eten is namelijk een sociaal iets en op die manier komen de konijnen wat nader tot elkaar. De rangorde gevechten moet u gewoon laten gaan en alleen in grijpen als  het over gaat tot serieuze gevechten en daar bedoel ik mee als ze echt over de grond rollen, als een van beide aan het gillen slaat of als je bloed ziet. De hele rangorde bepaling kan in een paar dagen afgelopen zijn maar kan ook tot ongeveer 2 weken duren. Haal ze gedurende de rangorde bepaling dan ook alleen uit elkaar als ze serieus gaan vechten en laat ze anders lekker bij elkaar zitten. Je zult zien dat ze steeds meer naast elkaar gaan liggen en misschien ook wel elkaar likken. Meestal zijn bij een groep de gevechten na een dag of 2 a 3 over. Voor het echt een grote meute is die gezellig over elkaar heen ligt e.d. gaat wel eventjes want ze moeten elkaar natuurlijk leren kennen en vertrouwen.