Fietsenaar

Z W E D E N

  

Een vakantie van drie weken met het begin- en eindpunt in Göteborg

Het Zweedse landschap kenmerkt zich in het zuiden als een licht glooiend landschap met overwegend landbouwgrond. Het land van Pippi Langkous en Niels Holgerson. Meer naar het noorden bevinden zich de twee grootste meren: Vänern en Vätern. Voor veel Zweden betekenen deze meren de overgang van zuid naar noord Zweden. Ten noorden bestaat het landschap grotendeels uit eindeloze naaldbossen met hierbij af en toe wat berkenbomen. Een niet erg afwisselend landschap om door heen te fietsen. Schijnbaar eindeloze, kilometers lange rechte wegen, veelal niet geasfalteerd maar verhard met gruis waarover redelijk goed te fietsen is, behalve wanneer er pas een nieuwe laag opgestort is en deze door de auto's nog niet is samengedrukt. Over het Algemeen kan je stellen, hoe noordelijker je komt, des te minder asfalt je zult vinden. Ook de dorpen worden dan steeds schaarser. Sla dus voldoende proviand in als je hier gaat fietsen. Om dit mentaal, dagen en misschien wel weken achtereen, vol te kunnen houden, moet je een hele grote bos liefhebber zijn.

Zweden, Meren en onverharde weg

Het mooie van Zweden is dat je overal vrij mag kamperen, volgens het Scandinavische allemansrecht. Het is soms goed zoeken maar vind je een geschikte plek aan een van de vele meertjes waar je tent niet in het moeras zakt, dan is er als kampeerder weinig meer te wensen over. Op een gegeven moment na lang zoeken hadden wij nog steeds geen plek gevonden. We zaten op een doorgaande route naar Noorwegen (dikke rode weg op de kaart) en kamperen was alleen mogelijk, of langs de weg, of in de drassige grond waar het zwermde van de muggen. Uiteindelijk zetten we de tent maar vlak achter de vangrail op, op een verder best aardig plekje aan een meertje maar wel met het vooruitzicht op een slapeloze nacht. Hoe verrassend Zweden dan opeens bleek te zijn: de eerste auto kwam pas om tien uur 's morgens!

Dalslandkanaal

Aquaduct Dalslandkanaal bij Håverud met hier weer overheen een spoorwegviaduct

 

Bos en mos

Wildkamperen

 

Schijnbaar eindeloze weg door jong bos

 

Houtskeletbouw

De meeste huizen in Zweden worden geheel gebouwd van hout volgens het houtskeletbouw principe: een houten constructie opgevuld met een dikke laag isolatiemateriaal, aan de buitenkant afgewerkt met houten planken en aan de binnenkant veelal plaatmateriaal.

Blik in de automaat

Statiegeld op blikverpakkingen en petflessen is in Zweden al jaren heel normaal.
 

 

 
 

 

Naar huis