Bekende magiŽrs uit de historie

Harry Potter  beginpagina

Circe

De heks Circe (spreek uit Kirke) leefde in de Griekse oudheid. Zij was de dochter van de Griekse zonnegod Helios. Zij was een uitzonderlijke goede tovenares, want zij transformeert met een toverdrank Odysseus' gezellen in zwijnen en verplaatst complete bossen met haar toverspreuken. Odysseus zelf is immuun voor haar magie en dwingt haar zijn makkers weer mens te maken. Circe is tevens de moeder van Odysseus' zoon Telegonos, die hem later zal vermoorden.

Merlijn

Merlijn was de tovenaar die een rol heeft gespeeld bij de opvoeding en in het leven van Koning Arthur, de zoon van de Engelse koning Uther Pendragon.

Merlijns toverkracht en spreukenkennis zijn ongekend. Met recht kunnen we stellen dat Merlijn de grootste tovenaar aller tijden was. Merlijn bedacht de Orde van Merlijn, die tovenarij jegens Dreuzels verbood. Naar Merlijn zijn inmiddels vele prijzen en onderscheidingen vernoemd.

Morgana

Morgana, ook wel Morgan le Fay, was een mooie en zeer geleerde vrouw met helende krachten. Zij kon van gedaante veranderen en was geregistreerd faunaat (vogel). Met haar acht zusjes leefde ze op het eiland Avalon. Als koning Arthur gewond raakt bij een gevecht, weet Morgana hem te genezen. 

Albus Perkamentus

Albus Perkamentus is een van de grootste tovenaars van de vorige eeuw. Hij is vooral bekend geworden doordat hij de duistere tovenaar Grindelwald heeft verslagen in 1945.  Verder is Perkamentus een van de weinigen geweest die opgewassen was tegen Voldemort.

Tot aan zijn dood, god hebbe zijn ziel, is Perkamentus schoolhoofd van Zweinstein geweest. Hij zal in onze herinnering blijven als de man van respect, eerlijkheid en waardigheid.

Cornelius Agrippa

Agrippa is geboren in 1486 in Keulen. In hij studeerde rechten en geneeskunde. Is vooral bekend vanwege zijn letterkundige  werk in die filosofie van het occultisme (Libri tres de occulta philosophia) dat in 1531 gepubliceerd is. Agrippa had meerdere beroepen, maar specialiseerde zich in de bestudering van het occultisme, waaronder de alchemie en astrologie. Toen zijn boeken door Dreuzels werden ontdekt en als duivels bestempelden, belandde hij in Azkaban.

Claudius Ptolemaeus (87-150 n.Chr.)

Ptolemeus was een Grieks astronoom, geograaf, wiskundige en muziektheoreticus. Zijn 'Stelsel van Ptolemaeus', over astronomie, heeft meer dan 1400 jaar deze wetenschap in West-Europa en ArabiŽ beheerst en werden pas door Copernicus weerlegd. Ptolemaeus is ook bekend door zijn 'Geographia', een gids voor het maken van kaarten met een lijst van de geografische lengte en breedte van ca. 350 plaatsen.

Paracelsus (1493-1541 )

Zijn volledige naam is Auroleus Phillipus Theophras-tus Bombastus von Hohenheim. Noemde zichzelf Paracelsus. Geniale alchemist en arts. Hij was de eerste die ziekten met chemische middelen probeerde te bestrijden. Wordt nu nog gezien als grote voorloper van de huidige moderne geneeskunde.

Paracelsus was ook de ontdekker van de Sisselspraak.

Terug naar Prof. Kist