Stichting konijnenopvang Snoopy

 

Start Plaatsing Baasje gezocht Afstand doen EHBO Wat is waar en wat niet? Over de regenboogbrug Mooie huisvesting Financiele adoptie prijsvraag Exoknaag Contact Links Gastenboek Koppelen Solitair of niet? Sponsors St. konijnenbelangen Te Koop

Solitair of niet?

Veel problemen die mensen met hun huisdier hebben ,zijn het resultaat van de onnatuurlijke en stressvolle situaties waarmee de dieren worden geconfronteerd.Wanneer de omgeving niet voldoet aan de norm zal het dier proberen zich aan te passen.Binnen zekere grenzen kan dat,ook de natuurlijke omgeving is tenslotte niet altijd optimaal.Maar als de verschillen te groot worden (het dier wordt bijvoorbeeld solitair gehuisvest),schiet het vermogen tot aanpassing tekort.

Voor sociale dieren kan dit leiden tot eenzaamheid,hetgeen weer kan leiden tot abnormaal gedrag zoals stereotypie,apathie,zelfbeschadiging en agressie en soms zelfs de dood.

Als zijn behoeften structureel onbevredigd blijft,wordt het welzijn van het dier aangetast.

Vertoont een dier geen negatief gedrag dan kun je niet zeggen dat het dus niet lijdt. '' Mensen die depressief zijn drinken en eten nog steeds'' ,zegt  professor Spruijt. ''Ze lijken lichamelijk in orde, toch voelen ze zich miserabel.'' Volgens de Nederlandse wet zijn er twee regels voor het houden van huisdieren:Het dier mag niet mishandeld worden en het dier mag niet verwaarloosd worden. Mishandeling en verwaarlozing is alleen strafbaar als het lichamelijk letsel objectief waarneembaar is.Van geestelijke verwaarlozing spreekt de wet al helemaal niet.

Konijnen zijn sociale dieren.In het wild leven ze in een groep,kennen rangorde en communiceren met elkaar.Ze wonen in holen en besteden veel tijd aan graven,voedsel verzamelen en knagen.In Nederland worden zo'n 600.000 konijnen als huisdier gehouden en 72% daarvan is solitair gehuisvest.Dit laatste veroorzaakt een reeks van problemen,zoals tralieknagen ,overmatige vachtverzorging,en overmatig krabben in de hoeken en tegen de muren van de kooi,tralies likken,knagen aan de kooi ,met de neus langs de tralies wrijven,steeds dezelfde rondjes rennen,constant heen en weer hoppen,de kop wiegen of van de vacht eten.Ook komt apathie,slechte eetlust of vraatzucht voor.Bovendien gaan konijnen in gevangenschap jaren eerder dood dan in het wild.

De problemen kunnen worden opgelost door konijnen te huisvesten in een groep of in paartjes.Dat komt het meest overeen met hun natuurlijke situatie.

(bron: http://members.lycos.nl/bouwmeester11/index.html)