Facilitator

Johan VijnZo’n 12 jaar was ik enthousiast in het onderwijs: leraar-elektrotechniek. Echter wist ik op een gegeven moment, dat het tijd geworden was om iets anders te gaan doen. Al hield en houd ik nog steeds van het onderwijs, ik voelde dat ik andere dingen te doen had in mijn leven.
Mijn “carrière” kreeg behoorlijke wendingen, tijdens een baan in een natuurvoedingwinkel, en daarna een baan in een TBS-kliniek leerde ik veel bij. Uiteindelijk kwam ik in 2007 terecht in de zorg voor verstandelijk beperkten, waar ik tot op heden nog steeds parttime werk, op een woongroep voor mensen met een intensieve zorgvraag.
Verder hier geen opsomming van al de door mij gevolgde opleidingen, die zal ik u besparen. Wel wil ik u graag proberen uit te leggen wat voor mij de kracht van Biodanza is.
Allereerst moet u weten dat ik ben opgegroeid met het idee dat bewegen op muziek en zeker dansen niet voor mij was weggelegd. Echter toen ik in 2003 zelf in aanraking kwam met Biodanza, was ik meteen verkocht. Natuurlijk vond ik het in het begin spannend, maar.. ik voelde me al snel thuis, en het onwennige verdween.
Wat bleef en groeide, was het voor mij merkbare effect van Biodanza. Weliswaar is dit voor ieder persoon anders, omdat we allemaal verschillend zijn.
Voor mij is heel duidelijk geworden dat door zelf in beweging te komen, er ook in mijn leven iets in beweging kwam. Ieder zal voor zich, de kracht van de wekelijkse Biodanzales ervaren en meenemen. Wat dit voor jou in beweging zet weet ik niet, en dat hoef je in Biodanza ook helemaal niet te delen. In Biodanza draait het veel meer om de taal van het hart dan om de alledaagse gesproken taal.
Ik volgde mijn 3-jarige Biodanza-opleiding aan de School voor Biodanza te Rotterdam. Daarna heb ik mij als assistent verbonden met de school voor Biodanza te Eindhoven.

Gelijkwaardigheid: Docent versus FacilitatorIn de Nederlandse taal wordt meestal het woord docent gebruikt. De relatie docent - deelnemer impliceert min of meer dat de docent "boven" de deelnemers staat.  In Biodanza ligt de nadruk op gelijkwaardigheid. Iedereen in de groep, inclusief de "Docent" dus is gelijk. En we kunnen alleen maar vorm geven aan Biodanza samen in de groep.
Natuurlijk, ik huur de ruimte, en begeleid de avond, enzovoort. Maar dat is allemaal voorwaarde-scheppend voor het proces, wat we samen, als gelijkwaardige mensen vorm geven in de groep. Om deze reden heb ik een grote voorkeur voor het minder gebruikelijke woord facilitator (zoiets als voorwaarde-schepper dus, facilitator is in de Engelse taal wel gebruikelijk). Dit dekt veel meer de lading, en maakt duidelijk dat ik niet degene ben jouw proces als deelnemer vorm geeft, maar dat je dat juist allemaal samen doet met de hele groep.