Sorteerhoed

Natuurlijk moeten de kinderen gesorteerd worden nadat de cadeautjes zijn uitgepakt. De sorteerhoed (een heksenhoed) ligt klaar op een krukje. Lees het sorteerlied voor. Roep de kinderen een voor een naar voren, begin met de achternaam. Doe het, net als in de boeken, op alfabetische volgorde. Iemand die niet in de kamer is roept de naam van de afdeling. Uiteraard heb je van tevoren al wel bedacht welk kind naar welke afdeling gaat! De kinderen krijgen na het sorteren een lintje in de kleuren van de afdeling. Dit lintje doen ze om hun pols. De kleuren zijn voor Griffoendor rood, Zwadderich groen, Ravenklauw blauw en Huffelpuf geel.

Wachtwoord

Hang aan de deur  een schilderij met een portret of een foto. De kinderen die op het feestje komen moeten het wachtwoord noemen en worden dan binnen gelaten. Het wachtwoord hebben ze kunnen lezen in de uitnodiging.

Toverlessen

Na de sorteerceremonie gaan de kinderen toverlessen volgen op Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus Pocus. Bij de toverlessen kunnen ze punten en strafpunten halen voor hun afdeling. Hier en op de volgende pagina zijn een aantal lessen beschreven die je kunt doen. Sommige lessen kun je met alle kinderen tegelijk doen, andere kunnen maar door twee afdelingen tegelijk worden gevolgd. Het handigst is het als je van tevoren een lesrooster maakt, waarop staat op welke tijd welke afdeling waar moet zijn!

Zorg voor hulpprofessoren (volwassenen of oudere kinderen) , want in je eentje kun je dit feest niet begeleiden!

Toverdranken

Zet op een tafel verschillende ingrediŽnten en spullen klaar: ranja, suiker, zout, citroen, melk, ijsblokjes, stukjes fruit, lepels, pan en een garde (eventueel staafmixer), glazen of bekers.

Professor Sneep leidt de toverdrankles in. Hij vertelt over de geweldige dranken die hij zelf heeft gemaakt(maak er een spannend verhaal van). Dan vertelt hij de leerlingen wat ze moeten doen. Elk team maakt in een pan zelf een lekkere toverdrank en giet dit over in een glas. Op een briefje schrijven ze erbij waar de toverdrank voor bedoeld is. Professor Sneep beoordeelt deze toverdranken op werkzaamheid, 40 punten voor de beste, 10 voor de slechtste. Voor een hele smerige toverdrank krijgt de afdeling 10 punten aftrek.

Duur van de les: 10 minuten. De toverdrankles kan door twee afdelingen tegelijk worden gevolgd.

TIP: alle vloestoffen gaan prachtig borrelen en roken als u er Droogijs in gooit. Droogijs is een koolzuur in vaste vorm, en is via internet te koop, www.droogijs.nl Uiteraard zijn drankjes met droogijs niet drinkbaar.

Dreuzelkunde

Benodigdheden: schoolbord, papier en pennen.

De leraar geeft de leerlingen de opdracht om dingen uit de dreuzelwereld, die niet in de toverwereld voorkomen, te beschrijven. Hij schrijft deze woorden op het bord. Voorbeeld: de professor schrijft het woord "film" op het bord. De leerlingen moeten nu uitleggen wat een film is: in de dreuzelwereld hebben ze foto's die niet bewegen. Om deze foto's  te laten bewegen maken dreuzels een film. Een film is dus eigenlijk een verzameling foto's achter elkaar.

Dingen die de professor zou kunnen vragen zijn: post, verlichting, computer, televisie, telefoon, alle elektrische apparaten. De leerlingen geven de omschrijving op papier en leveren dit in bij de professor. Op het papier moet ook duidelijk staan op welke afdeling ze zitten (5 punten aftrek als dit er niet staat).

Aan het eind van het feest geeft de professor de punten die elke afdeling heeft gehaald door aan professor Perkamentus.  40 punten voor de beste en leukste beschrijvingen, aflopend naar 10 punten. Voor onbegrijpelijke of onleesbare beschrijvingen 10 punten aftrek.

Duur van de les: 15 minuten. De les kan door twee afdelingen tegelijk worden bezocht.

meer

activiteiten

Geschiedenis van de toverkunst

Nodig: een multiple choice quiz met vragen over de boeken van Harry Potter (op te vragen via email)

Professor Kist houdt een saaie inleiding over de geschiedenis van de toverkunst. Hij neuzelt wat over heksenverbrandingen in de middeleeuwen en deelt dan zijn proefwerk uit. Alle kinderen maken de quiz individueel. Voor elk goed antwoord behalen ze 10 punten voor hun afdeling. Kinderen die afkijken worden bestraft met tien punten aftrek.

Wat wil je zien?

Uitnodiging  *  aankleding  *  traktaties  *  activiteiten (meer pagina's)  *  afsluiting  *   feestverslagen aanvragen

Harry Potter beginpagina