Ik speel de oude duiven op totaal weduwschap waarbij ik ze niet laat wisselen van hok. Ik moet zeggen dat het me niet tegenvalt.
De kunst is, denk ik, om de koppels goed bij elkaar te houden door ze genoeg bij elkaar te laten. De duivinnen moeten wel altijd mee, als de conditie het toelaat tenminste.
Belangrijk is ook om de doffers en duivinnen genoeg voer te geven zodat ze goed gaan trainen. Als de vorm erop dan komt moeten ze lang en hard vliegen. Mijn duivinnen vliegen dan vooral erg lang terwijl de doffers wel wat meer spelen in de lucht. Ik laat de oude duiven trouwens alleen 's middags(17:00 uur) vliegen.
Mochten er in het begin van het seizoen al duivinnen zijn die met elkaar aanlopen haal ik ze uit de vliegploeg en worden vervangen door "reserve" duivinnen. In de loop van het seizoen kijk ik er niet zo meer naar en gooi de eventuele eieren die ze dan leggen gewoon weg.
Voeren doe ik ruim en ik voer ze niet echt op. Een handje extra maïs aan het einde van de week is het enige. De duiven krijgen eigenlijk het hele jaar door dezelfde mengeling die ik zelf meng van vliegvoer, zoontjes en snoepzaad. Alleen op de navluchten meng ik er nog wat kippenvoer doorheen.

Aan de dag/overnacht fond doe ik niet mee dus kan er ik ook niet veel over zeggen.

De Jonge duiven laat ik tot en met de 2e vlucht gewoon bij elkaar zitten. Ik haal ze na de 2e vlucht uit elkaar en speel ze dan verder op de deur. Ze trainen dan ook samen met de oude duiven.

De navluchten speel ik de laatste jaren met veel succes op de deur(weduwschap) met oud en jong. De oude duiven laat ik na de laatste midfond vlucht op eieren komen en ik geef ze dan op eitjes mee op een drachtvlucht waarna ik ze weer uit elkaar haal om vervolgens, samen met de jongen de navluchten te spelen. De oude duiven licht ik bij als het donker weer is en altijd tot 23:00 uur. Bij de jongen laat ik het licht uit omdat ze anders te laat door de rui heen komen voor de winterkweek.

Ik verzorg mijn duiven in de winter net zo goed als in de zomer, 2x per dag schoonmaken, voeren en schoon water. De hele winter komen ze er bij mij niet uit omdat ik het niet nodig vind.
Meestal koppel ik alle duiven tegelijk met de kerst. De vliegduivinnen brengen na zo'n 14 dagen alleen hun jongen groot in het jonge duivenhok waar ik de vloerverwarming dan aanzet. De laatste jaren koppel ik de vliegduiven niet meer opnieuw maar laat ze wel een aantal keren een nachtje bij elkaar zitten.

De medische begeleiding hou ik simpel met 3 maaltijden B.S. (Betere Spijsvertering) na de vlucht en in het begin van het seizoen, voor de inkorving iets tegen luchtweg problemen. Voor de jonge duiven heb ik altijd 4 in 1 Mix in huis om bij een COLI aanval aan de duiven te kunnen geven.