Voor wie wel eens over laminaat verlichting heeft gedacht maar geschrokken is van de prijzen kan hier een voorbeeld vinden hoe het wel goedkoop kan.

Omdat de overloop in ons huis nogal donker was en er toch nieuwe vloerbedekking in moest heb ik het volgende systeem bedacht waarbij gewoon gebruik gemaakt wordt van bestaande lensjes en LED's. Maximale vermogen van deze LED's is ongeveer 0.3 Watt maar in de praktijk was dat nog iets te veel zodat ze op 0.15 Watt zijn ingesteld. Als je gebruik maakt van een standaard adapter die je vast nog wel ergens hebt liggen zijn de kosten maximaal 1,5 a 2 euro per LED.

Als je gebruik wilt maken van een schemerschakelaar zodat de verlichting automatisch aan zal gaan dan komt er nog zo'n 20 euro bij voor de gehele installatie.

 

Lenskap:

Kan gewicht dragen van 35 kilo dus je kunt er gewoon overheen lopen. Diameter is 15 mm.

 

 

LED:

Om ervoor te zorgen dat de inbouwdiepte zo klein mogelijk is maak ik gebruik van deze vierkante LED's. Helaas zijn ze net iets te breed om in het lenskapje te vallen maar m.b.v een dremeltje kun je iets van de hoeken afhalen zodat ze toch passen. Vervolgens met wat secondenlijm vastzetten en klaar is kees.

 

De gaten in het laminaat maken is het makkelijkst met een houtboor of piranha boor. Als je gebruik maakt van een kolomboor dan is het vrij eenvoudig om de diepte in te stellen. Zo niet moet je voorzichtig met de hand boren en regelmatig controleren of het lensje precies in het gat valt. Als het gat goed is dan zal het lensje precies op de hoogte van het laminaat vallen zodat de vloer volkomen vlak blijft. Als het laminaat eenmaal ligt dan zal het lensje vrijwel niet zichtbaar zijn. Je kunt het lensje het best vastzetten in het laminaat met wat transparante siliconenkit.

Nog wat tips:

Bestelinfo:

kenskapjes: www.conrad.nl bestelnr  539910 - 8A

adapter: www.conrad.nl bestelnr 510524 - 89

Leds: Google op hyperflux leds of http://www.hebeiltd.com.cn/?p=led.auto.piranha platte leds zijn 913MW7C

 

Resultaat: