BOSUIL Strix Aluco

De bosuil leeft in heel Europa, een deel van AziŽ en het noorden van Afrika. Dit kan zijn in allerlei soorten bossen tot een hoogte van 3000 m, in lanen met holle bomen, in stadsparken en op begraafplaatsen. Hij nestelt ook regelmatig in grote nestkasten. De bosuil eet, in tegenstelling tot andere uilen, zeer gevarieerd: kleine knaagdieren, vogels, reptielen, amfibieŽn, vissen en insecten.

Uilenpaartjes blijven waarschijnlijk permanent bij elkaar. Het nest met 3-5 eieren bevindt zich meestal in boomholten, maar ook vaak op zolders van gebouwen die in een bosrijke omgeving staan. De bosuil wordt ongeveer 40 cm groot.

BRILUIL  Pulsatrix perspicillata

De Briluil leeft in Centraal- en Zuid-Amerika. De briluil bewoont laaglandbossen, maar ook regenwouden en galerijbossen. Hij kan tevens worden aangetroffen in landbouwgebieden en nestelt vaak in boomholten bij koffieplantages. Hij jaagt voornamelijk op muizen, vleermuizen en in zogenaamde natte bossen op krabben.

De briluil wordt zo'n 45 cm groot. Het meest opvallend aan de briluil is de brilachtige sluier op zijn gezicht. 

DWERGOORUIL Otus scops

De dwergooruil komt voor in Europa en AziŽ.  Europese dwergooruilen overwinteren tussen rond de evenaar in Afrika.

De dwergooruil houdt van warmte. Je kunt hem vinden in oude boomgaarden, wijngaarden en verlaten gebouwen aan de rand van steden. Hij broedt in boomholten of in gaten van muren. Het nest bevat meestal 2 tot 8 eieren.

Zijn veren hebben de kleur van boomschors. De dwergooruil wordt ongeveer 20 cm groot.

Harry Potter  beginpagina

Start Uilenvleugel

KERKUIL Tyto alba

Bij de kerkuil zie je het duidelijkst het hartvormige gezicht. Hij is wijdverspreid en broedt op alle continenten. Van oorsprong nestelde hij op rotsen, maar geleidelijk is hij steeds meer in de buurt van mensen gaan broeden, zoals op zolders van gebouwen, in kerktorens en ruÔnes. Het broedsucces hangt af van het aantal prooidieren. Als er een ratten- of muizenplaag is, kan de kerkuil twee keer per seizoen broeden en legt dan 5 tot 15 eieren. Het vrouwtje bebroedt de eieren en het mannetje zorgt voor voedsel, dat voornamelijk uit muizen bestaat. De kerkuil wordt tussen de 32-40 cm groot. Hij heeft een witte snavel en een wit onderlijf. Zijn rugveren zijn grijs en lichtbruin.

LAPLANDUIL Strix Nebulosa

De laplanduil bewoont de taiga's in het noordelijk deel van Europa, AziŽ en Noord-Amerika. Opvallend zijn de zwarte oogkransen en de zwarte baard met witte bakkebaarden.
Het nest
bevindt zich meestal op stronken van afgebroken stammen. In tegenstelling tot de meeste uilen, kan de laplanduil ook zelf een holte maken in een rotte boomstronk.

De laplanduil is 64-80 cm groot en is daarmee een van de grootste uilen van de wereld. Opvallend aan de laplanduil is het witte X-teken op zijn gezicht en de veren op zijn voeten.

EUROPESE OEHOE Bubo bubo

De oehoe leeft in heel Europa, een deel van AziŽ en in het noorden van Afrika. Oehoes leven bij voorkeur in bossen met rotsen, maar ook wel in bosachtige steppen en rotsachtige zandwoestijnen. Hier en daar nestelen ze bij steden.

Oehoes gebruiken vaak oude nesten, meestal gebouwd op een rotsrichel of op de grond. Soms worden oude boomnesten van roofvogels gebruikt. Oehoes paren aan het einde van de winter en leggen 2 tot 4 eieren, die door het vrouwtje worden bebroed. De oehoe is ongeveer 60 cm groot, het vrouwtje is iets groter.

Soorten uilen