Toverstok hanteren voor beginners

Benodigdheden: toverstokken (net zoveel als het aantal kinderen op het feestje). Zorg dat de toverstokken de afdelingskleuren hebben door stokjes te omwikkelen met gekleurd papier of door er een lintje om heen te strikken. Een plattegrond met daarop de plekken waar de stokken zijn verstopt.

Een kaart van het huis verstoppen met alle plaatsen waar de stokken liggen (de plaatsen van de ruimtes)

Deze les word gegeven door Albus Perkamentus zelf. Perkamentus vertelt het verhaal van vervelende Foppe de Klopgeest, die alle toverstokken heeft verstopt. De kinderen zullen deze toverstokken moeten opzoeken. Perkamentus laat een toverstok zien, zodat de kinderen weten waarnaar ze moeten zoeken. Hij vertelt hun waar ze mogen zoeken en wat de regels zijn (bv. niet in de kasten zoeken).

Naast de toverstokken is er ook een Sluipwegwijzer verstopt. Op deze kaart staan alle plekjes aangegeven waar de toverstokken liggen. Hierdoor kunnen ze heel snel hun toverstokken vinden.

Heeft een afdeling zijn toverstokken compleet, dan melden ze zich bij Perkamentus. De snelste afdeling krijgt 40 punten, de langzaamste 10. De vinder van de sluipwegwijzer krijgt een bonus van 100 punten.

Als alle toverstokken gevonden zijn volgt de les "Toverstok hanteren voor beginners". Perkamentus doet enkele ingewikkelde zwaaibewegingen voor (eerst zelf goed oefenen!) die de kinderen na moeten doen. De afdeling die de zwaaibeweging het eerst onder de knie heeft krijgt 25 bonuspunten. Een aftrek van 10 punten is er voor kinderen die tijdens de oefening voorwerpen of personen raken.

Duur van de les: afhankelijk van de zoektijd uiterlijk 30 minuten.

Einde van het feestje

Als de leerlingen hun lessen hebben gevolgd, gaan de kinderen aan de grote tafel zitten. De kinderen mogen hier hun voorspelling voor de jarige (uit de les Waarzeggerij) voorlezen! Uiteraard krijgen ze hierbij iets te drinken en wat lekkers.

Dan is het grote moment van de uitslag aangebroken. Perkamentus heeft alle punten verzameld, opgeteld, afgetrokken en vertelt welke afdeling de Afdelingsbeker mee naar huis mag nemen! Hiervoor kun je een beker maken van een met aluminiumfolie ingepakte bloempot en twee kartonnen oren eraan. Op het etiket staat:


Afdelingsbeker Zweinstein 2002


Alle kinderen krijgen uiteraard een oorkonde, waarin staat dat ze met goed gevolg de lessen hebben afgelegd. Maak zelf een certificaat, of vraag het aan per e-mail. Vergeet niet de kinderen een zakje snoep te laten vullen bij Zacharinus' Zoetwarenhuis.

Tijd over? Vertel het spannende verhaal van de vermiste geest!

Neem om de beurt een kind apart en blinddoek hem of haar. Vertel dat in Zweinsveld al jaren een heks met een houten been vermist wordt en dat we die nu gaan zoeken. Leidt het kind de kamer door, en dan naar bijvoorbeeld een oude kast. Zou de heks hier zitten? Laat voelen dat de oude heks een houten been heeft (stok). Zijn hand blijkt een haak te zijn (plastic haak uit speelgoedwinkel). De heks heeft een hoofddoek om (laat maar voelen op persoon in kast) en een ooglap (te koop bij drogist). Achter die ooglap zit................ steek een vinger van het kind in een lege eierschaal gevuld met zachte margarine! Dat is echt gillen!!

Meer tips nodig? Hebben anderen al eens zo'n feestje gegeven? Ja! Vraag hun verslagen aan:

* Het verslag van  Renť en Marlies, die een HP-feestje voor hun jarige kind hadden georganiseerd. Hierin staan weer vele leuke tips

* Een draaiboek van een HP-feestje van Marjo Hagoort, compleet met tijdschema!

* Nog een draaiboek van een HP-feestje voor een groepje 8-jarigen. Met tijdschema, stap-voor-stap-beschrijving, knutseltips en zelfs een evaluatie. geschreven door Inge Bonninga.

* Feestprogramma van John Pijpers, met tijdpad en leuke ideeŽn.

* Verslag van een HP-feestje voor 10-jarigen door Carolien Kruijs


Deze vijf verslagen zijn tegelijk of afzonderlijk op te vragen via e-mail onder vermelding de naam van de schrijver van het verslag.

Aanvragen kan via JufPotter.

Wat wil je zien?

Uitnodiging  *  aankleding  *  traktaties  *  activiteiten (meer pagina's)  *  afsluiting  *   feestverslagen aanvragen

Harry Potter beginpagina