J.K.Rowling,

C/. Bloomsburry Publishing,

38 Soho Square,

London W1V 5DB United Kingdom

Schrijven vond Jo het leukste om te doen. "Het eerste verhaal dat ik schreef was toen ik vijf of zes was, het ging over een konijn dat Rabbit heette. Rabbit kreeg mazelen en werd opgezocht door verschillende vriendjes, waaronder de reuzenbij Miss Bee. Sinds ik dit verhaaltje schreef wou ik al schrijfster worden, hoewel ik het tegen bijna niemand vertelde. Ik was bang dat ze zouden zeggen dat het toch niet zou lukken."

Op school vermaakte Jo haar  medescholieren tijdens de lunch met vervolgverhalen. "Ik vertelde de scholieren die net zo rustig en ijverig waren als ik lange vervolgverhalen waarin wij zelf een heldenrol vervulden." Toen ze ouder werd bleef ze schrijven, maar ze liet nooit iemand zien wat ze geschreven had, behalve de grappige verhalen waarin haar vriendinnen de heldinnen waren.

Jo ging naar de universiteit van Exeter om Frans te studeren. Haar ouders hoopten dat ze door talen te gaan studeren, een goede carriŤre zou krijgen als tweetalig secretaresse. Maar Jo zegt van zichzelf: "Ik ben een van de meest ongeorganiseerde mensen ter wereld, en, zoals ik later heb bewezen, de slechtste secretaresse ooit."  Ze zegt dat ze veel te druk was met het neerkrabbelen van ideeŽn in plaats van het volgen van een vergadering. En dat is lastig als jij degene bent die de notulen moet maken!

Toen Jo 25 was, begon ze met het schrijven van haar derde roman. De voorgaande twee smeet ze weg omdat ze zich bij de derde realiseerde hoe erg die eerste twee waren! Een jaar later vertrok ze naar Portugal om daar Engelse les te gaan geven. Ze werkte 's middags en 's avonds en kon dus 's ochtends schrijven. Ze trouwde met een Portugese journalist en samen kregen ze een dochter. Haar nieuwe roman ging over een jongen die tovenaar was. Toen haar huwelijk mislukte ging ze terug naar Engeland met een koffer vol verhalen over Harry Potter. Ze ging in Edinburg wonen, vlak bij haar zus Diana, en werkte als lerares Frans. Ze stelde zichzelf als doel het Harry Potter-boek af te maken en het gepubliceerd te krijgen. In 1996, een jaar nadat het af was, kocht Bloomsbury Jo's eerste boek, Harry Potter and the Philosopher's Stone.
"Het moment dat ik hoorde dat Harry uitgegeven zou worden, was een van de beste momenten van mijn leven," zegt Jo. Een paar maanden nadat Harry Potter was geaccepteerd voor publicatie in Engeland, kocht een Amerikaanse uitgever de rechten van het boek voor zoveel geld dat Jo haar baan als lerares kon opgeven en zich fulltime op het schrijven kon storten. En we weten allemaal wat er uit voortgekomen is. Rowling is de op een na rijkste vrouw in Engeland, heeft miljoenen boeken verkocht in vele landen, haar boeken worden verfilmd en er wordt veel geld verdiend aan allerlei HP-merchandising. Sinds kort heeft Rowling ook een eigen website, waar ze regelmatig tipjes van de sluier oplicht over de komende boeken.

In 2001 trouwde Jo met Neil Murray. Ze kregen samen een zoontje, David. Momenteel is Rowling zwanger van haar derde kind. Het gezin woont op een landgoed bij Edinburg.

Biografie

J. K. (Jo) Rowling is geboren  in Chipping Sodbury, vlakbij Edinburgh, in Groot BrittanniŽ in 1965. Jo verhuisde twee keer in haar jeugd. De eerste verhuizing was van Yate (zuidwest-Engeland) naar  Winterbourne. Jo, haar zusje en haar vriendjes, speelden vaak buiten in Winterbourne. Twee van haar vriendjes waren een broertje en zusje van wie de achternaam Potter was! De tweede verhuizing was toen Jo negen jaar was. Ze verhuisde naar Tutshill, vlakbij Chepstow. Ze woonde daar op het platteland. Jo vond het heerlijk om langs de rivier te wandelen met haar zusje.

Het ergste van haar nieuwe woonplaats vond ze de school. Tutshill Primary School was een kleine ouderwetse school. In de tafeltjes zaten nog antieke inktpotjes! De juf van Jo, juf Morgan, maakte haar bang. Op de eerste schooldag moest ze een rekentoets doen die helemaal niet lukte : ze haalde nul van de tien punten. Jo werd vooraan de rij gezet, rechts van de juf. Jo merkte dat de juf de kinderen plaatste op grond van hoe slim ze waren:de slimsten zaten links van de juf, de minder slimmen zaten rechts. Jo zat in de domme rij. Na de lagere school van Tutshill ging Jo naar  Wyedean Comprehensive. Haar favoriete vak was Engels, maar andere talen vond ze ook leuk.

Het schrijven van de Harry Potter boeken
Het idee voor de Harry Potter boeken ontstond in de trein. Jo zegt dat niet zij zich heeft gericht op de toverkunst en magie, maar dat toverkunst en magie haar uitkozenÖÖ..Het uitgangspunt voor Harry's wereld is: Wat als het echt waar was?
Jo heeft altijd gezegd dat ze niet direct door iemand beÔnvloed is als schrijfster, behalve misschien door het boek The little white horse van Elizabeth Goudge. Dit was haar favoriete boek toen ze 8 jaar was, en is ook een mengsel van de magische en de gewone wereld.

Jo heeft al een vast plot voor elk Harry Potter boek, maar sommige dingen bedenkt ze pas tijdens het schrijven omdat dat veel leuker is. Ze schrijft bijna elke dag, soms 10 of 11 uur, soms maar 3 uur. Ze zegt dat het afhankelijk is van hoe snel de ideeŽn komen.

De Harry Potter boeken moeten zeer goed gelezen worden. Iets wat een kleine gebeurtenis lijkt in het eerste boek, kan in een later verhaal erg belangrijk zijn. Ondanks dat Jo zegt ongeorganiseerd te zijn, plant ze in haar boeken elk detail. Ze kent de verhaallijn van elk boek, heeft ze ook al opgeschreven in een geheim dagboek dat ergens veilig bewaard wordt. Ze wil met niemand discussiŽren over haar verhaallijnen!
Jo heeft geen plattegrond van Zweinstein, omdat het erg moeilijk zou zijn zo'n plattegrond te tekenen - de trappen en de kamers blijven bewegen. Toch weet Jo precies hoe het kasteel eruit ziet.


De namen van de Zweinsteinafdelingen heeft ze van een kotszakje in het vliegtuig. Dit kotszakje heeft ze trouwens nog steeds. Ze heeft een lijstje gemaakt met bizarre namen en kiest daaruit de namen zie zij het best bij een karakter vindt passen. Sommige van de monsters in de Harry Potter boeken zijn verzonnen, andere zijn uit legenden, dus je moet even uitzoeken wie wie is!

Schrijvers gebruiken vaak bestaande mensen als inspiratie voor hun werk Jo Rowling is daarop geen uitzondering. Gladianus Smalhart is een overdreven uitvoering van iemand die zij kent. Ron Wemel lijkt erg op een oude vriend van Jo, Sean Harris, en aan hem heeft ze De geheime Kamer opgedragen. Hermelien lijkt een beetje op Jo zelf toen ze nog op school zat. Ze heeft ook gezegd dat Harry in sommige opzichten een beetje op haar lijkt en in veel meer opzichten veel beter is dan zij.


Jo heeft gepland een boek te schrijven voor elk jaar dat Harry op Zweinstein zit. Zweinstein duurt zeven jaar, dus er komen zeven boeken. Omdat er nog geen universiteit voor tovenaars is, zal er geen boek komen van Harry die naar de universiteit gaat. Misschien zal Rowling na deel 7 nog een soort encyclopedie over de wereld van Harry Potter schrijven. De opbrengsten ervan gaan dan net als die van Zwerkbal door de Eeuwen en Fabeldieren en Waar ze te vinden, naar een goed doel.


Jo heeft het grootste gedeelte van haar leven geschreven. "Ik zou niet weten hoe ik prettiger zou kunnen leven dan nu als schrijfster. En om eerlijk te zijn, ik denk dat het het enige is wat ik goed kan. Schrijven is leuk. Maar het is ook hard werken. Laat dat harde werken je niet ontmoedigen. Als je zelf graag schrijver wilt worden, moet je beginnen met zelf heel veel te lezen, net als ik deed. Het zal je leren wat goed schrijven is en lezen zorgt voor uitbreiding van je woordenschat. Begin te schrijven over dingen waar je wat van afweet, over dingen die je zelf hebt meegemaakt, of over je eigen gevoelens. Zo doe ik het ook."

Harry Potter beginpagina

Voor alle nieuws van Rowling zelf, alle interviews enz.

zie het speciale gedeelte op onze site: KLIK HIER 

Indexpagina Werkstuk  *  Steen der Wijzen  *  Geheime Kamer  *   Azkaban  *  Vuurbeker  * 

Orde van de Feniks  *  Halfbloed Prins  *  Biografie Rowling  *   Interview Buddingh'   *  Recensies