Stichting konijnenopvang Snoopy

 

Start Plaatsing Baasje gezocht Afstand doen EHBO Wat is waar en wat niet? Over de regenboogbrug Mooie huisvesting Financiele adoptie prijsvraag Exoknaag Contact Links Gastenboek Koppelen Solitair of niet? Sponsors St. konijnenbelangen Te Koop

Veel gehoorde misvattingen en de antwoorden daarop: 

Gezondheid:

1: Konijnen die binnengehouden worden hoeven niet geŽnt te worden:

Antwoord: De ziektes waarvoor geŽnt word zijn VHD/VHS en Myxomatose. Beide worden o.a. door muggen, vlooien en teken overgedragen. VHD kan zelfs in het water zitten door de lucht vliegen aan vogels zitten en als u door een besmet gebied loopt dan kunt u het dus aan uw kleren mee nemen doordat het door de lucht kan gaan. Voor VHD hoort eens per jaar geŽnt te worden en voor Myx hoort twee tot drie keer per jaar geŽnt te worden. Een andere mogelijkheid is om uw konijnen op homeopathische wijze te enten.

2: Konijnen zijn gemakkelijk te houden dieren en hebben niet veel aandacht nodig.

Antwoord: Konijnen kunnen last krijgen van allerlei ziektes waaronder bijv. gas. Een konijn is een prooidier dus weet dat als het zich ziek opstelt het dus een heel makkelijke prooi is en dus zal hij/zij zich tot op het laatst goed houden en als het niet meer kan dan laat het konijn pas zien dat het ziek is en is het vaak al te laat. Je moet je konijnen zo goed leren kennen dat je precies kan zien wanneer het ziek aan het worden is zodat je in kan grijpen. Je konijn moet ook leren jouw te vertrouwen zodat je het kan behandelen als het ziek is.

3: konijnen houden een winterslaap.

Antwoord: konijnen houden geen winterslaap.

4: Konijnen kunnen in de winter niet zwanger worden.

Antwoord: Konijnen kunnen in alle seizoenen jongen werpen. Ze zijn zo'n 28 tot 31 dagen zwanger en direct na de bevalling zijn ze weer vruchtbaar en erg willend om weer gedekt te worden.

5:Konijnen zijn knaagdieren.

Antwoord: Konijnen en hazen behoren niet tot de knaagdierfamilie maar tot de haasachtigen de Lagomorpha. Dit omdat konijnen en hazen 4 snijtanden in de bovenkaak hebben in plaats van 2.

6: Het is zonde om met een ziek konijn naar een dierenarts te gaan een nieuw konijn is goedkoper.

Antwoord: Als je zo denkt over levende wezens moet je denk ik niet aan dieren beginnen. Een dier brengt verantwoordelijkheid mee en dat houd ook in dat je je dier verzorgt als het ziek is. Met je kind ga je toch ook naar de huisarts als het ziek is dan doe je die toch ook niet weg om een nieuwe te 'maken'?

7: Bij castratie van een ram kunnen problemen ontstaan van de urineweg en de nieren.

Antwoord: De castratie word als volgt uitgevoerd: Een ram word onder narcose gebracht er word een klein sneetje gemaakt in beide balzakken en de balletjes worden verwijderd. Daarna word er al dan niet een hechting in de balzak gedaan. Er is dus niets wat in de buurt komt van de urine wegen of nieren.

8: Konijnen zijn agressief.

Antwoord: Vaak word gezegd dat een konijn agressief is terwijl het diertje zijn territorium verdedigd. Hun hok is hun terrein en dat moet verdedigd worden. Voedsters den dit meer dan rammen. Wat kan helpen is het konijn vaak los laten lopen een vriendje/vriendinnetje en castratie of sterilisatie.

9: Voedsters kunnen niet gecastreerd worden.

Antwoord: Voedsters kunnen zowel gecastreerd als gesteriliseerd worden. Sterilisatie is het doorsnijden of branden van de eileiders en bij castratie word de baarmoeder en de eileiders verwijderd.

10: Konijnen mogen met 4 weken bij de moeder weg.

Antwoord: Het beste is als konijnen pas met 8 weken bij de moeder weggaan.  Ze hebben de moedermelk heel hard nodig voor de antistoffen. Vaak voed een voedster ze nog maar een keer per dag en dat meestal s'nachts dus het kan zijn dat je denkt dat zij ze niet meer voed maar dat ze dat nog zeker wel doet. Alleen als er voor moeders of voor de kids een levensbedreigende situatie ontstaat mogen de kinders al zo jong weg. 

11: Als een konijn iets doet wat hij/zij niet mag, geef je hem een tik op zijn neus en roep je heel hard nee.

Antwoord: Dit is mishandeling! Een konijnenneus is heel gevoelig en een konijn zal door het slaan angstig worden en proberen om u uit zijn territorium te houden. Dat doet het konijn door te slaan met de pootjes of te bijten. Wat veel beter werkt is een konijn te belonen als het iets goed doet. Het konijn zal dan goed gedrag  associŽren  met iets lekker of iets fijns met als gevolg dat hij/zij dit gedrag vaker zal vertonen. Als het konijn iets doet wat niet mag dan is heel hard nee roepen of een straal met de plantenspuit op de kont de beste manier om hem of haar op te laten houden.

12: Als een konijn stampt dan is het een ram!

Antwoord: Natuurlijk niet!! Konijnen kunnen verschillende redenen hebben om te stampen. Dat kan uit angst zijn, om te waarschuwen dat er gevaar op komt is maar zo af en toe ook tijdens het spelen. 

 kinderen en konijnen:

1: konijnen zijn ideaal geschenk voor kerst, valentijn, pasen, verjaardag, huwelijk etc.

Antwoord: Voor een huisdier moet bewust gekozen worden aangezien je een leven opneemt in je gezin waarvoor gezorgd moet worden. Een konijn kan tussen de 10 en de 12 jaar worden. Zolang moet er dus voor een dier gezorgd worden met alle leuke en minder leuke dingen. Kinderen kunnen vaak niet de verantwoordelijkheid aan om jaar in jaar uit voor het dier te zorgen en zal na een paar maanden uitgekeken zijn op het konijn.

2: Konijnen kun je het beste bij de oren optillen.

Antwoord: Dit is mishandeling! De oren zijn een teer punt bij konijnen en je zult je konijn dan ook heel erg veel pijn doen als je hem daar optilt. Er zijn twee manieren om een konijn op te tillen: 1 Een hand onder de buik en een hand onder de billen en dan je konijn tegen je aanhouden. 2 Met een hand het nekvel pakken en de andere hand de billen van je konijn ondersteunen zodat hij niet aan het nekvel 'hangt'.

3: Een konijn is een leuk knuffeldier voor de kids.

Antwoord: De meeste konijnen hebben een hekel eraan om opgetild te worden dit omdat ze prooidieren zijn. Als je een konijn dus optilt dan zal een konijn denken dat het gegrepen word. Natuurlijk zijn er ook konijnen die het niet erg vinden maar de meeste konijnen zullen trappen en krabben. Verder zijn konijnen geen knuffeldieren die je bij de Bart Smit koopt maar zijn het levende wezens die makkelijk beschadigd kunnen worden door kleine kinderhandjes. Een mens is in de ogen van een konijn erg groot en als zo'n groot monster (klein kind) op een konijn afrent is dat erg eng en kun je je misschien voorstellen dat een konijn daar angstig van word en zich terug trekt of zelfs zich verdedigt door te bijten.

4: (deze komt van een kinderboerderij beheerder)Wij fokken omdat babykonijntjes zo leuk zijn voor de kinderen die hier komen.

Antwoord: Er is een enorm overschot aan tamme konijnen. Bijna elk gezin binnen Nederland kan voorzien worden van een koppeltje konijnen en zo veel goede konijnenbaasjes zijn er niet laat staan dat iedereen ook konijnen wil.

Voeding:

1: Een konijn mag geen groenvoer omdat dat slecht is voor de darmen en ze gaan aan de diarree.

Antwoord: Groenvoer hoort langzaam opgebouwd te worden dat geld voor zowel jonge als oude konijnen. Dat opbouwen is heel belangrijk om diaree te voorkomen. Opbouwen doe je door de eerste dag een klein stukje te geven en als de keutels niet veranderen in de loop van de volgende dag dan kan je het konijn een groter stukje geven en zo verder. Dit behoort zo met alle soorten groentes gedaan te worden.

2: Gemengd voer is beter dan alleen die korrels.

Antwoord: Biks (de korrels) zijn beter dan het gemengde voer. Dit is omdat er in het gemengde voer veel koolhydraten bevat en dat maakt dat uiteindelijk het konijn blindedarm problemen krijgt wat vaak tot resultaat van die heerlijke aangekoekte keutels geeft. Verder zit in het biks alle voedingsstoffen die het konijn nodig heeft.

3: Konijnen mogen geen water daar krijgen ze diaree van.

Antwoord: Van gezond water heeft nog nooit iemand diaree gekregen. Konijnen hebben wel degelijk vocht nodig om uitdroging tegen te gaan. Als een konijn veel groentes eet dan zal het minder drinken dan als een konijn weinig tot geen groentes krijgt maar water moet altijd ter beschikking zijn.

4: konijnen mogen niets anders dan wortelen.

Antwoord: In wortelen zitten lang niet alle voedingstoffen die een konijn nodig heeft. Verder zitten er veel suikers in wortelen. Als een konijn alleen wortelen krijgt dan zal dat resulteren in plakpoep en uiteindelijk de dood van je konijn omdat ze een hoop voedingstoffen te kort komen.

5: konijnen mogen geen hooi.

Antwoord: Hooi (of wel gedroogd gras) moet er ALTIJD zijn. Een konijn moet 24 per dag hooi kunnen eten. Konijnen in het wild leven van grassen, planten en kruiden in de natuurlijk. Een konijn dat geen hooi krijgt krijgt last van zijn darmwerking en word ziek.  Droogvoer is oorspronkelijk ontwikkeld voor laboratoriumkonijnen en konijnen in commerciŽle houderijen voor vlees of bont. Deze konijnen moeten snel groot en op gewicht zijn en het droogvoer werd hierop afgestemd. Als je in de natuur kijkt, eten de konijnen geen droogvoer. Dus: veel groente en hooi, weinig droogvoer geven is een gezond dieet voor een huiskonijn.

6: konijnen hebben alleen hardvoer  nodig daar zit alles in wat ze nodig hebben.

Antwoord: zie het antwoord op misvatting 5.

7: konijnen hebben een knaagsteen en een liksteen nodig anders groeien de tanden door.

Antwoord: De verpakking doet voorkomen alsof het speciaal voor konijnen en knaagdieren is en alsof het heel gezond is maar niets is minder waar. De tanden van een konijn slijten op de kleine tandjes die direct achter de tanden verborgen zitten. Als een konijn geen goede 'beet' heeft dan is er sprake van een erfelijke afwijking zoals bijv. een olifantsgebit of een trap gebit. Bij zo'n afwijking is knippen, laten veilen of laten trekken de enige oplossing. De extra zouten van een liksteen heeft een konijn absoluut niet nodig. De hoeveelheid zouten die een konijn nodig heeft die zitten al in het groenvoer en in het biks. Net als bij mensen is het zo dat als je je konijn meer zouten geeft dan goed voor je is de nieren uiteindelijk kapot gaan. Ook bevatten veel likstenen extra calcium. Ook het calcium is al voldoende aanwezig in het biks en het groenvoer.  Extra calcium verlaat, in tegenstelling tot andere zoogdieren, direct via nieren en blaas het lichaam, en slaat als een dikke drab neer in de blaas. Blaasstenen worden gevormd, en na verloop van tijd kan het gebeuren dat je konijn niet meer kan plassen.

8: Konijnen mogen geen sla.

Antwoord: Als langzaam opgebouwd mogen konijnen gewoon sla hebben.

9: Konijnen mogen zoveel sla als ze willen hoe meer hoe beter.

Antwoord: Nee alles op hooi na moet met mate gevoerd worden. 

10: Konijnen mogen alle soorten groentes.

Antwoord: Konijnen mogen geen ui achtigen, beter geen aardappels en schillen en verder is het raadzaam om uit te kijken met de koolsoorten aangezien dat gassen kan veroorzaken.  

11: Konijnen moeten vasten voor een operatie.

Antwoord: Konijnen mogen NOOIT vasten. De darmen van konijnen moeten 24 uur per dag in beweging zijn anders kan er darminmobiliteit ontstaan wat levensbedreigend is. Konijnen kunnen ook niet braken.

12: In plaats van groente kan je je konijn ook een paar sneetjes brood geven.

Antwoord: In brood zitten veel koolhydraten en suikers en is daarom zeker niet in grote hoeveelheden aan te raden.

Huisvesting:

1: Een konijn heeft genoeg ruimte in een mooie 80cm kooi en als je zo'n antirommelhok neemt dan heb je ook geen troep binnen en gaat het ook niet zo stinken.

Antwoord: Een konijn heeft minimaal 1 vierkante meter leefruimte nodig plus dat ze dan minimaal 3 uurtjes per dag moeten kunnen rennen op een groter stuk. Ze hebben tenslotte niet voor niets die prachtige grote achterpoten. Verder is zo'n antirommelhok erg slecht voor de longen van je konijn. De ammoniak lucht blijft in het hok hangen met als gevolg dat dit op de longen slaat. Je hebt prachtige konijnentoiletjes te koop bij een dierenwinkel. Een konijn is van zichzelf een schoon dier en zal zijn behoeftes zo veel mogelijk op een plek doen. Als je op die plek een toiletje zet en die elke dag verschoont dan zul je merken dat konijnen niet stinken.

2: konijnen zijn saaie dieren, zitten alleen maar op 1 plek en doen verder niks.

Antwoord:
Dat komt vaak door een of meerder van volgende punten 1: konijnen de ruimte niet hebben  2: geen speelgoed hebben of 3: geen maatje hebben. Konijnen zijn groepsdieren. Denk maar eens aan een weiland s'morgens dan zie je er ook nooit een maar altijd meerdere. Speelgoed kan in de vorm van een wc rol gevuld met hooi, een wilgen of fruitboomtak, een telefoongids om lekker te scheuren en graven of een doosje waar ze mee kunnen spelen. Veder zijn er nog veel meer speelgoed ideeŽn kijk maar eens op www.konijnen.nl.

3: Konijnen redden zich wel als ze in het bos worden losgelaten of ze worden snel gevonden.

Antwoord: gedomesticeerde konijnen (onze huiskonijnen) hebben een hoop van hun instincten niet meer en overleven het vaak nog geen 24 uur in de wilde natuur. Ze weten niet waar en hoe ze moeten schuilen en vaak hebben ze ook geen schutkleuren met als gevolg dat ze binnen de kortste keren gepakt worden door honden, vossen, roofvogels, nertsen en andere roofdieren. Ook kunnen ze geen onderscheid meer maken tussen giftige en niet giftige planten en weten ze niet hoe ze hun eten moeten vinden aangezien ze elke dag hun ruifje en bakje vol hadden met eten. Ze hebben geen holen en kunnen dus nergens heen. En snel gevonden, ja door roofdieren die zijn vaak veel eerder dan mensen bij zo'n konijn.

Een of twee konijnen of ook met cavia?  

1: Een konijn en cavia de ideale situatie.

Antwoord. Konijnen hebben prachtige achterpoten die erg gespierd zijn. Tijdens een van hun sprongen of tijdens een trap naar een cavia kan een konijn met gemak de rug breken van een cavia. Als een cavia een konijn bijt dan ontstaat daar zeer vaak een heel lelijk abces door. Verder 'spreken' konijnen en cavia's elkaars taal niet. Het is dus zeker geen combi die aan te raden is.

2: Twee rammetjes (mannetjes) zijn de beste combi.

Antwoord: Twee rammen gaan bijna onherroepelijk (in 98%) vechten als ze in de pubertijd komen. Ze gaan dan vechten om hun territorium  en zo'n gevecht kan leiden tot de dood van een van beide heren.  De beste combinatie is een ram (gecastreerd) met een voedster.

3: Twee rammetjes gaan perfect samen als beide heren gecastreerd zijn.

Antwoord: Eigenlijk geld voor deze misvatting hetzelfde antwoord als het antwoord hierboven. Ook na castratie zullen rammen geen vechten en soms is dat al met 3/4 maanden en soms ook pas na 1.5 jaar.

4: Een konijn is het beste alleen af.

Antwoord: Konijnen zijn groepsdieren en kunnen sterven uit eenzaamheid. Denk maar eens aan een weiland s'morgens dan zie je er ook nooit een maar altijd meerdere.

5: Konijnen kunnen niet bij elkaar in 1 hok dat word vechten ongeacht het geslacht.

Antwoord: Meerdere konijnen hebben ook meer ruimte nodig. Per konijn moet je uitgaan van 1 vierkante meter plus dat ze dagelijks hun pootjes moeten kunnen strekken. Ze moeten elkaar kunnen ontlopen want net als bij mensen hebben konijnen ook geen zin om continu op elkaars lip te zitten.

 

Sommige dingen zijn overgenomen van www.konijnen.nl