F I E T S E N A A R
M A R O K K O

 
 

 Landen

 Naar West-Afrika
 Marokko
 Vijf maanden door Europa
 Naar IJsland
 Naar Boedapest
 Noorwegen
 Zweden
 Tenerife

 

 

2003
Drie weken door een fas
cinerend land van 29 november tot en met 19 december 2003. Begin en eindpunt in Marrakech.
Geen land voor de toerist die met rust gelaten wil worden en onbekommerd op een terras van een glas bier wilt genieten. Nee, een land met een chronisch tekort aan pennen en een overschot aan tapijten en handelaren, vervelende- en vooral heel veel aardige mensen. Waar gesjacher deel uitmaakt van geld verdienen, onderhandelen over prijzen bijna altijd noodzaak is en mensen vaak oprecht belangstelling tonen.
Dat is heel kort door de bocht een eerste indruk van Marokko. Er is uiteraard veel meer, het land bruist en leeft, op een manier die moeilijk te omschrijven is zonder een onevenwichtig beeld te geven. Het landschap herbergt grote verrassingen en schoonheid. Ideaal voor een fietsvakantie van enkele weken waarin naast het bewonderen van het landschap, ook wat beleefd kan worden. Voor verdere praktische informatie klik hier.

2004
Tijdens mijn tocht op weg naar Burkina Faso, eind 2004, fietste ik door het hele land van noord naar zuid. De ervaringen waren anders dan de eerste keer. De toeristische gebieden heb ik grotendeels vermeden met het gevolg dat ik daardoor het echte Marokko heb gezien. Het was vooral de diversiteit van het land wat opviel; van het landschap was dit al bekend maar nu werd vooral duidelijk dat er in Marokko niet simpelweg gewoon Marokkanen wonen. Nee, verschillende bevolkingsgroepen zijn het. Berbers vooral en zelfs deze zijn onderling nog weer te verdelen. Telkens weer was de omgang met de doorgaans sociaalvaardige mensen een belevenis. Van noord tot zuid van Berber tot Arabier, van arm tot rijk. Marokko, een boeiend land als je geÔnteresseerd bent in mensen.

2006
In 2006 bezocht ik het land opnieuw, voor de derde keer in drie jaar! Mijn ervaringen ben ik aan het opschrijven. Het is een clichť, maar echt: het was geweldig! Hoe dan? Nog even afwachten... Bekijk eerst de foto's. Vanaf La‚youne in de Westelijke Sahara fietste ik naar Marrakech. De eerste in de serie dateren uit 2003.

Fotocollage:

.

Straathandelaar, Rich

Afgelegde route: Marrakech, El Kelaa, Beni-Mellal, Khenifra, Azrou, Timahdite, Midelt, Nzala, Rich, Ar-Rachidia, Tinejdad, Tinerhir, Todra, Boumaine-du-D., Ouarzazate, Tizi-n-Tichka, Marrakech

Gereden route in 2003 (vanuit Marrakech met de klok mee)

 

 
  Naar huis