Harry Potter beginpagina

Volledige samenvatting

Harry Potter is een weeskind dat zijn eerste levensjaren doorbrengt bij zijn oom, tante en neefje, de familie Duffeling. Harry's kamer is de bezemkast onder de trap. Harry wordt erg slecht behandeld, zijn oom en tante hebben een vreselijke hekel aan hem. Dirk, de zoon van de familie Duffeling,is een dik verwend jongetje. Hij krijgt alles wat hij vraagt. Harry en Dirk hebben voortdurend ruzie. Dirks favoriete bezigheid is het pesten van Harry. Op een morgen komt er een brief voor Harry. Oom Herman schrikt vreselijk, pakt de brief af, leest hem en verbrandt hem dan. De volgende dag komen er 4 dezelfde brieven voor Harry, die ook worden verbrand. Volgende dag honderden! Oom Herman wordt er gek van en timmert dan alle gaten en kieren van het huis dicht, zodat er geen brieven meer binnen kunnen komen. De dag daarna komen er duizenden brieven door de schoorsteen! Oom Herman wordt er knettergek van en huurt een huisje op een eiland ergens in de zee om de brieven te ontwijken. Harry begrijpt niet waarom oom Herman zo paniekerig over de brieven doet en waarom hij ze niet mag lezen. Maar ook in het verlaten huisje wordt Harry toch gevonden, door de reus Hagrid. Hagrid vertelt Harry dat hij een tovenaar is en dat zijn ouders -ook tovenaars- vermoord zijn door Voldemort (Jeweetwel), een slechte tovenaar. Hij vertelt dat Harry naar Zweinstein mag, de school voor Hekserij en Hocus- Pocus.


Na veel gedoe gaat Harry eindelijk weg bij de Duffelings. Hij gaat met Hagrid naar Londen om zijn spullen voor Zweinstein te kopen. Ze gaan via cafe de Lekke Ketel naar de Wegisweg. Als eerste gaan ze geld ophalen bij Goudgrijp, de bank van de tovenaars. Ze gaan via een ingewikkelde gangenstelsel naar de kluis van Harry, hierin zit al het geld dat de ouders van Harry hem hebben geschonken. Daarvan kopen ze schoolspullen voor Harry: een gewaad, een toverstaf, een ketel en alles wat hij nog meer nodig heeft. Als verjaardagscadeau krijgt Harry van Hagrid een witte sneeuwuil, Hedwig.


Harry krijgt  van Hagrid een treinkaartje voor Zweinstein. Op 1 september vertrekt Harry met de trein naar Zweinstein vanaf perron 9 ¾. Onderweg maakt Harry een vriend, Ron, en krijgt hij ruzie met Malfidus en diens vrienden Korzel en Kwast. kasteel gebracht. Daar wordt iedereen door de sorteerhoed ingedeeld. Er zijn vier afdelingen: Griffoendor, Ravenklauw, Huffelpuf en Zwadderich. Harry komt bij Griffoendor, net als Ron en Hermelien. Ze krijgen te horen dat ze niet op de derde verdieping mogen komen vanwege bepaalde omstandigheden. Dit noemen ze de verboden afdeling.


Voor kerstmis krijgt Harry een Onzichtbaarheidsmantel die van zijn vader is geweest . Hij maakt 's nachts uitstapjes naar de Verboden Afdeling van Zweinstein. Op een nacht komt hij in een lokaal waar een grote spiegel staat, de Spiegel van Negereb. Hij kijkt in de spiegel en ziet zichzelf staan met zijn familie! Harry ziet zijn vader en moeder en tantes naar hem zwaaien. Hij blijft er een hele poos staan. De volgende nacht gaat hij weer. Harry neemt Ron mee om hem zijn familie te laten zien. Maar Ron ziet de familie niet, hij ziet alleen zichzelf als hoofdmonitor. Ook ziet Ron zichzelf met de Afdelingsbeker staan. Als Harry voor de derde keer naar de spiegel gaat, zit daar Perkamentus (het schoolhoofd). Deze vertelt hem dat iedereen die in de spiegel van Negereb kijkt, zijn diepste brandende verlangen ziet. Vandaar dat Harry zijn ouders in de spiegel ziet.

Harry heeft vaak ruzie met Draco Maldifus (Zwadderich). Harry en Maldifus hebben op een nacht afgesproken een tovenaarsduel te doen, maar Maldifus komt niet opdagen. Hermelien, Ron en Harry worden betrapt door Foppe de klopgeest. Ze vluchten en komen in een doodlopende gang.  Ze openen met een toverspreuk van Hermelien een deur. Ze horen gegrom achter zich. Ze zien een hele grote hond met drie koppen. Ze schrikken vreselijk. Ze zijn op de Verboden Afdeling. Snel rennen ze weg. Aan Hagrid vragen ze wat de driekoppige hond bewaakt. Hagrid wil er niets over zeggen, maar laat wel de naam Nicolaas Flamel vallen.


Op een avond gaan ze alledrie weer naar de kamer waar de driekoppige hond zit. Ze hebben ontdekt dat de hond de Steen der Wijzen bewaakt. Via een aantal ingewikkelde opdrachten komt Harry alleen in de laatste kamer. Daar staat ook de Spiegel van Negereb. In de kamer is iemand die Harry wil doden: zijn eigen leraar, prof. Krinkel!  Het blijkt dat Voldemort bezit heeft genomen van Krinkel, en dus staat Harry oog in oog met zijn grootste vijand. Natuurlijk weet Harry dit gevecht te winnen, maar dat gaat niet zonder slag of stoot…..

Professor Krinkel

Harry Potter en de Steen der Wijzen
Schrijfster: J.K. Rowling
Originele titel: Harry Potter and the Philosopher's Stone (Bloomsbury Publishing Plc., London, 1997)
Nederlandse vertaling: Wiebe Buddingh'
Uitgeverij: Uitgeverij De Harmonie, Amsterdam, 1998
Aantal pagina's: 228
ISBN gebonden versie: 9076174105, paperback 9076174083

Illustratie(s): Ien van Laanen
Grafische vormgeving: Anne Lammers

Overzicht van de hoofdstuktitels

Hoofdstuk 1: De jongen die bleef leven
Hoofdstuk 2: Het verdwenen glas
Hoofdstuk 3: De brief van niemand
Hoofdstuk 4: De Sleutelbewaarder
Hoofdstuk 5: De Wegisweg
Hoofdstuk 6: Vertrek van Perron 9 3/4
Hoofdstuk 7: De Sorteerhoed
Hoofdstuk 8: De toverdrankmeester
Hoofdstuk 9: Duel om middernacht
Hoofdstuk 10: Halloween
Hoofdstuk 11: Zwerkbal
Hoofdstuk 12: De Spiegel van Neregeb
Hoofdstuk 13: Nicolaas Flamel
Hoofdstuk 14: Norbert de Noorse Bultrug
Hoofdstuk 15: Het Verboden Bos
Hoofdstuk 16: Door het luik
Hoofdstuk 17: De man met twee gezichten

Indexpagina Werkstuk  *  Steen der Wijzen  *  Geheime Kamer  *   Azkaban  *  Vuurbeker  * 

Orde van de Feniks  *  Halfbloed Prins  *  Biografie Rowling  *   Interview Buddingh'   *  Recensies

Je vindt hier alle info voor een werkstuk of boekverslag van Harry Potter en de Steen der Wijzen.

De flaptekst, de zakelijke gegevens, de volledige samenvatting, een lijst met hoofdstuktitels,

een samenvatting per hoofdstuk en de Engelse samenvatting. De informatie is verspreid over drie pagina's.

Flaptekst

Harry Potter is een doodgewone, maar ongelukkige jonden die sinds de dood van zijn ouders bij zijn vreselijke oom en tante in een bezemkast onder de trap woont.

Op zijn elfde verjaardag arriveert er een geheimzinnige brief voor hem die zijn hele leven verandert:  hij wordt uit het huis van zijn oom en tante gered door een woeste figuur op een vliegende motorfiets en hij erachter wie zijn overleden ouders waren.

Met een speciale trein die vertrekt van Perron 9 3/4 belandt hij op hoort Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus, waar hij alles leert over bezemstelen, toverdranken en monsters. En ten slotte moet Harry het opnemen tegen zijn aartsvijand Voldemort, een levensgevaarlijke tovenaar.

Klik hier voor de samenvatting per hoofdstuk

Klik hier voor de Engelse samenvatting!